Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa fuktmätaren 2023 – bäst i test och stor köpguide

Med en bra fuktmätare kan du kolla fuktnivån i luften eller material. I vår guide hittar du information och fem populära modeller.

Bäst i test
Flir
MR55
Smidig fuktmätare med Bluetooth.
Bra val
Extech
MO55 Fuktmätare
Användarvänlig fuktmätare som fungerar för många material.
Bra val
Testo
605i
Fukt- och temperaturmätare med böjbart givarhuvud.
Bästa för trädgården
Gardena
Smart Bevattningsset
Mätare som håller stenkoll på markens fukt och temperatur.
Bästa fuktpenna
Flir
MR40
Ett perfekt alternativ för dig som vill mäta fukt i trånga utrymmen.
Bäst i test
Bäst i test

Flir
MR55

Smidig fuktmätare med Bluetooth.

Flir
MR55

Smidig fuktmätare med Bluetooth.

Produktegenskaper

 • Stiftbaserad fuktmätare
 • Inbyggt bibliotek med olika materialgrupper
 • Bakgrundsbelyst skärm
 • Med Bluetooth

Produktöversikt

Flir är en av världens största leverantörer av produkter inom termografering. I företagets utbud hittar du, förutom många olika typer av värmekameror, exempelvis fuktmätare, strömtänger och multimetrar.

Flir MR55 är en effektiv, stiftbaserad fuktmätare som är smidig att använda. Denna fuktmätare har bland annat ett inbyggt bibliotek med elva olika materialgrupper. Detta gör att du på förhand kan välja material för att förbättra mätningens noggrannhet. Fuktmätaren är utrustad med en bakgrundsbelyst LCD-skärm, och här finns är en LED-arbetslampa. Flir MR55 är dessutom försedd med Bluetooth, vilket gör att du kan ansluta den till din mobiltelefon och enkelt läsa av dina mätvärden där. 

Se priser på Flir MR55


Bra val
Bra val

Extech
MO55 Fuktmätare

Användarvänlig fuktmätare som fungerar för många material.

Extech
MO55 Fuktmätare

Användarvänlig fuktmätare som fungerar för många material.

Produktegenskaper

 • Lätt att använda
 • Tydlig display
 • Mätdjup: Upp till 25 millimeter

Produktöversikt

Extech MO55 är en fuktmätare som du kan använda för mätningar både med och utan stift. Mätdjupet uppgår till 25 millimeter. Denna fuktmätare kan du använda såväl på trä som på andra byggmaterial. Extech MO55 är användarvänlig och lätt att båda nyttja och läsa av.

På den tydliga displayen kan du läsa av nivåerna av fuktinnehåll i respektive material. Här visas om fuktinnehållet ligger på en låg, medelhög eller hög nivå. Det finns även en hörbar varningsfunktion. Extech MO55 är också utrustad med automatisk avstängning för att spara på batteriet. Den kommer med ett skyddslock, två stift och ett nio volts batteri. 

Se priser på Extech MO55 Fuktmätare


Bra val
Bra val

Testo
605i

Fukt- och temperaturmätare med böjbart givarhuvud.

Testo
605i

Fukt- och temperaturmätare med böjbart givarhuvud.

Produktegenskaper

 • Mäter både fukt och temperatur
 • Bluetooth
 • Böjbart givarhuvud
 • Kopplas till telefonen

Produktöversikt

Denna fukt- och temperaturmätare från Testo har ett böjbart givarhuvud som gör det lätt att komma åt allt som ska mätas. Denna mätare används tillsammans med din smarta enhet, antingen mobiltelefon eller surfplatta, och den har en Bluetooth-räckvidd på upp till 100 meter. Mätvärdena läser du av med hjälp av den kostnadsfria appen och all data visas i antingen tabell- eller diagramform.

Fuktmätaren drivs av tre stycken AAA-batterier och den har en drifttid på upp till 150 timmar. 


Bästa för trädgården
Bästa för trädgården

Gardena
Smart Bevattningsset

Mätare som håller stenkoll på markens fukt och temperatur.

Gardena
Smart Bevattningsset

Mätare som håller stenkoll på markens fukt och temperatur.

Produktegenskaper

 • Kan styra bevattningsventiler
 • Hjälper dig spara vatten
 • App-kompatibel

Produktöversikt

Gardena Smart Irrigation Control Sensor kan reglera ett bevattningssystem med upp till sex bevattningsventiler. På så sätt kan du få en helautomatisk, behovsanpassad och skräddarsydd bevattning av sex olika gräsytor. Systemet styrs enkelt i Gardenas smart-App och du kan övervaka, aktivera och justera bevattningen när helst det passar dig.

Den smarta sensorn har ett extra stort mätfält för exat data och kan användas var som helst i trädgården eller i blomlådor och pallkragar. 

Se priser på Gardena Smart Bevattningsset


Bästa fuktpenna
Bästa fuktpenna

Flir
MR40

Ett perfekt alternativ för dig som vill mäta fukt i trånga utrymmen.

Flir
MR40

Ett perfekt alternativ för dig som vill mäta fukt i trånga utrymmen.

Produktegenskaper

 • Smidigt format
 • Fungerar även i trånga utrymmen
 • Med ficklampa

Produktöversikt

Hos Flir hittar du flera typer av fuktmätare i varierande storlek, prisklass och med olika funktionalitet. Om du är ute efter en liten och smidig fuktmätare kan det vara bra att investera i en fuktpenna – som exempelvis modellen MR40 från Flir.

Flir MR40 är en kompakt fuktpenna med en inbyggd ficklampa. Fuktpennan är utrustad med två sonder och är mycket lätt att ta med – den ryms utan problem i din ficka. Med denna fuktpenna kan du smidigt göra mätningar även i trånga utrymmen. Pennan kommer med en LCD-display som är enkel att läsa av. 

Se priser på MR40


fuktmätare bäst i test

Vill du kunna mäta hur fuktigt det är? Då är en fuktmätare det självklara valet av verktyg för dig. Det är ett elektriskt mätinstrument som gör att du enkelt kan mäta fuktigheten i rummet eller materialet. Det finns många olika modeller i olika prisklasser vilket gör det svårt att veta vilken som är bäst.

Vi har granskat utbudet av fuktmätare och valt ut de fem som är bäst i test. Urvalet baseras på kundomdömen, recensioner, bästsäljande modeller från populära varumärken samt andra tester. I den här köpguiden hittar du praktisk information samt svar på vanliga frågor om fuktmätare.

Vad är en fuktmätare?

En fuktmätare är ett elektriskt mätinstrument som även kallas för hygrometer. Med det här verktyget kan du mäta fuktnivån i byggnadsmaterial samt i luften. Luftfuktigheten är viktig för privata bostäder såväl som på arbetsplatser eftersom det påverkar både hälsan för djur och människor samt möbler och väggar. Med en mätare kan du säkerställa att luftfuktigheten är på rätt nivå.

Luftfuktigheten förändras beroende på säsong och användning av värme. Det kan vara svårt att ha koll på hur fuktigheten förändras och därför är det bra att ha en mätare för att säkerställa att nivån är optimal. Mätaren är särskilt viktig vid användandet av avfuktare och byggfläktar för att kontrollera att de fungerar som de ska.

Det finns olika sorters fuktmätare och de används på olika sätt. Bland annat skiljer man på mätare i analog och digital form samt mätare med eller utan spets. Vissa mäter endast fukten i luften medan andra mäter i väggen eller på särskilda platser.

Hur fungerar en fuktmätare?

En fuktmätare är ofta lätt att använda. De allra flesta modeller är batteridrivna och utrustade med en display som visar fuktnivån. Olika modeller använder dock olika mätmetoder, men de flesta har elektroder som mäter fukten i material eller i luften. Efter att du slagit på mätaren sätter du en spets eller kula mot materialet. Om modellen inte har någon spets är det vanligaste att hålla mätaren mot väggen för att mäta fukten i luften. Elektroderna registrerar fuktigheten och strax därefter syns det uppmätta värdet på displayen. Vissa mätare ger även en varningssignal om fuktnivåerna är för höga.

Eftersom de olika modellerna skiljer sig åt är det viktigt att följa instruktionerna för den specifika mätaren. Ibland behöver processen upprepas för att säkerställa resultatet.

Att tänka på vid köp av en fuktmätare

Utbudet av fuktmätare är stort och det finns många olika modeller och tillverkare. Vissa är särskilt utvecklade för professionella hantverkare och fastighetsägare medan andra passar för hemmabruk. Med andra ord är det viktigt att studera marknaden noga innan du köper en mätare. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du klickar hem en fuktmätare.

Modell efter behov

De olika mätarna som finns på marknaden varierar mycket. Olika modeller lämpar sig för olika ändamål. Börja därför med att fundera över ditt behov. Ska mätare användas i professionella sammanhang? Hur exakta mätvärden behövs? Var ska fuktnivån mätas?

Dels bör du bestämma om du vill ha en digital eller analog mätare.

 • Digitala fuktmätare behöver batterier, till skillnad från analoga.
 • Analoga fuktmätare behöver inte batterier. De analoga mätarna är oftast billigare än de digitala.

Man skiljer även mellan mätare som är avsedda för att mäta fukt i luften och de som är avsedda för att mäta fukt i väggen eller i olika material. De finns också olika kombinationsmätare med ett bredare användningsområde, men de kostar mer.

Som om det inte vore nog skiljer man även mellan mätare med och utan spets.

 • Mätare med spets går in i materialet (oftast trä) och ger ett mycket noggrant resultat. Nackdelen är att spetsen deformerar materialet och lämnar ett litet märke.
 • Mätare utan spets sätts ovanpå och kontrollerar fukten. Den här typen av mätare är ofta dyrare.

Material

Fundera på vilken sorts material mätare ska användas till för att säkerställa att den klarar av det. Om du vill kunna mäta hårdare material som masonit, gips och plywoods bör du välja en dyrare modell.

Noggrannhet

Om du är i behov av exakta mätvärden är det viktigt att studera olika modeller, omdömen och tester eftersom noggrannheten skiljer sig markant mellan olika mätare. För privatpersoner räcker det ofta med en modell som ger mindre exakta värden, men med en korrekthet inom minst 5 procent. Yrkesverksamma bör satsa på noggranna mätare som bör vara korrekta inom 0,1 procent.

Användarvänlighet

Mätaren bör vara enkel att använda. Det är skönt att kunna slå på mätaren och börja använda den, men oftast krävs kalibrering. Vissa mätare är så avancerade att det kan vara svårt att förså hur de ska användas. Om du inte är van att använda fuktmätare bör du välja en modell som är lättläst med digital display. Det ska vara enkelt att växla mellan olika funktioner.

Ytterligare funktioner

Fuktmätare kan ha massor av olika extra funktioner, exempelvis en temperaturdisplay och minnesfunktioner. Välj alltid en mätare som passar din behov.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 9 produkter som är populära hos .

 • Bosch
  UniversalHumid
  RANK 1
  I FUKTMäTARE
  450 - 637 SEK
 • Extech
  Mo55w Fuktmätare För Material Mätområde Byggfukt
  RANK 2
  I FUKTMäTARE
  750 - 1 737 SEK
 • Schneider Electric
  IMT23108
  RANK 8
  I FUKTMäTARE
  0 - 330 SEK
 • Stanley
  0-77-030
  RANK 3
  I FUKTMäTARE
  449 - 749 SEK
 • Ryobi
  RBPINMM1 Fuktmätare
  RANK 5
  I FUKTMäTARE
  799 - 850 SEK
 • Pattfield
  10076173
  RANK 4
  I FUKTMäTARE
  149 - 149 SEK
 • ELMA
  DT128M
  RANK 7
  I FUKTMäTARE
  1 869 - 2 924 SEK
 • Brennenstuhl
  1298680
  RANK 6
  I FUKTMäTARE
  356 - 394 SEK
 • Voltcraft
  MF-100
  RANK 8
  I FUKTMäTARE
  1 090 - 1 090 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore Granngården Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel