Kategorier

Bästa morteln 2024 – krossa kryddor och örter hemma

Inget förhöjer smaken på maten lika mycket som färska kryddor och örter. För att krossa dem behöver du ha en bra mortel, här har vi samlat de bästa som finns att köpa just nu.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Satake
Nabe Mortel
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.
Bästa tåliga
Le Creuset
Mortel 0,3 L
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Praktisk mortel som tål ugn, diskmaskin och mikrovågsugn.
Bästa klassiska
Cilio
Giant Green Granit
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Snygg mortel med höga väggar för minimalt spill.
Bästa marmor
Design House
Stockholm Mortel Tondo
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Stilren marmor i vacker och unik design.
Bäst i test
Bäst i test

Satake
Nabe Mortel

Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Satake
Nabe Mortel

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Japansk, testvinnande kvalitetsmortel.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i gjutjärn
  • Praktisk hällpip
  • Stadig

Produktöversikt

När Allt om Mat listade sina favoritmortlar, hamnade denna gjutjärnsmortel från japanska Satake högst upp. Den är elegant, rundad i formen och är tillverkad i 100% gjutjärn. Den har en smart pip på sidan vilket gör den perfekt att exempelvis göra pesto i eftersom du kan ringla den direkt över maten. Tack vare den rejäla stöten krävs inte mycket kraft för att krossa kryddor och örter. Morteln mäter 15,5 centimeter i diameter.

Se priser på Satake Nabe Mortel


Bästa tåliga
Bästa tåliga

Le Creuset
Mortel 0,3 L

Praktisk mortel som tål ugn, diskmaskin och mikrovågsugn.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Le Creuset
Mortel 0,3 L

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Praktisk mortel som tål ugn, diskmaskin och mikrovågsugn.

Produktegenskaper

  • Finns i olika färger
  • Höjd: 12 cm
  • Tål mikrovågsugn
  • Ugnssäker
  • Tål diskmaskin

Produktöversikt

Le Creuset Mortel 0,3 L kan komma att bli din trotjänare i köket under lång tid framöver. Den är tillverkad i stengods vilket gör den tålig - den är ugnssäker upp till 250 grader, tål maskindisk mikrovågsugnar. Materialet absorberar inte heller smak från dina kryddor. Skålens insida och botten på stöten är oglaserade vilket ger optimal hygien och effekt. Skålen mäter 12 centimeter på höjden, rymmer 0,3 liter och finns i olika färger. 

Se priser på Le Creuset Mortel 0,3 L


Bästa klassiska
Bästa klassiska

Cilio
Giant Green Granit

Snygg mortel med höga väggar för minimalt spill.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Cilio
Giant Green Granit

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Snygg mortel med höga väggar för minimalt spill.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i granit
  • Vikt: 6,6 kg
  • Höga väggar som motverkar spill

Produktöversikt

Populär mortel bland kunder och kommer med flera goda recensioner. Tillverkad i hård granit med klassisk design och med en härligt grov finish, som gör att den passar i alla typer av kök. Det gedigna materialet gör också att den står stadigt när du använder den, och är lätt att hålla ren. De höga kanterna gör att du lätt undviker spill när du mortlar större mängder kryddor.

Se priser på Cilio Giant Green Granit


Bästa marmor
Bästa marmor

Design House
Stockholm Mortel Tondo

Stilren marmor i vacker och unik design.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Design House
Stockholm Mortel Tondo

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Stilren marmor i vacker och unik design.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i marmor
  • Snyggt designad

Produktöversikt

Morteln Tondo från Design House, har formgetts av designern och inredningsarkitekten Jessika Källeskog. Den unika formen på morteln gör att den pryder ditt kök som en vacker inredningsdetalj. Morteln är tillverkad i tålig, vit marmor och har måtten 21x20x5.6 centimeter. För att bevara materialets kvalitéer, krävs handdisk.

Se priser på Design House Stockholm Mortel Tondo


bästa morteln

Hitta den bästa morteln

Med en mortel kan du fixa nymalda kryddor och örter hemma, det smakar mer och bättre med kryddor som är färskmalda. Dessutom är den en fin inredningsdetalj att låta stå framme i köket. Det finns mortlar i flera olika storlekar och material att välja mellan, för att passa olika personer och olika ändamål.

Det sägs att morteln är det äldsta redskapet i köket, från början var det bara två stenar som man slog mot varandra för att på så sätt krossa det föremål som låg emellan. Med tiden har de två stenarna utvecklats och blivit en mortel som den ser ut idag.

Fördel med mortel

Den största fördelen med att använda en mortel är att nymalda och krossade örter och kryddor smakar mycket mer och tillför något extra vid matlagningen. Många uppskattar också att man själv kan göra egna kryddblandningar, helt efter eget tycke och smak. Det är ett mycket praktiskt redskap att ha hemma, men är även en fin present att ge bort.

Material

Mortlar tillverkas i flera olika material, men det bör vara hårda material som klarar av att krossa diverse kryddor och örter. De vanligaste materialen är gjutjärn eller granit, men det finns även mortlar som är tillverkade i keramik, marmor och trä. Gjutjärn är det material som är tåligast, det tål dessutom väldigt hög värme.

Köpa mortel - tänk på!

  • Fundera över hur stor mortel du behöver ha. Det finns små och nätta som klarar av att snabbt mala ner lite svartpeppar eller andra kryddor till matlagningen. De större mortlarna rymmer upp till en liter och passar bra om du vill kunna blanda ihop en pesto eller guacamole.
  • De tyngre materialen ger mer stabilitet och stadga. Det kan ibland krävas en hel del kraft för att mortla, då vill man inte att skålen ska dansa runt på köksbänken.
  • Vill du kunna rengöra morteln i maskin, är det material som exempelvis granit eller keramik du ska kika lite extra på.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel