Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bäst i test – hitta rätt accesspunkt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

För dig som har ett nätverk som inte har räckvidd nog för hela det område som du behöver koppla upp dig från, eller för dig som har en trådlös enhet som du behöver koppla upp mot ett trådbundet nätverk, så finns det en bra lösning. Med en accesspunkt kopplad till nätverket kan räckvidden utökas trådlösts, så att dina enheter kopplar upp sig mot nätverket via accesspunkten.

accesspunkt bäst i test

Det kan kännas knepigt att sätta sig in en teknisk lösning med mycket att ta reda på för att allt ska fungera på bästa sätt. Det behöver dock inte alls vara svårt - se bara till att följa den här köpguiden för att finna vilka accesspunkter som är bäst i test, och få även hjälp med hur du ska placera ut dem i hemmet för att få ut så mycket som möjligt av dem.

Vilken accesspunkt ska jag välja?

Mängden och typen av accesspunkter beror på hur stor yta du ska täcka och vilka särskilda omständigheter som gäller just där. Exempelvis så kan en tjock betongvägg lätt blockera signalen, vilket innebär att du måste placera accesspunkterna så att signalerna når alla de platser i huset där du vill kunna komma åt nätverket. För dig som har flera våningar kan det också vara viktigt att tänka tre-dimensionellt och att sprida ut accesspunkterna inte bara vertikalt eller bara horisontellt.

Placera accesspunkterna strategiskt

Se även till att du kan placera dina accesspunkter strategiskt - om det är särskilt viktigt att kunna nå nätverket från vardagsrummet för att du ska kunna se på serier och film via internet så måste du placera antingen accesspunkt eller router i närheten, medan det kanske inte är lika viktigt att kunna nå nätverket från garaget. Prioritera alltså de områden där du har ett behov av bra uppkoppling, och täck sedan in övriga områden där du också kan tänka dig komma att vilja använda internet.

Var inte rädd för att prova dig fram för bästa resultat

Var inte heller rädd för att prova dig fram och att flytta runt dina accesspunkter till olika ställen i huset för att se vad som ger bäst effekt - det kan ibland vara svårt att gissa hur bra täckningen blir vid olika placeringar, och då är det bäst att testa sig fram. Ta gärna hjälp av en planritning för hemmet för att enkelt få en överblick över hur lång olika rum är från varandra och kunna planera var accesspunkterna ska placeras - och för att hålla reda på vilka placeringar du redan har testat.

Både form och funktion kan spela in vid placering

Exakt placering i ett rum kan också delvis influeras av designen på din accesspunkt - vissa har mer diskret och minimalistisk design som smälter in i rummet, medan vissa sticker ut mer och därmed kanske placeras lite "ur vägen" för att inte dra till sig för mycket oönskad uppmärksamhet. Detta är en fråga som beror på hur ditt hem och din accesspunkt ser ut, men är också en prioritetsfråga - funktionen är nog viktigare än formen för de flesta, även om det gärna också ska se fint ut.

Accesspunkt eller mesh – det är skillnaden

En accesspunkt är en enda punkt genom vilken dina trådlösa enheter kan koppla upp sig mot din router, medan ett meshnätverk är fler routrar som samverkar för att slussa trafiken på nätverket mellan varandra, och som även har ethernetportar vilka kan användas för att koppla upp enheter trådbundet mot nätverket.

Så använder du en accesspunkt utomhus 

För dig som behöver ett nätverk som täcker exempelvis trädgården, uteplatsen eller andra områden utomhus så finns det några olika alternativ. Du kan antingen välja en väderskyddad accesspunkt avsedd för utomhusbruk, som du monterar utomhus och kopplar upp mot routern, eller en accesspunkt som placeras inomhus och som är kopplad till antenner som i sin tur är monterade utomhus.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel