Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Så hittar du den bästa NAS-servern 2024

Skapa din alldeles egna molntjänst genom att köpa en NAS-server. Vi har tagit fram de absolut bästa modellerna som finns på marknaden just nu åt dig. Vi reder ut när det kan var bra att ha en NAS-server, vilka olika tjänster de kan ha och vilka funktioner som kan vara bra att överväga innan ett köp.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Synology
DS220+
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Perfekt i hemmet eller på ett mindre företag.
Bästa färdiginstallerade
WD
My Cloud Home Nas
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Kommer färdiginstallerad och färdigmonterad med hårddisk.
Bästa prisvärda
Western Digital
My Cloud EX2 Ultra 4 TB
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Få god prestanda för pengarna med denna modell från Western Digital.
Bäst i test
Bäst i test

Synology
DS220+

Perfekt i hemmet eller på ett mindre företag.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Synology
DS220+

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Perfekt i hemmet eller på ett mindre företag.

Produktegenskaper

 • Nätverk: 2 x 1GbE LAN-portar
 • CPU: 2,0 GHz med 2 kärnor, burst upp till 2,9 GHz
 • Kan synkas med ex. Onedrive, Dropbox m.m.
 • RAID 1-konfiguration

Produktöversikt

En kompakt och högpresterande NAS-enhet som är utformad för att effektivisera mutlimedia- och datahantering. Den är utrustad med tvåkärning 64-bitars Intel-processor på 2,0 GHz, med en burst på 2,9 GHz.
Den har dubbla 1 Gb/s-nätverksportar och två USB 3.0-portar. Enheten har kapacitet för två hårddiskar och den lagrar filerna redundant. Detta innebär att även om en av dem går sönder går inte filerna förlorade.

Funktionen Cloud Station ger dig möjlighet att synka alla filer mellan alla dina datorer. Detta innebär att du kan skapa din helt egna molntjänst, fritt från tredjeparter och månadskostnader. Du har också möjlighet att synka molntjänster såsom Dropbox, Google Drive och Onedrive med din DiskStation, och kan därför säkerställa att dina filer finns lagrade på mer än en plats.

Synology DiskStation DS220+ passar bra till hemmabruk eller mindre företag. NAS-servern kan utökas med så kallade paket, som du köper via en paketbutik. Du kan till exempel skaffa paket som ger din enhet möjlighet att fungera som VPN- och Wordpress-server, perfekta redskap i din vardag eller för ditt företag.

Säkerhetsmässigt har servern flera användbara funktioner. RAID 1-konfiguration skyddar till exempel enheten mot plötsliga diskfel. Servern är också utrustad med Let’s encrypt, vilket betyder att du enkelt och kostnadsfritt kan kryptera all trafik till nasen.


Bästa färdiginstallerade
Bästa färdiginstallerade

WD
My Cloud Home Nas

Kommer färdiginstallerad och färdigmonterad med hårddisk.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

WD
My Cloud Home Nas

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kommer färdiginstallerad och färdigmonterad med hårddisk.

Produktegenskaper

 • Nätverk: Gigabitnätverkskort
 • CPU: Fyrkärnig processor
 • Inbyggd hårddisk på 4 TB
 • Fungerar med bl.a. Plex Media Server, Sonos och Google Chromecast

Produktöversikt

Det här är en NAS-server för dig som vill göra det hela enkelt. Den kommer förinstallerad och färdigmonterad, med hårddisk på 4 TB. Nasen kopplas direkt till routern och sen kan du direkt nå all din data via nätverket.

NAS-servern har de grundläggande funktionerna som man kan förvänta sig. Du kan till exempel enkelt synka, lagra och organisera mobilbilder via den. Är ni flera kan alla i familjen ha varsitt konto. Du har också möjlighet att låta hemmets alla datorer säkerhetskopieras till enheten via de medföljande mjukvarorna för Windows och Mac OS. Enheten fungerar också tillsammans med Plex Media Server, Sonos och Google Chromecast med mera.

WD My Cloud Home har fyrkärnig processor och 1 GB RAM-minne som ger dig snabb överföring. Via USB 3.0-porten finns även möjlighet att utöka nasens lagringskapacitet. Många kunder har berömt den för att de är lätt att installera och att det är enkelt att föra över gamla filer. 

Se priser på WD My Cloud Home Nas


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Western Digital
My Cloud EX2 Ultra 4 TB

Få god prestanda för pengarna med denna modell från Western Digital.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Western Digital
My Cloud EX2 Ultra 4 TB

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Få god prestanda för pengarna med denna modell från Western Digital.

Produktegenskaper

 • Nätverk: Gigabit Ethernet
 • CPU: Armada-processor med dubbla kärnor på 1.3 GHz
 • 2 3.0 USB-portar
 • 1 GB RAM

Produktöversikt

Denna NAS-server från Western Digital låter dig nå alla dina dokument, bilder och videor var du än befinner dig. Enheten är utrustad med två 3.0 USB-portar och två färdigmonterade hårddiskar, som ger dig en lagringskapacitet på 4 TB. Den har en Armada-processor med dubbla kärnor på 1,3 GHz med 1 GB i RAM-minne.

Via My Cloud-appen kan du nå och dela all din data var du än är. Du kan till exempel skapa mappar som låter dig dela filer direkt med andra. Enheten kan också synkronisera din data mellan flera olika enheter, så att den alltid är uppdaterad. Om du vill kan du också välja att synka den mot publika molntjänster, som till exempel Dropbox, och alltid vara säker på att nå ditt material. Enheten är kompatibel med flertalet appar som till exempel Plex, Onedrive och Wordpress.

WD My Cloud EX2 Ultra ger dig möjlighet till flera olika RAID-inställningar, så du kan välja det som passar dig och dina behov bäst. RAID 0 är till exempel utformad för att ge dig förbättrad prestanda medan inställningen RAID 1 ger dig speglad lagring för säkrare hantering. Enheten ger dig också möjligheten att säkerhetskopiera dina enheter.

Se priser på Western Digital My Cloud EX2 Ultra 4 TB


bästa NAS-servern

Fördelar med en NAS-server

 • Rymmer mycket mer än en vanlig hårddisk.
 • Går att nå även när datorn är avstängd.
 • Du kan komma åt din sparade information från alla dina enheter.
 • Går att göra privata konton till alla familjemedlemmar.
 • Går att nå via internet.

Vad är en NAS-server?

NAS står för Network Attached Storage och är en typ av lagringsenhet som du kan koppla till ditt eget nätverk. Man skulle kunna säga att en NAS är ungefär som en liten dator som du kan ansluta hårddiskar till. Från den kan du sedan nå all din information från alla enheter genom att koppla upp dig på nätverket. Det gör att du till exempel kan nå en film du sparat på NAS-servern utan att behöva befinna dig hemma eller utan att behöva ha en dator igång.

Det finns ju givetvis molntjänster som du kan göra ungefär samma sak på, men hos dem är det alltid en tredje part som hanterar din privata information. Många molntjänster har kritiserats för att de inte skött sina användares information på ett korrekt sätt. Har du istället en NAS-server har du ditt eget, privata moln som du har full kontroll över.

En NAS-server passar också utmärkt om du ibland jobbar hemifrån eller ofta befinner dig på olika platser. Med servern får då då tillgång till allt ditt arbete var du än befinner dig. Du kan också ge andra tillgång till innehållet, så dina kollegor kan ta del av material utan att befinna sig på samma plats.  

När behöver man en NAS-server?

Alla som hanterar flera olika enheter, till exempel mobiltelefon, surfplatta, mediaenhet och dator är egentligen betjänta av en server av NAS-modell då den har många fördelar. Dels behöver du inte ta upp dyrbart lagringsutrymme på din dator och dels kan hela familjen använda den. Den ger helt enkelt en smidig åtkomst till alla dina filer, och även möjlighet att dela filer med andra.

På grund av dessa goda egenskaper är en NAS också ett bra tillskott på kontoret. På den lagras filer säkert samtidigt som de kan delas mellan flera anställda. Det är på många modeller också möjligt att skapa privata konton så att alla har sitt eget lilla moln.

Så väljer du rätt server för dig

På marknaden finns servrar av modellen NAS i flera olika varianter. Det kan därför vara svårt att veta vilken just du ska välja. Här listar vi några faktorer som kan vara viktiga att ta hänsyn till innan du gör ditt köp:

Kan enheten delas mellan flera olika användare?

Om du planerar att låta hela hushållet eller arbetsplatsen använda sig av servern är det viktigt att se till att den modell du väljer ger möjlighet att dela upp lagringsutrymmet. Det är också viktigt att undersöka hur många användare som kan lagra sin information på samma enhet.

Behöver du kunna skriva ut filer?

Om du behöver kunna skriva ut filer är det bra om du kontrollerar att den modell av server du väljer har en inbyggd printerserver. Om en sådan finns kan du dela ut informationen till en skrivare utan att behöva ha din dator igång.

Säkerhet

Välj gärna en server som har en RAID-funktion. Med en sådan kan du spegla innehållet mellan hårddiskar och på så sätt öka säkerheten för din information.

Appar för strömmad media eller UPnP och DLNA

Många tycker att det är skönt att kunna dra igång film eller musik direkt från sin server och spela upp den på mediaenheten eller surfplattan. För att kunna göra det behöver din server ha appar som stödjer detta, alternativt funktionerna UPnP eller DLNA.

Lagringskapacitet

Lagringskapaciteten avgör hur mycket information du kan ha på din server. I vissa modeller av NAS finns redan hårddiskar inkopplade medan andra kommer tomma. I vissa modeller finns också möjlighet att koppla in ännu flera hårddiskar för att ytterligare kunna öka lagringskapaciteten. Undersök därför hur stor lagringskapacitet den modell du tänkt välja har innan du slår till.

Fildelning

Behöver du kunna dela filer utanför ditt moln från din server? Välj då en modell som har ett gott stöd för fildelning. Många modeller är kopplade till exempel till Usenet eller Bittorrent.

Samla all din media och streamingtjänster med PLEX

Med tjänsten Plex Media Server kan du omvandla din NAS-server till en riktig multimedia-hub. Den samlar allt mediainnehåll du har sparat på enheten, allt från bilder till musik och filmer, och slår det samman med de streamingtjänster du har tillgång till för att göra ett lättmanövrerat bibliotek och ett praktiskt sett att se allt ditt innehåll. Plex stödjer också poddtjänster och direktsänd tv så du alltid kan hitta nya saker som intresserar dig. Via appen kan du sedan nå allt ditt innehåll genom alla dina enheter.
Plex är kompatibelt med flera olika enheter eftersom den formaterar median för att stämma överens med enheternas funktioner. Du kan välja att skaffa ett Plex gratis-konto, eller välja att betala och få tillgång till fler funktioner. Speciella inställningar kan behöva göras beroende på vilken typ av NAS-server du har.

Läs vår köpguide för att hitta en kraftfull Router.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Kjell & Company Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel