Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Få hjälp att hitta den bästa sticksågen 2023

Funderar du på att köpa en ny sticksåg? Då hittar du de bästa modellerna här. Vi ger dig även tips och råd så att du kan göra ett riktigt bra köp.

Bäst i test
Makita
DJV181Z
Omtyckt sticksåg med vibrationsdämpning och ställbar pendelrörelse.
Bästa premium
Makita
DJV181RTJ
Proffsig sticksåg med LED-belysning
Prisvärd
Bosch
PST 18 LI
Lätthanterlig såg i en kompakt storlek.
Bästa Nätdrivna
Bosch
GST 160 CE
Med lätt kostruktion och hög precision
Bra val
Dewalt
DCS335N
Såga enkelt med denna populära sticksåg från Dewalt.
Bäst i test
Bäst i test

Makita
DJV181Z

Omtyckt sticksåg med vibrationsdämpning och ställbar pendelrörelse.

Makita
DJV181Z

Omtyckt sticksåg med vibrationsdämpning och ställbar pendelrörelse.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • Slaglängd: 26 millimeter
 • Vibrationsdämpad
 • Ställbar pendelrörelse

Produktöversikt

Det välkända varumärket Makita har funnits på marknaden sedan 1915, då man startade sin verksamhet i Japan. Bland Makitas produkter kan du hittar ett brett sortiment av elverktyg för både hantverkare och hemmafixare. Här finns allt från skruvdragare till vinkelslipar, borrmaskiner och mängder av olika sågar.  

Makita DJV181Z är en batteridriven sticksåg som drivs med ett 18 volts batteri. Sågen är utrustad med en effektiv, kolborstfri motor och har en vibrationsdämpande design. Denna sticksåg har en ställbar pendelrörelse där du kan välja mellan tre olika lägen och slaglängden ligger på 26 millimeter. Du byter enkelt blad utan att behöva använda verktyg och justerar hastigheten efter behov med hjälp av ett vred baktill på maskinen. 


Bästa premium
Bästa premium

Makita
DJV181RTJ

Proffsig sticksåg med LED-belysning

Makita
DJV181RTJ

Proffsig sticksåg med LED-belysning

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • LED-belysning
 • Mjukstart
 • Sågdjup trä: 135 mm

Produktöversikt

Japanska Makita har över 100 års erfarenhet av elverktyg, och producerar produkter till både hemmafixare och professionella runt om i världen.

Kolborstfri sticksåg med stabil och vibrationsdämpande design. Bladbyte sker utan verktyg och den har elektronisk effektjustering. Modellen har en ställbar pendelrörelse med tre inställbara lägen, och en slaglängd på 26 mm. Kapaciteten är hög och sågdjupet ligger på 135 mm i trä, 10 mm i stål och 20 mm i aluminium. Hastigheten justeras enkelt via ett vred på baksidan av maskinen. 

Modellen är även utrustad med LED-belysning så du kan ha god sikt över arbetsytan. Levereras med bland annat väska och två uppladdningsbara batterier.

Se priser på Makita DJV181RTJ


Prisvärd
Prisvärd

Bosch
PST 18 LI

Lätthanterlig såg i en kompakt storlek.

Bosch
PST 18 LI

Lätthanterlig såg i en kompakt storlek.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • Sågdjup: 80 millimeter
 • Med vibrationsreducering
 • Kompakt storlek

Produktöversikt

Bosch är en storspelare på marknaden för elverktyg, och har funnits på kartan sedan företaget startade sin verksamhet i Tyskland på slutet av 1800-talet. Elverktygen hos Bosch är uppdelade i två olika serier – en grön serie som riktar sig mest till hemmafixare och en blå serie som främst riktas till proffs. 

Bosch PST 18 LI är en prisvärd sticksåg som är en del av företagets gröna serie. Denna sticksåg är batteridriven med hjälp av ett 18 volts batteri. Sågen har en kompakt storlek och är enkel att hantera. Den är bland annat utrustad med vibrationsreducering och en pendelrörelse – egenskaper som gör den både bekväm och effektiv att arbeta med. 

Se priser på PST 18 LI


Bästa Nätdrivna
Bästa Nätdrivna

Bosch
GST 160 CE

Med lätt kostruktion och hög precision

Bosch
GST 160 CE

Med lätt kostruktion och hög precision

Produktegenskaper

 • Lätt och kompakt konstruktion
 • 800 W -motor
 • Konstantelektronik som ger effektreserver
 • SDS-system för snabba sågbladsbyten
 • Slagfrekvens obelastad: 800 - 3000 varv/min

Produktöversikt

Nätdriven sticksåg från Bosch med en lätt och kompakt konstruktion. Detta tillsammans med ett smalt handtag ger dig mycket hög precision när du arbetar. Den patenterade dubbelrullen ger en mycket exakt sågbladsstyrning, och låter dig ta dig ann detaljerade arbeten utan problem. Balanseringen i maskinen ser också till att det blir låga vibrationer och du får en jämn gång.
Maskinen har en 800 W-motor utrustad med konstantelektronik, som ger dig effektreserver även i hårda material. Tack vare parkeringsläget kan du genomföra praktiska och snabba sågbladsbyten med endast en hand. Verktygsbytena görs nämligen helt utan verktyg. Maskinen är också utrustad med en kraftfull LED-lampa som lättare låter dig se arbetsytan. Levereras med flera sågblad, utsugssats, splitterskydd och förvaringsväska.

Se priser på Bosch GST 160 CE


Bra val
Bra val

Dewalt
DCS335N

Såga enkelt med denna populära sticksåg från Dewalt.

Dewalt
DCS335N

Såga enkelt med denna populära sticksåg från Dewalt.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • Pendlingsmekanism i fyra steg
 • Med universalt snabbfäste
 • LED-belysning

Produktöversikt

Amerikanska Dewalt är ett välkänt namn på marknaden för elektriska handverktyg. Hos Dewalt hittar du effektiva verktyg som du kan lita på, och deras produkter är omtyckta av såväl hemmafixare som proffs. Här finns bland annat olika typer av sågar, borrmaskiner, spikpistoler och slipmaskiner. 

Dewalt DCS335N är en batteridriven sticksåg som drivs av ett 18 volts batteri. Denna sticksåg är utrustad med en pendlingsmekanism i fyra steg och du anpassar enkelt hastigheten efter behov. Dewalt DCS335N har ett universalt snabbfäste som passar med alla typer av sticksågsblad. Du hittar även en smart LED-belysning som belyser ditt arbetsområde. Här finns också en dammblås som ser till att såglinjen hålls fri från sågspån medan du arbetar med sågen. 


sticksåg bäst i test

Brukar du snickra eller fixa hemma ibland? Då bör du absolut ha en bra sticksåg bland dina verktyg. Med den kan du göra massor av saker, till exempel kapa plankor och skivor, formsåga eller såga i parkett.

Vi har tagit fram de sticksågar som är bäst i test så att du kan köpa en av hög kvalitet redan idag. Vi ger dig också värdefull vägledning så att du kan ta reda på vilken typ av sticksåg du behöver.

Fördelar med en sticksåg

 • Gör jobbet snabbare än en handsåg
 • Klarar att såga runda former
 • Bekväm att arbeta med
 • Går att såga med på undersidan av materialet

Vad är en sticksåg?

En sticksåg är ett motordrivet, handhållet verktyg med ett smalt sågblad. När du sågar med sågen förs sågbladet upp och ned i en sågrörelse.

Den stora fördelen med en sticksåg är det smala bladet. Det gör att det är möjligt att använda sågen till att såga ut runda former, men den är även idealisk när du ska såga ut ett hål i en träskiva eller planka. Då behöver du bara borra ett hål som är stort nog för sågen att passa i, sedan kan du enkelt såga ut ett hål. Det gör att sågen är idealisk att använda när du till exempel ska såga ut ett hål för spishäll eller diskho i en bänkskiva.

Olika typer av sticksågar

Det finns främst tre olika typer av sågar av stickmodell. Vi presenterar dem här:

Såg med bygelhandtag
Det här är en stabil såg som ligger bra i handen. Enda nackdelen med modellen är att den oftast inte är tillräckligt smidig för att såga underifrån med.

Såg med stavformat handtag
Det här är hantverkarnas absoluta favoritmodell, troligen för att den är enkel att arbeta med. Den här modellen håller du med ena handen runt motorn medan du placerar den andra på knoppen som finns längs fram på maskinen. På så sätt kan du enkelt styra verktyget.

Kombination av tiger- och sticksåg
En tigersåg är en variant av såg som på många sätt liknar sticksågen, men som av många anses lite enklare att använda. Den kan fungera utmärkt för samma uppgifter som sågen av stickmodell beroende på vilket blad du väljer att använda till den.

Batteri, el eller tryckluft?

Sågar av stickmodell finns med flera typer av drivning, något som kan vara en viktig faktor när du gör ditt val.

Uppladdningsbart batteri
En såg som drivs med ett batteri har den fördelen att du kan arbeta med verktyget överallt. Nackdelen är dock att batteriet ger lite lägre prestanda samt att du måste tänka på att ladda upp det innan du kan använda maskinen.

Nätdriven
En nätdriven modell kopplar du in i eluttaget för att att ge motorn kraft. Fördelen med den här modellen är att prestandan ofta är hög. Nackdelen är dock att du blir aning begränsad i ditt arbete av sladden.

Tryckluftsdriven
En sticksåg som drivs av tryckluft är ett bra alternativ för dig som vill ha en riktigt lätt såg. Enheten får nämligen en lägre vikt då den inte har någon integrerad motor utan drivs av en extern kompressor. Nackdelen med den här modellen är emellertid att du behöver skaffa en kompressor för att maskinen ska fungera.

Så väljer du rätt sticksåg

Det finns en rad saker att ta hänsyn till för att ditt val av sticksåg ska bli så bra som möjligt. Vi har genom test tagit fram de bästa modellerna, men listar även viktiga faktorer att ta i beaktande här:

Motortyp
Som nämndes ovan finns sågar med olika typer av motorer. Vilken du ska välja beror på vilka behov du har. Vill du ha en lätt maskin är tryckluft att föredra. Vill du ha riktigt hög prestanda väljer du el, och vill du ha en maskin som går att ta med överallt är batteri det bästa valet.

Slaglängd
När du använder en sticksåg fäster du ditt sågblad i en kolv som går upp och ned. Denna rörelse kallas slaglängd och kan vara olika lång. Ju längre slaglängd, desto mer sågas av per slag. En lång slaglängd gör också att en större del av sågens blad används, något som gör att det får en längre livslängd.

Pendling
Vill du ha en ännu kraftfullare maskin? Då kan det vara bra att välja en modell som har ett blad med pendling. Det innebär att bladet, förutom att röra sig upp och ned, även pendlar i en framåtrörelse, något som ger en kraftfullare sågning.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 23 produkter som är populära hos .

 • Makita
  DJV181Z (Utan Batteri)
  8 (4)
  RANK 1
  I STICKSåGAR
  1 933 - 3 988 SEK
 • Ryobi
  R18JS-0 (Utan Batteri)
  7.86 (6)
  RANK 9
  I STICKSåGAR
  999 - 1 218 SEK
 • Bosch
  GST 18 V-LI S (Utan Batteri)
  3.5 (1)
  RANK 3
  I STICKSåGAR
  1 990 - 4 225 SEK
 • Bosch
  PST 650
  RANK 2
  I STICKSåGAR
  308 - 999 SEK
 • Dewalt
  DCS335NT (Utan Batteri)
  RANK 6
  I STICKSåGAR
  2 195 - 3 490 SEK
 • Bosch
  PST 900 PEL
  7.5 (1)
  RANK 11
  I STICKSåGAR
  999 - 1 759 SEK
 • Makita
  DJV180Z (Utan Batteri)
  RANK 7
  I STICKSåGAR
  1 782 - 4 199 SEK
 • Ryobi
  R18JS-120S (1x2,0Ah)
  7.5 (1)
  RANK 9
  I STICKSåGAR
  1 598 - 1 799 SEK
 • HiKOKI
  CJ90VASTWAZ
  RANK 10
  I STICKSåGAR
  995 - 1 538 SEK
 • Bosch
  PST 18 LI (Utan Batteri)
  7 (1)
  RANK 4
  I STICKSåGAR
  726 - 1 208 SEK
 • Festool
  PS 300 EQ-Plus
  7.5 (1)
  RANK 10
  I STICKSåGAR
  3 375 - 5 141 SEK
 • HiKOKI
  CJ18DA (Utan Batteri)
  RANK 10
  I STICKSåGAR
  1 879 - 3 094 SEK
 • Bosch
  PST 800 PEL
  7 (1)
  RANK 9
  I STICKSåGAR
  844 - 2 434 SEK
 • Milwaukee
  M18 FBJS-0X (Utan Batteri)
  RANK 11
  I STICKSåGAR
  2 799 - 11 947 SEK
 • Ryobi
  R18JS7-0
  RANK 11
  I STICKSåGAR
  1 785 - 2 621 SEK
 • Makita
  4351FCT
  8.25 (3)
  RANK 6
  I STICKSåGAR
  377 - 377 SEK
 • Bosch
  GST 12V-70 (Utan Batteri)
  RANK 11
  I STICKSåGAR
  1 229 - 2 499 SEK
 • Dewalt
  DW343K
  7.5 (1)
  RANK 10
  I STICKSåGAR
  1 245 - 2 627 SEK
 • Makita
  4351FCTJ
  6.5 (1)
  RANK 10
  I STICKSåGAR
  1 598 - 2 923 SEK
 • Festool
  PSC 420 Li EB-Basic (Utan Batteri)
  7.5 (1)
  RANK 8
  I STICKSåGAR
  3 990 - 5 002 SEK
 • Bosch
  PST 700 E
  7.5 (1)
  RANK 8
  I STICKSåGAR
  779 - 1 669 SEK
 • Makita
  DJV182Z (Utan Batteri)
  RANK 11
  I STICKSåGAR
  2 299 - 4 294 SEK
 • Dewalt
  DCS331N (Utan Batteri)
  8.25 (3)
  RANK 7
  I STICKSåGAR
  1 699 - 4 298 SEK

Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore CDON Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel