Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta det bästa stormköket


Årets julklapp 2020 blev stormköket. Vill du veta vilket som är bäst i test? Här hittar du fem olika modeller som passar för alla tillfällen.

Bästa snabba
Primus Express Stove Set
Bästa lätta
Optimus Crux Lite Solo Cook System
Bästa för familjen
Trangia 25-3 HA
Bästa för naturmaterial
BioLite Campstove 2
Bästa för hårt väder
MSR Windburner
Bästa snabba
Bästa snabba

Primus Express Stove Set

Effektivt gaskök som blir varmt snabbt.

Primus Express Stove Set

Effektivt gaskök som blir varmt snabbt.

Produktegenskaper

 • Snabb koktid
 • Lätt att använda
 • Med effektivt vindskydd

Produktöversikt

Primus har tillverkat kök ända sedan slutet av 1800-talet, och är ett kvalitativt och välkänt varumärke inom stormkök. Deras Express Stove Set är ett lättanvänt gaskök som passar bra att använda för en till två personer. Speciellt med just detta stormköket är att det har en ovanligt kort koktid för en liter vatten – nämligen två minuter och 40 sekunder.

Express Stove Set mäter 15 x 10 centimeter och har en brinntid på 85 minuter vid förbränning av 230 gram bränsle. Med setet följer en kastrull på en liter. Kastrullen har en vågformad värmeväxlare i botten som är tänkt att öka friktion mellan kastrull och kök. Köket väger 449 gram och har även ett vindskydd som knäppas fast på köket.

Se priser på Primus Express Stove Set


Bästa lätta
Bästa lätta

Optimus Crux Lite Solo Cook System

Superlätt stormkök som är enkelt att använda.

Optimus Crux Lite Solo Cook System

Superlätt stormkök som är enkelt att använda.

Produktegenskaper

 • Ett av de lättaste på marknaden
 • Stark tändare på 3000 watt
 • Smidigt att ta med

Produktöversikt

Optimus är ett svenskt varumärke som startade i Stockholm redan år 1899. Optimus Crux Lite Solo Cook System är en riktig lättviktare inom stormkök och väger endast 272 gram. Köket är trots sin låga vikt starkt med en effekt på 3000 watt.

Optimus Crux Lite Solo Cook System är ett prisvärt kök som kan koka upp en liter vatten på ungefär tre minuter. Köket är relativt litet, och mäter 10,7 x 13,6 centimeter. Brinntiden är upp till 90 minuter om du använder maxeffekt. Stormköket rymmer en 110 grams gasbehållare och kommer med både kastrull och stekpanna. Stekpannan kan även användas som lock till kastrullen.

Se priser på Optimus Crux Lite Solo Cook System


Bästa för familjen
Bästa för familjen

Trangia 25-3 HA

Det perfekta stormköket för familjen från klassiska Trangia.

Trangia 25-3 HA

Det perfekta stormköket för familjen från klassiska Trangia.

Produktegenskaper

 • För 3-4 personer
 • Två kittlar
 • Spritbrännare

Produktöversikt

Trangia är ett svenskt företag som grundades redan 1925 och har varit specialiserade på friluftskök sedan 30-talet. Det finns en uppsjö av trangia-kök på marknaden, och alla håller samma höga kvalitet. Här har vi valt ut ett riktigt bra stormkök för upp till fyra personer - det perfekta köket för familjen!

Stormköket har rymliga kokkärl och är tillverkad i hårdanodiserad aluminiumlegering, ett material som är mycket tåligare än vanlig aluminium och har hög nötningsbeständighet. Tjockleken på hela 40 millimeter, ger ett av marknadens absolut starkaste material. Brännaren drivs med sprit. Köket levereras med 1 non-stick stekpanna (22 centimeter), 2 kittlar (1,5 och 1,75 liter), spritbrännare samt tång och rem.

Se priser på Trangia 25-3 HA


Bästa för naturmaterial
Bästa för naturmaterial

BioLite Campstove 2

Laga mat och ladda mobilen med BioLite Campstove 2.

BioLite Campstove 2

Laga mat och ladda mobilen med BioLite Campstove 2.

Produktegenskaper

 • Slipp släpa med bränsle
 • Kan även ladda mobilen
 • Med belysning

Produktöversikt

BioLite är specialiserade på att utveckla produkter som drivs av naturliga bränslen, och som samtidigt producerar elektricitet. BioLite Campstove 2 är en av varumärkets populära friluftskök som kan drivas av exempelvis pinnar och kottar. Dessutom ingår ett inbyggt batteri som laddas upp i takt med att du eldar i köket. Det gör att du har möjlighet att exempelvis ladda din mobiltelefon – köket är kompatibelt med de flesta produkter som kan laddas via USB.

BioLite Campstove 2 kommer även med en lampa som drivs av det inbyggda batteriet och koktiden ligger på kring 4,5 minuter.

Se priser på BioLite Campstove 2


Bästa för hårt väder
Bästa för hårt väder

MSR Windburner

Stormkök som klarar av även de tuffaste väderförhållanden.

MSR Windburner

Stormkök som klarar av även de tuffaste väderförhållanden.

Produktegenskaper

 • Alla delar ryms i kastrullen
 • Vindtät
 • Enkel förvaring och transport
 • Finns i två olika färger

Produktöversikt

MSR, Mountain Safety Research, är ett amerikanskt företag som tillverkar utrustning för friluftsliv och camping. Bland deras sortiment finns bland annat tält, vattenrenare och stormkök. När det kommer till stormkök är MSR en stor aktör på marknaden.

Windburner stovesystem är ett snabbt och mycket effektivt gaskök som är utrustad med ett prisbelönt Reactor-system. Den effektiva brännaren i kombination med den vindtäta designen gör att köket kokar vatten mycket snabbt och fungerar utmärkt även i tuffare väderförhållanden. Alla delar får plats inuti behållaren vilket gör förvaringen och transporten mycket smidig. Behållaren rymmer en liter, och en liter vatten kokas upp på 4,5 minuter.

Köket kommer med en BPA-fri skål att äta ur, ett lock med durkslagsfunktion och drickpip samt ett fällbart stativ.

Se priser på MSR Windburner


bästa stormköket

Stormköket, eller friluftsköket som det också kallas, är en av camparens viktigaste utrustning eftersom det är förbjudet att elda öppet utan markägarens tillstånd. Med ett stormkök kan du tillaga mat på ett säkert sätt, även då varning för skogsbrand är utfärdat.

När du ska köpa stormkök är det bra att tänka igenom hur det är tänkt att användas. Det är viss skillnad på att tillaga mat i en stillsam skog och på ett blåsigt kalfjäll. Kommer de flesta campingturer ske till fots? Då är det smidigt med kök som inte väger så mycket och med lättpackade delar. Det finns stormkök som drivs med ved, vilket också gör att du slipper bära med dig bränsle ut. Om friluftslivet istället sker med exempelvis båt eller kanot, är kanske inte kökets smidighet av lika stor vikt.

Det är också en bra idé att tänka över hur lätt det är att skaffa bränsle till köket, i synnerhet om du tänkt ta med köket utomlands. Flygplan tillåter inte att du tar med flytande bränslen eller gas, då är det bra att veta hur bränslet kan införskaffas på plats.

Ett stormkök består av en brännare och kärl där maten tillagas. Brännaren är ofta en öppen dosa, men många modeller har tilläggsutrustning som består av brännare med ett slutet bränslesystem.

Olika typer av brännare

Spritbrännare

Den vanligaste och billigaste varianten på stormkök. Nackdelen med denna typ av brännare är att bränslets energiinnehåll är lågt, vilket innebär att du behöver bära med dig en del bränsle. Sprit sotar ofta kärlets utsida, vilket är bra att ha i åtanke när du ska packa ner köket efter användning. Värmen regleras manuellt genom att justera öppningen till brännaren med ett slags lock.

Multibrännare

Dessa typer av brännare drivs av exempelvis bensin, diesel eller fotogen. Flaskan med flytande bränsle pumpas det upp ett tryck i, som sedan förgasar vätskan med hjälp av brännaren. Detta ger en bra och effektiv låga som är enkel att reglera så att värmen anpassas. Nackdelen med denna typ av brännare är att de ofta är ganska dyra och det kan vara svårt att laga mat på låg värme.

Gasbrännare

En modell på stormkök som blivit populär, mycket tack vare att lågan är mycket lätt att reglera. Nackdelen är att det kan vara svårt att veta hur mycket bränsle du har kvar i tuben. Tänk på att billigare gasolblandningar är svårare att tända när det är kallt. Den bästa gasolen har tre olika typer av gas i sin blandning.

Vedeldat stormkök

Denna typ av kök använder sig av pinnar eller annat du hittar i naturen som bränsle. Denna metod är mycket miljövänlig eftersom du eldar med förnybart bränsle. Dessutom slipper du bära med dig bränsle hemifrån, du behöver inte heller ta vara på skräp som måste slängas i form av exempelvis gasbehållare eller flaskor. Den stora fördelen med vedeldade stormkök är att de alltid funkar, även i mycket kalla väder.

Tips!

 • Testa gärna att använda stormköket några gånger innan du tar med det ut på tur, så att du hinner bekanta dig med hur köket fungerar.
 • Tänk på att stormkök säljs utan bränsle.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Outdoorexperten Outnorth CDON

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel