Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa bordssågen på marknaden 2021


Lär dig om fördelarna med att använda en bordssåg. Här presenterar vi några av de bästa modellerna på marknaden för att du ska hitta rätt.

Bäst i test
Bosch
GTS 10 XC
Högkvalitativ bordssåg som är omtyckt av både proffs och hemmafixare.
Bästa batteridrivna
Milwaukee
M18 FTS210-0
Batteridriven bordssåg för enkel och precis sågning.
Populär
Einhell
TC-TS 2025/ U
Bordssåg som låter dig jobba i bekväm arbetshöjd.
Bästa universalsåg
Luna
BCS 315 B
Universalsåg med många smarta funktioner.
Bra val
Dewalt
DWE7485
Kraftig och exakt bordssåg i kompakt format.
Bäst i test
Bäst i test

Bosch
GTS 10 XC

Högkvalitativ bordssåg som är omtyckt av både proffs och hemmafixare.

Bosch
GTS 10 XC

Högkvalitativ bordssåg som är omtyckt av både proffs och hemmafixare.

Produktegenskaper

 • Motorstyrka: 2 100 watt
 • Kaphöjd: 79 millimeter
 • Utrustad med bland annat motorbroms och överlastskydd
 • Självinställande parallellinslag
 • Inbyggt bärhandtag
 • Med anslutning för dammutsug

Produktöversikt

Bosch är en väletablerad elektronikkedja som startade sin verksamhet i Tyskland på 1880-talet. Idag tar man plats som ett av de största företagen inom sin bransch. Produkter från Bosch präglas av kvalitet och innovation, och i deras utbud hittar du det mesta för såväl hemmasnickare som proffs. 

Bosch GTS 10 XC är en omtyckt bordssåg som har fått genomgående goda omdömen av både experter och nöjda konsumenter. Denna såg har en kraftig motor på 2 100 watt och är även utrustad med bland annat motorbroms, överlastskydd och startströmbegränsning. Bordssågen har självinställande parallellanslag för en precis sågning, och du kan enkelt både bredda och förlänga bordet. 

Klingdiametern för denna bordssåg är 254 millimeter. Kaphöjden ligger på 79 millimeter, och kapaciteten är upp till 635 millimeter åt höger och 250 millimeter åt vänster om klingan. Själva sågklingan har 24 tänder. Bosch GTS 10 XC har också ett inbyggt bärhandtag och anslutning för dammutsug.

Se priser på GTS 10 XC


Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna

Milwaukee
M18 FTS210-0

Batteridriven bordssåg för enkel och precis sågning.

Milwaukee
M18 FTS210-0

Batteridriven bordssåg för enkel och precis sågning.

Produktegenskaper

 • Drivs av 18 volts batteri
 • Parallellanslag med kugghjulsjustering
 • Kaphöjd: 63 millimeter
 • Klyvbredd: 622 millimeter
 • Med integrerat bärhandtag och förvaring
 • Säljs med och utan batteri/laddare

Produktöversikt

Milwaukee är ett amerikanskt företag som grundades år 1924 i staden med samma namn. Målsättningen för Milwaukee är att erbjuda elverktyg som är såväl innovativa som kvalitativa. Företagets utbud av elverktyg är minst sagt brett – här hittar du allt från olika typer av sågar och multiverktyg till dammsugare, vinkelslipar och skruvdragare.

Milwaukee M18 FTS210-0 är en batteridriven bordssåg som går på 18 volts batteri. Bordssågen kommer bland annat med parallellanslag med kugghjulsjustering, vilket gör det enkelt för dig att såga noggrant och precist. Sågklingan har en diameter på 210 millimeter. Kaphöjden är 63 millimeter medan klyvbredden uppgår till 622 millimeter. M18 FTS210-0 är utrustad med ett integrerat bärhandtag för att den ska vara smidig att förvara. Bordssågen har även integrerad förvaring. Notera att denna bordssåg även säljs utan batteri och laddare – kanske har du andra verktyg från Milwaukee som gör att du inte behöva köpa ett nytt batteri?

Se priser på Milwaukee M18 FTS210-0


Populär
Populär

Einhell
TC-TS 2025/ U

Bordssåg som låter dig jobba i bekväm arbetshöjd.

Einhell
TC-TS 2025/ U

Bordssåg som låter dig jobba i bekväm arbetshöjd.

Produktegenskaper

 • Max effekt: 2000 W
 • Sågblad: 250 x 30 mm
 • Steglös höjdjustering

Produktöversikt

Denna bordssåg från Einhell är en omtyckt modell som fått många positiva omdömen från nöjda kunder. Den är kraftfull med en maximal effekt på 2000 watt så att du kan arbeta med såväl plywood som massivt trä. Med bordbreddsutäkningen på båda sidor kan du dessutom jobba med större stycken och med 2-i-1 sågbladsjustering kan du ändra både vinkel och höjd med en hand.

Se priser på Einhell TC-TS 2025/ U


Bästa universalsåg
Bästa universalsåg

Luna
BCS 315 B

Universalsåg med många smarta funktioner.

Luna
BCS 315 B

Universalsåg med många smarta funktioner.

Produktegenskaper

 • Varvtal: 2800 r/min
 • Vikt: 74 kg
 • Klingdiameter: 315 mm
 • Motoreffekt: 1,6 kW

Produktöversikt

Stadig och stabil universalsåg som är monterad på ett förzinkat bord i stålplåt med ett pulverlackerat underrede. Sågen är dubbellagrad med separat lutning som kan ställas in mellan 90 och 45 grader. Bredanhållet är skjutbart över hela bordets bredd och har en kraftig excentfixering. Sågen är enkel att förflytta tack vare uppfällningsbara handtag och en hjulsats. Dessutom kan bordsbenen vikas in så att du får en mobil enhet.

Se priser på Luna BCS 315 B


Bra val
Bra val

Dewalt
DWE7485

Kraftig och exakt bordssåg i kompakt format.

Dewalt
DWE7485

Kraftig och exakt bordssåg i kompakt format.

Produktegenskaper

 • Motorstyrka: 1 850 watt
 • Kaphöjd: 65 millimeter
 • Anslag med kugghjulsjustering
 • Kompakt såg på 22 kilo

Produktöversikt

Det amerikanska företaget Dewalt är ett välkänt varumärke inom elektriska handverktyg. Dewalt erbjuder högeffektiva verktyg som du kan lita på. I deras sortiment hittar du det mesta för såväl hemmafixare som proffs – här finns bland annat sågar, slipmaskiner, borrmaskiner och spikpistoler. 

Denna bordssåg från Dewalt har en stark motor på 1 850 watt och en klyvbredd på 622 millimeter. Tack vare det planfrästa, gjutna bordet i aluminum kan du uppnå hög precision vid din sågning och anslaget med kugghjulsjustering gör sågen enkel att använda. Trots sin höga kapacitet är detta en kompakt bordssåg som endast väger 22 kilo. Klingdiametern ligger på 210 millimeter medan kaphöjden är 65 millimeter. 

Se priser på DWE7485


bästa bordssågen


Står ett bygge eller en renovering på agendan? Kommer du att behöva såga mängder av brädor och skivmaterial eller gillar du att snickra i allmänhet? Då är en bordssåg, eller bordcirkelsåg som det ofta kallas, en väl värd investering. Med den kommer du att spara tid och utföra arbetet med precision. Det finns många typer av bordssågar på marknaden, något som gjorde att vi kände att det var dags för ett test för att underlätta för dig att hitta rätt modell. Läs vidare för att lära dig hur du väljer rätt typ av såg. 

Vad är en bordssåg?

En bordssåg är en sågmodell, ofta med klinga av cirkeltyp, som står på ett stativ eller bord. Den är perfekt att använda när du ska såga långa snitt som måste vara raka, till exempel när du ska såga i skivor eller längs med brädor. När du sågar låter du träet följa en ställbar kant vilket gör att snittet blir rakt och du själv kan bestämma vilken bredd materialet ska få. Med en bordssåg går det också att såga i en vinkel genom att luta klingan, något som är till stor hjälp när du till exempel vill göra hörn. 

Har du någon gång försökt att såga skivor och brädor med hjälp av en en vanlig såg eller en handhållen enhet vet du hur jobbigt och tidskrävande det kan vara. Oavsett om du är hobbysnickrare mitt i en renovering eller arbetar professionellt vill du ha raka snitt och undvika spillmaterial. Alla bordssågar följer samma princip, men samtliga modeller har separata bruksanvisningar. Du behöver noga läsa igenom manualen innan användning, både för din säkerhet och för att arbetet ska gå så lätt och smidigt som möjligt. När du väl skaffat en bordcirkelsåg blir den svår att klara sig utan. För den hjälper dig att både spara tid och pengar i det långa loppet.

Fördelar med en bordssåg

 • Snabbare arbetstakt
 • Rakare snitt
 • Bekväm arbetshöjd
 • Mindre påfrestande för kroppen att använda
 • Mindre vibrationer

Välj bordssåg av rätt modell

Det finns flera modeller av bordssågar vilket kan göra det svårt att välja rätt. En del passar bäst för professionellt bruk med andra passar hemma, det beror oftast storlek, kraft och pris. Här listar vi modeller och anger när de passar bäst så att det blir lättare för dig att välja. 

Vad du ska använda bordcirkelsågen till avgör förstås vilken sort som passar dig bäst. Väljer du en flyttbar modell finns möjlighet att arbeta utomhus när snabb tillgång behövs.

Modell som placeras på bord

Den här varianten av såg har inte fullånga ben och bör därför placeras på ett bord. Den passar utmärkt för dig som hobbysnickrar och behöver en bordssåg för att såga mindre stycken ibland. Till större projekt väljer du dock med fördel en större modell.

Flyttbar på stativ

Till den här modellen behöver du inget bord då den har ett eget stativ. Att den är fristående gör också att den är mångsidig och kan såga både stora och små stycken vilket nog är en av orsakerna till att den blivit den absolut populäraste modellen. För dig som står inför ett lite större projekt är det smartast att satsa på den här modellen.

Stationär modell

Det här är en riktigt kraftfull tungviktare. Dock är det sällan som du som hobbysnickare behöver en modell av den här typen. Den används snarare när det handlar om större produktion, till exempel i snickerier.

Överst på sidan hittar du även rekommenderade produkter där redaktören listar tips på de bästa modellerna.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till

När du bestämt dig för att investera i en bordssåg finns det några faktorer du bör titta närmare på för att få en produkt av hög kvalitet. Ställ dig därför dessa frågor:

Har sågen en bordsförlängare?

En bordsförlängare används för att stötta upp det material du sågar så att det inte bågnar och hamnar i obalans. Se därför till att din bordssåg har minst en utdragbar sådan.

Finns det ett spindellås?

Välj med fördel en modell med praktiskt spindellås. Risken är annars att du kommer att få jobba hårt med skruvmejseln när det är dags att byta klinga.

Finns en dammsugaranslutning?

Att såga är ett dammigt arbete. Det är därför en stor fördel om det finns möjlighet att ansluta en grovdammsugare till enheten. På så sätt slipper du andas in damm och sopa upp mängder med spån.

Hur ser stativet ut?

Har du valt en modell med stativ? Då är det viktigt att du kontrollerar att stativet är tillverkat av ett gediget material som ser stabilt ut. Det är också en fördel om stativet är utrustat med hjul så att du slipper lyfta sågen när det är dags att flytta den.

Hur ser skyddsskärmen ut?

Se till att skyddsskärmen är tillverkad av ett genomskinligt material, annars blir det svårt att se när du sågar.

Har sågen en säkerhetsbrytare?

Det här är en mycket viktig fråga att ställa sig ur ett säkerhetsperspektiv. En säkerhetsbrytare ser nämligen till att sågen inte startar automatiskt när den en gång har stängts av. Idag säljs nästan inga produkter utan denna funktion, men det är ändå viktigt att noga kontrollera att den finns på den såg du köper.

Bordssågen är en mästare på att klyva långa plank, brädor, lister eller annat virke. 

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 12 produkter som är populära hos .

 • Metabo
  TS 254
  7 (1)
  RANK 5
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  6 295 - 14 590 SEK
 • Metabo
  TS 254 M
  RANK 6
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  3 999 - 5 388 SEK
 • Bosch
  AdvancedTableCut 52
  RANK 11
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  3 590 - 4 179 SEK
 • Dewalt
  DWE7492
  RANK 1
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  8 162 - 10 125 SEK
 • Black & Decker
  BES720
  5.75 (3)
  RANK 8
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  2 590 - 2 616 SEK
 • HiKOKI
  C10RJ
  RANK 8
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  5 795 - 8 150 SEK
 • Bosch
  GTS 635-216 Med Stativ
  7.5 (1)
  RANK 4
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  3 995 - 6 585 SEK
 • Makita
  MLT100N
  RANK 11
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  6 239 - 8 399 SEK
 • Dewalt
  DWE7485RS
  RANK 7
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  7 869 - 8 649 SEK
 • Bosch
  GTS 10 J
  RANK 10
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  5 965 - 11 230 SEK
 • Metabo
  BAS 261
  6.5 (1)
  RANK 11
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  3 299 - 4 550 SEK
 • Einhell
  TC-TS 2025/2 U Med Stativ
  RANK 11
  I BORDSSåGAR & PRECISIONSSåGAR
  1 790 - 2 550 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel