Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa polaroidkameran 2024

Polaroidkamerorna dök upp på marknaden under 70-talet men föll ur popularitet i den digitala eran. På senaste tid har den här fyndiga lilla kameran fått en ordentlig comeback med nya modeller och format på film.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Fujifilm
Instax Square SQ1
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Omtyckt kamera i minimalistisk och modern design.
Bra val
Polaroid
Go
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Kompakt och lättanvänd kamera med generös batteritid.
Bästa lilla
Instax
Mini LiPlay
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Smart kamera som även kan föreviga ljudfiler.
Bäst i test
Bäst i test

Fujifilm
Instax Square SQ1

Omtyckt kamera i minimalistisk och modern design.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Fujifilm
Instax Square SQ1

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Omtyckt kamera i minimalistisk och modern design.

Produktegenskaper

 • Selfie-spegel
 • Automatisk exponering
 • Inbyggd blixt
 • Finns i flera färger

Produktöversikt

Polaroidkamera som fått många positiva recensioner från nöjda kunder. Den tar fyrkantiga bilder i ett format om 62 x 62 millimeter. Detta innebär att du inte behöver bestämma dig för om du ska fota i horisontellt eller vertikalt läge, formatet gör sig också väldigt bra i kollage, fotoböcker, klistermärken och liknande.

Kameran här ett selfie-läge så att du kan ta fina självporträtt eller gruppbilder tillsammans med andra. Kameran aktiveras genom att vrida på linsen en gång, vrider du ytterligare en gång så aktiveras selfie-läget. Det kan men andra ord knappast bli enklare att fotografera. Med automatisk exponering behöver du inte göra några inställningar själv, kameran kan ta tydliga fotografier även under förhållanden med dålig ljussättning.

Se priser på Fujifilm Instax Square SQ1


Bra val
Bra val

Polaroid
Go

Kompakt och lättanvänd kamera med generös batteritid.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Polaroid
Go

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kompakt och lättanvänd kamera med generös batteritid.

Produktegenskaper

 • Enkel att använda
 • Selfiespegel
 • Självutlösare

Produktöversikt

Polaroidkamera av klassiskt snitt som både fotar och framkallar. Den kompakta designen och den lätta vikten, den väger endast 242 gram, gör den mycket behändig att ta med sig. De rundade kanterna gör den behaglig att hålla i. Det uppladdningsbara batteriet är inbyggt och räcker till ungefär 15 filmpaket. Med selfiespegeln kan du ta fina självporträtt och den kraftfulla blixten öppnar upp för möjligheter att fota även i sämre ljus.

Se priser på Polaroid Go


Bästa lilla
Bästa lilla

Instax
Mini LiPlay

Smart kamera som även kan föreviga ljudfiler.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Instax
Mini LiPlay

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Smart kamera som även kan föreviga ljudfiler.

Produktegenskaper

 • Vikt: 255 gram
 • Inbyggd blixt
 • Finns i flera färger
 • 2,7" LCD-display

Produktöversikt

Ultralätt och kompakt kamera som är fullproppad med smarta funktioner så att du kan ta analoga bilder på ett modernt vis. Den har en 2,7 tums LCD-display där du kan granska och redigera bilderna innan du framkallar dem, där kan du även välja att radera bilden om den inte motsvara förväntningarna. Med LiPlay-appen kan du omvandla ljuddata till QR-koder som du sedan kan skriva ut. På så sätt adderar du ytterligare en dimension till bilden som du precis tagit. En bild på en fest kan alltså kompletteras med en ljudfil så att du verkligen kan återuppleva minnet av fotot.

Kamerans inbyggda minne rymmer cirka 45 bilder, det finns även plats för MicroSD och SDHC-minneskort. Det ryms 10 fotopapper i kameran, dessa köps separat.

Se priser på Instax Mini LiPlay


bästa polaroidkameran

Kameramodellen som gjort comeback

Polaroidkamerorna som tillverkades under 70, 80 och 90-talet var relativt stora, klumpiga och inte speciellt vackra att titta på. Men vad de hade, som var revolutionerande för tiden, var att de tillät fotografen att se bilderna framkallas direkt framför ögonen på bara några minuter. Idag när alla går runt med en digital kamera på mobilen är det inte längre det som säljer, utan nostalgivärdet och känslan av att faktiskt ha bilder på papper istället för gömda på en hårddisk i byrålådan.

Efter att ha tittat på vilken polariodkamera som blivit bäst i test har vi sammanställt en guide för att hjälpa till i djungeln av kameror.

Köpa nytt eller leta på loppis?

Det är lätt att tänka att polaroidkameror tillhör det förflutna och ens enda alternativ är att leta på loppis efter loppis för att få tag på en. Nog för att det är väldigt svårt att hitta en fortfarande fungerande polaroidkamera till ett rimligt pris så är filmen också väldigt dyr då de stora tillverkarna har slutat och övergått till de moderna modellerna. Går man däremot in i en välsorterad elektronikbutik eller handla på en av de många webbutikerna finns de nya modellerna i en rad olika färger och utföranden och har lättillgänglig film som inte kostar skjortan.

Avlång eller klassisk kvadratisk film?

Vare sig man vuxit upp med en polaroidkamera i hemmet eller bara sett dem på film så är det svårt att förneka att det är just den kvadratiska filmen som bringar mest nostalgi. I modern tid är vi dock inte längre lika vana vid att fotografera kvadratiskt, och formatet kan ofta kännas begränsande.

När de nya modellerna av polaroidkameror dök upp på marknaden hade de tagit just den tanken med i beräkningarna och det gick nästan uteslutande att få tag på avlång film. Nu finns filmerna dock i en rad olika format, så det är bara att välja och vraka. Dock viktigt att tänka på att det inte går att blanda film, då varje kamera endast klarar ett sorts format.

Behöver en polaroidkamera tillbehör?

Inte egentligen. Så länge man har batteri i sin kamera och den är laddad med film så finns det inget som stoppar en från att dra ut och fotografera. Men med det sagt finns det många tillbehör som verkligen förhöjer upplevelsen. Exempel på dessa är:

 • Filter
 • Roliga filmer eller klistermärken
 • Pennor
 • Förvaringsväska

Tillbehören är ofta det som gör att polaroidkamerorna blir så mycket mer än bara en kamera. Med pennor och klistermärken kan man skriva datum eller plats och dekorera för att ge bort till vännerna eller behålla själv. Till många modeller finns det filter som gör det lättare att fotografera små saker på nära håll, eller färgfilter som skapar en helt annan känsla på bilderna. En förvaringsväska är bra att ha om man ska ha kameran med sig så att den ligger säkert, men också ett toppenställe att förvara film på så att man alltid är redo om föregående paket skulle ta slut.

Kan barn använda polaroidkameror?

Barn kan definitivt använda polaroidkameror, men bör ha en vuxen eller ett äldre syskon eller vän med sig då kamerorna trots allt är lite ömtåliga och det är lätt att ett barn inte förstår att det inte går att ta bild efter bild tills hela filmpaketet är slut. Polaroidkameror är väldigt lätta att använda, så både äldre barn och vuxna kan använda dem utan problem. Kamerorna passar därför bra in på såväl familjesemestrar som fester med släkten där det kan vara kul att låta gästerna fota eller bara ta bilder för att ge bort.

Är det värt att inte fota digitalt?

Om man verkligen vill vara säker på att man får en bra bild, är det nästan alltid bäst att vända sig till de digitala kamerorna. Men det är inte riktigt det som är meningen med polaroidkameror, åtminstone inte så som de används idag. Nu handlar det här analoga fotograferandet mer om att skapa minnen och ta ett steg tillbaka från det digitala och verkligen njuta av bilderna man skapar, istället för att ta hundra bilder som man kanske aldrig tittar på igen.

Så är det värt det? Ja, det beror lite på vad man själv tycker. För vissa är det väldigt viktigt att bilderna finns säkerhetskopierade och aldrig försvinner, medan andra ser värdet i att faktiskt ha fotona på papper. Så för att göra ett svar kortare är det helt enkelt en smaksak.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Kjell & Company Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel