Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa ugnen 2024

När det är dags att köpa ny ugn bör du välja en modell efter dina matlagningsbehov och vilka funktioner du önskar. Med vårt bäst i test blir valet enklare.

Bäst i test
Bäst i test

Siemens
HB672GBS1S

Testvinnande ugn med gott om funktioner.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Test HB672GBS1S

Siemens
HB672GBS1S

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Testvinnande ugn med gott om funktioner.

Produktegenskaper

 • Flera olika varmluftslägen
 • Pizza-funktion
 • Kapacitet: 71 liter
 • Självrengörande med pyrolytisk rengöring

Produktöversikt

Siemens är ett tyskt företag som grundades redan 1847 och som idag har vuxit sig till ett av de största företagen i Europa inom tekniksektorn. Siemens har en stor bredd i sitt utbud, och här hittar du allt från olika typer av vitvaror och hushållsapparater till datorer. 

Siemens HB672GBS1S är en testvinnande inbyggnadsugn med gott om funktioner för att förenkla din matlagning. Förutom traditionell över- och undervärme har du exempelvis flera varmluftslägen och en pizza-funktion. Ugnen har en väl tilltagen kapacitet på 71 liter och är dessutom självrengörande med pyrolytisk rengöring. Den är utrustad med en Soft Move-lucka för en enkel öppning och stängning. 

Se priser på HB672GBS1S


Bästa mini
Bästa mini

Severin
TO 2058

Den perfekta ugnen till sommarstugan eller husvagnen.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Severin
TO 2058

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Den perfekta ugnen till sommarstugan eller husvagnen.

Produktegenskaper

 • Inklusive pizzasten
 • Perfekt för husvagnen
 • Kapacitet: 42 liter

Produktöversikt

Severin är är ett tyskt varumärke som startade sin verksamhet under 1890-talet. Idag är de välkända på marknaden för sina prisvärda och innovativa hushållsprodukter. Hos Severin hittar du både små och stora hushållsapparater, med allt från fritöser till kaffebryggare och mikrovågsugnar. 

Denna miniugn från Severin är ett perfekt alternativ för dig som exempelvis bor litet eller att ha med på campingsemestern. Ugnen har en kapacitet på 42 liter och en termostat som du kan ställa in på mellan 60 och 230 grader. Den har en timer på 120 minuter och en effekt på 1 800 watt. När du köper denna praktiska lilla ugn får du dessutom med en pizzasten. 

Se priser på TO 2058


bästa ugnen

Är det dags att köpa en ny ugn? En ugn är inte bara till för att värma eller laga en maträtt – den kommer även med en rad funktioner och assistansanordningar som kan vara bra att ha. När ugnsköpet är på gång kan det vara bra att få några tips för att underlätta valet. Vilka behov har du och vilka funktioner är du van vid, respektive önskar du av en ugn? 

Den självrengörande ugnen

Att rengöra en ugn är bland det jobbigaste och tråkigaste man kan göra – det är nog många överens om. Med en självrengörande ugn slipper du bekymren att stå och skrubba med Svinto och rengöringsmedel i all oändlighet och ändå få en halvren ugn till slut.

Den självrengörande ugnen kan komma med olika rengöringsfunktioner:

 • Pyrolytisk rengöring – En funktion som använder väldigt höga temperaturer för att helt enkelt bränna bort gamla matrester och smuts. Sedan torkar du bara rent med en trasa.
 • Katalytisk rengöring – En enklare och billigare variant av pyrolytisk rengöring. Här kan du dock få arbeta lite manuellt för att få bort rester.
 • Ångrengöring – En ångrengöringsfunktion innebär att du lägger en långpanna med vatten i ugnen. Ugnen värms sedan upp och du kan vidare skrapa bort matrester och fett som lossnat av ångan.

Kombiugnar för dig som vill ha allt i ett

En mikrougn, en varmluftsugn och så vidare. Tänk dig att ha alla dessa funktioner i ett och samma kök för att använda var och en av dem till olika matlagningssessioner, bakning och uppvärmning. För dig som är praktiskt lagd och som kanske inte har så mycket utrymme hemma är en kombiugn att föredra. Även du som kanske inte lagar mat så ofta kan gynnas av en kombiugn. Kombiugnen har alla varianter i en och samma modell, det är bara att välja vad som önskas för stunden.

Smartugnar med wi-fi

När allt annat är smart, varför ska då inte din ugn vara det? Vill du reglera den på avstånd så att grytan eller kakan är klar lagom tills du kommer hem? Eller behöver du reglera temperaturen när du är ute? Sätta timern på en viss tid? Ingen fara, med ugnar som kopplas till telefonen kan du laga mat på avstånd och komma hem till härliga dofter – utan bränd mat!

Storlek på ugnen

Är det stora grytor som lockar eller brukar du baka pajer och kakor? Brukar du ha stora släktmiddagar eller jobbar du kanske som kock och behöver utrustning för att testa nya smaker och rätter? Ugnsstorleken spelar stor roll beroende på vad du lagar och hur mycket.

Saker att beakta:

 • Hur många plåtar får du plats med?
 • Hur stora grytor och hur mycket utrustning får plats på en och samma gång?
 • Brukar du laga olika rätter samtidigt?
 • Hur stort djup vill du ha?

Frågorna hopar sig och ju mer matlagningssugen eller bakglad du är, desto fler svar behöver du.

Rätt plats i köket

En annan fråga som kommer upp men som du kanske inte tänker på i början är hur ugnen kommer att smälta in i resten av köksinteriören. Kolla resten av kökets design och utrymme och välj modell efter det. Ett kök ska vara enhetligt så utseende är absolut inte att underskatta. Ta gärna foton på köket innan du går till butiken för att handla en ugn – då är det enklare att se vilka färger och former som smälter bra in med varandra. Glöm inte heller att ta mått för att vara säker på att din ugnsmodell inte blir vare sig för liten eller för stor för den plats den ska ha.

TIPS! Glöm inte vikten av ergonomi. Vilken höjd ska den sitta på, ska den vara inbyggd, ha medhörande spishäll och så vidare.

Priset

Slutligen avgör priset ditt val. Hur viktig ugnen än är för dig så väljer du säkerligen den billigare varianten om du har två liknande modeller och måste välja en av dem. Ta dig tid att jämföra och slå gärna till under kampanjer och reatider.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel