Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Vilken kompaktkamera är bäst i test?


Du som letar efter en ny kompaktkamera vill naturligtvis ha den allra bästa. Genom vår praktiska köpguide hittar du den bästa modellen på marknaden.

Bästa premium
Fujifilm
FinePix X100V
Högkvalitativ kompaktkamera som har allt och lite till.
Bra val
Panasonic
Lumix DC-TZ95
En populär kompaktkamera med kraftfullt objektiv.
Populär
Canon
PowerShot SX740 HS
Smidig kompaktkamera med fantastisk zoom.
Bästa premium
Bästa premium

Fujifilm
FinePix X100V

Högkvalitativ kompaktkamera som har allt och lite till.

Fujifilm
FinePix X100V

Högkvalitativ kompaktkamera som har allt och lite till.

Produktegenskaper

 • Antal megapixlar: 26,1
 • ISO 160 - 51200
 • Stöd för film i såväl 4K som full HD
 • Hybridsökare med OLED-skärm

Produktöversikt

Fujifilm är en världsledande tillverkare av film och utrustning för information och kommunikation. Företaget grundades i Japan år 1934 och tillverkade först och främst fotografisk film. Idag kan man dock erbjuda en bredd av produkter inom genren, bland annat olika typer av kameror. 

Fujifilm FinePix X100V är en högkvalitativ kompaktkamera som har allt och lite till. Kameran har 26,1 megapixlar och har stöd för att filma i såväl 4K som full HD. Den är utrustad med en hybridsökare med OLED-skärm, och har dessutom vädertätning för att klara olika väderförhållanden. Kameran laddas smidigt via USB-C och har stöd för trådlös överföring via wifi och Bluetooth. 

Se priser på FinePix X100V


Bra val
Bra val

Panasonic
Lumix DC-TZ95

En populär kompaktkamera med kraftfullt objektiv.

Panasonic
Lumix DC-TZ95

En populär kompaktkamera med kraftfullt objektiv.

Produktegenskaper

 • Antal megapixlar: 20,3
 • ISO 80 - 3200
 • Med stor bildsensor
 • Stöd för att filma i 4K

Produktöversikt

Panasonic är ett japanskt elektronikföretag som grundades redan år 1918. Drygt hundra år senare är de en storspelare bland annat på marknaden för kameror och deras kompaktkamera Lumix DC-TZ95 är mycket omtyckt av nöjda användare.

Lumix DC-TZ95 är en smidig kamera med en stor bildsensor. Kameran är utrustad med 20,3 megapixlar och kommer med ett kraftfullt Leica-objektiv som kan zooma upp till 30x. Denna kamera har stöd för att filma i 4K och har ett ISO-värde på 80 - 3200. Tack vare att touchskärmen går att vinkla 180 grader är denna kamera också smidig för att ta selfies med. 


Populär
Populär

Canon
PowerShot SX740 HS

Smidig kompaktkamera med fantastisk zoom.

Canon
PowerShot SX740 HS

Smidig kompaktkamera med fantastisk zoom.

Produktegenskaper

 • Megapixlar: 20,3
 • ISO 100-3200.
 • Kan filma i 4K
 • Med smart autoläge
 • LCD-skärm som kan vinklas 180 grader

Produktöversikt

Det japanska företaget Canon är välkända inom produkter för bild och video, och startade sin verksamhet redan år 1937. Idag säljer Canon, förutom kameror och videokameror, även exempelvis skrivare. 

Canon PowerShot SX740 HS är en smidig kompaktkamera som är utrustad med 40x optisk zoom/80x ZoomPlus. Kameran har 20,3 megapixlar och kan filma i 4K. Den kan smidigt kopplas via wifi eller Bluetooth och har dessutom ett smart autoläge som ställer in sig automatiskt efter omgivningen. Canon PowerShot SX740 HS har en tre tum stor LCD-skärm som kan vinklas 180 grader. ISO-talet ligger på 100-3200. 

Se priser på PowerShot SX740 HS


kompaktkamera bäst i test

Om du behöver en liten och kraftfull kamera som du kan ta med sig överallt utan problem har du kommit rätt. Vad du behöver är en kompaktkamera! En kompaktkamera är som namnet antyder en mindre kamera som du med lätthet kan bära med dig. Till skillnad mot en systemkamera kan du ha din kompaktkamera i fickan eller handväskan. Inte nog med det, de blir bara bättre och mer avancerade så du kan förvänta dig hög kvalitet på dina bilder. Härnäst presenteras flera fördelar med en kompaktkamera och sedan vad du bör hålla koll på.

Fördelar med en kompaktkamera

Här är några av de främsta fördelarna med kompaktkameror som du inte får missa:

 • Lätt och bärbar - Eftersom kompaktkameror är så små är de perfekta att ta med på resor. När du reser har du begränsat med bagageutrymme och en stor kamera kommer inte att få plats i varken din handväska eller ficka.
 • Användarvänlig - Kompaktkameror är kända för att vara enkla och lätta att använda. Det är en idealisk typ av kamera om du är nybörjare eller inte vill vara alltför teknisk.
 • Inbyggda scenlägen - Många kompaktkameror har inbyggda scenlägen som kan liva upp dina bilder, såsom "fyrverkerier" och "porträtt".

Autofokus

När du letar efter ny kompaktkamera är det bra att testa kvaliteten på dess autofokus. Det du bör göra är att slå på kameran och titta på skärmen, trycka ner avtryckaren till häften för att aktivera autofokus och fokusera på något i bildrutan. Var uppmärksam på hur snabbt kameran fokuserar. Hur snabbt kan den fokusera och skifta mellan olika objekt? Testa att fokusera på något långt borta och skifta sedan till något nära dig. Om kameran är långsam på att ändra vad du fokuserar på eller har svårt att fokusera rätt kan det vara bättre att testa en annan modell.

Ergonomi

En viktig sak att tänka vid köp av en kamera är dess ergonomi och känsla i handen. Underskatta inte denna del eftersom du kommer att hålla din kamera i handen mycket. Se till att du väljer en modell som känns bekväm. Här är några faktorer att tänka på som är viktiga ergonomiskt sett:

 • Storlek - Kan du komma åt alla knappar och känns kameran lagom stor i dina händer? Hur känns det när den ligger nära ditt ansikte? Testa att hålla i kameran i vanliga positioner.
 • Vikt - Generellt sett kommer kompaktkameror att väga ungefär lika mycket. Tänk på att ju mindre kompaktkamera du väljer desto större sannolikhet är det att det görs på bekostnad av bildkvaliteten. Å andra sidan kan en för tung modell göra att du blir mindre benägen att ta med dig den när du går ut.
 • Hållbarhet och tålighet - Om du planerar att ta bilder i extrema miljöer kommer du helst vilja ha en robust och vattentålig modell. Hur tålig din kamera bör vara beror mycket på vilka planer du har och var du mest tar dina bilder.
 • Gränssnitt och meny - Se till att din kamera har en användarvänlig och enkel meny att använda. Att kunna navigera i menysystemet utan att ta hjälp av manualen är tecken på en bra design. Din kameras meny ska vara så enkel att du inte hindras från att ta bra bilder.

Viktiga funktioner

De mest grundläggande som verkligen påverkar kvaliteten på dina bilder är följande:

 • Megapixlar - Megapixlar (MP) är ett mått för antalet pixlar och upplösningen i en bild. En megapixel motsvarar en miljon pixlar och ju fler megapixlar din kamera har desto mer högupplösta bilder kan du skriva ut. I de flesta fall kommer du klara dig bra utan ett stort antal megapixlar. Om du planerar att skriva ut stora högupplösta bilder kommer du dock vilja ha upp till 20 megapixlar.
 • ISO - ISO är den funktion som styr hur känslig kamerans bildsensor är för ljus. Ju mer du kan styra sensorkänsligheten desto bättre bilder kan du ta i olika ljusförhållanden. En rekommendation är att skaffa en kamera som stöder upp till ISO 1600. Vissa kameror stöder upp till ISO 100 000!
 • Manuellt läge - Manuellt läge är ett måste om du vill ha full kontroll över en bild, inte minst över exponeringen. De flesta systemkameror har ett manuellt läge som vanligtvis är märkt med ett "M". Dock är det färre kompaktkameror som har detta läge så kontrollera att modellen du tittar på verkligen har det. Se också till att det är enkelt att använda.

  Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

  CDON

  Redaktionen
  Handlasmart.se
  redaktionen@handlasmart.se
  Innehåll i denna artikel