Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Välj den bästa skärmaskinen 2020


Få perfekta skivor skinka till frukostmackan, eller skiva potatisen till gratängen. Med en skärmaskin får du perfekta skivor varje gång. Här har vi valt ut de fem bästa – välj din favorit!

Bäst i test
Graef M20 Master
Bästa premium
Graef Classic Twin
Bästa manuella
Jupiter Skärmaskin Manuell
Bäst i test
Bäst i test

Graef M20 Master

En skärmaskin som är lika lätt att använda som säker.

Graef M20 Master

En skärmaskin som är lika lätt att använda som säker.

Produktegenskaper

 • Barnsäkring
 • Fungerar till flera livsmedel
 • Knivskydd
 • Delar tål inte maskindisk

Produktöversikt

Graef M20 Master är skärmaskinen som kommer underlätta mycket för dig i köket! Den kan skära allt ifrån charkuterier och ost till grönsaker och bröd. Den släta klingan är tillverkad i härdat stål och klarar av alla de arbetsuppgifter som du ger den.

Tjockleken kan ställas in från 0 till 20 millimeter. Det finns en barnsäkring som säkerställer att inga små fingrar kan hamna i kläm. Det finns också ett knivskydd som bör användas när maskinen inte är i användning. Dessvärre tål inte delarna maskindisk, men det gör knappast något eftersom de är så pass lätta att rengöra ändå. Motorn är tystgående utan att det försämrar prestandan.

Se priser på Graef M20 Master


Bästa premium
Bästa premium

Graef Classic Twin

Kvalitativ skärmaskin med många möjligheter.

Graef Classic Twin

Kvalitativ skärmaskin med många möjligheter.

Produktegenskaper

 • Med två olika klingor
 • Halksäker och barnsäker
 • Fungerar för en mängd olika livsmedel

Produktöversikt

Graef Classic Twin är skärmaskinernas Rolls-Royce, och erbjuder många möjligheter för dig som användare. Skärmaskinen kan användas till allt från korv och kött till ost och nybakat bröd. Du har dessutom två olika klingor att välja mellan – en slät och en vågformad tandad. Det gör att du även kan skiva exempelvis gurka eller rödbetor och lägga in.

De båda klingorna är gjorda i rostfritt stål, och lätta att byta emellan. Att klingorna går att ta loss gör även skärmaskinen enklare att rengöra. Oavsett vilken klinga du använder kan du fritt välja en skivtjocklek mellan 0 och 20 millimeter. För att minimera risken för skador är skärmaskinen utrustad med såväl en glidsäker fot och en barnsäkring.

Se priser på Graef Classic Twin


Bästa budget
Bästa budget

Wilfa Sharp FS

Lättanvänd skärmaskin till bra pris.

Wilfa Sharp FS

Lättanvänd skärmaskin till bra pris.

Produktegenskaper

 • Prisvärd skärmaskin
 • Delar går att ta av för enkel rengöring

Produktöversikt

Med Wilfa Sharp FS kan du skära mellan 0 och 15 millimeter tjocka skivor, och maskinen går bland annat att använda till bröd och kött. Skärmaskinens blad är tillverkat i rostfritt stål, och såväl bladet som skärbrädan och matarstaven går att ta av. Detta gör att maskinen blir enkel att göra rent efter användning. Wilfa Sharp FS är tillverkad i kraftig aluminium och väger lite drygt fyra kilo. Den har en effekt på 200 watt, vilket innebär enkel skivning av de flesta livsmedel.


Bästa manuella
Bästa manuella

Jupiter Skärmaskin Manuell

Den snygga skärmaskinen i retrodesign.

Jupiter Skärmaskin Manuell

Den snygga skärmaskinen i retrodesign.

Produktegenskaper

 • Snygg design
 • Stadig bottenplatta
 • Fungerar utan el
 • Kan vara tungjobbad om mycket ska skivas

Produktöversikt

Jupiter är ett tyskt företag som grundades redan 1921. De tillverkar kökstillbehör som fokuserar på att bearbeta, behandla eller bryta ner livsmedel. Det började med köttkvarnar, och sedan har deras sortiment utökats till flera olika typer av maskiner. De tillverkar också tillbehör som är kompatibla med KitchenAids produkter.

Skärmaskinen från Jupiter har en snygg retro design som kommer i flera olika färger. Den går att använda till det mesta som du vill skiva; bröd, grönsaker eller charkuterier. Den rejäla bottenplattan är rep-, slag- och vattentålig. Den har också sugpropps-fötter som gör att den står stadigt under tiden som du använder maskinen. Det går att justera tjockleken från 0 till 20 millimeter och skivans diameter är 170 millimeter.

Se priser på Jupiter Skärmaskin Manuell


Populär
Populär

Severin AS 3915

En maskin som ger perfekta skivor med stort fokus på säkerhet.

Severin AS 3915

En maskin som ger perfekta skivor med stort fokus på säkerhet.

Produktegenskaper

 • Går att snedställa
 • Två knivar ingår
 • Glidskyddet av rostfritt stål
 • Något begränsad tjockleksinställning

Produktöversikt

Severin är en av Europas största tillverkare av elektriska köksapparater. De står för kvalitet sedan 120 år tillbaka och deras produkter har blivit många trogna under åren.

Påläggsmaskinen AS39315 är en populär produkt hos konsumenter. Den är mycket effektiv och är det perfekta redskapet när du vill skiva livsmedel precist. Med steglös inställning på tjockleken, går det att skiva från 0 till 15 millimeter. Det går att lägga råvaran snedställt på maskinen för att få ett perfekt skärresultat. Glidskyddet är säkert att använda tack vare ett skydd av rostfritt stål. Det finns även fingerskydd och en hållare för änden så fingrarna är säkra även när det är en liten bit kvar av det som ska skivas. Det ingår två knivar, en slät och en taggig.

Se priser på Severin AS 3915


Hur fungerar en skärmaskin?

Med en skärmaskin kan du enkelt skiva upp allt från pålägg till frukt och grönsaker. Maskinen är relativt enkelt uppbyggd. Den består dels av ett matarbord där du placerar råvaran som du vill skiva upp. Med en påmatare själva inmatningen av det du skär upp. För att justera tjockleken på skivorna använder du vanligtvis en tjockleksinställning som sitter på sidan av maskinen. Klingan som skär igenom är på vissa modeller fastsatt, och på vissa modeller möjlig att montera av. Genom att mata råvaran fram och tillbaka får du sedan enkelt jämna skivor.

Vad kan man använda en skärmaskin till?

Det mest traditionella användningsområdet för en skärmaskin är att skiva pålägg som exempelvis skinka eller rostbiff. Det går dock att använda en skärmaskin till betydligt mycket mer än så! Exempelvis kan du skiva ner hela limpor till jämna brödskivor. Du kan också använda din skärmaskin om du ska göra potatisgratäng – eller kanske vill skiva frukt till en paj.

Olika typer av skärmaskiner

Skärmaskinerna delas oftast upp i två kategorier – manuella och elektriska. De flesta skärmaskiner som säljs är elektriska. De elektriska maskinerna är vanligtvis enklare att använda och gör också jobbet betydligt snabbare. En manuell variant kan vara ett bra val för dig som bara använder skärmaskinen lite då och då, kanske till att skära hembakt bröd.

Vilken skärmaskin ska man välja?

Om du är inne på att köpa en skärmaskin gäller det för det första att fundera på till vad du vill använda maskinen. Som i de flesta produktkategorier får du oftast vad du betalar för – en mer påkostad skärmaskin är normalt sett mer lätt att använda och ger ett jämnare resultat. Tänk även på att en skärmaskin vanligtvis tar ganska stor plats och väger en hel del – så se till att du har bra förvaringsmöjligheter!

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

NetOnNet Bagaren och Kocken KitchenTime Tretti.se Elon Cervera

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel