Kategorier

Nygräddade plättar hemma med den bästa plättlaggen 2024

Är du ute efter en plättlagg? Då har du hamnat helt rätt! Här har vi med hjälp av tester och recensioner valt ut de plättlaggar som är bäst i test så att du kan klicka hem den redan idag. Läs vidare för att lära dig mer om de olika material som plättlaggar tillverkas i och vad de har för olika egenskaper. Dessutom enkla recept på både plättar och blinier.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Skeppshult
Traditional Plättlagg
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Klassisk plättpanna som kommer hålla i flera generationer.
Bästa kolstål
De Buyer
Lyonnaise Mineral B
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Toppmodell från De Buyer som blir bättre ju mer den används.
Bra val
Skeppshult
Original Plättlagg
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Klassisk plättlagg från Skeppshult tillverkad helt i gjutjärn.
Bästa med hjärtan
Skeppshult
Traditional hjärta
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Fin hjärtplättpanna med trähandtag för sex plättar.
Bäst i test
Bäst i test

Skeppshult
Traditional Plättlagg

Klassisk plättpanna som kommer hålla i flera generationer.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Traditional Plättlagg

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Klassisk plättpanna som kommer hålla i flera generationer.

Produktegenskaper

  • Gjutjärn
  • Diameter: 23 cm
  • Kan användas på alla värmekällor

Produktöversikt

Klassisk plättlagg i gjutjärn med ett vackert trähandtag som blivit en stor favorit hos många med flera positiva recensioner. Den mäter 23 centimeter i diameter och kan grädda upp till sju plättar åt gången. Pannan kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive över öppen eld. Alla stekpannor från Skeppshult är förbehandlade med svensk, kravmärkt rapsolja. Detta ger pannan dess vackra, svarta färg och det naturliga non-stick skydd som gör att livsmedlen inte fastnar under tillagning.

Se priser på Skeppshult Traditional Plättlagg


Bästa kolstål
Bästa kolstål

De Buyer
Lyonnaise Mineral B

Toppmodell från De Buyer som blir bättre ju mer den används.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

De Buyer
Lyonnaise Mineral B

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Toppmodell från De Buyer som blir bättre ju mer den används.

Produktegenskaper

  • Material: kolstål
  • Vikt: 3 kg
  • Pannans diameter: 27 cm
  • Tål ej maskindisk

Produktöversikt

Från franska De Buyer kommer denna plättpanna i kolstål som kan steka upp till tre plättar eller blinier på tio centimeter samtidigt. Den tjocka plåten på tre millimeter fördelar värmen jämnt i hela pannan så att du får perfekt resultat varje gång. Du kan använda pannan på alla värmekällor, inklusive induktion, och den tål att användas i ugn upp till 200 grader. Kolstålets egenskaper gör att den blir bättre ju mer du använder den.

Se priser på De Buyer Lyonnaise Mineral B


Bra val
Bra val

Skeppshult
Original Plättlagg

Klassisk plättlagg från Skeppshult tillverkad helt i gjutjärn.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Original Plättlagg

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Klassisk plättlagg från Skeppshult tillverkad helt i gjutjärn.

Produktegenskaper

  • 25 års garanti
  • Helt i gjutjärn
  • Plats för sju plättar

Produktöversikt

Det svenska företaget Skeppshult är välkända för sina högkvalitativa köksprodukter i gjutjärn. Hos Skeppshult hittar du flera olika typer av plättlaggar – bland annat denna klassiska modell som är tillverkad helt i gjutjärn.

Detta plättjärn för sju plättar fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion. Liksom andra produkter i gjutjärn erbjuder plättjärnet en jämn värmefördelning. Pannan har en lång livslängd och Skeppshult erbjuder en garanti på hela 25 år. 

Se priser på Skeppshult Original Plättlagg


Bästa med hjärtan
Bästa med hjärtan

Skeppshult
Traditional hjärta

Fin hjärtplättpanna med trähandtag för sex plättar.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Skeppshult
Traditional hjärta

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Fin hjärtplättpanna med trähandtag för sex plättar.

Produktegenskaper

  • Gör hjärtformade plättar
  • Förbehandlade med kravmärkt rapsolja
  • Gräddar 6 hjärtplättar samtidigt

Produktöversikt

Bästa design går till Skeppshult Traditional hjärt Ägg & plättpanna, som gör hjärtformade plättar. Pannan är gjord i slitstarkt gjutjärn och handtaget har en praktisk upphängningsögla. Den är förbehandlad med kravmärkt rapsolja.

Se priser på Skeppshult Traditional hjärta


bäst i test plättlagg

Hitta den bästa plättlaggen

Med en plättpanna får du snabbt läckra plättar i perfekt storlek. Plättpannor skiljer sig åt i material, vikt och storlek. De kommer också med olika handtag, vissa mer ergonomiska än andra. Läs vidare för att lära dig mer om plättpannor och vad du bör tänka på inför ett köp.

Plättlagg på induktionshäll – gjutjärn och kolstål fungerar

Om du vill att din plättlagg ska kunna användas på induktionshäll är det gjutjärn och kolstål du ska satsa på. Det finns även aluminiumpannor som funkar på induktionshäll, läs produktbeskrivningen noga innan så att du säkert vet att det går. Kolstål och gjutjärn har den stora fördelen att de även kan användas i ugn, vilket inga andra material klarar av.

Plättpanna i gjutjärn eller aluminium – vad är bäst?

Plättpannor är vanligtvis tillverkade i gjutjärn, aluminium eller kolstål. Men vilken variant ska man köpa? Vad är för-och nackdelarna med respektive material? Här går vi igenom de vanligaste materialen och vad deras för- respektive nackdelar är.

Plättpanna i gjutjärn – beprövad klassiker

Många plättpannor idag är gjorda av gjutjärn, ett klassiskt material som håller länge. Gjutjärnets hållbara egenskaper gör dem mycket omtyckta – räkna med att en plättpanna i gjutjärn håller i flera generationer om den hålls efter. Gjutjärn sprider värmen jämnt i pannan och ger en optimal stekyta. Bra att känna till om gjutjärn är att gjutjärn mår bäst av att kylas ned och hettas upp gradvis. maxa därför inte värmen direkt utan låt pannan värmas upp på medelvärme en stund innan du lägger på plättsmeten. På så sätt blir värmefördelningen jämnare.

Fördelar

  • Hållbart material
  • Kan användas på alla värmekällor
  • Kan användas i ugn och över öppen eld
  • Giftfri
  • Jämn värmefördelning
  • Ger maten extra tillskott av järn

Nackdelar

  • Tung
  • Tål ej maskindisk
  • Kostar lite mer än aluminium
  • Svår att få helt ren
Plättlagg bäst i test Skeppshult
Testvinnaren från Skeppshult som är tillverkad i tåligt gjutjärn gräddar plättarna till perfektion.

Plättlagg i kolstål – kockarnas favorit

Kolstål är ett material som är många professionella kockars favorit när det kommer till stekpannor. Det har en lång livslängd, en naturlig non-stickbeläggning och en fantastisk förmåga att fördela värmen jämnt. Jämfört med exempelvis gjutjärn, är kolstål mycket lättare och reagerar snabbare på temperaturskillnader. Stål är ett mycket hållbart och tåligt material, rätt skött så kommer det kunna hålla i flera generationer.

Den naturliga non-stickbeläggningen gör att du kan använda mindre och mindre matfett för varje användning för sundare matlagning.

Tänk på att kolstål blir varmt snabbt och därför kan slå sig om det blir för varmt för snabbt, för att undvika detta bör du öka värmen succesivt så att pannan långsamt får upp värmen.

Fördelar

  • Naturlig non-stickbeläggning
  • Tåligt
  • Fördelar värmen jämnt
  • Kan användas på alla värmekällor, även induktion och i ugn
  • Giftfritt
  • Lång hållbarhet

Nackdelar

  • Kan missfärgas
  • Tål ej diskmaskin
  • Kräver regelbunden inoljning för att förhindra rostbildning

Plättpanna i aluminium – lätt för handen

En plättpanna i aluminum är ofta billigare än en plättpanna i gjutjärn. Men det finns även andra fördelar med aluminum – de allra flesta pannor i aluminium har nämligen en beläggning i keramik eller teflon som gör att maten inte fastnar. Aluminium har också en mycket bra värmeledningsförmåga och är inte lika tung som en panna i gjutjärn.

Nackdelen med en plättpanna gjord av aluminium är att den kan missfärgas om den tvättas i maskin. Beläggningen på en plättpanna i aluminium kan också lossna efter ett tag, och då kommer maten, i det här fallet plättarna, att fastna.

Fördelar

  • Prisvärt alternativ
  • Väger inte så mycket som gjutjärn
  • Med teflonbeläggningar behövs inget matfett vid stekning

Nackdelar

  • Teflonbeläggningen repas mycket lätt
  • Tål ej maskindisk
  • Kan inte användas i ugn eller på induktionsspis
  • Den tunna botten deformeras lätt av för hög värme

Plättar recept – med bara fem ingredienser

Plättar och pannkakor har samma grundrecept och det ingen tid att sno ihop. Med bara fem ingredienser, som du dessutom troligtvis redan har hemma, kan du få ihop smet och börja grädda plättar.

Du behöver:

3 ägg

6 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

2-3 msk smält smör

0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Blanda ihop mjöl och salt i en bunke
  2. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet
  3. Knäck i äggen och häll i resen av mjölken
  4. Vispa i smält smör och låt sedan smeten stå och svälla en stund
  5. Grädda! Räkna med ett par matskedar per plätt. Plättarna är redo att vändas när de börjat stelna på ovansidan.

Receptet kommer från koket.se och ger mellan 45 och 50 plättar.

Plättar recept plättlagg bäst i test

Blinier i plättlagg

Blinier är en slags boveteplättar med ursprung i Ryssland där de traditionellt lagas för att fira vinterns slut och som en förberedelse inför den stora fastan. De kan ätas som en lyxig förrätt med gräddfil eller smetana tillsammans med kaviar och fint hackad lök. Det går även att avnjuta blinier med söt fyllning såsom sylt eller karamelliserade äpplen.

Använd din plättlagg för att göra perfekta blinier och utöka din smakpalett. Det går såklart bra att göra blinier i en stekpanna också, de blir då lite större och lite ojämnare i kanterna.

Enkelt recept på blinier:

2 ägg

5 dl mjölk

50 g smör

25 g jäst

2 dl vetemjöl

2 dl bovetemjöl

1 tsk salt

recept blinier plättlagg bäst i test

Gör så här:

  1. Separera äggens gulor och vitor
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke
  3. Värm mjölken så att den blir fingervarm, inte mer än 37 grader
  4. Smula jästen i en liten kopp och lös upp den med lite av den ljumma mjölken
  5. Ta resten av den ljumma mjölken och vispa ihop med mjölet till en slät smet i en bunke
  6. Rör i jästblandningen, äggulor och salt och vispa smeten slät
  7. Täck bunken med plast eller en tallrik och låt jäsa 1 timme
  8. Smält smöret och låt det svalna
  9. Rör ner smöret i smeten och vänd sedan ner de skummade äggvitorna
  10. Grädda i en plättlagg, cirka 2 matskedar smet per blini
  11. Vänd dem när de blivit fluffiga och ytan fått stora porer

Receptet kommer från koket.se, där hittar du fler smarriga recept på blinier.

Plättlagg bäst i test – Skeppshult en stor plättlagg-favorit

Vilken plättlagg som är bäst beror förstås lite på vad du förväntar dig av pannan. Prioriterar du att den ska väga lätt i handen, är det en bra idé att satsa på en lite lättare panna i exempelvis aluminium. Det finns riktigt bra varianter från både Amt, Fiskars och De Buyer som inte är tillverkade i gjutjärn.

Är du i stället ute efter en riktigt bra plättlagg som håller länge ligger Skeppshult i framkant. De tillverkar olika slags pannor i gjutjärn som i de flesta jämförande tester placerar sig högt, deras plättlagg är en populär modell som är omtyckt av många.

Plättlagg bäst i test skeppshult
Skeppshult tillverkar olika sorters stekpannor i gjutjärn, redaktionen på handlasmart.se testade denna testvinnande variant med plats för sju plättar.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel