Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Köttkniv bäst i test 2023 - de vassaste modellerna just nu

En bra kniv gör det både roligare och lättare att laga mat. Här hittar du de bästa köttknivarna samt en köpguide med tips och råd inför ditt köp.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Global
G-12 Köttyxa
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En slitstark köttyxa från välkända Global.
Bästa köttyxa
Satake
Kuro chopper
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En mycket vacker köttyxa med oslagbar skärpa och hållbarhet.
Bästa trancherkniv
Global
G-10
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Populär trancherkniv med extra följsamt blad.
Bästa set
Satake
Knivset Houcho
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En elegant serie knivar som uppskattas av hemmakockar och proffs.
Bästa köttkniv
Global
G-29
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En klassisk köttkniv av högsta kvalitet från träffsäkra Global.

bästa köttkniven

Det finns olika slags köttknivar att välja mellan och de har alla olika egenskaper. Här syns en köttyxa, en köttkniv samt en trancherkniv.

Bäst i test
Bäst i test

Global
G-12 Köttyxa

En slitstark köttyxa från välkända Global.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Global
G-12 Köttyxa

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En slitstark köttyxa från välkända Global.

Produktegenskaper

  • Tillverkad i rostfritt stål
  • Bladlängd: 16 cm
  • Slitstark

Produktöversikt

Global G-12 Köttyxa är en snygg och slitstark köttyxa som klarar av de lite tuffare utmaningarna i köket. Den är väl lämpad för att exempelvis separera brosk och leder från kött, faktum är att G-12 är den enda kniven som Global rekommenderar till denna typ av arbeten. Skaftet är, precis som i alla Globals knivar, fyllt med sjösand för att ge perfekt balans. Bladet är 16 centimeter långt och osannolikt vasst.


Bästa köttyxa
Bästa köttyxa

Satake
Kuro chopper

En mycket vacker köttyxa med oslagbar skärpa och hållbarhet.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Satake
Kuro chopper

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En mycket vacker köttyxa med oslagbar skärpa och hållbarhet.

Produktegenskaper

  • Vacker design
  • Handtillverkad
  • Levereras i vackert etui
  • Bladlängd: 18 cm

Produktöversikt

Kuro chopper från Satake är en grovt hamrad köttyxa som är tillverkad för hand och håller absolut högsta kvalitet. Bladet är tillverkat i 1.4116-stål som har processats åtta gånger vilket ger exceptionell skärpa och hållbarhet. Den grovhamraade ytan är inte bara en estetiskt vacker detalj på kniven, det skapar och luft mellan blad och livsmedel som gör att det inte fastnar så lätt. Handtaget är tillverkat i bränt rosenträ som sedan polerats. 


Bästa trancherkniv
Bästa trancherkniv

Global
G-10

Populär trancherkniv med extra följsamt blad.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Global
G-10

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Populär trancherkniv med extra följsamt blad.

Produktegenskaper

  • Flexibelt blad
  • Ergonomiskt grepp
  • Bladlängd: 31 cm

Produktöversikt

Global G-10 är en populär trancherkniv som har ett långt och flexibelt blad. Med denna kan du enkelt frigöra laxen från dess skinn och sedan skära lövtunna skivor gravad eller kallrökt lax. Stålet i denna kniv är tunnare än vad som är vanligt hos andra trancherknivar, vilket gör kniven extra följsam och lättarbetad.


Bästa set
Bästa set

Satake
Knivset Houcho

En elegant serie knivar som uppskattas av hemmakockar och proffs.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Satake
Knivset Houcho

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En elegant serie knivar som uppskattas av hemmakockar och proffs.

Produktegenskaper

  • 6 delar
  • Tillverkade i karbonstål
  • Slipvinkel: 15 grader
  • Handtag tillverkade i magnoliaträ

Produktöversikt

Satake Knivset från Houcho-serien är ett måste för matentusiasten! Knivarna är tillverkade i karbonstål och har en slipvinkel på 15 grader. Handtagen är tillverkade i magnoliaträ och ligger skönt i handen. Kvalitén på knivarna är mycket hög och gör att du kan hacka och skära med väldigt god precision. I setet ingår: kockkniv (17 cm), grönsakshack (17 cm), sashimikniv (17 cm), köttkniv (17 cm), brödkniv (20 cm) samt en skalkniv på 12 cm.


Bästa köttkniv
Bästa köttkniv

Global
G-29

En klassisk köttkniv av högsta kvalitet från träffsäkra Global.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Global
G-29

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En klassisk köttkniv av högsta kvalitet från träffsäkra Global.

Produktegenskaper

  • Kraftigt och högt blad
  • Bladlängd: 18 cm
  • Allsidig kniv

Produktöversikt

Global G-29 är en allsidig köttkniv som kan användas till mycket. Det höga och kraftiga bladet gör kniven väl lämpad för hantering av såväl kött och fisk som kyckling. Bladvinkeln är snävt slipad i 12,5 grader vilket gör eggen mycket vass. Kniven är hållbar, ergonomisk och har exceptionell skärpa - den kommer bli en storfavorit i köket!


Två köttknivar och en köttyxa som ligger på ett par skärbrädor i trä med tegelvägg i bakgrunden och kökshandduk bredvid

Knivarna är för många de viktigaste redskapen i köket. En bra kniv gör det både lättare och roligare att laga mat. Det finns många olika sorters knivar, men alla köttentusiaster behöver en köttkniv i sin knivsamling. Det finns många olika varumärken som erbjuder bra modeller vilket kan göra det svårt att välja. För att göra det lättare för dig att hitta rätt i knivdjungeln har vi gjort en utförlig köpguide med information om vad som är bra att tänka på när du ska köpa knivar.

Vad är en köttkniv?

En köttkniv är en stor och ofta rektangulär kniv som även kallas för styckkniv eller köttyxa. Den här sortens kniv har en lätt rundad och uppåtböjd topp vilket gör det möjligt att bearbeta och stycka kött utan att eggen skadas. Den särskilda utformningen på kniven gör det möjligt att stycka även ben och hinnor vilket oftast inte är möjligt med en klassisk kockkniv. Den lämpar sig även för hårda och stora grönsaker och frukter, exempelvis pumpa och vattenmelon. Det finns även köttknivar som till utseendet liknar en klassisk kockkniv, dessa kallas ofta kött- och fiskknivar och är smidigare att arbeta med om du exempelvis vill filéa större fiskar.

Att tänka på när du köper en köttkniv

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa en köttkniv. Materialet, designen och knivbladets hårdhet är några av de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du ska köpa en kniv.

Material

Det vanligaste är att en köttkniv är gjord av metall, men det finns andra slags material. De vanligaste materialen för knivar är:

  • Kolstål som är en legering av kol och järn. Den här typen av material håller längre och är ofta lätt att vässa till när kniven börjar bli slö. För bästa hållbarhet bör kniven rengöras och smörjas efter varje användning.
  • Rostfritt stål är en legering av järn som ger flexibla knivar. Rostfritt stål är svårare att skärpa än kolstål.
  • Keramik är mycket hårda och vassa, men klarar inte av att hacka eller skära hårda saker, exempelvis ben. Med andra ord är det oftast inte ett lämpligt material för köttknivar.
  • Plast är inte ett särskilt vasst material och används främst i billiga knivar. Plast är inte tillräckligt hårt för att skära i kött och därför inte ett bra val för en köttkniv.

De flesta köttknivar är gjorda av någon form av stålblandning. Det är inte ovanligt att varumärkena har sin egna, unika stålblandning.

Närbild på tre olika knivhandtag

Handtagen på köttkniven ska vara rejält och ligga bra i handen så att du får ett säkert grepp.

Knivbladets hårdhet

Graden av hårdhet i stålet påverkar hur bra kniven är och hur lätt det är att använda den. Knivbladets hårdhet mäts i HRC-skalan. Om du vill ha en bra kvalitetskniv bör du välja en modell med en hårdhet på 55 till 65 HRC. Det är dock viktigt att inte förväxla HRC med kvalitet. En köttkniv med hög HRC är inte automatiskt en bra kniv eftersom det är många andra faktorer som spelar roll. Knivar med hårdare blad är generellt svårare att framställa vilket gör att de kostar mer.

Design & Storlek

Knivens design och storlek är mycket viktiga för att den ska vara funktionell. Den ska passa ditt grepp samt ha rätt storlek, balans och vikt för din hand.

Vinkeln på kniveggen

Det finns främst två olika eggar att välja mellan när du köper knivar - japansk och europeisk. Den japanska eggen har en vinkel på cirka 15 grader är något tunnare och vassare, men även skörare. Den europeiska eggen har en vinkel på cirka 20-25 grader med ett tjockare blad.

Skötselråd för köttknivar

Om du sköter din kniv på rätt sätt kan den hålla länge.

  • Läs alltid anvisningen för den specifika kniven som du köper.
  • Diska aldrig kniven i diskmaskin. Handdiska med ljummet vatten och torka kniven direkt efter användning.
  • Förvara gärna kniven i ett knivblock eller knivfack.
  • Lägg den inte med andra knivar i en låda.
  • Använd köttkniven för att skära de råvaror som den är avsedd för och använd den inte för att skära kartong eller plast.
  • Använd slipstål regelbundet.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

KitchenTime Åhléns Cervera Amazon.se Bagarenochkocken.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel