Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Ta fantastiska bilder med den bästa systemkameran 2021


Ta hjälp av vår köpguide för att hitta den bästa systemkameran för dig och dina behov, oavsett om du vill fotografera professionellt eller som hobby. Här har vi listat de fem bästa modellerna av systemkameror.

Bäst i test
Bäst i test

Sony
Alpha A6000

Användarvänlig favorit som ger mycket för pengarna.

Sony
Alpha A6000

Användarvänlig favorit som ger mycket för pengarna.

Produktegenskaper

 • Sensorformat: APS-C
 • Spegellös
 • Sensorupplösning: 24.3 mp
 • Bra autofokus
 • Wifi med nfc
 • Processor: Bionz X
 • Filmning i Full HD

Produktöversikt

Sony Alpha A6000 är en kompakt systemkamera som är lika omtyckt av konsumenter som recensenter. Den har fått toppbetyg i flera tester utförda av såväl teknikjournalister som fotoentusiaster och proffsfotografer. Detta är Sony toppmodell som, enligt Sony, är utrustad med den snabbaste autofokusen av alla systemkameror med APS-C sensorer.

Kameran är en ersättare till Sonys tidigare modeller Nex 6 och Nex 7. Den har uppgraderats med en mer traditionell utformning som är enklare och smidigare att använda. Kameran har bland annat en inbyggd blixt samt ett uttag för extern blixt, du kan även använda kameran för att filma i Full HD. Den snabba serietagningen gör att du kan fota upp till 11 bilder per sekund. Sony Alpha A6000 är en snabb kamera till ett attraktivt pris.Ska du köpa din allra första systemkamera eller har du kanske redan en som du vill uppdatera till en nyare eller mer/mindre avancerad modell? Med en systemkamera kommer du att kunna ta fantastiska bilder och det bästa är att du kan se hur bilderna blir innan du tar själva fotografiet. Vår köpguide riktar sig till både nybörjare och mer erfarna fotografer som vill hitta rätt i djungeln.

Majoriteten av alla människor har idag någon form av smartphone och det innebär att man också har tillgång till mycket högkvalitativa och bra kameror. Många trodde att detta kunde innebära slutet för klassiska kameror, som t.ex. systemkameran, men så var inte fallet. Många människor har idag ett mycket stort intresse för fotografi och det är inte alltid mobilkameran räcker till. För att du ska kunna fotografera med så avancerad teknik som möjligt är det fortfarande systemkameror som ligger i framkant, men vilken är bäst och hur vet man vilken man ska välja?

Systemkamerans fem viktigaste egenskaper

Det finns många saker som skiljer systemkameran från t.ex. kompaktkameran eller digitalkameran. I första hand är det inte design eller utformning, utan det är istället kamerans många egenskaper som gör den så speciell. För att du ska bli riktigt nöjd med ditt köp är det viktigt att vara införstådd med vilka dessa egenskaper är och hur de kan förbättra dina bilder.

 • Upplösning - För att du ska få tydliga bilder är upplösningen mycket viktig. Denna brukar anges i antalet megapixlar. Ju fler megapixlar, desto tydligare bild. Det är dock inte antalet som är av störst betydelse för nybörjare, utan här bör man istället fokusera på kombinationen av antalet pixlar och andra egenskaper som kameran har.
 • Storleken på sensor - Det är storleken på din sensor som kommer att vara avgörande för hur detaljrik din bild kommer att bli. Ju större sensor du har, desto större ljusinsläpp har också kameran. Vi rekommenderar att du väljer en kamera med minst 1" på sensorn, alternativt större.
 • ISO-värdet - ISO-värdet är av stor betydelse för den som vill kunna ta bra bilder i mörker eller i skymningsljus. Återigen är det ett högt nummer som gäller om du vill ha en hög känslighet, men det gäller också att det höga värdet kan kombineras med en bra sensor.

Storleken har stor betydelse för din fotoupplevelse

Hur många tänker egentligen på storleken när det är dags att köpa en ny systemkamera? Men visste du att storleken faktiskt är mycket avgörande för hur enkel din kamera kommer vara att använda för just dig. Det är mycket viktigt att kameran kan kännas behaglig att hålla i och att den inte är för stor eller för liten. Har du stora händer kommer en mindre kamera att vara svårare att hantera, vilket naturligtvis även gäller åt andra håller. Mindre händer har svårare att hålla upp en riktigt tung kamera och det kan dessutom bli klurigt att nå alla knappar, utan att behöva lägga ner kameran först.

Planera din budget och hitta rätt modell

Att sätta en budget för din systemkamera kan låta som en lite tråkigare och mer praktisk fråga, men genom att sätta en budget blir det enklare för dig att hitta rätt modell. Det kan till och med vara så att budgeten får dig att välja en helt annan kamera än den du hade tänkt dig från första början.

Även om det är så att budgeten är stor och ditt pristak är mycket högt behöver det inte innebära att det är de dyrare modellerna som kommer att vara de bästa för dig. Vi rekommenderar att du inte stirrar dig allt för blind på priset, utan att du istället lägger fokus på de egenskaper som du tycker är viktiga att kameran har. Även ditt användningsområde är betydande, t.ex. om du vill ha med den på resan med familjen eller om den ska användas för professionella bilder till kunder.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 12 produkter som är populära hos .

 • Sony
  Alpha A7 III
  8.82 (10)
  RANK 1
  I SYSTEMKAMEROR
  18 990 - 23 942 SEK
 • Canon
  EOS R6
  RANK 2
  I SYSTEMKAMEROR
  27 490 - 31 290 SEK
 • Canon
  EOS R5
  6.5 (1)
  RANK 8
  I SYSTEMKAMEROR
  49 980 - 52 190 SEK
 • Canon
  EOS R
  6.5 (1)
  RANK 4
  I SYSTEMKAMEROR
  14 990 - 26 289 SEK
 • Sony
  Alpha A6000 + 16-50/3,5-5,6 OSS
  9.09 (21)
  RANK 7
  I SYSTEMKAMEROR
  5 670 - 9 185 SEK
 • Canon
  EOS 90D
  7.5 (1)
  RANK 8
  I SYSTEMKAMEROR
  11 690 - 14 990 SEK
 • Sony
  Alpha A7C
  7.25 (3)
  RANK 6
  I SYSTEMKAMEROR
  19 990 - 23 505 SEK
 • Canon
  EOS RP
  RANK 8
  I SYSTEMKAMEROR
  9 990 - 12 990 SEK
 • Nikon
  Z6 II
  RANK 5
  I SYSTEMKAMEROR
  19 960 - 24 990 SEK
 • Sony
  Alpha A7 IV
  RANK 3
  I SYSTEMKAMEROR
  29 990 - 31 990 SEK
 • Canon
  EOS M50 Mark II + 15-45/3,5-6,3 IS STM
  3.5 (1)
  RANK 8
  I SYSTEMKAMEROR
  6 977 - 7 990 SEK
 • Panasonic
  Lumix DC-GH5s
  RANK 7
  I SYSTEMKAMEROR
  24 990 - 27 990 SEK

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel