Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta det bästa elelementet 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Elelement kan ibland behövas som komplettering i ett hem när det är mycket kallt ute och den ordinarie värmekällan inte räcker till. Fördelen med ett elelement är att det ger mycket snabb uppvärmning, eftersom den värmer upp den kalla luften som åker igenom det. Det finns en del saker du bör tänka på när du ska köpa ett elelement och i den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan hitta det bästa elelementet utifrån dina behov.

elelement bäst i test

Saker att tänka på när du väljer elelement

När du ska välja ett elelement finns det en del saker du behöver fundera på, det viktigaste är troligtvis hur stor ytan som du ska värma upp är. Ju större yta, desto kraftfullare elelement kommer du att behöva.

Har du ett stort rumt är det viktigt att du tittar på watt-antalet på det elelement du funderar på att köpa. Är det däremot ett lite mindre rum, exempelvis ett sovrum i fritidshuset du vill värma upp lite snabbare kanske det räcker med ett lite mindre elelement. Anledningen till att det här är viktigt är ekonomiskt. Det finns ingen anledning till att ha ett kraftfullare element än vad du behöver, som drar mer el och som på så vis också kommer att kosta mer pengar.

Den andra saken du behöver fundera över är vilken typ av elelement du vill ha. Vill du ett med eller utan fläkt? Vill du ha ett mycket enkelt eller ett mer avancerat som du till och med kan koppla till din mobiltelefon?

Olika typer av elelement

Det som är gemensamt för alla typer av elelement är att det helt enkelt drivs av el. Du kopplar enkelt in det i ett vanligt eluttag, många gånger är det också portabelt så att du kan flytta runt det i olika rum om så önskar. Men bortsett från den gemensamma nämnaren kan det skilja sig en hel del när det kommer till olika funktioner. Det är inte alltid det elelement som är bäst i test är det som passat dina behov bäst.

Det finns både mycket enkla varianter av elelement men också mer avancerade för dig som kräver mer av elementet. Det finns bland annat:

  • Väggfasta elelement
  • Portabla elelement
  • Elelement med fläkt
  • Elelement utan fläkt
  • Elelement med möjlighet att koppla till wifi

Väggfast eller portabelt elelement

Är det ett väggfast elelement eller ett portabelt du är ute efter? Ett väggfast kan vara bra om du vet att det är i ett visst rum du kommer att vilja ha extra uppvärmning. När elementet sitter fast på väggen tar det oftast mindre plats och är inte i vägen.

Vill du däremot kunna flytta elelementet från rum till rum behöver du välja en portabel variant. Dessa är ofta smidiga att flytta runt på, men kan kännas lite otympliga eftersom de oftast placerar mitt i rummet någonstans. Men det kan också vara en fördel om du har mycket möbler längst med väggarna. Du vill nämligen inte täcka elementet med möbler, då sprider sig värmen mycket dåligt.

Elelement med fläkt 

För att få den allra snabbaste uppvärmningen bör du välja ett elelement som har en inbyggd fläkt. Den blåser runt luften som värms upp av elementet och på så sätt sprider sig den varma luften i rummet mycket snabbare. På i princip alla elelement med fläkt kan du även stänga av fläkten, vilken kan vara skönt eftersom den kan låta mycket och dra mycket ström.

Det finns egentligen ingen anledning till att välja ett elelement utan fläkt, eftersom fläkten nästan alltid är avstängningsbar. Enda anledning är om du har en väldigt liten budget och vill hitta ett mycket billigt elelement.

Elelement med wifi 

Vill du ha ett lite mer avancerat elelement bör du välja ett som du har möjlighet att koppla upp till wifi. På så vis kan du styra elementet från din mobiltelefon, och se till så att du alltid kommer hem till en varm bostad.

Ett elelement vill du inte låta stå på hela dagen vanligtvis, speciellt inte om det har fläkten på. Men genom att välja ett elelement du kan styra via telefonen kan du starta värmen en stund innan du kommer hem. Det är också perfekt till fritidshuset som kan vara väldigt kallt annat, om du har wifi-uppkoppling där såklart.

Dessa element kan ofta vara lite dyrare och det kan vara bra att läsa igenom olika test för att veta vad tidigare användare dyker om din tilltänkta modell.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel