Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa morteln – krossa kryddor och örter hemma


Inget förhöjer smaken på maten lika mycket som färska kryddor och örter. För att krossa dem behöver du ha en bra mortel, här har vi samlat de bästa som finns att köpa just nu.

Bäst i test
Satake
Nabe Mortel
Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.
Bästa design
Skeppshult
Fyrkantig Mortel Carl&Carl
Vackert designad mortel i kvalitativt gjutjärn och valnöt.
Bästa klassiska
Cilio
Giant Green Granit Mortel med Stöt
Vacker mortel med höga väggar för minimalt spill.
Bästa marmor
Design House
Stockholm Mortel Tondo
Stilren marmor i vacker och unik design.
Bästa i trä
Ironwood
Gourmet Mortel
Tillverkad i akacia som gör varje mortel helt unik.
Bäst i test
Bäst i test

Satake
Nabe Mortel

Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.

Satake
Nabe Mortel

Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i gjutjärn
  • Praktisk hällpip
  • Stadig

Produktöversikt

När Allt om Mat listade sina favoritmortlar, hamnade denna gjutjärnsmortel från japanska Satake högst upp. Den är elegant, rundad i formen och är tillverkad i 100% gjutjärn. Den har en smart pip på sidan vilket gör den perfekt att exempelvis göra pesto i eftersom du kan ringla den direkt över maten. Tack vare den rejäla stöten krävs inte mycket kraft för att krossa kryddor och örter. Morteln mäter 15,5 centimeter i diameter.

Se priser på Satake Nabe Mortel


Bästa design
Bästa design

Skeppshult
Fyrkantig Mortel Carl&Carl

Vackert designad mortel i kvalitativt gjutjärn och valnöt.

Skeppshult
Fyrkantig Mortel Carl&Carl

Vackert designad mortel i kvalitativt gjutjärn och valnöt.

Produktegenskaper

  • Mått: 12 x 12 cm
  • Höjd: 8 cm
  • Tillverkad i gjutjärn
  • Handtag i valnöt

Produktöversikt

Skeppshult Mortel är lika praktiskt som vacker, designad av Carl&Carl, en dansk och flerfaldigt prisbelönt designer-duo. Morteln är tillverkad i tåligt gjutjärn och har en fyrkantig, modern form. Handtaget är tillverkat i valnöt som bryter av och mjukar upp helhetsintrycket. Skålen mäter 12 x 12 centimeter och stöten är 18 centimeter lång. Morteln har en naturlig non stick-beläggning av svensk ekologiskt rapsolja. Denna mortel rekommenderas inte för malning av salt då det kan förstöra malytan på sikt och bilda rost.

Se priser på Skeppshult Fyrkantig Mortel Carl&Carl


Bästa klassiska
Bästa klassiska

Cilio
Giant Green Granit Mortel med Stöt

Vacker mortel med höga väggar för minimalt spill.

Cilio
Giant Green Granit Mortel med Stöt

Vacker mortel med höga väggar för minimalt spill.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i granit
  • Vikt: 6,6 kg
  • Höga väggar som motverkar spill

Produktöversikt

Populär mortel bland kunder och kommer med flera goda recensioner. Tillverkad i hård granit med klassisk design och med en härligt grov finish, som gör att den passar i alla typer av kök. Det gedigna materialet gör också att den står stadigt när du använder den, och är lätt att hålla ren. De höga kanterna gör att du lätt undviker spill när du mortlar större mängder kryddor.

Se priser på Cilio Giant Green Granit Mortel med Stöt


Bästa marmor
Bästa marmor

Design House
Stockholm Mortel Tondo

Stilren marmor i vacker och unik design.

Design House
Stockholm Mortel Tondo

Stilren marmor i vacker och unik design.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i marmor
  • Snyggt designad

Produktöversikt

Morteln Tondo från Design House, har formgetts av designern och inredningsarkitekten Jessika Källeskog. Den unika formen på morteln gör att den pryder ditt kök som en vacker inredningsdetalj. Morteln är tillverkad i tålig, vit marmor och har måtten 21x20x5.6 centimeter. För att bevara materialets kvalitéer, krävs handdisk.

Se priser på Design House Stockholm Mortel Tondo


Bästa i trä
Bästa i trä

Ironwood
Gourmet Mortel

Tillverkad i akacia som gör varje mortel helt unik.

Ironwood
Gourmet Mortel

Tillverkad i akacia som gör varje mortel helt unik.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i akaciaträ
  • Levande material med unika egenskaper

Produktöversikt

Denna mortel är ett riktigt hantverk och konstverk! Den är tillverkad i akacia som är både tåligt och vackert. Arbetsytan i morteln är generöst tilltagen som gör det lätt att krossa allt från kryddor till örter och nötter. Eftersom trä är ett levande material, kan morteln förändra utseende och karaktär allt eftersom du använder den. Den är 7 centimeter hög och 10 centimeter i diameter.

Den rengörs enkelt genom att skölja ur den med varmt vatten. Se till att den inte ligger i blöt eftersom det kan skada träet. Torka med handduk eller låt lufttorka genom att låta den stå fritt på en kant. Smörj regelbundet med anpassad olja eller neutral matolja. Vid behov kan den slipas försiktigt med mycket fint sandpapper i fibrernas riktning.

Se priser på Ironwood Gourmet Mortel


Med en mortel kan du fixa nymalda kryddor och örter hemma, det smakar mer och bättre med kryddor som är färskmalda. Dessutom är den en fin inredningsdetalj att låta stå framme i köket. Det finns mortlar i flera olika storlekar och material att välja mellan, för att passa olika personer och olika ändamål.

Det sägs att morteln är det äldsta redskapet i köket, från början var det bara två stenar som man slog mot varandra för att på så sätt krossa det föremål som låg emellan. Med tiden har de två stenarna utvecklats och blivit en mortel som den ser ut idag.

Fördel med mortel

Den största fördelen med att använda en mortel är att nymalda och krossade örter och kryddor smakar mycket mer och tillför något extra vid matlagningen. Många uppskattar också att man själv kan göra egna kryddblandningar, helt efter eget tycke och smak. Det är ett mycket praktiskt redskap att ha hemma, men är även en fin present att ge bort.

Material

Mortlar tillverkas i flera olika material, men det bör vara hårda material som klarar av att krossa diverse kryddor och örter. De vanligaste materialen är gjutjärn eller granit, men det finns även mortlar som är tillverkade i keramik, marmor och trä. Gjutjärn är det material som är tåligast, det tål dessutom väldigt hög värme.

Köpa mortel - tänk på!

  • Fundera över hur stor mortel du behöver ha. Det finns små och nätta som klarar av att snabbt mala ner lite svartpeppar eller andra kryddor till matlagningen. De större mortlarna rymmer upp till en liter och passar bra om du vill kunna blanda ihop en pesto eller guacamole.
  • De tyngre materialen ger mer stabilitet och stadga. Det kan ibland krävas en hel del kraft för att mortla, då vill man inte att skålen ska dansa runt på köksbänken.
  • Vill du kunna rengöra morteln i maskin, är det material som exempelvis granit eller keramik du ska kika lite extra på.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Bagaren och Kocken KitchenTime Åhléns Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel