Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Guide för att välja den bästa kockkniven


Kockkniven är tveklöst det köksredskap som har störst betydelse för rolig matlagning. Ingen blir glad av en trött kniv med dålig kvalitet, därför har vi här valt ut de modeller som är bäst - bara att klicka hem!

Bäst i test
Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh
Omtyckt testvinnare som inte lämnar något i övrigt att önska.
Bästa prisvärda
Satake
Ame Kiritsuke
Favorit med bra tyngd som ligger bra i handen.
Populär
Kai
Shun Classic
Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.
Bästa långa
Global
NI Kockkniv Olivslipad
Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.
Bästa budget
Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv
Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.

Fem stycken köksknivar som är fastspetsade på en skärbräda i trä.

Med en riktigt bra kockkniv kommer matlagningen bli både roligare och mer effektiv. Globals knivar är mycket populära och placerar sig högt i jämförande tester.

Bäst i test
Bäst i test

Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh

Omtyckt testvinnare som inte lämnar något i övrigt att önska.

Miyabi
Birch 5000 MCD Gyutoh

Omtyckt testvinnare som inte lämnar något i övrigt att önska.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20 cm
  • Material: Rostfritt stål
  • Vikt: 195 gram
  • Tillverkad i Japan
  • Handtag i björk

Produktöversikt

Denna exklusiva kniv från mästarna på Miyabi är både vacker och kompetent. Den har blivit utsedd till Bäst i Test av Aftonbladet när de gjorde ett jämförande test av kockknivar, i juryn satt yrkeskockar som ställde höga krav på de testade knivarna. Kniven har ett blad som mäter 20 centimeter, tillräckligt stort för att du ska kunna hacka och skära större mängd livsmedel åt gången.

Bladet har en kärna av MC63 Micro Carbide pulverstål vilket ger en hårdhet på cirka 63 HRC. Kärnan är sedan omgärdad av flera lager rostfritt stål med vacker, hamrad finish. Slipvinkeln på 19° ger en otrolig skärpa. Handtaget är tillverkat i masurbjörk och ligger skönt i handen samtidigt som det ger ett säkert grepp.

Se priser på Miyabi Birch 5000 MCD Gyutoh


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Satake
Ame Kiritsuke

Favorit med bra tyngd som ligger bra i handen.

Satake
Ame Kiritsuke

Favorit med bra tyngd som ligger bra i handen.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 23 cm
  • handtag i lärk
  • Prisvärd

Produktöversikt

Från japanska Satake kommer denna favoritkniv som med alla fina omdömen visat att den är en kockkniv som lever upp till förväntningarna! Den har ett rejält blad med brant spets vilket gör kniven allsidig, du kan använda den till att skära alltifrån kött och fisk till grönsaker och frukt. Bladet är tillverkat av fem lager stål och handtaget i kanadalärk är mycket vackert. Knivens tyngd adderar till känslan av kvalitet och gör också att den är lättarbetad.

Se priser på Satake Ame Kiritsuke


Populär
Populär

Kai
Shun Classic

Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.

Kai
Shun Classic

Kniv med 65 lager damaskusstål från den japanska knivmästaren Kai.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20,5 cm
  • Handtag i björk

Produktöversikt

Kai är en japansk supertillverkare av köksknivar, alla knivan från Kai håller otroligt hög kvalitet och lever alltid upp till förväntningarna. Kockkniven Shun Classic är inget undantag, den har blivit hyllad av såväl professionella som hemma-kockar. Dessutom har den fått väldigt många positiva recensioner från nöjda kunder. Knivan har ett blad med en kärna av V10-Goldstål som sedan är omgärdat av 32 lager rostfritt stål av något mjukare sort. Kniven är tillverkad för hand och har ett vackert handtag i svartbetsat björkträ.

Se priser på Kai Shun Classic


Bästa långa
Bästa långa

Global
NI Kockkniv Olivslipad

Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.

Global
NI Kockkniv Olivslipad

Kockkniv med extra långt blad som är handslipat.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 26 cm
  • Olivslipning
  • Ergonomisk design

Produktöversikt

De flesta känner säkert til Global och vilka fantastiska knivar de tillverkar. Denna kockkniv är en mycket omtyckt modell som fått flera positiva omdömen från nöjda kunder. Den har ett extra långt blad som mäter 26 centimeter, bladet är något tjockare än vad de klassiska Global-knivarna har vilket ger bra styvhet och stadga. Den så kallade olivslipningen gör att inget fastnar på bladet när du skär. Handtaget är ergonomiskt utformat och ligger riktigt bra i handen.

Se priser på Global NI Kockkniv Olivslipad


Bästa budget
Bästa budget

Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv

Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.

Wüsthof
Classic Ikon Kockkniv

Gedigen kniv som är tillverkad i Tyskland.

Produktegenskaper

  • Bladlängd: 20 cm
  • Material: Rostfritt stål
  • Finns i svart och vitt

Produktöversikt

Tyska Wüsthof har tillverkad knivar av hög kvalitet sedan början på 1800-talet. Det är ett familjeföretag som fortfarande drivs av samma släkt. Knivserien Classic innehåller eleganta knivar av klassiskt snitt som fungerar lika bra för hobbykockar som för proffs. Bladet är tillverkat i rostfritt stål som är specialtempererat vilket ger bättre hållbarhet och uthållighet. Handtaget går att få i antingen svart eller vitt.

Se priser på Wüsthof Classic Ikon Kockkniv


Fem stycken olika kockknivar som ligger på en skärbräda i trä med ett par kryddburkar i bakgrunden

Vill du bli en mästerkock? Med rätt kockkniv kommer du lyckas bättre i köket. Chansen finns att imponera på gäster och matlagningen blir också enklare och bekvämare. Vi har koll på de kockknivar som visat sig bäst i test och vad du ska tänka på inför köpet.Skärpan brukar vara den första saken som folk tar upp gällande kockknivar. Är kniven inte tillräckligt vass blir det besvärligt att skära. Om den däremot skär med lätthet genom kött och andra tillbehör kan arbetet vid skärbrädan bli ett rent nöje. Det är också viktigt att kniven behåller skärpan länge, utan att ställa alltför hårda krav på underhåll och varsam hantering. Kockkniven måste också ha ett behagligt grepp. Sist men inte minst är priset en väldigt avgörande faktor.

  • Skärpa
  • Greppvänlighet
  • Pris

Kockknivar som är vassast i test

Knivtillverkare brukar lyfta fram skärpan hos sina produkter. Knivar demonstreras ofta på olika imponerande sätt. Kanske skär de igenom olika grönsaker utan något som helst motstånd. Främst är det materialvalet som avgör egenskaperna. Kockknivar brukar tillverkas av stål, antingen kolstål eller rostfritt stål. Vad som utmärker kolstål är att det kan göras oerhört vasst, men har en tendens att tappa skärpan snabbare än rostfritt stål. Kolstål oxiderar också över tid, medan rostfritt stål har en förmåga att hålla sig blankt och fint.

Japanskt kolstål är ett bra val

Japanskt kolstål har fått mycket uppmärksamhet för kockknivar. Tack vare hårdheten går det att smida eggen väldigt tunn. Resultatet är en kniv som verkligen blir rakbladsvass och inte sällan presterar bäst i test för just skäregenskaper. Däremot bör du också veta att en tunn egg blir känslig. För sådana knivar är det lätt att eggen tar skada om kniven hanteras ovarsamt. Klassiska kockknivar med något mjukare stål brukar tåla betydligt tuffare tag. Nackdelen är att de heller inte blir riktigt lika bra på att skära.

HRC-värdet anger stålets hårdhetsgrad

För de allra flesta kockar lönar sig en medelväg där hög skärpa och hållbarhet är i balans. Ett bra tips är att titta på knivens HRC-värde. Det berättar om stålet är antingen hårt eller mjukt. Ju högre HRC, desto hårdare är stålet. Kvalitetsknivar ligger ofta mellan 55 och 65. Tänk även på att knivarna måste förvaras på rätt sätt för att behålla sin skärpa. De får absolut inte skrapa mot andra knivar eller köksverktyg, så använd ett knivblock eller kanske en magnetremsa på väggen.

Bästa greppet för kockknivar

Vad som är viktigast är att välja en kniv som passar ens egna händer. Det kan variera stort från person till person. Dels har vi olika stora händer, och dels har vi olika teknik för att använda knivar. Den ska ligga skönt i handen och ha en god balans. I så fall minskar risken att slita ut sina händer och handleder, ens om man arbetar flitigt vid skärbrädan.

Välj ett ergonomiskt handtag

Handtaget ska alltid vara utformat för att ge ett fast och stabilt grepp, även när händerna är blöta. Det är viktigt för säkerheten. Billiga kockknivar har ofta plasthandtag, medan premiumval ofta använder behandlat trä, till exempel björk eller valnöt. Utseendet på handtaget är en annan sak att väga in, men det bör inte prioriteras lika högt som ett ergonomiskt och bekvämt grepp.

Global köksknivar som sitter i ett knivblock med tegel i bakgrunden

Ergonomiska handtag ger bra grepp även när händerna är blöta. Här syns testvinnande knivar från Global vilka är kända för sitt välbalanserade och fina handtag.

Olika prisklasser

Prisskillnaden är stor för olika kockknivar. Det finns budgetmodeller för ett par hundralappar och riktigt exklusiva modeller som kostar flera tusenlappar. De allra flesta användare kommer långt med en kockkniv på runt tusenlappen. En bra grundregel är att spendera mer om du tänkt använda kniven ofta och mycket.

Premiumknivar

För mer exklusiva knivar betalar du mycket för varumärket och hantverket. Till exempel har många japanska knivar en otrolig tradition och tillverkas fortfarande för hand av skickliga hantverkare, vilket förstås kostar extra. När priset är högt blir det viktigt gå igenom tester på nätet och se vilka märken som fått allra bäst recensioner.

Budgetknivar

Billiga knivar brukar ha klart sämre egenskaper. Däremot svider det inte lika mycket att behöva byta ut en sådan kniv om den börjar bli svår att hålla vass, samtidigt kommer du behöva byta ut en billig kniv oftare då kvalitetsknivar kan hålla i flera generationer. En annan sak som utmärker budgetknivar är att de ofta har plastiga handtag och ofta är lite mindre bekväma att arbeta med jämfört med dyrare prisklasser.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 20 produkter som är populära hos .

  • Global
    G-2951138 Knivset 5 Knivar
    8.4 (9)
    RANK 3
    I KöKSKNIVAR
    2 959 - 5 900 SEK
  • Global
    G-2 Kockkniv 20cm
    7.96 (26)
    RANK 5
    I KöKSKNIVAR
    789 - 1 688 SEK
  • Yaxell
    Zen Kockkniv 20cm
    7.67 (2)
    RANK 4
    I KöKSKNIVAR
    1 099 - 1 925 SEK
  • Global
    G-2538 Knivset 3 Knivar
    RANK 6
    I KöKSKNIVAR
    1 699 - 3 300 SEK
  • Global
    G-9 Brödkniv 22cm
    7.5 (1)
    RANK 8
    I KöKSKNIVAR
    899 - 1 695 SEK
  • Global
    Ni GN-007 Santoku 18cm
    RANK 6
    I KöKSKNIVAR
    900 - 1 079 SEK
  • Quttin
    Sybarite Kockkniv 17cm
    RANK 5
    I KöKSKNIVAR
    185 - 199 SEK
  • KAI
    Shun Classic Kockkniv 20cm
    RANK 8
    I KöKSKNIVAR
    1 627 - 3 149 SEK
  • Yaxell
    YO-U Santoku 14,5cm
    RANK 9
    I KöKSKNIVAR
    832 - 1 349 SEK
  • Quttin
    Black Santoku 17cm
    RANK 8
    I KöKSKNIVAR
    59 - 213 SEK
  • Lamart
    Wood Block Knivset 5 Knivar
    RANK 6
    I KöKSKNIVAR
    250 - 499 SEK
  • Orthex Group
    Gastromax Förskärare 33cm (Rostfri)
    RANK 4
    I KöKSKNIVAR
    149 - 179 SEK
  • KAI
    Shun Classic DMS-300 Knivset 3 Knivar
    6.5 (1)
    RANK 9
    I KöKSKNIVAR
    4 295 - 6 499 SEK
  • Victorinox
    5.1050.3 Wood Knivset 3 Knivar
    8.33 (2)
    RANK 9
    I KöKSKNIVAR
    1 049 - 1 805 SEK
  • Fiskars
    Norden Förskärare 20cm
    RANK 8
    I KöKSKNIVAR
    1 039 - 1 500 SEK
  • Fiskars
    Essential Block Knivset 5 Knivar
    RANK 6
    I KöKSKNIVAR
    499 - 990 SEK
  • Dewalt
    DWHT0-10313
    RANK 8
    I KöKSKNIVAR
    185 - 308 SEK
  • Zwilling
    Now Block Knivset 5 Knivar (7)
    RANK 1
    I KöKSKNIVAR
    1 299 - 2 699 SEK
  • Global
    G-4 Kockkniv 18cm
    RANK 2
    I KöKSKNIVAR
    800 - 1 449 SEK
  • Eva Solo
    Nordic Kitchen Kockkniv 20cm
    RANK 7
    I KöKSKNIVAR
    1 619 - 2 499 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Bagaren och Kocken KitchenTime Åhléns Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel