Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bäst i test – välj rätt chokladfontän

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En chokladfontän är något som gör helgen, festen eller din speciella kväll extra mysig och lyxig, och som dessutom är ett bra tillägg till restauranger och kaféer. Den är något som nästan alla, vare sig de är barn eller vuxna, tycker om - och då det inte är något som alla har i hemmet så känns det ofta speciellt och trevligt för gäster som bjuds på att doppa godsaker i smält choklad.

bästa chokladfontänen

För dig som letar efter den bästa chokladfontänen så kan det kännas som att det finns väldigt många saker att ta reda på och olika varianter att välja på. Men det behöver inte vara svårt - här hittar du de fontäner som är bäst i test.

Så väljer du rätt storlek

Vilken chokladfontän som är den bästa beror på vilka behov som just du har:

  • Dig själv, eller dig och din partner. För det här ändamålet, när bara en eller två vuxna kommer att äta av chokladen, kan det vara särskilt bra att ha en fontän med en något mindre bottenskål.
  • Familjemys på helgen. För dig som har partner eller barn kan en fontän med något större skål vara bra. Barn äter gärna mer choklad än vuxna gör, så ta detta med i beräkningen när du gör ditt inköp - särskilt om du har flera barn.
  • Mingel vid fest. För dig som anordnar en fest där gäster äter av chokladen i samband med mingel så kan det behövas en större skål beroende på antalet gäster.
  • Sittning vid fest, eller vid barnkalas. För dig som anordnar en fest där gäster sitter ned och har tillgång till chokladfontänen från matbordet kan det behövas en stor skål, samt, beroende på antalet gäster, att du fyller på den efterhand. Om du anordnar barnkalas eller några av festens gäster är barn så bör du tänka på att barn gärna äter mer choklad än vuxna och planera såväl inköp av fontän och mäng av choklad därefter.
  • På restaurang, kafé eller liknande. Beroende på hur många gäster du kan beräknas ha så är det troligen bäst att välja en fontän med stor skål - och gärna också tillräckligt med choklad för att fylla på fontänen efter hand som den används för att upprätthålla ett jämnt flöde. Betänk gärna att en chokladfontän, då inte alla har sådan i hemmet, kan vara extra dragplåster för verksamheten, och att det kan vara fler gäster som kommer än innan du skaffade fontänen.

Använd rätt recept till din chokladfontän 

Välj rätt sorts choklad och förbered den på bästa sätt

Chokladen du använder ska ha en fetthalt på omkring 40 procent, och ska värmas till 40 grader - beroende på chokladfontänens effekt så kan det vara bäst att värma chokladen i förväg innan den hälls i fontänen för att snabba på processen. Mängden choklad beror på hur mycket som får plats i fontänens bottenskål samt hur många som ska äta av den. Undvik att försöka smaksätta chokladen med drinkar eller att färga den med karamellfärg, då det får chokladen att skära sig - däremot så kan färger med oljebas användas utan att problemet uppstår. Om du är osäker så är det bäst att först testa med bara lite choklad i en skål, så att du inte riskerar att förstöra en större mängd choklad.

Doppa olika godsaker i chokladen

Det finns många godsaker att doppa i chokladen. Några populära exempel inkluderar frukter och bär skurna till lämplig storlek, exempelvis banan, apelsin, melon, ananas, jordgubbar, hallon och vindruvor. Det är även gott att doppa marshmallows och kex, eller salta snacks såsom ostbågar, jordnötsringar och chips. Det rekommenderas att du väljer ut några stycken för variationens skull och lägger upp dem i skålar eller på fat vid fontänen, gärna med arrangemang för att hålla frukterna och bären kylda och fräscha under hela tiden som de ligger framme.

  • Chokladen är för trögflytande, vad är det för fel? Chokladen bör ha en fetthalt på cirka 40%, så se efter om din choklad har lägre fetthalt än det - i så fall bör du tillsätta kakaosmör, kokosfett eller grädde för att uppnå 40%. Det kan även vara så att chokladen inte är tillräckligt varm - den bör vara 40 grader Celsius när du häller i den, vilket du lättast kan uppnå genom att värma den i en skål i mikrovågsugnen.
  • Chokladen flyter isär, vad ska jag göra? Om chokladen har en fetthalt på över 40% så har den svårare att hålla ihop i chokladfontänen, vilket också påverkar smaken. Se därför efter fetthalten innan du köper hem chokladen, så att du inte behöver köpa hem ytterligare choklad i onödan.
  • Chokladen flödar inte jämnt, vad beror detta på? Chokladfontäner ska vara minst halvfulla för att du ska få ett jämnt flöde. Om du vill hålla flödet jämnt hela tiden så måste du alltså tillföra tillräcklig mycket choklad för att ni inte ska hinna gå under mittenstrecket när ni äter av chokladen.

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel