Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa sänksågen 2021


Vi har tagit fram de sänksågar som är bäst i test så att du enkelt kan köpa en online redan idag. Vi ger dig också goda råd inför ditt köp.

Bäst i test
Bosch
GKT 18V-52 GC
Såga lätt och precist med denna proffssåg från Bosch.
Bästa premium
Festool
TS 55 REBQ-Plus
En slimmad sänksåg från experterna på Festool.
Bästa nätdrivna
Bosch
GKT 55 GCE
Populär såg som du kan jobba smidigt inomhus med.
Prisvärd
Makita
SP6000J
Omtyckt sänksåg med en effekt på 1 300 watt.
Bra val
Dewalt
DCS520NT
Batteridriven sänksåg med variabel hastighet.
Bäst i test
Bäst i test

Bosch
GKT 18V-52 GC

Såga lätt och precist med denna proffssåg från Bosch.

Bosch
GKT 18V-52 GC

Såga lätt och precist med denna proffssåg från Bosch.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • Effektiv drift
 • Klingdiameter: 140 millimeter
 • Maximalt sågdjup: 52 millimeter

Produktöversikt

Bosch är en tysk stortillverkare av eldrivna verktyg som startade sin verksamhet redan i slutet av 1800-talet. Hos Bosch hittar du en stor bredd av elverktyg. Man har även valt att dela upp sina verktyg i två serier; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Bosch GKT 18V-52 GC är en batteridriven sänksåg som drivs med ett 18 volts batteri. Denna såg är utrustad med så kallas BITURBO-teknik, vilket gör den mycket effektiv att använda. Bosch GKT 18V-52 GC är kompakt till formatet och har en klingdiameter på 140 millimeter och ett sågdjup på 52 millimeter. Utan batteri väger sågen 4,1 kilo. 

Se priser på GKT 18V-52 GC


Bästa premium
Bästa premium

Festool
TS 55 REBQ-Plus

En slimmad sänksåg från experterna på Festool.

Festool
TS 55 REBQ-Plus

En slimmad sänksåg från experterna på Festool.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Nätdriven
 • Effekt: 1 200 watt
 • Slimmad design
 • Klingdiameter: 160 millimeter
 • Maximalt sågdjup: 55 millimeter
 • Med praktisk förvaringsbox

Produktöversikt

Festool är ett tyskt varumärke som är välkänt för sina högkvalitativa elverktyg. Företagets grundades år 1925 och har sedan dess vuxit sig till att bli ett av de större proffsmärkena på marknaden.

Festool TS 55 REBQ-Plus är en nätdriven sänksåg med en effekt på 1 200 watt och ett varvtal som ligger på upp till 5 800 varv per minut. Sågklingan har en diameter på 160 millimeter medan det maximala sågdjupet är 55 millimeter. Denna sänksåg har en slimmad design vilket gör att du även kan såga nära kanter och väggar med den. Med denna såg får du enkelt precisa snitt. Sågen kommer även med en praktisk förvaringsbox. 

Se priser på TS 55 REBQ-Plus


Bästa nätdrivna
Bästa nätdrivna

Bosch
GKT 55 GCE

Populär såg som du kan jobba smidigt inomhus med.

Bosch
GKT 55 GCE

Populär såg som du kan jobba smidigt inomhus med.

Produktegenskaper

 • Effekt: 1400 W
 • Varvtal: 3.600-6250 varv/min
 • Vikt: 4,7 kg
 • Sågklinga: 165 mm

Produktöversikt

Nätdriven sänksåg från Bosch som bivit utsedd till testvinnare av Pricerunners jämförande test, utöver det har den fått många fina recensioner från nöjda kunder. Det är ett kraftfull modell med en effekt på 1400 W som klarar av att såga i massivt trä, både med och mot fibrerna. Tack vare den ljuddämpande sågklingan och ett effektivt dammutsug så går det fantastiskt bra att arbeta inomhus med denna sänksåg. Med exakt inställning av sångvinkel och sågdjup får du precisa snitt. Den har kapacitet att såga 57 millimeter vid 90 graders vinkel och 42 millimeter vid 45 graders vinkel. Djupet justeras enkelt med hjälp av ett tumtryck där du sedan kan föra djupstoppet till önskad millimeternivå.

Se priser på Bosch GKT 55 GCE


Prisvärd
Prisvärd

Makita
SP6000J

Omtyckt sänksåg med en effekt på 1 300 watt.

Makita
SP6000J

Omtyckt sänksåg med en effekt på 1 300 watt.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Nätdriven
 • Effekt: 1 300 watt
 • Klingdiameter: 165 millimeter
 • Maximalt sågdjup: 56 millimeter

Produktöversikt

Det japanska företaget Makita startade sin verksamhet för över hundra år sedan, och kan idag erbjuda ett brett sortiment av elverktyg som är omtyckta av såväl hantverkare som hemmafixare. Hos Makita hittar du allt från borrmaskiner och skruvdragare till olika typer av slipar och sågar.

Makita SP6000J är en populär, nätdriven sänksåg med en effekt på 1 300 watt. Sågklingan har en diameter på 165 millimeter och det maximala sågdjupet ligger på 56 millimeter. Makita SP6000J är utrustad med varvtalsinställning för att det ska gå att anpassa efter olika typer av material. Om behov finns kan du även låsa sågen i styrskenans skåra. 

Se priser på SP6000J


Bra val
Bra val

Dewalt
DCS520NT

Batteridriven sänksåg med variabel hastighet.

Dewalt
DCS520NT

Batteridriven sänksåg med variabel hastighet.

Produktegenskaper

 • Kraftkälla: Batteridriven
 • Spänning: 54 V
 • Med variabel hastighet
 • Klingdiameter: 165 millimeter
 • Maximalt sågdjup: 59 millimeter

Produktöversikt

Det amerikanska företaget Dewalt är ett välkänt varumärke inom elektriska handverktyg. Dewalt erbjuder högeffektiva verktyg som du kan lita på. I deras sortiment hittar du det mesta för såväl hemmafixare som proffs – här finns bland annat sågar, slipmaskiner, borrmaskiner och spikpistoler. 

Dewalt DCS520NT är en batteridriven sänksåg med en variabel hastighet för olika typer av material. Sågklingan mäter 165 millimeter medan sågdjupet är 59 millimeter. Klingan har 42 tänder som ger en fin finish vid arbetet, och här finns en effektiv spånuppsamling som ger 90 procent spånuppsamlingskapacitet. 

Notera att sänksågen säljs utan laddare och batterier. 

Se priser på DCS520NT


bästa sänksågen

När du ska renovera eller bygga något är det viktigt att det blir rakt. Med en sänksåg kapar du skivor och större arbetsstycken rakt och exakt, något som gör den här typen av såg oumbärlig på bygget. Vill du komplettera verktygen där hemma med en såg av den här modellen? Då har vi tagit fram de sågar som är bäst i test på marknaden. Vi ger dig också värdefulla tips inför val av såg så att du kan göra ett riktigt bra köp online.

Fördelar med sänksåg

 • Ger möjlighet att se exakt var sågsnittet hamnar
 • Skapar exakta och raka snitt tack vare medföljande skena
 • Ger möjlighet att kunna börja såga mitt på ett stycke
 • Bra komplement till cirkelsågen

Vad är en sänksåg?

En cirkelsåg vet du säkert redan vad det är. En så kallad sänksåg liknar cirkelsågen på många sätt. Den har till exempel precis som cirkelsågen en rund klinga som den kapar materialet med. Det finns dock några viktiga punkter som skiljer den här typen av såg från den vanliga cirkelsågen.

En såg av sänkmodell löper till exempel efter en skena, något som underlättar när du vill få till raka snitt. Med hjälp av skenan kan du också se exakt var på materialet snittet kommer att hamna.

En annan skillnad mot cirkelsågen är att sänksågen inte har en fast klinga. När du börjar såga med en sänksåg sänker sig klingan istället sakta ned i materialet, något som gör det möjligt att börja såga mitt på ett stycke. Du kan också ställa in hur djupt du ska såga med hjälp av ett djupstopp.

Dessa finurliga funktioner gör att en såg av den här modellen klarar av en hel del arbetsuppgifter som den vanliga cirkelsågen inte mäktar med.

Olika typer av sågar

Sänksågar kommer i främst två varianter, batteridrivna och eldrivna. Sedan har de olika modellerna naturligtvis olika funktioner som skiljer dem åt, men främst bör du fundera över vilken typ av drivning som passar dig bäst.

Batteridriven sänksåg
Idag har man lyckats utveckla sågar med batteri som är nästan lika kraftfulla som de eldrivna varianterna. Fördelarna med en modell med batteri är att du kan arbeta var du vill och att du inte behöver hindras av en sladd i arbetet. Nackdelen med den här sågen är att den ibland kan vara dyrare än den eldrivna varianten. 

Eldriven sänksåg
En sänksåg som är eldriven ansluts till elnätet för att fungera. Eldrivna verktyg är ofta mycket kraftfulla och pålitliga, dessutom är den här varianten billigare än den batteridrivna. Nackdelen med eldrivning är att du behöver ha tillgång till ett eluttag för att kunna använda ditt verktyg. Vissa upplever också att de hindras av sladden när de arbetar. Trots dessa nackdelar är en eldriven variant ett bra ingångsverktyg för hemmafixaren.

Detta kan du göra med en sänksåg

Funderar du fortfarande på varför sänksågen är så bra? Då ska vi berätta det för dig här genom att lista några arbeten som sågen är oumbärlig för. Kom också ihåg att titta närmare på de sänksågar som vi genom test tagit fram som de allra bästa på marknaden.

Såga ut hål i en skiva
Behöver du såga ut ett hål i en bänkskiva för att sedan kunna sänka ned en diskho eller spishäll? Då är sänksågen det bästa verktyget att använda. Eftersom klingan sakta sänker sig ned i skivan går det att börja såga mitt på ett stycke, något som är omöjligt med en vanlig cirkelsåg. Visst kan du göra detta jobb även med en sticksåg, men då får du inte alls lika raka och exakta snitt.

Jämna till trall
Har du lagt trall på verandan och har en ojämn kant i form av olika långa brädor? Då fungerar det utmärkt att kapa dem med en såg av sänkmodell. Med hjälp av skenan blir alla brädor exakt lika långa och du får ett rakt och prydligt snitt.

Kapa skivor
För att kapa renoveringsskivor av olika typ är sänksågen utmärk. Alla vet hur irriterande det är när man inte lyckas kapa exakt rakt och det därför glipar mellan skivorna. Använder du en såg av sänkmodell får du ett riktigt rakt snitt och slipper ojämnheter.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 13 produkter som är populära hos .

 • Ryobi
  R18CS-0 (Utan Batteri)
  8.33 (2)
  RANK 3
  I CIRKELSåGAR
  1 175 - 1 499 SEK
 • Makita
  DHS680Z (Utan Batteri)
  6.75 (3)
  RANK 1
  I CIRKELSåGAR
  1 883 - 5 185 SEK
 • Makita
  DSS610Z (Utan Batteri)
  8.75 (3)
  RANK 8
  I CIRKELSåGAR
  1 472 - 3 710 SEK
 • Bosch
  GKS 55 GCE Plus med Styrskena
  6.5 (1)
  RANK 5
  I CIRKELSåGAR
  2 871 - 4 978 SEK
 • Makita
  SP6000J
  6.5 (1)
  RANK 7
  I CIRKELSåGAR
  3 299 - 5 500 SEK
 • Dewalt
  DCS570NT (Utan Batteri)
  RANK 6
  I CIRKELSåGAR
  2 246 - 2 690 SEK
 • Bosch
  GKS 18V-57 G (Utan Batteri)
  RANK 8
  I CIRKELSåGAR
  1 920 - 3 056 SEK
 • Bosch
  GKT 55 GCE med Styrskena
  RANK 2
  I CIRKELSåGAR
  4 813 - 7 425 SEK
 • Ryobi
  R18CS7-0 (Utan Batteri)
  RANK 8
  I CIRKELSåGAR
  1 895 - 2 256 SEK
 • Scheppach
  PL55 med Styrskena
  7.5 (1)
  RANK 6
  I CIRKELSåGAR
  1 373 - 2 422 SEK
 • Makita
  HS6601
  7.5 (1)
  RANK 8
  I CIRKELSåGAR
  1 149 - 1 759 SEK
 • Ryobi
  EWS1150RS
  RANK 6
  I CIRKELSåGAR
  699 - 1 099 SEK
 • Dewalt
  DWS520KT med Styrskena
  RANK 4
  I CIRKELSåGAR
  4 657 - 5 090 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel