Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Underlätta matlagningen med den bästa ugnsformen 2023

Med rätt ugnsform får du väldigt många användningsområden. Du kan göra allt från fisk, kött och grönsaker – till bakverk och smaskiga gratänger. Vi har valt ut modellerna som är bäst i test. Komplettera köpet med en riktigt bra stektermometer också.

Bäst i test
Le Creuset
Stengods
Klassiska ugnsformar med många användningsområden.
Bästa premium
Scanpan
Fusion 5
Kockarnas favorit från prisbelönta Scanpan.
Bästa design
Rörstrand
Ostindia 28 cm
Vacker och tålig ugnsform.
Bästa glas
Pyrex
Irresistible
En mycket tålig ugnsform från klassiska Pyrex.
Bästa Pajformen
Le Creuset
Pajform Stengods 28 cm
Klassisk form som finns i flera vackra färger

Bilden föreställer två ugnsformar som står på hällen av en induktionsspis.

Bäst i test
Bäst i test

Le Creuset
Stengods

Klassiska ugnsformar med många användningsområden.

Le Creuset
Stengods

Klassiska ugnsformar med många användningsområden.

Produktegenskaper

 • Set med två ugnsformar
 • Tål temperatur från -18 till +260 grader
 • Finns i flera olika färger

Produktöversikt

Le Creuset är välkända för sina kvalitativa produkter till köket, och deras ugnsformar i stengods är populära bland både experter och konsumenter. Detta set består av två formar som är 26 respektive 32 centimeter långa. Formarna passar perfekt att använda till allt från kött till kyckling, fisk och grönsaker. Med den ljusa insidan är ugnsformarna lätta att göra rent.

Ugnsformarna är tåliga och tål även att diskas i diskmaskin. Formarna kommer i en rad olika färger för att det ska finnas någonting som passar för alla kök och smaker.

Nedan kan du se hur du enkelt gör en läcker köttfärsgratäng med hjälp av de testvinnande ugnsformarna.

Se priser på Le Creuset Stengods


Bästa premium
Bästa premium

Scanpan
Fusion 5

Kockarnas favorit från prisbelönta Scanpan.

Scanpan
Fusion 5

Kockarnas favorit från prisbelönta Scanpan.

Produktegenskaper

 • Tillverkad rostfritt stål
 • Tål maskindisk
 • Fungerar även på spis
 • Klassisk design
 • Ger jämn värmefördelning

Produktöversikt

Danska Scanpan grundades 1956 och finns utanför Århus. De tillverkar olika stekpannor och kokkärl i olika typer av material. De ligger i framkant när det kommer till att utveckla nya och banbrytande produkter. Scanpan var de första i världen som producerade non-stick beläggningar som inte innehåller de miljöfarliga ämnena PFOA och PFOS. Deras produkter har använts vid flera prestigefyllda tävlingar som EM, SM och VM i matlagning.

En klassisk ugnsform med praktiska handtag från serien Fusion 5, serien har blivit mycket populär bland många kockar tack vare sin funktionalitet och hållbarhet. Den är väl tilltagen och mäter 24 x 35 centimeter.

Se priser på Scanpan Fusion 5


Bästa design
Bästa design

Rörstrand
Ostindia 28 cm

Vacker och tålig ugnsform.

Rörstrand
Ostindia 28 cm

Vacker och tålig ugnsform.

Produktegenskaper

 • Snygg design
 • Tålig och slitstark
 • Kan diskas i diskmaskin

Produktöversikt

Ostindia har ett klassiskt, blått blommönster och är en av Rörstrands mest storsäljande serviser. Serien skapades redan 1930, och finns i dag i olika uppsättningar i många svenska hem. Skapa en vackrare dukning tack vare det dekorativa mönstret på formen, och förgyll alla dina måltider med lite klassisk svensk design.

Denna ugnsform från Rörstrand är rund och har en diameter på 28 centimeter. Den passar bra att använda för exempelvis pajer eller gratänger, men fungerar även väl för annan matlagning i ugn. Det mönstrade porslinet i formen är kvalitativt och slitstarkt, och tål till och med att diskas i diskmaskin.

Se priser på Rörstrand Ostindia 28 cm


Bästa glas
Bästa glas

Pyrex
Irresistible

En mycket tålig ugnsform från klassiska Pyrex.

Pyrex
Irresistible

En mycket tålig ugnsform från klassiska Pyrex.

Produktegenskaper

 • Klarar av 300 grader
 • Klarar av -20 grader
 • Tåligt material

Produktöversikt

Franska Pyrex har specialiserat sig på att tillverka köksprodukter i värmetåligt glas sedan 1915. Ugnsformen Irresistible är tillverkad i ultra resistent borosilikatglas vilket tål både diskmaskin och mikrovågsugn. Den klarar temperaturer upp till 300 grader och frystemperaturer ner till -20 grader. Formen rymmer 3,8 liter.

Glasets egenskaper i modellen Irresistible gör att det varken absorberar lukt eller smak, dessutom tål glaset vassa köksredskap i metall utan att bli skadat. En annan fördel med glasformar, är att det går att se hur maten tillagas genom formen. På så sätt kan det vara lättare att avgöra om maten är klar eller inte.

Nedan följer några tips för att få ut ännu mer användning av dina Pyrex-produkter, och några riktlinjer för att få dem att hålla år efter år.

Se priser på Pyrex Irresistible


Bästa Pajformen
Bästa Pajformen

Le Creuset
Pajform Stengods 28 cm

Klassisk form som finns i flera vackra färger

Le Creuset
Pajform Stengods 28 cm

Klassisk form som finns i flera vackra färger

Produktegenskaper

 • Tål temperaturer mellan -18°C och 260°C
 • Diameter: 28 cm
 • Tål mikrovågsugn och diskmaskin
 • Finns i flera olika färger

Produktöversikt

Le Creuset startade 1925 med att kombinera gjutjärn och emaljering, i en legendarisk kombination som fortfarande är en favorit i flera kök. Senare utökades tillverkningen även till stengods, som visade bli en omtyckt köksprodukt likaså. Produkterna kommer självklart också i företagets legendariska färger.

Vacker pajform från Le Creuset som är tillverkad i glaserat stengods. En klassisk form med en diameter på 28 cm. Finns i flera vackra färger. Formen tål temperaturer mellan -18°C och 260°C, så den kan utan svårigheter ställas i både ugn och frys. Den tål utöver detta också både maskindisk och mikrovågsugn. Undvik dock stora temperaturskillnader.

Smaskig äppelpaj - enkel och god efterrätt

Se priser på Le Creuset Pajform Stengods 28 cm


bästa ugnsformen
Med formar i olika storlekar kan du enklare hitta precis rätt sort för dina behov. Vår bäst i test från Le Creuset kommer i ett set med formar i två olika storlekar.

Oavsett om du ska göra en god paj eller en krämig potatisgratäng är en kvalitativ och lättanvänd ugnsform ett måste i köket. Ugnsformar kommer i en rad olika storlekar, former och material för att det ska finnas någonting som passar för att tillfällen. Inför ett köp är det viktigt att tänka lite på vad man tänker använda formen till. Ska du mest köra köttstycken i formen, kan det kanske vara värt att satsa på en form som kommer med ett galler i. Är du istället på jakt efter något som du kan göra en smaskig paj i? Då kanske det passar bättre med en rund form som har en yta där smaken inte gärna sätter sig fast. 

Köpa ugnsform – tänk på det här

 • Material: Ugnsformar kommer i en rad olika material. Några vanliga är stengods, gjutjärn, glas, porslin och rostfritt stål. Olika material har varierande fördelar och nackdelar. Om du väljer en ugnsform i stengods eller gjutjärn får du exempelvis en form som är tålig och slitstark. Den kan dock upplevas tung och något otymplig. Med en glasform kan du lätt se maten tillagas, och en porslinsform kan ofta bli en snygg del av din servis. En ugnsform i rostfritt stål är vanligtvis det lättaste alternativet, men dessa formar är inte lika slitstarka. Tipset är helt enkelt att fundera kring när och hur du kommer att använda din ugnsform för att hitta den bästa varianten.
 • Storlek/form: Formarna finns även i varierande storlekar och former. I vissa fall, som exempelvis med paj, är en rund form ett självklart val. Beroende på vad och hur mycket du ska tillaga krävs olika stora formar – kanske är det bästa att köpa ett set med två storlekar? Att skaffa både en stor och en liten form kan vara ett bra val, då du både kan göra storkok och enportionsrätter.
 • Tålighet: När du ska välja vilken ugnsform som du ska köpa är det även bra att läsa på lite kring formens tålighet. Bland annat är det bra att veta vilka temperaturer som formen tål – såväl lägsta temperatur som högsta temperatur. En annan aspekt när det gäller tålighet är huruvida formen går att diska i diskmaskin eller inte.
Bilden föreställer två ugnsformar som ligger i en diskmaskin.
Kolla gärna så att formarna går att köra i maskin. Då slipper du stå och gnida på inbitna fläckar som är svåra att få bort för hand.

Vilket material passar dig bäst – Tålig metall eller praktiskt glas?

Porslin, keramik och stengods

Formar i keramik har ofta en non-stick-beläggning som förhindrar att matten bränner fast i formen. Detta underlättar när du diskar eftersom du inte behöver skrubba hårt eller fördiska. Det är också inom denna kategori du ofta hittar formar i olika färger, och med en unik design. Formar av denna typ klarar ofta av temperaturer från -18°C till +260°C.

En stor tillverkare av denna typ av formar är Peugeot

Glas

Låter dig se det du tillagar, samtidigt som det också är mycket tåligt för både värme och kyla. Det går att diska i diskmaskin, och smaker sätter sig gärna inte i formen. Glasformar har en hög tålighet för både kyla och värme, och kan klara av temperaturer från -40°C till 300°C.

Stora tillverkare inom denna typ av produkt är franska Pyrex

Metall

De vanligaste materialen för ugnsformar i metall är aluminium, gjutjärn och rost fritt stål. Fördelen med metall i alla dess former är att det är tåligt och lätt att rengöra. När det kommer till just aluminium är det också mycket lätt, och minskar därmed antalet tunga lyft under matlagningen. En nackdel med formar av metall är att de kan bli skeva till följd av stora temperaturskillnader. Tänk därför på att inte ställa dem rätt från ugnen på en kall bänk.
Vissa modeller i rostfritt stål kan även ha en kärna av aluminium, som underlättar för en jämn värmefördelning och därmed en exakt tillagning. Formar i metall kan ofta klara av temperaturer i spannet -20°C till +300°C.

Letar du efter formar av denna typ finner du flera populära modeller från Scanpan

Emalj

Emaljerade ugnsformar är i själva verket metallformar som glaserats med emalj. Det är en form av glasliknande material som läggs på metallen, och ger det en lättrengjord och jämn yta. OBS! Var noga med om emaljen går sönder. Då kan eventuella farliga ämnen från metallen sippra ur och slutligen hamna i din mat. 

Ett företag som profilerat sig inom denna typ är Le Creuset

Välj en form med rätt egenskaper för dig

Non stick och teflon

Formar kan ha en teflon- eller non stick-beläggning som ser till att maten inte fastnar lika lätt när du använder dem. Perfekt för dig som avskyr när det bränner fast. Du kan använda olja eller matfett, men behovet för detta är inte lika stort. Det är därför ett bra val för dig som vill äta lite mer fettsnålt. Formar i metall och porslin har ofta denna beläggning.

Form med galler

Med en form utrustad med galler, lyfts maten upp och den varma luften kan komma in underifrån också. Detta leder till en mer jämn och tidseffektiv tillagning. Det kan också ge dig en hälsosammare tillagning, då fettet kan rinna bort från maten. Oftast är gallret avtagbart, så du kan använda formen med eller utan gallret.

Ugnsform med lock

Är du ute efter att göra långkok? Då ska du definitivt satsa på en form med lock. Släng bara i alla ingredienser, och låt den stå och puttra medan du gör annat. En form med ett lock kan också hjälpa dig att hålla värmen på maten, eller skapa en överraskning när du serverar.

Maskindisk

Många har idag en diskmaskin, och använder nästan uteslutande denna för att diska alla sina tallrikar och kastruller. Att även ugnsformen går att rengöra på detta sätt är nästan ett måste. De flesta modeller idag är tillverkade i material som tål att köras i maskin, men kolla för säkerhets skull vad tillverkaren rekommenderar. Annars kan formen kanske ta skada och du behöver köpa en ny nästan med en gång. Ett av de få material som bör undvika maskindisk är koppar.

Storleken spelar roll

Ugnsformar finns i en uppsjö av storlekar och former. Vad som avgör vad som passar bäst för dig, beror på vad du tänkt använda formarna till. En större form låter dig göra mat till hela familjen på en och samma gång, medan mindre formar möjliggör att skapa mindre portionsrätter. Lagar du till exempel lasagne, kan du då också göra olika sorter med variationer för att tillgodose allas önskemål. Med mindre formar kan du ofta få plats med två formar i ugnen samtidigt. De får också lättare plats i frysen.

På en middagsbjudning kan det vara roligt att låta varje gäst få en egen paj. Detta är möjligt med ett set mini-pajformar. Då gör du bara ett antal individuella pajer, som sedan serveras direkt i formarna till gästerna. Detta gör det också enklare att ta hänsyn till vissa dieter eller önskemål.

Recept du enkelt du gör rätt i formen - Ugnspannkaka och matbröd

En riktig klassiker som löser middagsbesvären för hela familjen.

Saftigt och gott matbröd som görs enkelt och snabbt direkt i ugnsformen.

Märkena som är bäst i test - Le Creuset, Scanpan, Grebera Design och Pyrex

Det finns några märken som placerat sig som några riktiga favoriter och bäst i test när det kommer till ugnsformar. Här kan du läsa lite mer om dem och dess unika produkter.

Scanpan

Scanpan är ett danskt företag som varit verksamma sedan 1956. Företaget arbetar nära med kockar för att utveckla produkter både för professionella och amatörer. Produkterna går igenom åtta olika personer innan de skickas vidare från fabriken, så du kan därför vara säker på att de håller hög kvalitet. Med ett stort sortiment av allt från kokkärl och stekpannor till ugnsformar. De är också marknadsledande i non stick och använder sig av den egenutvecklade beläggningen Stratanium, som är helt fritt från miljöskadliga PFOS och PFOA. Non stick-beläggningen gör det enklare att rengöra, samtidigt som du kan vara säker på att maten inte fastnar i formen. Flera av deras stekpannor och ugnsformar är utrustade med detta, vilket gör att du kan vara säker på en lättskött produkt.

Le Creuset

Mycket populära och omtyckta produkter som finns i flera utföranden. Företaget Le Creuset bildades i Frankrike 1925, genom att slå samman två hantverkares kunskaper om gjutjärn och emalj. Detta ledde till deras klassiska gjutjärnsgrytor som finns i flera kök runt om i världen idag.
Utöver grytorna har de ett stort sortiment av just ugnsformar. De kommer i flera olika former, material och storlekar. De finns bland annat i deras traditionella gjutjärnsmodell eller som formar tillverkade av glaserat stengods. Dessa modeller finns i flera vackra färger som sätter färg på ditt middagsbord. De har också modeller av metall som är utrustade med non stick-beläggning. 

Pyrex

Tillverkaren Pyrex från Frankrike har profilerat sig genom att tillverka slitstarka och hållbara produkter som blivit en stor favorit i många kök. En stor mängd av deras produkter är tillverkade i det tåliga borosilikatglaset, som är extremt hållbart och tål plötsligt extrema temperaturer. Detta innebär att du kan gå från ugn till frys med mindre tid emellan. Det väger heller inte så mycket, och är mycket resistent mot repor samt lätt att göra rent. Med andra ord är det som gjort för köket.

Grebera Design

Gerbera startades 2006 med en ambition om att kombinera Mdelhavets matkultur med svensk design i spännande färger. Produkterna tål att användas vid varje måltid, och skänker lite mer glädje i form av sina vackra färger. Produkterna tillverkas för hand av skickliga keramiker av en speciell terrakottalera. De glaseras också för hand, vilket gör att varje produkt blir unik och har sin egen charm. Formarna tål över 250°C grader i ugn, och tål dessutom mikrovågsugn och frys.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 34 produkter som är populära hos .

 • Rosti Mepal
  Margretheskål 3L
  RANK 5
  I BAKTILLBEHöR
  167 - 339 SEK
 • Weber
  Pizza Rund Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  549 - 649 SEK
 • Nordwik
  Pizzastål 39cm
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  849 - 889 SEK
 • Gourmetstål
  Gourmetstal Classic Baksten
  RANK 4
  I BAKTILLBEHöR
  831 - 1 099 SEK
 • Eva Solo
  Pizza Rund Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  299 - 499 SEK
 • Napoleon
  Pizza Rektangulär Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  479 - 780 SEK
 • Weber
  Gourmet BBQ System Pizza Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  699 - 799 SEK
 • Weber
  Pizzasten inkl. Bakplåt Rund (36cm)
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  449 - 470 SEK
 • Iittala
  Kastehelmi Tårtfat Ø31,5cm
  RANK 7
  I BAKTILLBEHöR
  399 - 583 SEK
 • Weber
  Pizza Rektangulär Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  449 - 599 SEK
 • Gourmetstål
  Gourmetstal Norrland Baksten
  RANK 3
  I BAKTILLBEHöR
  920 - 1 185 SEK
 • Rosti Mepal
  Margretheskål 1,5L
  RANK 9
  I BAKTILLBEHöR
  119 - 219 SEK
 • Scanpan
  Fusion 5 Ugnsform 35x24cm
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  1 399 - 1 946 SEK
 • Rosti Mepal
  Set with Lids Margretheskål 3-pack
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  399 - 666 SEK
 • Eppicotispai
  2060 Pizzasten med Pizzaspade
  RANK 10
  I BAKTILLBEHöR
  595 - 869 SEK
 • Rosti Mepal
  Stainless Steel Set Margretheskål 2-pack
  RANK 7
  I BAKTILLBEHöR
  719 - 1 148 SEK
 • Rosti Mepal
  Margretheskål 2L
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  141 - 249 SEK
 • Rosti Mepal
  Margretheskål 5L
  RANK 1
  I BAKTILLBEHöR
  236 - 399 SEK
 • Rosti Mepal
  Set with Lids Margretheskål 2-pack
  RANK 9
  I BAKTILLBEHöR
  450 - 599 SEK
 • Le Creuset
  Heritage Ugnsform 31x26cm
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  579 - 659 SEK
 • Nordwik
  Pizzastål med Handtag
  RANK 9
  I BAKTILLBEHöR
  799 - 899 SEK
 • Weber
  Pizza Baksten
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  349 - 529 SEK
 • Rosti Mepal
  Set Mini with Lids Margretheskål 3-pack
  RANK 9
  I BAKTILLBEHöR
  300 - 479 SEK
 • Rosti Mepal
  Set Mini with Lids Margretheskål 4-pack
  RANK 9
  I BAKTILLBEHöR
  389 - 519 SEK
 • Rosti Mepal
  Margretheskål 4L
  RANK 6
  I BAKTILLBEHöR
  211 - 349 SEK
 • Eppicotispai
  Pizzaspade
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  99 - 199 SEK
 • Rosti Mepal
  Margretheskål 0,5L
  RANK 7
  I BAKTILLBEHöR
  84 - 200 SEK
 • Kamado SUMO
  Pizzaspade
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  249 - 349 SEK
 • Ooni
  Turning Peel Pizzaspade
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  511 - 749 SEK
 • Le Creuset
  Heritage Ugnsform 25+32cm
  RANK 2
  I BAKTILLBEHöR
  745 - 1 108 SEK
 • Le Creuset
  Slickepott 28cm
  RANK 7
  I BAKTILLBEHöR
  99 - 164 SEK
 • Gourmetstål
  Pizzaspade
  RANK 10
  I BAKTILLBEHöR
  195 - 322 SEK
 • Ooni
  12" Pizza Peel
  RANK 8
  I BAKTILLBEHöR
  299 - 487 SEK
 • Ooni
  14" Perforated Pizza Peel
  RANK 7
  I BAKTILLBEHöR
  590 - 985 SEK

Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

KitchenTime Åhléns CDON Cervera Amazon.se Bagarenochkocken.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel