Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa köksvågen 2023

Här har vi gjort en stor jämförelse av olika sorters köksvågar, både manuella och digitala. Vi har med hjälp av tester och recensioner valt ut de som är bäst i test och som du kan köpa online redan idag.

Bäst i test
Beurer
KS 51
Testvinnande våg till ett bra pris.
Populär
Soehnle
Page Compact 100
Liten felmarginal och tar inte stor plats.
Bäst för kosthållning
Beurer
DS 61
Dietvåg som kan räkna ut exakta näringsvärden.
Bästa prisvärda
OBH Nordica
Balance 5000
Tydlig köksvåg i stilren design - en favorit i många kök.
Populär
Wilfa
KW-60
Vattentät köksvåg med fem olika måttenheter.

bästa köksvågen
Med en digital köksvåg kan du på milligrammet mäta upp rätt mängd.

Bäst i test
Bäst i test

Beurer
KS 51

Testvinnande våg till ett bra pris.

Beurer
KS 51

Testvinnande våg till ett bra pris.

Produktegenskaper

 • Maximal lastvikt: 5 kg
 • LCD-display
 • Tare-funktion

Produktöversikt

Digital köksvåg från säkra Beurer som blivit utsedd till testvinnare i jämförande tester, den har dessutom en lite mindre prislapp vilket gör den till ett attraktivt val för många. Den har en enkel och stilren design som passar in i de flesta hem. Den borstade stålen har en anti-fingerprint yta så att den hålls blank även när du använt den. LCD-displayen är stor med stora siffror så att du enkelt ska kunna se vikten. Den maximala lastvikten på fem kilo räcker till för att väga livsmedel och ingredienser.

Du kan välja viktenhet och med tare-funktionen blir det lätt att mäta direkt i en bunke. Vågen mäter 20,3 x 1,5 x 18,2 centimeter och drivs av två stycken CR2032 batterier.

Se priser på Beurer KS 51


Populär
Populär

Soehnle
Page Compact 100

Liten felmarginal och tar inte stor plats.

Soehnle
Page Compact 100

Liten felmarginal och tar inte stor plats.

Produktegenskaper

 • Säkerhetsglas
 • Automatiskt avstängningsfunktion
 • Drivs av batterier

Produktöversikt

En nätt våg som platsar bra bland kokböckerna när den inte används, lättmanövrerad är den också med bara ett par knappar, på/av och tare. LCD-displayen visar tydligt vikten på det som vägs, och vågen väger upp till 5 kg med en differens på ±1g. Utmärkt för när det ska användas stora mängder mjöl eller om det ska vägas kryddor.

Displayen kan visa flera olika enheter, g/kg eller oz/lb. Själva vågen har måtten 19 x 14 x 1,3 cm.

Se priser på Soehnle Page Compact 100


Bäst för kosthållning
Bäst för kosthållning

Beurer
DS 61

Dietvåg som kan räkna ut exakta näringsvärden.

Beurer
DS 61

Dietvåg som kan räkna ut exakta näringsvärden.

Produktegenskaper

 • Max belastning: 5 kg
 • Tare-funktion
 • Automatisk avstängning
 • Minne för 99 mätningar

Produktöversikt

Beurer har utformat en köksvåg, speciellt inriktad om du går på diet, eller om du av någon annan anledning vill hålla ordentlig koll på vad du äter och får i dig för näringsvärden. Vågen har energidata förprogrammerat för hela 950 olika livsmedel, på så sätt kan den räkna ut det exakta näringsvärdet för det du väger. Den kan räkna och visa kolesterol, kilojoule, protein, kolhydrater och kilokalorier.

Utöver att mäta näringsvärden, kan du även anpassa vågen och ställa in olika viktenheter. Vågen har en maximal belastning på fem kilo och det interna minnet kan lagra information för 99 mätningar. Den tydliga displayen visar siffror i en storlek på 99 millimeter så att det ska vara enkelt att läsa av. Vågen mäter 16,5 x 23,2 x 2,4 centimeter och väger 570 gram.


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

OBH Nordica
Balance 5000

Tydlig köksvåg i stilren design - en favorit i många kök.

OBH Nordica
Balance 5000

Tydlig köksvåg i stilren design - en favorit i många kök.

Produktegenskaper

 • Automatisk avstängning
 • 5 kg kapacitet
 • Tydlig LCD-display

Produktöversikt

Köksvågen Balance 5000 från OBH Nordica placerade sig på pallplats när Råd & Rön testade köksvågar. Den har sedan dess varit en favorit i många kök. Den har en tydlig LCD-display och 5 kg kapacitet. Designen är stilren i rostfritt stål med antifingerprint.

Se priser på OBH Nordica Balance 5000


Populär
Populär

Wilfa
KW-60

Vattentät köksvåg med fem olika måttenheter.

Wilfa
KW-60

Vattentät köksvåg med fem olika måttenheter.

Produktegenskaper

 • Vattentät - tål det mesta
 • Max belastning: 5 kilo
 • Silikonbeläggning
 • Tare-funktion
 • Automatisk avstängning

Produktöversikt

Wilfa är kända för sina funktionella och kvalitativa köksprodukter, och denna digitala köksvåg är givetvis inget undantag. Med väldigt många fina recensioner från nöjda kunder kan man lugnt hävda att den är värd sina pengar.

Den vattentäta köksvågen har en silikonbelagd yta som gör att du kan väga i princip vad som helst på den, frukt och grönsaker som du precis sköljt är inget bekymmer. Efter användning kan du skölja av och rengöra vågen under rinnande vatten, enklare än så kan det knappast bli! Den har fem olika viktenheter som du kan välja mellan, tare-sfunktion samt auto-avstängning. Maxbelastningen är satt till fem kilo vilket räcker gott och väl för en köksvåg.

Se priser på Wilfa KW-60


Köksvåg ikea bäst i test
Köksvågar hjälper dig mäta fram exakt rätt mängd ingredienser och livsmedel.

När du ska baka och laga mat är det viktigt att måtten blir rätt. Många recept använder måttenheter så som deciliter, milliliter och tesked. Men det finns lika många recept där mängden ingredienser i stället anges i vikt, då kommer du ha stor glädje av en köksvåg – allra helst en köksvåg som är bäst i test.

Därför är köksvågen en viktig produkt till köket

Det finns många tillfällen då du behöver kunna mäta ingredienser och råvaror exakt. Generellt sett kan man säga att en köksvåg används till två olika saker; antingen vill du veta hur mycket du äter eller så vill du väga livsmedel eller ingredienser för bakning och matlagning. När du väl vant dig vid att ha en köksväg hemma kommer du troligtvis undra varför du väntat så länge med att införskaffa en.

Köksvåg vid bakning

När du ska baka är det viktigt att måtten är exakta, till skillnad från matlagning där det finns större utrymmer för kreativ frihet. Det vanliga i Sverige har varit att mäta ingredienser i volym, medan de flesta engelska recept i stället mäter i vikt. Det är dock mer vanligt att recept på svenska nu även anger vikt i stället för volym. Det är helt enkelt enklare att få till exakt rätt mängd genom att mäta. I stället för att skriva ¾ deciliter, kan du på milligrammet mäta fram den rätta mängden.

Digital köksvåg bäst i test
Digitala köksvågar med tare-funktion gör att du kan mäta upp ingredienser i en bunke på ett enkelt sätt.

Köksvåg för kosthållning

Om du går på en strikt diet kommer en köksvåg vara det lättaste sättet för dig att hålla koll på vad du får i dig och näringsvärdet av det, speciellt om du går på en diet i samband med hård träning. Genom att mäta alla livsmedel kan du enklare kontrollera vad du äter och på så sätt justera kosten om det skulle behövas.

Olika sorters köksvågar har olika för- och nackdelar

När det kommer till köksvågar finns det i huvudsak två olika varianter att välja mellan, digitala och analoga. Det finns även olika varianter av analoga och digitala köksvågar, vad som är bäst handlar om vilka behov du har, de har sina olika för- och nackdelar.

Digital köksvåg för exakt mätning

En digital köksvåg har den stora fördelen att du på milligrammet kan mäta exakt. Med en manuell våg, eller analog som det ibland också kallas, är det svårare att få den precisa mätningen. Många digitala köksvågar har även andra funktioner som manuella saknar, exempelvis konvertering mellan olika viktenheter och tare-funktion.

Digitala köksvågar drivs med batteri, vilken typ kan variera från modell till modell, vissa modeller levereras komplett med batterier vid köpet.

Analoga köksvågar för säker drift

De analoga köksvågarna har en begränsning när det kommer till själva vägningen, den blir inte lika precis som med en digital våg och den saknar andra specialfunktioner. I gengäld är den pålitlig i sin drift då den inte är beroende av batterier. De har även ett retro-utseende som tilltalar många.

Köksvåg med skål

Det finns både digitala och analoga köksvågar som är utrustade med en skål. Skålen är ett praktiskt sätt att hålla ordning på ingredienserna. Skillnaden mellan att använda en våg med skål eller en utan är liten, men det kan vara skönt med en skål som sitter fast så att du inte råkar välta ut innehållet.

Retro köksvåg bäst i test
Här testar vi en analog köksvåg med en tillhörande skål, de är både pålitliga och en fin inredningsdetalj.

Retro köksvåg

Retro trenden på köksapparater och köksprodukter håller i sig och köksvågar är inget undantag. Den klassiska designen gör sig riktigt bra på manuella köksvågar, det blir inte bara en funktionell köksprodukt men även en fin inredningsdetalj.

Viktiga funktioner hos en köksvåg

Vissa egenskaper hos en köksvåg är viktiga för att den ska vara så användarvänlig som möjligt. Det finns köksvågar med många specialfunktioner, nedan kan du läsa mer om olika egenskaper som köksvågar har.

Vattentålighet

Det är bra om din köksvåg tål viss väta, detta gäller inte minst för de digitala köksvågarna. När man talar om vattentålighet i dessa sammanhang handlar det mest om att de ska tåla stänk eller fuktiga händer och fingrar. Men det finns även modeller som tål att sköljas av under rinnande vatten.

Tare-funktion

Detta är också en funktion som de allra flesta digitala köksvågar har. Det innebär att vågen nollställs efter att du vägt något. Tänk dig att du ställer en bunke på vågen, då kommer vågen visa bunkens vikt. Så för att du ska slippa räkna bort bunkens vikt när du sedan häller i ingredienser så använder du tare för att nollställa vågen för varje ny ingrediens som skall i.

Köksvåg IKEA bäst i test
Denna digitala köksvåg från IKEA har en utdragbar display.

Kalorimätning

Det finns digitala köksvågar som även kan räkna ut kalorier, protein och kolesterol. Dessa vågar har energidata förprogrammerade och kan sedan med hjälp av vikten räkna ut näringsinnehållet i olika livsmedel. Denna typ av våg är perfekt för dig som av en eller annan anledning vill håla exakt koll på vad du äter och vad det innehåller.

Köksvågar med utdragbar display

Vissa digitala köksvågar har en display som kan dras ut när den ska användas. Detta är ett smart sätt att skydda den samtidigt som det gör den mer kompakt. En utdragbar display kan även vara bra om du exempelvis ska placera ett fat eller liknande på mätplattan som annars hade skymt sikten.

Konverteringsmöjligheter

Mer avancerade digitala köksvågar har konverteringsmöjligheter. Då kan du konvertera mellan olika viktenheter men även mellan vikt och volym. Detta är särskilt bra om du använder dig en del av recept där volym används som enhet.

Om du inte har en våg som kan konvertera mellan olika enheter, kan du ta hjälp av tabellen nedan.

Mjöl, gryn och kross1 dl =Vätskor och fett1 dl =Socker1 dl =
Vete- och grahamsmjöl60 gVatten100 gStrösocker90 g
Rågmjöl60 gMjölk100 gFarinsocker80 g
Mandelmjöl50 gGrädde100 gMuscovadosocker80 g
Potatismjöl75 gKaffe100 gFlorsocker60 g
Krossad råg70 gOlja90 gVaniljsocker60 g
Krossad vete70 gSmör100 gHonung 140 g
Havregryn53 gRiven ost50 gSirap140 g
Kryddor1 dl =Nötter, fröer och kärnor1 dl =
Kakao40 gMandel65 g
Kardemumma70 gValnötter55 g
Kanel40 gHasselnötter65 g
Bakpulver60 gRussin60 g
Bikarbonat60 gSolroskärnor75 g
Hjorthornssalt60 gLinfrön70 g
Riven kokos35 g

 Siffrorna kommer från en köket.se där du kan hitta mer information om olika livsmedel.

Vilken köksvåg är bäst i test?

Det finns en del tester gjorda på köksvågar och det finns inget entydigt svar på vilken som är bäst i test. Däremot kan man se att det finns några varumärken som sticker ut med bra testresultat och som är populära bland konsumenter. Beurer är ett exempel på ett populärt märke och som även blivit utsedd till bäst i test av Råd och Rön.

Populära varumärken för köksvågar

Rubicson

Ett lågprismärke som tillverkar digitala köksvågar med hög mätprecision. Vågar från Rubicson är populär modeller som ofta får höga kundercensioner.

Beurer

Tyska Beurer grundades redan 1919 och är specialister på att utveckla och ta fram produkter för din hälsa och välbefinnande. I deras sortiment finns ett stort utbud av olika köksvågar, vissa mer avancerade än andra. Köksvågar från Beurer håller hög kvalitet och har blivit stora favoriter bland konsumenter.

Mingle

Mingle är ett företag som framförallt gjort sig kända för sina kökstermometrar, men det har även en riktigt bra köksvåg i sitt sortiment. Vågen är digital och med sin utdragbara display har den blivit en populär modell med många fina recensioner.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 27 produkter som är populära hos .

 • OBH Nordica
  Pure White
  RANK 4
  I KöKSVåG
  239 - 473 SEK
 • Beurer
  KS 59 XXL
  9 (5)
  RANK 12
  I KöKSVåG
  472 - 637 SEK
 • OBH Nordica
  Attraction
  RANK 11
  I KöKSVåG
  239 - 487 SEK
 • Tristar
  KW-2435
  RANK 11
  I KöKSVåG
  122 - 425 SEK
 • Mesko
  MS 3159
  RANK 10
  I KöKSVåG
  99 - 110 SEK
 • Andersson
  KNS 2.3
  RANK 9
  I KöKSVåG
  149 - 149 SEK
 • Hario
  V60 Drip Scale
  7.5 (1)
  RANK 2
  I KöKSVåG
  529 - 901 SEK
 • Wilfa
  KW-4
  5.91 (10)
  RANK 7
  I KöKSVåG
  298 - 790 SEK
 • Beurer
  KS 34
  RANK 12
  I KöKSVåG
  232 - 499 SEK
 • Acaia
  Lunar 2kg
  RANK 11
  I KöKSVåG
  2 999 - 3 189 SEK
 • Acaia
  Pearl 2kg
  RANK 11
  I KöKSVåG
  1 999 - 2 229 SEK
 • Champion
  CHKV110
  RANK 11
  I KöKSVåG
  139 - 305 SEK
 • Beurer
  KS 36
  RANK 11
  I KöKSVåG
  314 - 523 SEK
 • ADE Germany
  Denise
  RANK 11
  I KöKSVåG
  499 - 499 SEK
 • Beurer
  KS 19
  RANK 11
  I KöKSVåG
  148 - 469 SEK
 • Soehnle
  Page Profi 100
  RANK 9
  I KöKSVåG
  308 - 699 SEK
 • Witt
  Premium WPKSF5S
  RANK 11
  I KöKSVåG
  399 - 599 SEK
 • Wilfa
  WSS-2
  5.5 (1)
  RANK 9
  I KöKSVåG
  789 - 1 082 SEK
 • Beurer
  KS 25
  6.5 (1)
  RANK 11
  I KöKSVåG
  202 - 487 SEK
 • Soehnle
  Page Profi 300
  RANK 8
  I KöKSVåG
  329 - 900 SEK
 • Ooni
  Dual Platform
  7.5 (1)
  RANK 5
  I KöKSVåG
  457 - 649 SEK
 • Nedis
  KASC110
  RANK 12
  I KöKSVåG
  199 - 348 SEK
 • Zwilling
  Enfinigy Scale
  RANK 10
  I KöKSVåG
  357 - 724 SEK
 • Nedis
  KASC111SI
  RANK 11
  I KöKSVåG
  234 - 249 SEK
 • Emerio
  KS-211823
  RANK 12
  I KöKSVåG
  127 - 299 SEK
 • Salter
  1035
  8.33 (2)
  RANK 10
  I KöKSVåG
  249 - 249 SEK
 • Soehnle
  Page Compact 300
  RANK 12
  I KöKSVåG
  171 - 450 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore KitchenTime Cervera Apotek Hjärtat MediaMarkt Amazon.se Bagarenochkocken.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel