Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Håll dina knivar skarpa med den bästa knivslipen


Hur bra knivar man än har, är de aldrig bättre än skärpan på eggen. Se till att dina köksknivar är vassa med den bästa knivslipen!

Bäst i test
Vulkanus VG2 Professional
Bästa rullslip
Mino Sharp MC-550 Plus
Bästa brynstål
Global G-74 Keramisk Skärpstav
Bästa elektriska
Chef’s Choice 320
Bäst i test
Bäst i test

Vulkanus VG2 Professional

Testvinnande och kvalitativ knivslip för perfekt resultat.

Vulkanus VG2 Professional

Testvinnande och kvalitativ knivslip för perfekt resultat.

Produktegenskaper

  • För både slipning och bryning
  • Tål diskmaskin
  • Lättanvänd

Produktöversikt

Vulkanus är välkända för sina knivslipar, och med den egenpatenterade fjäderteknologin får du perfekt slipade knivar varje gång. Vulkanus VG2 Professional är generation 2 av Vulkanus testvinnande knivslip, och är precis som föregångaren lätt att använda och fungerar för såväl raka som tandade blad.

När du slipar dina knivar med denna knivslip anpassas slipvinkeln automatiskt mellan 11 och 21 grader. Den lättanvända knivslipen är gjord i rostfritt stål, och tål dessutom att diskas i diskmaskin.

Se priser på Vulkanus VG2 Professional


Bästa lilla
Bästa lilla

Vulkanus Pocket Basic

Liten och smidig knivslip som är lätt att ta med.

Vulkanus Pocket Basic

Liten och smidig knivslip som är lätt att ta med.

Produktegenskaper

  • Krysstål
  • Både slipar och underhåller
  • Fugerar på europeiska, japanska och sågtandade knivar

Produktöversikt

Vulkanus Pocket Basic är en liten knivslip gjord i plast, och är en enklare variant av Vulkanus knivslipar Classic och Prof som essional. De större varianterna är gjorda i rostfritt stål, medan Pocket-varianten är tillverkad i plast. Den är smidig att ta med, exempelvis vid jakt eller på campingturen. På knivslipen finns en beskrivande grafik som hjälper dig att slipa din kniv på bästa sätt. Vulkanus Pocket Basic är även hopfällbar för smidig förvaring.

Se priser på Vulkanus Pocket Basic


Bästa rullslip
Bästa rullslip

Mino Sharp MC-550 Plus

Lättanvänd knivslip för ett snabbt resultat.

Mino Sharp MC-550 Plus

Lättanvänd knivslip för ett snabbt resultat.

Produktegenskaper

  • Med tre grovlekar på hjulen
  • För alla knivar med dubbelslipad egg
  • Kan inte slipa tandade knivar

Produktöversikt

Mino Sharp MC-550 Plus är en keramisk vattenslip som fungerar för både europeiska och japanska knivar. Genom att använda denna knivslip förlänger du livslängden på dina knivar, och får alltid ett perfekt skärresultat. Knivslipen kan slipa alla symmetriska knivar, däremot inte tandade. Mino Sharp MC-550 Plus har tre olika sliphjul med olika grovlekar – grov, medium och fin. Det gör att du både kan forma en ny egg, och finpolera en befintlig egg som endast behöver bli lite skapare.

Se priser på Mino Sharp MC-550 Plus


Bästa brynstål
Bästa brynstål

Global G-74 Keramisk Skärpstav

Hjälper till att behålla skarpa knivar riktigt vassa.

Global G-74 Keramisk Skärpstav

Hjälper till att behålla skarpa knivar riktigt vassa.

Produktegenskaper

  • Bevarar knivarna vassa
  • Fungerar för flera olika märken
  • Slipar inte – rätar endast upp eggen

Produktöversikt

Med en Global G-74 Keramisk Skärpstav kan du enkelt behålla dina knivar vassa. Till skillnad från en knivslip kan inte ett brynstål eller en skärpstav användas för att slipa knivarna. Däremot är det ett bra verktyg att använda med jämna mellanrum då ett brynstål rätar upp knivarnas egg och gör dem extra skarpa innan användning. Du behåller helt enkelt kvaliteten som du har arbetat upp med din knivslip!

Denna skärpstav från Global är 22 centimeter lång och fungerar för många olika varumärken och typer av knivar. Den går dock inte att använda på tandade knivar. Själv bryndelen är keramisk, och handtaget är gjort i rostfritt stål.

Se priser på Global G-74 Keramisk Skärpstav


Bästa elektriska
Bästa elektriska

Chef’s Choice 320

Elektrisk knivslip som både skapar och förfinar knivens egg.

Chef’s Choice 320

Elektrisk knivslip som både skapar och förfinar knivens egg.

Produktegenskaper

  • Effektiv slipning i två steg
  • Klarar tusentals slipningar
  • Fungerar endast på europeiska knivar

Produktöversikt

Chef’s Choice 320 är en elektrisk knivslip i två steg. I det första steget skapas själva grundeggen, medan steg två är till för att förfina eggen till ett perfekt resultat. Knivslipen klarar mellan 2000 och 3000 slipningar. Chef’s Choice 320 slipar i en 20 graders vinkel, som är en vanlig vinkel bland europeiska knivar. Om du är intresserad av att slipa japanska knivar har Chef’s Choice en motsvarande elektrisk knivslip för även detta, då med modellnummer 316.

Se priser på Chef’s Choice 320


Med slöa knivar är det inte bara tråkigt att försöka skära grönsaker eller annat, det kan också vara farligt. Är inte knivarna du använder vassa är det mycket lätt att slinta vilket kan få förödande konsekvenser. Med en knivslip kan du enkelt hålla efter den vassa eggen på knivarna med jämna mellanrum.

Olika typer av knivslip

Med en knivslip slipar du bort lite stål från knivens egg så att den återfår sin skärpa. Det finns lite olika typer av knivslipar, men den vanligaste är troligtvis rullslipen. Det finns även slipstenar, som är mycket effektiva men som kräver en del träning innan man bemästrar tekniken.

Rullslip: Rullslipen har en eller flera keramiska hjul vilka man slipar kniven mot. Genom att dra kniven genom de keramiska hjulen slipas eggen. Många modeller kräver att man ska fylla på med lite vatten i behållaren för att hjulen ska bli mer effektiva.

Krysstål slip: En slipanordning som nästan gör det omöjligt att misslyckas med slipningen. Genom att dra kniven ner genom krysstål slipen som är försedd med fjädrar som anpassar sig efter varje kniv, får du en perfekt slipning varje gång. De flesta modeller har grövre slipning om du lutar kniven framåt, och finslipning om kniven lutas bakåt.

Brynstål eller knivslip?

Det finns en viktig skillnad i vad ett brynstål gör och vad en knivslip gör. Varje gång du använder kniven, viker sig eggen en smula åt ett eller annat håll. Hur mycket beror på vad som skärs. Till slut har eggen vikt sig åt så många olika håll, på många olika ställen, att eggen i mikroskop skulle se ut som en slalombana. Detta gör att kniven uppfattas som slö. Ett brynstål används helt enkelt för att räta upp eggen igen och få den rak. Ett brynstål kan du använda mer eller mindre varje gång du tar fram kniven för att använda den.

En knivslip används för att vässa eggen. Efter mycket användning får den vassa eggen en rundad form, i genomskärning liknar den ett ‘u’. Knivslipen vässar kniven så att eggen i genomskärning istället får formen som ett ‘v’.

Hur används ett brynstål?

Det är en gammal sanning att när man skärper en kniv med brynstål, måste man göra det lika många gånger på vardera sida. Det är en myt som inte stämmer. Eftersom eggen ofta viker sig mer åt ett eller annat håll, kommer du behöva räta upp eggen mer på ea na sidan.

  1. Dra försiktigt med nageln längst med knivens egg på båda sidor.
  2. Den sida som nageln fastnar mest på, är den sida som behöver rätas upp mest.
  3. Skräp kniven med brynstålet på den sida tills du känner att eggen rätat upp sig mer, känn efter med nageln igen.
  4. Därefter kan du börja skärpa kniven på båda sidor med brynstålet.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Bagaren och Kocken KitchenTime Åhléns Cervera

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel