Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Vilken tvättmaskin är bäst 2023?

Om du funderar på att köpa ny tvättmaskin är det läge att kolla in vår köpguide. Se vilka maskiner som fått bäst betyg och vad du ska tänka på vid köp.

Bäst i test
Bosch
WAU28U09SN
Tvätta tyst och effektivt med denna populära maskin från Bosch.
Priserna visas bland annat med hjälp av
Bästa Budget
Electrolux
EW6F5248G3
Prisvärd maskin som har många program att välja mellan.
Priserna visas bland annat med hjälp av
Prisvärd
LG
F2DV707S2WS
En prisvärd, kombinerad tvätt- och torkmaskin.
Populär
Electrolux
EW6F6248G5
En populär tvättmaskin som anpassar tvättningen efter mängden tvätt.
Priserna visas bland annat med hjälp av
Bäst i test
Bäst i test

Bosch
WAU28U09SN

Tvätta tyst och effektivt med denna populära maskin från Bosch.

Bosch
WAU28U09SN

Tvätta tyst och effektivt med denna populära maskin från Bosch.

Priserna visas bland annat med hjälp av

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 9 kg
 • Energiklass: C
 • Ljudnivå centrifugering: 72 dB
 • Ljudnivå tvätt: 48 dB
 • 7 olika program
 • LED-display

Produktöversikt

Tvättmaskin från säkra Bosch som fått otroligt många fina kundrecensioner från nöjda konsumenter som köpt maskinen, bättre betyg än så går knappt att få! Den har en kapacitet på nio kilo och du kan välja mellan sju olika program. Maskinen är utrustad med en teknik som kallas för ActiveWater, den anpassar vattenförbrukningen efter tvättmängd och textiltyper med hjälp av sensorer. På så sätt kan maskinen tvätta så effektivt som möjligt med minsta möjliga vattenförbrukning.

Sidoväggarna är utformade så att de skapar riktigt bra stabilitet och dämpar vibrationerna från maskinen. Detta tillsammans med den förbättrade isoleringen gör att maskinen tvättar och centrifugerar mycket tyst. Den stora LED-displayen är användarvänlig, lätt att förstå sig på och lätt att läsa av. Med funktionen TimeDelay kan du fördröja starten av tvättprogrammet upp till 24 timmar, både praktiskt och bekvämt.

Se priser på Bosch WAU28U09SN


Bästa Budget
Bästa Budget

Electrolux
EW6F5248G3

Prisvärd maskin som har många program att välja mellan.

Electrolux
EW6F5248G3

Prisvärd maskin som har många program att välja mellan.

Priserna visas bland annat med hjälp av

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 74 dB
 • Centrifugeringshastighet: 1400 v/min
 • Energiklass: D
 • 14 program

Produktöversikt

Från Electrolux kommer denna populära tvättmaskin som blivit en stor favorit hos många. Att den arbetar tyst, har väldigt många program och kommer från ett pålitligt varumärke är några av de egenskaper som gjort den till en omtyckt modell hos många.

Maskinen är utrustad med ett system som kallas PerfectCare 600 vilket innebär att tvättiden justeras automatiskt beroende på hur mycket som ligger i trumman. Detta minskar både vatten- och energiåtgång vilket är snällt mot både plånbok och klimat. Med SoftPlus-funktionen ser maskinen till att både förblanda och distribuera sköljmedlet så att varje fiber i plaggen blir mjukt och luktar fräscht länge. Det finns 14 olika program att välja mellan, däribland ett anti-allergiprogram som kombinerar högpresterande tvättprogram med vattenånga för att eliminera så många bakterier och allergener som det bara går.

Se priser på Electrolux EW6F5248G3


Prisvärd
Prisvärd

LG
F2DV707S2WS

En prisvärd, kombinerad tvätt- och torkmaskin.

LG
F2DV707S2WS

En prisvärd, kombinerad tvätt- och torkmaskin.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 7 kilo
 • Centrifugeringshastighet: 1 200 varv/minut
 • Energiklass: B
 • Med ångfunktion

Produktöversikt

Det koreanska företaget LG är ett av de största på elektronikmarknaden. Verksamheten startade på 1950-talet och idag erbjuder man ett brett utbud av kvalitativa produkter. Hos LG hittar du allt från skärmar och projektorer till diskmaskiner och tvättmaskiner.

LG F2DV707S2WS är en kombinerad tvätt-/torkmaskin med en kapacitet på sju kilo. Tvättmaskinen är utrustad med Turbo Wash som både minskar tvättiden och gör att dina kläder blir renare. Den har energiklass B och en centrifugeringshastighet på 1 200 varv per minut. Tvättmaskinen kan styras med wifi, och det snabbaste programmet tar bara 14 minuter. Här finns också en ångfunktion som fräschar upp kläderna på bara 20 minuter.

Se priser på LG F2DV707S2WS


Populär
Populär

Electrolux
EW6F6248G5

En populär tvättmaskin som anpassar tvättningen efter mängden tvätt.

Electrolux
EW6F6248G5

En populär tvättmaskin som anpassar tvättningen efter mängden tvätt.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 8 kilo
 • Centrifugeringshastighet: 1 400 varv/minut
 • Energiklass: A+++
 • Tvättprogrammen anpassas efter tvättmängd

Produktöversikt

Electrolux är en svenskt företag och en av de största tillverkarna av vitvaror på marknaden. Verksamheten startade i början av 1900-talet, och hos Electrolux hittar du alt från tvätt- och diskmaskiner till kylskåp och frysar. Förutom vitvaror erbjuder företaget också olika typer av hushållsmaskiner. 

Electrolux EW6F6248G5 har en tvättkapacitet på åtta kilo och en centrifugeringshastighet på 1 400 varv per minut. Tvättmaskinen har Soft Drum, vilket innebär att en mer försiktig tvättning som inte sliter på dina kläder. Här finns också en Time Manager-funktion och möjligheten att välja att kläderna ska tvättas med antiallergi i fokus. Tvättprogrammen anpassas även efter mängden tvätt. Electrolux EW6F6248G5 har energiklass A+++ och en kolfri motor. 

Se priser på Electrolux EW6F6248G5


bästa tvättmaskinen

En tvättmaskin är vardagslivets verkliga arbetshäst som ska klara allt från svettiga träningskläder till barnens leriga och fläckiga förskoleplagg. Dessutom ska den helst vara både tyst, snabb och energisnål. Idag finns många maskiner som uppfyller kraven, men hur vet du vilken som passar dig och din familj bäst? Läs vår guide och få reda på vilka tvättmaskiner som är bäst i test!

Hitta rätt tvättmaskin

Toppmatad eller frontmatad? Kombinerad tvätt och tumling? Ångfunktion eller grovtvätt? Om du ska köpa tvättmaskin finns det några saker du ska fundera på innan köp. Till exempel behöver du mäta utrymmet du ska placera maskinen på för att säkerställa att den får plats. Du behöver också fundera på hur mycket tvätt du har, hur ofta du och din familj behöver tvätta och vilken typ av tvätt ni tvättar mest.

Var ska tvättmaskinen placeras?

Du kan koppla upp en tvättmaskin var som helst där du har tillgång till vatten och avlopp. Men det finns också andra praktiska och utrymmesmässiga avvägningar. I ett större hus eller lägenhet finns ofta en tvättstuga och då är det här naturligtvis den naturliga placeringen för maskinen. Men i mindre hem kan maskinen behöva placeras i exempelvis köket eller ett badrum. Då är det viktigt att tänka på att välja en maskin som har lägre ljudnivå eftersom den annars kan störa vardagslivet.

Välj storlek efter tvättmängd

Hur stor tvättmaskin du behöver beror bland annat på hur många ni är i familjen och vilka fritidsintressen ni har. En barnfamilj behöver oftast en maskin som rymmer mycket och tvättar snabbt, rekommendationen är en maskin med minst 8 kilos kapacitet, helst mer. Mindre hushåll kan klara sig på mindre modeller med lägre kapacitet.

Tvätta, tumla eller både och?

De allra flesta kombinerar tvätt med något form av tokmöjligheter. Torktumlare är smidiga då de snabbt kan torka stora mängder tvätt. Det vanligaste är att ha separata enheter för tvätt och tumling. Många torktumlare kan placeras ovanpå maskinen, så länge båda är frontmatade. Då är det viktigt att fästa maskinerna ordentligt så att torktumlaren inte ramlar ner. Idag finns det också kombinerade maskiner som både tvättar och torkar tvätten, ett smart alternativ för den som vill spara utrymme och tid.

Tvättstuga i små utrymmen

Standardbredd på maskiner är 60 centimeter, men idag finns också ett stort utbud av smalare varianter. Om du bor kompakt och har lite plats kan också en toppmatad maskin vara att föredra framför en med frontlucka.

Tvätta smart med nya funktioner

Idag finns maskiner med många olika typer av avancerade funktioner som förenklar vardagslivet. Vilka du behöver utgår från dina specifika behov. De vanligaste extrafunktionerna är:

 • Automatisk dosering som sparar både på miljön och plånboken. Maskinen doserar själv rätt mängd tvättmedel beroende på mängden tvätt och hur smutsig den är.
 • Ångtvätt som rengör även känsliga plagg, tar bort oönskad lukt och skrynklor.
 • Inbygd tumlare som sparar plats.
 • WiFi för att du ska kunna styra maskinen från mobilen.
 • Klimatsmarta program som kör tvätten på lägre temperatur för lägre energiförbrukning.

Spara pengar med rätt energimärkning

Energimärkningen på maskinen använder en skala från A+++ till D där A+++ är den mest energieffektiva nivån. Märkningen visar bland annat hur mycket ström och vatten maskinen använder. Märkningen räknar också in hur hög kapacitet maskinen har. Märkningen ger en bra indikation av hur mycket miljöpåverkan maskinen har men också andra faktorer som hur ofta du tvättar och i vilken temperatur spelar in.

Följ tvättinstruktionerna

Att följa tvättinstruktionerna är viktigt för att kläderna ska bli rena utan att ta skada. Tvättråden finns vanligtvis tryckta som piktogram (små bilder) på materiallappen på plagget. De vanligaste symbolerna är:

 • Balja med vatten: Symbolen visar om plagget tål vattentvätt eller inte samt vilken temperatur som rekommenderas.
 • Kvadrat: Kvadratsymbolen visar vilken torkningsmetod som är rekommenderad.
 • Strykjärn: Strykjärnet visar om plagget tål att stryka eller inte. Punkterna i strykjärnssymbolen visar vilken värme som ska användas.
 • Cirkel: Cirkelsymbolen visar om plagget tål kemtvätt samt vilken kemtvättsmetod som är rekommenderad.
 • Triangel: Triangelsymbolen visar om plagget tål blekning eller inte samt vilka blekmedel som kan användas.

Tvätta siden, ull och dun

Fina material som siden, dun och ylle kräver varsam hantering för att inte förstöras. De flesta moderna maskiner har program som är lämpade för den här typen av material, exempelvis handtvätt och ångtvätt. Välj fintvättmedel utan enzymer för att inte förstöra plagget!

Så tar du hand om din nya tvättmaskin

För att din maskin ska hålla i många år behöver du med jämna mellanrum köra den i riktigt höga temperaturer. Att köra en tvätt i 90 grader några gånger i månaden gör att maskinen håller längre. Du behöver också rengöra maskinen enligt instruktioner från tillverkaren.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 40 produkter som är populära hos .

 • Electrolux
  EW7W5268E5 (Vit)
  6.5 (5)
  RANK 4
  I TVäTTMASKINER
  5 986 - 14 196 SEK
 • Bosch
  WAXH2KOLSN (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  10 559 - 17 995 SEK
 • Samsung
  WW10N642RBW (Vit)
  RANK 6
  I TVäTTMASKINER
  0 - 5 247 SEK
 • LG
  FH6F9BDS2 (Vit)
  4.67 (5)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  11 856 - 12 149 SEK
 • Electrolux
  PerfectCare 600 EW6F5248G3 (Vit)
  RANK 8
  I TVäTTMASKINER
  4 485 - 10 256 SEK
 • Electrolux
  EW6T3226A1 (Vit)
  7 (2)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  3 669 - 8 694 SEK
 • Electrolux
  EW2F3047R3 (Vit)
  RANK 12
  I TVäTTMASKINER
  3 897 - 7 246 SEK
 • Camry
  CR 8052 (Vit)
  RANK 9
  I TVäTTMASKINER
  1 158 - 1 599 SEK
 • Miele
  WSA023 WCS NDS (Vit)
  7.5 (1)
  RANK 5
  I TVäTTMASKINER
  8 495 - 11 590 SEK
 • Bosch
  WAU28SI4SN (Vit)
  RANK 2
  I TVäTTMASKINER
  5 999 - 8 939 SEK
 • LG
  F8K5XN3 (Vit)
  RANK 2
  I TVäTTMASKINER
  4 459 - 8 529 SEK
 • Bosch
  WAU28UE9SN (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  4 796 - 4 796 SEK
 • Bosch
  WAU28UE8SN (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  5 216 - 5 495 SEK
 • Bosch
  WAXH2E0LSN (Vit)
  6.5 (1)
  RANK 6
  I TVäTTMASKINER
  11 790 - 22 022 SEK
 • Cylinda
  FT5474X (Vit)
  RANK 6
  I TVäTTMASKINER
  3 790 - 6 916 SEK
 • Bosch
  WAU28UA8SN (Vit)
  RANK 2
  I TVäTTMASKINER
  5 485 - 8 539 SEK
 • Electrolux
  EW6S4204C1 (Vit)
  RANK 9
  I TVäTTMASKINER
  3 519 - 7 965 SEK
 • Samsung
  WW14T654CLE (Vit)
  7.5 (1)
  RANK 7
  I TVäTTMASKINER
  13 990 - 13 990 SEK
 • LG
  W4WV408S1WE (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  4 990 - 6 899 SEK
 • AEG
  L9FSP961B (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  12 990 - 14 495 SEK
 • Bosch
  WAU24S9ASN (Vit)
  RANK 9
  I TVäTTMASKINER
  4 990 - 11 626 SEK
 • LG
  W4DV709H1W (Vit)
  RANK 8
  I TVäTTMASKINER
  0 - 7 990 SEK
 • Siemens
  WM14SA8DN (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  13 299 - 13 299 SEK
 • Samsung
  WD8NK52K0AW (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  5 555 - 8 495 SEK
 • Electrolux
  PerfectCare 600 EW6F6268N3 (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  8 495 - 8 795 SEK
 • Cylinda
  TT 250D (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  3 990 - 5 678 SEK
 • Bosch
  WAU28UI8SN (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  8 999 - 10 299 SEK
 • AEG
  L7WDB861G (Vit)
  5 (2)
  RANK 4
  I TVäTTMASKINER
  5 490 - 11 480 SEK
 • Electrolux
  PerfectCare 700 EW7W5468E6 (Vit)
  RANK 1
  I TVäTTMASKINER
  7 288 - 12 595 SEK
 • Electrolux
  EW2F3047R4 (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  4 499 - 5 990 SEK
 • Miele
  WSF363 WC SP (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  10 995 - 11 995 SEK
 • Cylinda
  FT4384B (Vit)
  RANK 11
  I TVäTTMASKINER
  6 634 - 8 639 SEK
 • Electrolux
  EW6T3226A2 (Vit)
  RANK 7
  I TVäTTMASKINER
  4 899 - 8 019 SEK
 • Electrolux
  EWC1352 (Vit)
  RANK 7
  I TVäTTMASKINER
  5 539 - 6 792 SEK
 • Bosch
  WNA134L0SN (Vit)
  RANK 8
  I TVäTTMASKINER
  8 951 - 12 364 SEK
 • Cylinda
  TT251D (Vit)
  RANK 9
  I TVäTTMASKINER
  4 495 - 4 990 SEK
 • Bosch
  WGG1440ISN (Vit)
  RANK 6
  I TVäTTMASKINER
  6 599 - 11 499 SEK
 • Samsung
  WW90T986ASH (Vit)
  RANK 10
  I TVäTTMASKINER
  10 390 - 15 490 SEK
 • Bosch
  WGG0440ASN (Vit)
  RANK 9
  I TVäTTMASKINER
  8 990 - 10 576 SEK
 • Bosch
  WAU28PS0SN (Vit)
  RANK 4
  I TVäTTMASKINER
  7 990 - 15 499 SEK

Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

CDON MediaMarkt

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel