Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Gör egen saft med bästa saftkokaren 2023

Med en saftkokare kan du enkelt göra egen saft hemma, det är både godare och nyttigare än den saften som kan köpas i butik. Här har vi valt ut de bästa modellerna och tagit fram en informativ köpguide så att du enkelt ska kunna välja.

Bäst i test
Day
Saftkokare
Rejält tilltagen saftkokare som kan användas på alla värmekällor.
Bästa stora
Tectake
Saftmaja
Stor saftkokare med imponerande kapacitet.
Bästa budget
Nordwik
Saftmaja Rostfritt stål
En rymlig och prisvärd saftkokare.
Bäst i test
Bäst i test

Day
Saftkokare

Rejält tilltagen saftkokare som kan användas på alla värmekällor.

Day
Saftkokare

Rejält tilltagen saftkokare som kan användas på alla värmekällor.

Produktegenskaper

 • Material: Rostfritt stål, glas och silikon
 • Kapacitet: 8 liter
 • Tål maskindisk

Produktöversikt

Denna saftkokare från Day är en riktigt omtyckt modell. Den har fått flertalet positiva recensioner från nöjda kunder och blir därmed våran bäst i test rekommendation. Kokaren är en modernisering av modellen Tutti-Frutti som redan finns i många hushåll. Den är tillverkad i rostfritt stål med glaslock, slangen är tillverkad i silikon och det medföljer även slangklämmor. Saftkokaren kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Se priser på Day Saftkokare


Bästa stora
Bästa stora

Tectake
Saftmaja

Stor saftkokare med imponerande kapacitet.

Tectake
Saftmaja

Stor saftkokare med imponerande kapacitet.

Produktegenskaper

 • Material: Rostfritt stål, glas och silikon
 • Lätt att rengöra
 • Kan diskas i maskin

Produktöversikt

En riktigt stor saftkokare med stor kapacitet, den klarar av att koka upp till 4 kilo bär beroende på sort. Den är tillverkad i rostfritt stål och kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar, gasspisar och elspisar. Alla delar tål att diskas i maskin för enkel rengöring. Kokaren mäter 41 centimeter på höjden och 26 centimeter i diameter.

Se priser på Tectake Saftmaja


Bästa budget
Bästa budget

Nordwik
Saftmaja Rostfritt stål

En rymlig och prisvärd saftkokare.

Nordwik
Saftmaja Rostfritt stål

En rymlig och prisvärd saftkokare.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 7,7 liter
 • Material: Rostfritt stål
 • Med lock, klämma och slang

Produktöversikt

Nordwik är ett svenskt varumärke som specialiserat sig på kvalitativa köksprodukter för nordisk matlagning. Deras Saftmaja är en stor saftkokare med en kapacitet på 7,7 liter. Den är tillverkad i rostfritt stål och levereras komplett med glaslock, gummislang samt slangklämma. Den mäter 41 centimeter på höjden och 22 centimeter i diameter.  

Se priser på Nordwik Saftmaja Rostfritt stål


bästa saftkokaren

Saftkokare, eller Saftmaja som den också kallas, är ett perfekt redskap i köket för den som vill göra sin egen saft. Istället för att krångla med saftkokning i kastrull kan du med saftkokaren enkelt få till god saft. Läs vidare för att lära dig mer om saftkokare.

Göra saft av bär och frukt

Med en riktig saftkokare är det möjligt att göra miljövänlig, ekologisk och god saft av naturens skafferi. Kanske har du lyxen av att ha en trädgård med fruktträd och jordgubbsland? Eller så tycker du om att plocka både blåbär och lingon i skogen. Oavsett var du hittar bär eller frukt är det en härlig känsla att skapa sin egen saft av naturens godsaker.

Fördelar med saftkokare

 • Gör att det blir enkelt att göra egen saft.
 • Tar tillvara bär och frukt.
 • Härligt att ta dricka sin egen saft istället för köpesaft.
 • Naturlig och ekologisk saft om du använder egenplockade bär eller ekologiskt odlad frukt från trädgården.
 • Går att anpassa sockermängd efter egen smak.
 • Hemmagjord saft är en uppskattad present.

Så fungerar en saftkokare

En saftkokare är, precis som namnet antyder, ett sätt att koka saft på. Den påminner om en hög kastrull men är, till skillnad från kastrullen, uppdelad i tre nivåer. Delen längst ner ska fyllas med vatten som sedan värms upp av spisen så att ångan stiger uppåt. I den översta delen läggs bär eller frukt. När vattenångan når den övre delen spricker bären och frukten och saften från dem rinner ner till mellanlagret av kastrullen. När saften är klar är det bara att tappa av den från ett sidorör på kastrullen. Med andra ord ett enkelt men mycket funktionellt sätt att göra sin egen saft på.

Det är även möjligt att göra mos av resterna från det övre lagret. Bra för den som vill ta till vara så mycket som möjligt av sina frukter och bär. Varför inte göra fina presenter av både saften och moset? Använd vackra glasflaskor och burkar samt dekorera med en fin etikett.

Odla egna bär och fruktträd

För att kunna göra många flaskor saft och även ha bär och frukt över till sylt är det en bra idé att odla favoriterna i den egna trädgården. Om du varken har tillgång till egen trädgård eller balkong brukar det finnas möjlighet att odla på kolonilott i de flesta kommuner. I vissa kommuner kan det vara kö till en odlingslott så kolla upp vad som gäller i god tid innan odlingssäsongen drar igång.

Populära bär för saft är bland annat jordgubbar, hallon och fläder. Ytterligare exempel på bär som går att odla är hallon, vinbär och björnbär. För att kunna få en stor skörd är det viktigt att lägga tid på att förbereda jorden ordentligt. Det gör att plantorna trivs bra och därmed kommer att ge större skördar.

Plocka bär för saftkokning

Älskar du att vandra i skogen är bärplockning en perfekt syssla under sommarmånaderna. Ta med en god matsäck och bra kärl att förvara bären i. Glöm inte att använda kläder som är oömma och tål att bli fläckiga.

När du ska plocka bär för att kunna koka saft är det bäst att använda en bärplockare. Det gör att arbetet med att plocka blir lättare och går fortare. När bären ska användas till saft spelar det inte någon roll om de blir lite mosiga. Använd gärna en hink med lock att förvara bären i. Då riskerar du inte att tappa dem om du skulle råka snubbla till på stigarna. Tänk på att rensa bären innan du kokar saft av dem. På så sätt undviker du att det kommer med rester från barr, mossa eller blad i saften.

Tänk på dessa frågor innan du väljer modell

 • Fungerar den på den typ av spis som du har? Vissa modeller fungerar inte på induktionsspis.
 • Klarar den av maskindisk?
 • Vilken storlek passar dig bäst, till exempel fem eller åtta liter?
 • Hur enkel är den att använda och rengöra? En alltför komplicerad modell riskerar att bli stående oanvänd i skåpet.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

KitchenTime CDON Bagarenochkocken.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel