Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta bästa wokpannan 2021


Wokpannan uppfanns i Kina för mer än 2 000 år sedan och är idag en självklarhet i många kök. Vi guidar dig rätt bland olika modeller och material så du kan ta din matlagning till en ny nivå.

Bäst i test
Scanpan
Pro IQ Wok 32cm
Pannan som gör det både enklare och roligare att woka.
Bästa wokpanna i gjutjärn
Skeppshult
Wok 32cm (Valnötshandtag)
En exklusiv och rymlig panna som passar den stora familjen
Bästa för induktion
Fiskars
Norden wok
En elegant och ugnssäker wokpanna i bra kvalitet.
Bästa lättviktsgjutjärn
Ronneby Bruk
Ultra Light Original Wok 30cm
Ett traditionellt lättviktsgjutjärn med behaglig vikt
Bästa budget
Skeppshult
Traditional Wok 30cm
En prisvärd wokpanna i gjutjärn
Bäst i test
Bäst i test

Scanpan
Pro IQ Wok 32cm

Pannan som gör det både enklare och roligare att woka.

Scanpan
Pro IQ Wok 32cm

Pannan som gör det både enklare och roligare att woka.

Produktegenskaper

  • Snabb och jämn värmefördelning
  • Ergonomiskt handtag
  • Non-stick beläggning
  • Lätt att rengöra
  • Tillverkad av 100% återvunnen aluminium

Produktöversikt

Den här wokpannan från Scanpan gör det både enklare och roligare att woka. Pannan är tillverkad av 100% aluminium vilket är bra för miljön. Den har ett ergonomiskt handtag som ligger som gjutet i handen. Värmen fördelas jämnt och snabbt i pannan och den har även en non-stick beläggning vilket gör den lätt att rengöra efter användning. 

Se priser på Pro IQ Wok 32cm


Bästa wokpanna i gjutjärn
Bästa wokpanna i gjutjärn

Skeppshult
Wok 32cm (Valnötshandtag)

En exklusiv och rymlig panna som passar den stora familjen

Skeppshult
Wok 32cm (Valnötshandtag)

En exklusiv och rymlig panna som passar den stora familjen

Produktegenskaper

  • Exklusivt handtag i valnötsträ
  • Stor och rymlig
  • Förbehandlad i rapsolja
  • Kan användas på alla värmekällor

Produktöversikt

Den här wokpannan från Skeppshult är stor och rymlig och passar för den stora familjen. Den kan användas på alla värmekällor, inklusive över öppen eld.  Den är förbehandlad i rapsolja vilket ger en non-stick-skydd som gör att maten inte fastnar i pannan samt att den är lätt att rengöra. Att laga mat i en gjutjärnspanna ger en hälsosam mängd järn i till maten. 

Se priser på Wok 32cm (Valnötshandtag)


Bästa för induktion
Bästa för induktion

Fiskars
Norden wok

En elegant och ugnssäker wokpanna i bra kvalitet.

Fiskars
Norden wok

En elegant och ugnssäker wokpanna i bra kvalitet.

Produktegenskaper

  • Ugnssäker
  • 28 cm
  • Kan användas på alla typer av hällar

Produktöversikt

Denna wokpanna från Fiskars är ugnssäker och tål upp till 240°C. Den kan användas på alla typer av hällar och är av rostfritt stål. Wokpannan har en 3 mm tjock bas som fördelar värmen effektivt och den har även en kant-till-kant-konstruktion som gör att hela ytan värms upp. 

Se priser på Fiskars Norden wok


Bästa lättviktsgjutjärn
Bästa lättviktsgjutjärn

Ronneby Bruk
Ultra Light Original Wok 30cm

Ett traditionellt lättviktsgjutjärn med behaglig vikt

Ronneby Bruk
Ultra Light Original Wok 30cm

Ett traditionellt lättviktsgjutjärn med behaglig vikt

Produktegenskaper

  • Förstekt med rapsolja
  • Behaglig vikt
  • Ugnssäker
  • Rostfritt handtag

Produktöversikt

En wokpanna i lättgjutjärn är ett utmärkt val för dig som föredrar gjutjärn men vill ha ett lättare alternativ. Den tunna konstruktionen ger pannan en behaglig vikt och gör den lätthanterlig. Wokpannan är ugnssäker och tål värme upp till 220ºC, den har också ett rostfritt, ergonomiskt handtag. Det vackra och traditionella gjutjärnet passar lika bra i det lantliga och rustika köket som i det stilrena och eleganta.

Se priser på Ultra Light Original Wok 30cm


Bästa budget
Bästa budget

Skeppshult
Traditional Wok 30cm

En prisvärd wokpanna i gjutjärn

Skeppshult
Traditional Wok 30cm

En prisvärd wokpanna i gjutjärn

Produktegenskaper

  • Prisvärd
  • Gjutjärn
  • kan användas på alla värmekällor
  • Förbehandlad med rapsolja

Produktöversikt

Gjutjärnsprodukter från Skeppshult är alltid förbehandlade med rapsolja vilket ger pannorna ett Non-stick skydd. Den här wokpannan kan användas på alla värmekällor inklusive över öppen eld. Pannan diskas för hand utan diskmedel.

Se priser på Traditional Wok 30cm


Wokpannan slog igenom med buller och bång när den utnämndes till årets julklapp år 1990. Den är väldigt populär eftersom den är enkel och smidig att laga mat i. Dessutom är den ett mer hälsosamt alternativ eftersom du inte behöver använda lika mycket matfett som i en traditionell stekpanna. Du känner igen wokpannan på dess höga kanter och runda form.

Dessa material kan du välja bland

Det finns i huvudsak tre olika material som wokpannor tillverkas i. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Kolstål Kolstål är det populäraste och vanligaste alternativet. Fördelarna är att den går snabbt att värma upp och att den inte är så tung. Nackdelen är att den är lite jobbigare att rengöra så det gäller att du tar hand om din wokpanna på rätt sätt.

Keramisk beläggning Fördelen med keramisk beläggning är att den kräver väldigt lite matfett och att den är tåligare än andra material. Nackdelen är du inte har samma stekyta som kolstål eller gjutjärn.

Gjutjärn Gjutjärn är ett tungt och tåligt material som tar längre tid att värma upp. Det tål mycket höga temperaturer och om du sköter den på rätt sätt kan du använda livet ut. Den kan till och med gå i arv till dina barn.

Välj mellan en stor och en liten wokpanna

När du ska bestämma vilken storlek din wokpanna ska ha, bör du först ställa dig följande frågor:

  • Hur många ska jag laga mat till?
  • Hur tung wokpanna kan jag hantera?
  • Hur stor wokpanna får plats på spisen?

Om du lever ensam eller som sambo och endast tänker använda den ett par gånger i veckan räcker en mindre modell gott och väl. Om du däremot lagar mat till en större familj bör du satsa på en större panna. Om du har en för liten panna måste du steka maten i omgångar istället för allt på en gång.

Tänk även på storleken på din spis. En större wokpanna tar mycket mer plats än vad du tror. Om pannan är för stor kommer inte din spisplatta att klara av att värma upp hela ytan. Maten kommer alltså att bli ojämnt uppvärmd och inte lika god som när du använder rätt storlek.

De flesta wokpannor är dessutom ganska tunga, speciellt om de är fyllda till bredden med mat. Det kan vara värt att tänka på om du vill ge bort en panna i gåva eller om du själv inte klarar av att lyfta tungt.

Detta kan du woka

När du wokar steker du på väldigt hög värme, det är därför tillagningstiden blir så kort. Du kan woka i princip vad som helst men det vanligaste är kött, kyckling och grönsaker. Innan du slänger ner allt i pannan bör du skära det i små bitar, annars finns det risk att maten inte blir genomstekt.

Så gör du när du ska woka

Börja med att hacka allt som ska ner i wokpannan. När du börjar steka kommer du inte att ha tid att stå och skära samtidigt. Häll i en olja som tål höga temperaturer, rapsolja eller solrosolja är bra alternativ. Lägg inte i maten förrän oljan och pannan är riktigt varm. Oljan får gärna ha börjat ryka innan du lägger i maten. Ha lite vatten redo vid sidan av för att kunna ändra temperaturen. Sedan är det bara att börja steka den mat som du ska laga. Om du ska steka kött eller kyckling bör det slängas i före grönsakerna.

Att woka med lock

De flesta tycker att det är en smaksak att använda lock eller inte. Om du lagar mycket kinesiskt kan det dock vara en fördel att lägga på ett lock. Många säger att maten blir godare med lock och att den även blir färdig snabbare. Dock går det minst lika bra att använda wokpannan utan ett lock.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Bagaren och Kocken KitchenTime Åhléns Cervera

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel