Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta bästa brödlådan för ditt kök

En brödlåda i köket är både snygg att titta på samtidigt som den håller brödet färskt längre. I denna guide jämför vi brödlådorna som är bäst i test. Här får du också tips på hur du väljer brödlåda och kan läsa om smarta sätt att hantera bröd på.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Brabantia
Roll Top Brödlåda
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Klassiskt och kompakt brödskrin som andas retro.
Bästa fyrkantiga
Brabantia
Brödskrin
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Enkel och elegant design som passar i alla kök.
Bästa med lock
Rig-Tig
Box-It Brödlåda
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En praktisk brödlåda som passar perfekt i moderna skandinaviska kök.
Bäst i test
Bäst i test

Brabantia
Roll Top Brödlåda

Klassiskt och kompakt brödskrin som andas retro.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Brabantia
Roll Top Brödlåda

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Klassiskt och kompakt brödskrin som andas retro.

Produktegenskaper

 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Tar lite plats på köksbänken
 • Ljuddämpande material
 • Platt ovansida som gör det möjligt att sätta saker uppepå brödlådan

Produktöversikt

Ett klassiskt brödskrin från Brabantia i en stil inspirerad av retro. Tillverkad i rosfritt stål med hög kvalitet, som enkelt låter dig rengöra lådan och ser till att den håller i flera år. Lådan har måtten 31,6 x 26,5 x 17,3 cm (BxDxH), och kan hålla en limpa bröd i sig. Tack vare att locket åker in i själva lådan när du öppnar den, tar den liten plats och kan med enkelhet förvaras på köksbänken. Den platta ovansidan gör det också möjligt att förvara saker uppe på lådan. 

Brödlådan har en ljuddämpande plaststopp på insidan luckan, som gör att den inte gör något ljud när du öppnar och stänger den. Insidan har en mönstrad botten som ser till att ventilationen blir god och att brödet därmed håller sig längre. Lådan är tillverkad av 36% återvunnet material, och 98% av produkten går att återvinna. Modellen finns i vitt eller stål med matt eller skinande finish.

Se priser på Brabantia Roll Top Brödlåda


Bästa fyrkantiga
Bästa fyrkantiga

Brabantia
Brödskrin

Enkel och elegant design som passar i alla kök.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Brabantia
Brödskrin

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Enkel och elegant design som passar i alla kök.

Produktegenskaper

 • Effektiv design som är lätt att placera i de flesta kök
 • Rymmer två limpor bröd
 • 98% återvinningsbar
 • Går att hänga på väggen

Produktöversikt

Denna generösa brödlåda från Brabantia har en enkel men elegant design som gör den passande i de flesta kök. Med sin fyrkantiga form blir den mycket platseffektiv och är lätt att placera på till exempel köksbänken. Den är också utrustad med upphängningshål på baksidan, så du kan placera den på väggen om du vill.
Den platta ovansidan låter dig också förvara saker uppe på lådan. Den är lätt att öppna och stänga med hjälp av sitt stora handtag och magnetiska stängning. Materialen är också ljuddämpande så den inte skramlar när du håller på med den. 

Lådan är tillverkad av högkvalitativ metall, som är rostfritt och enkelt att torka av och hålla fräscht. Materialen utgörs av 36% återvunnet material, och 98% av lådan är återvinningsbar efter den gjort sitt. Undersidan inne i lådan har ett mönster som gör att ventilationen blir god och ser till att brödet håller sig längre. Med måtten 18,7 x 25 x 46,5 cm (HxLxB) får den en volym på 18 liter, och är stor nog för att enkelt rymma två limpor bröd. 

Modellen finns i flera färger bland annat svart, vit, terrakotta, champagne och grönt. Det finns även flera olika finishar att välja mellan. Med andra ord är det lätt att hitta brödlådan som passar in i just ditt kök.

Se priser på Brabantia Brödskrin


Bästa med lock
Bästa med lock

Rig-Tig
Box-It Brödlåda

En praktisk brödlåda som passar perfekt i moderna skandinaviska kök.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Rig-Tig
Box-It Brödlåda

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En praktisk brödlåda som passar perfekt i moderna skandinaviska kök.

Produktegenskaper

 • Tillverkad i melamin och med ett lock av bambu
 • Locket kan tas av och användas som skärbräda
 • Enkel design som är lätt att inreda med

Produktöversikt

Populär brödlåda från Rig-Tig som låter dig förvara bröd, bullar eller frukt på ett effektivt och snyggt sätt. Lådans design gör att den passar in mycket bra i moderna skandinaviska kök. Tillverkad av melamin och med ett stiligt lock i ljus bambu. Locket kan också med fördel användas som en praktisk skärbräda. Lådan har måtten 34,5x23x12,3 cm (LBH) och finns bland annat i färgerna vit, grå, mörkblå och svart.


bästa brödlådan
En brödlåda är inte bara en snygg inredningsdetalj i ditt kök, utan kan också hjälpa dig bli lite mer miljösmart. Att förvara brödet rätt hjälper dig att förvara det längre, och du behöver inte slänga något i onödan.

Hitta den bästa brödlådan för dig

Med en brödlåda i köket vet du alltid var brödet är. Lådan skyddar dessutom brödet från att bli dåligt i förtid. Det är också en snygg inredningsdetalj som gör att köket ser hemtrevligt och stilrent ut. Det finns lite olika design på brödlådorna på marknaden idag. En del är en enkel låda med lock som du lyfter på och lägger ner brödet i lådan. Andra har mer av en rundad form med en lucka som man lyfter, och sedan lägger in brödet i lådan på detta sätt. Denna modell kallas ibland även för brödskrin.
Är du på jakt efter en stor brödlåda som kan stå på en frukostbuffé? Det finns en för alla situationer.

Välj bland olika material

En brödlåda går att få i olika material. De vanligaste materialen är trä, plast och metall. Dessa har olika för- och nackdelar. Vilken som är den bästa i ditt kök beror i första hand på vilken design och färg som passar bäst med övrig inredning.

Trä

En trälåda brukar ge god ventilation vilket gör att insidan inte blir fuktig. Tack vare den goda ventilationen motverkas mögel. Använd endast en lätt fuktad trasa när du gör ren en brödlåda i trä. Undvik för mycket vatten eftersom det riskerar att tränga in i träet och deformera det.

Plast

Plast är ett lätt material som är enkelt att rengöra och dessutom vattentätt. En brödlåda i plast brukar fungera utmärkt men tänk på att se till att den har tillräckligt med ventilation. Eftersom plast har en tendens att hålla fukten inne finns annars risk för mögelbildning på brödet.

Metall

En brödlåda i metall har en snygg design som passar bra utseendemässigt med de flesta inredningsstilar. Metall är mycket hållbart och tål omild behandling utan att ta skada.

Inred snyggt med brödlåda

Trots att den främsta anledningen till att använda en brödlåda är att skydda brödet är den också en viktig inredningsdetalj. Självklart ska alltid funktion komma i första hand men även design är viktig att ta hänsyn till. Med en brödlåda i en avvikande färg eller en form som inte passar med övrig inredning riskerar lådan att hamna i förrådet. Kanske har du vita skåpsluckor, och vill då komplettera detta med en vit brödlåda också? Eller så har du inrett ditt kök i en retroinspirerad stil och vill accentuera detta med en brödlåda i samma stil.  

Tänk på det här när du väljer brödlåda

Som med det mesta inom heminredning är det en mix av funktion och utseende som styr valen av produkter. Här listar vi några av de viktigaste sakerna att komma ihåg innan du beställer en brödlåda till köket:

 • Hur stor brödlåda behöver du? Undvik att köpa en för stor eftersom den tar upp onödigt utrymma på köksbänken.
 • Bestäm var lådan ska stå och mät noggrant så att den får plats där du har tänkt.
 • Är ni en stor familj kan det vara bra att investera i en brödlåda med två våningar för att vara säker på att få plats med allt bröd.
 • I och med att brödlådan ska stå framme i köket är det viktigt att den passar in med övrig inredning. I ett lantligt kök fungerar exempelvis en trälåda eller en plåtlåda i gammeldags stil bra.

Bli miljösmart maträddare

Att vara miljösmart handlar inte bara om att köpa miljövänliga produkter utan minst lika viktigt är det att vara rädd om det du redan har. Genom att ta hand om maten på rätt sätt går det att förlänga hållbarheten med veckor och till och månader. På så sätt behöver du inte slänga mat i onödan.

Så undviker du att slänga bröd

 • Gör en bedömning av hur mycket du kommer att äta samma dag eller inom några dagar och lägg den mängden i en skyddande förpackning. Till exempel i en brödlåda av bra kvalitet.
 • Frys in allt mjukt bröd som du har tänkt äta om några dagar eller veckor. Skiva upp det innan du fryser in så att du endast behöver tina några skivor åt gången.
 • Om du upptäcker att brödet börjar bli torrt kan du testa att rosta det i brödrosten. Många gånger märks inte någon skillnad i smak när brödet är rostat.
 • Om brödet blivit alldeles för torrt och hårt går det fortfarande att använda. Varför inte smula sönder det och använda till ströbröd? Är det hårt och fast kan det också fungera som krutonger i matlagningen.
 • Har du knäckebröd bör det förvaras luftigt i en brödlåda eller i någon typ av pappersförpackning. Undvik att lägga knäckebröd i plast eftersom det kan göra att brödet blir mjukt och förlorar sin knaprighet.
 • Är brödet bortom räddning är sista utvägen att kompostera det. Då gör det åtminstone nytta i kretsloppet.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Cervera Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel