Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Toppmatad tvättmaskin – vilken är bäst 2024?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vill du ha den bästa tvättmaskinen men har dåligt med plats? Välj en toppmatad variant! Här jämför vi flera modeller och presenterar vilken som är bäst.

toppmatad tvättmaskin bäst i test

Att ha en tvättmaskin hemma är oerhört praktiskt och sparar på massor av din tid och energi. Däremot tar traditionella tvättmaskiner upp mycket yta och får ibland inte plats i alla bostäder. Det problemet löser du enkelt genom att skaffa en toppmatad tvättmaskin. Här kan du läsa om hur du väljer den bästa modellen för ditt hushåll och hur en liten tvättmaskin kan ge dig maximala resultat.

Därför är dessa fem toppmatade tvättmaskiner bäst i test

När vi har gjort test på olika toppmatade tvättmaskiner har vi försökt få med så många faktorer som möjligt i vår bedömning. De allra viktigaste, som kapacitet och rena resultat, kommer naturligtvis högst på listan men vi har också gett uppmärksamhet åt vilka program tvättmaskinerna har, hur lätta de är att använda och hur mycket el och vatten de drar. Här följer några av de många beståndsdelar som vi har jämfört och vad du bör prioritera för att hitta den bästa toppmatade tvättmaskinen för dig.

Kapacitet

Det viktigaste för att du ska vara nöjd med din tvättmaskin är att den har tillräcklig kapacitet för ditt hushåll. Bor du själv kan det räcka gott och väl med en liten och kompakt tvättmaskin medan en barnfamilj behöver större kapacitet. Generellt sett kräver hem med många medlemmar en kapacitet på minst 6kg. Att ha en för stor kapacitet är ofta bättre än för liten, men då det ur energi- och vattenförbrukningssynpunkt är bättre att inte tvätta för ofta bör den helst passa dina individuella behov.

Tvättprogram

Standardinställningarna för alla tvättmaskiner har med temperaturen att göra, där 30, 40, 60 och 90 grader är de vanligaste. Vissa maskiner har kalltvätt på 15 grader som är extra energisparande. Idag finns det även många specialprogram som kan vara mycket värdefulla beroende på dina levnadsförhållanden, kläder och livsstil. Några exempel är:

  • Sportkläder: En fantastiskt funktion för dig som tränar mycket och vill kunna tvätta dina svettiga plagg snabbt efter varje pass utan att det sliter för mycket på dem.
  • Snabbtvätt: Total panik - det är måndag imorgon och du har glömt tvätta arbetskläderna. Tack vare det här alternativet hinner du få rena kläder när det krisar.
  • Halvtvätt: Ett bra alternativ för dig som behöver göra en tvätt men ännu inte har tillräckligt med smutsiga plagg för att fylla maskinen.

bästa toppmatade tvättmaskinenCentrifugering

När själva tvätten är över kör maskinen några minuters centrifugering, vilket innebär att mycket av vattnet försvinner. Den fukt som blir kvar brukar kallas för restfuktighet och anges i procent. Om du bor med bra torkmöjligheter, exempelvis att hänga ut tvätten i friska luften, är restfuktigheten mindre viktig men den påverkar alltid hur lång tid det kommer ta för dina kläder och lakan att torka. Ju högre centrifugering din maskin har desto torrare blir tvätten, och en bra centrifugeringshastighet ligger på runt 1 200 rpm, eller varv i minuten.

Bullernivå

Alla tvättmaskiner låter, särskilt under centrifugeringen, men bullernivån kan variera ganska rejält från modell till modell. Om du bor i ett lyhört hyreshus med grannar är det extra viktigt att du skaffar en maskin som inte väsnas för mycket. Bullernivån anges i decibel och till exempel 40 dB motsvarar viskningar medan 60 är normal samtalsnivå.

Extra funktioner

Idag har många tvättmaskiner extrafunktioner som du kanske kan uppskatta. Några exempel är:

  • Timer: Praktiskt om du vill ha tvätten färdig vid en viss tidpunkt, exempelvis när du kommer hem från jobbet.
  • Wifi: Sköt tvättmaskinen via mobilen eller paddan.
  • Ångfunktion: Ger mindre skrynklighet och är särskilt bra för dig som är allergiker då ångan avlägsnar fler allergener än vanlig tvätt.

Design

De flesta toppmatade tvättmaskiner ser mer eller mindre likadana ut vad gäller storleken, och de vanligaste dimensionerna är 90cm höjd, 40cm bredd och 60cm djup. Det finns dock en hel del skillnader på hur displayen och knapparna/rattarna är placerade som kan påverka maskinens användarvänlighet. För att få högt betyg i våra jämförelser ska tvättmaskinens funktioner vara lätta att se och förstå och saker som gradantal och vilka material som passar ska vara tydligt angivna. Även luckan ska vara lätt att öppna och stänga.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel