Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa herrklockan 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Ett stiligt armbandsur som visar tiden och fungerar som en snygg accessoar är något många män önskar sig. Här berättar vi vad du ska leta efter när du söker en riktigt bra klocka av hög kvalitet. Vi tipsar dig också om de absolut bästa herrklockorna.

klocka herr

Är det nödvändigt att bära klocka?

En klocka, behöver man verkligen en sådan i dagens digitala samhälle? Det är en fråga som många ställer sig. Vi har ju egentligen har allt vi behöver i våra smartphones. Det finns dock många goda anledningar att satsa på en riktigt snygg herrklocka.

Det är lite orättvist, men män har betydligt färre accessoarer att välja bland än kvinnor. En klocka är därför en viktig detalj som bidrar till en snygg och medveten klädsel. En klocka är också väldigt praktisk. Visst kan du förvisso se vad klockan är på din telefon, men det är mycket smidigare och snyggare att göra det genom att helt enkelt titta på din vänstra handled. Kort sagt, alla välklädda och medvetna män borde ha minst en snygg herrklocka i sin ägo.

Välj rätt urverk

För att klockan ska kunna fungera krävs det att den innehåller ett urverk. Idag kan du välja mellan tre olika typer av urverk, alla med olika egenskaper. Dessa är mekaniska, automatiska och kvarts. Vi berättar närmare om dem här:

Mekaniskt
Ett mekaniskt urverk är det mest komplicerade och därför också det mest exklusiva. Detta urverk drivs med hjälp av fjädrar och kuggar som samverkar i en avancerad process. För att klockan ska fortsätta ticka och visa tiden måste du vrida upp den ibland för att på så sätt "ladda" den. Klockor med den här typen är inte så exakta, men ändå de mest dyrbara eftersom de bygger på ett otroligt hantverk.

Automatiskt
Vill du gå en medelväg och satsa på ett urverk som är billigare och mer lättunderhållet? Då ska du satsa på en klocka med ett automatiskt urverk. Det här urverket fungerar i stort sätt på samma sätt som ett mekaniskt, men drivs av ett batteri. Fördelen med detta är att det är billigare än det mekaniska urverket, dock också mindre exklusivt.

Kvarts
En klocka med ett kvartsurverk är en relativt ny innovation som kom på 60-talet. Den här typen av urverk fungerar som en liten dator, vilken drivs av elektriska impulser. Fördelen med det här urverket är att det är billigt att framställa och därför också billigt att köpa. Nackdelen är att klockan förlorar en del i detaljrikedom och dessutom att du måste tänka på att byta batterier med jämna mellanrum.

Utseende

Det går inte att sticka under stol med. De flesta av oss vill ha en klocka, inte bara på grund av funktion utan även på grund av att den är snygg. Idag finns mängder av klockor att välja bland, allt från riktigt trendiga herrklockor till mer klassiska modeller, så hur ska du veta vilken du ska välja?

När du ska välja klocka kan det vara bra att utgå från vilken stil du har och i vilket sammanhang du ska använda den. Vill du ha en klassisk modell som passar bra till kostymen rekommenderas att du väljer en klocka med ett armband i läder eller metall, kanske till och med en ädelmetall såsom guld eller silver. Till finkostymen passar det nämligen inte så bra med stora och blaffiga klockor.

I mer avslappnade sammanhang kan du dock satsa på lite roligare modeller, kanske en klocka med en större urtavla eller ett uppseendeväckande armband. Det finns också klockor som passar extra bra för olika fysiska aktiviteter. Varför inte välja en klocka med kompass och höjdmätare om du älskar att vandra?

Vill du satsa på de mer trendiga modellerna kan det vara bra att tänka på att välja en lite billigare klocka. Trender kommer och går, något som gör att din klocka kommer att bli omodern ganska snabbt. Vill du istället köpa en klocka som du kan bära länge, ja kanske hela livet? Då kan du välja att lägga ut lite mer pengar och satsa på en mer exklusiv modell.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel