Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Laga god och nyttig mat med ångugn

Med en ångugn blir maten smakrik och god på ett enkelt sätt. Tack vare den skonsamma tillagningsmetoden går det att minska på fettet men ändå få ett delikat resultat. I denna guide hittar du ett urval av de bästa och mest populära ångugnarna.

Integrerad ångugn med öppen lucka och tänd belysning vita släta köksluckor

Få perfekt resultat i köket

Ångugnen är ofta de professionella kockarnas förstahandsval. Det beror på att ugnen ger ett perfekt resultat på ett enkelt sätt. Med hjälp av ångan blir inte maten torr och den bevarar dessutom både färg och form bättre än i en klassisk ugn. Dagens moderna ugnar är för det mesta mycket mångsidiga. Tack vare kombinationsugnar med flera olika program går det att växla mellan att ångkoka maten och att grilla den.

Flexibel ugn

De flesta ångugnarna på marknaden som riktar sig till privatpersoner erbjuder en stor flexibilitet. Ugnarna har för det mesta flera olika ugnsprogram för alla typer av tillagning. Med andra ord är det möjligt att växla mellan till exempel ångluft och varmluft eller kombinera dessa två funktioner. På så sätt kan du anpassa samma ugn till den typ av mat du ska laga.

Fördelar med ångugn

 • Tillagar maten på ett skonsamt sätt utan att bränna ytan eller göra maten alltför torr.
 • Går att tillaga maten med mycket lite fett eller inget fett alls .
 • Många modeller har en självrengörande funktion så att du slipper lägga tid på att rengöra en smutsig ugn.

Så använder du en ångugn

Eftersom de flesta ugnarna brukar ha flera typer av ugnsprogram gäller det att anpassa programmet efter aktuell råvara. Dagens modeller är för det mesta mycket användarvänliga och lätta att förstå sig på. Men för att du ska vara säker på att få ett optimalt resultat är det ändå smart att läsa medföljande instruktioner. På så sätt kommer du att kunna ta tillvara alla specialfunktioner som ugnen har.

Använd lagom med ånga

Här följer några allmänna tips som är bra att känna till för den som inte har lagat mat med ånga tidigare:

 • Använd 100 procent ånga när du ska laga ris, fisk och grönsaker. Ångan gör att dessa råvaror bevarar sin saftighet och smak.
 • Vid uppvärmning av matrester fungerar det bra att använda hälften ånga och hälften varmluft. Genom tillförseln av ånga undviker du att resterna tappar sin goda smak och blir torra.
 • När det är dags för bröd eller kött och fågel kan det vara läge att skruva ner ångan en bit. Ungefär 25 procent ånga och 75 procent varmluft brukar ge ett bra resultat på denna typ av mat.

Därför är det smart att välja ångugn

Tack vare teknikutvecklingen är det idag möjligt att hitta en ugn som ger ett optimalt resultat oavsett tillagningsmetod. Genom att välja en ugn som klarar av att tillaga maten med ånga får du möjlighet att skapa delikat mat som är både god och hälsosam.

Minska på kalorierna

En av ångugnens många fördelar är att den möjliggör en kalorisnål tillagning. Eftersom ångan bevarar råvarornas saftighet behövs inte mycket fett. Faktum är att det är möjligt att helt utesluta fettet vid tillagning med ånga.

Bevara vitaminer

Vitaminer och övriga näringsämnen påverkas av tillagningen. Alltför höga temperaturer kan laka ur näringsämnen. Eftersom upphettning genom ånga sker vid en lägre temperatur än annars bidrar det till att behålla nyttigheterna i råvaror som grönsaker.

Smarta funktioner som underlättar i köket

Innan du väljer ångugn är det bra att fundera på vilka funktioner som du skulle vilja ha. Några funktioner som brukar vara uppskattade hos användarna är följande:

 • Flera olika ugnsprogram.
 • Sous vide.
 • Stektermometer.
 • Självrengöring.

Inred snyggt med inbyggnadsugn

Något som har blivit en favorit i många hushåll är att bygga in ugnen med den övriga köksinredningen. Det ger en mycket tilltalande estetisk look eftersom ugnsfronten bildar en enhet med skåpluckorna. De vanligaste färgerna på marknaden är grått, svart och vitt. Vilken som passar bäst hos dig beror förstås på den befintliga inredningsstilen. Om du planerar en omfattande köksrenovering är ett tips att välja en enhetlig stil på alla vitvaror, inklusive ångugn.

För att hitta ugnen som passar just ditt kök rekommenderar vi vår jämförande guide. I denna lyfter vi fram modellerna som är bäst i test på marknaden. Beställ enkelt din favorit online och få den levererad hem till dörren.

AEG BEB351010M test
Bästa budget
Bästa budget

AEG
BEB351010M

Ugn med ånga och varmluft för stora matlagningsmöjligheter.
stars
AEG BEB351010M test

AEG
BEB351010M

stars

Ugn med ånga och varmluft för stora matlagningsmöjligheter.

Visa 2 butiker till
Priserna visas bland annat med hjälp av

Produktegenskaper

 • Ugnsvolym: 71 liter
 • Temperaturspann: 50°C-275°C
 • Energiklass: A
 • Snabb uppvärmning

Produktöversikt

Ångugn som även kan användas som en varmluftsugn. Med PlusSteam-knappen kan du tillföra ånga i ugnen redan i början av tillagningsprocessen, detta är särskilt bra när du exempelvis ska baka bröd så att degen får behålla fukt på ytan så att den långsamt får rätt gyllene färg. Den snabba uppvärmingen gör att ugnen kommer upp i temperatur upp till 20% snabbare vilket sparar både tid och energi. Den tydliga displayen visar bland annat temperatur och låter dig hålla koll på tillagningstiden, där kan du även ställa in timer och larm.

Se priser på AEG BEB351010M


Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

MediaMarkt

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel