Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Champagnesabel – bäst i test och populära modeller

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Få saker är så festligt som att sabrera en flaska champagne. Med en bra champagnesabel är det möjligt att öppna champagnen genom att slå av den övre delen av flaskhalsen. För att hjälpa dig att hitta den bästa champagnesabeln har vi valt ut några av de bästa produkterna på marknaden. Här hittar du även tips på hur du går tillväga för att sabrera champagnen.

champagnesabel bäst i test

Vad är en champagnesabel?

En champagnesabel är ett avlångt föremål som används för att sabrera en flaska champagne. Sabrering är ett begrepp som kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. Det är en 200 år gammal metod som används för att öppna champagne. En champagnesabel är, tvärtemot vad många tror, inte vass.

När används en champagnesabel?

En champagnesabel används för att öppna en flaska champagne på ett extra festligt sätt. Högtider som nyår, födelsedagar, bröllop och invigningar är exempel på tillfällen där en champagnesabel kan höja stämningen ytterligare.

Hur sabrerar man champagne med en sabel?

Förutom en bra champagnesabel så krävs det att du har rätt teknik. Att öppna en champagneflaska med en sabel är faktiskt lättare än vad många tror. Allt du behöver göra är att följa dessa steg:

 • Steg 1: Se till att ingen står framför eller vid sidan av champagneflaskan.
 • Steg 2: Ta bort all folie från flaskhalsen så att din champagnesabel kan glida friktionsfritt över flaskan.
 • Steg 3: Avlägsna metallkorgen runt korken.
 • Steg 4: Håll champagneflaskan så långt ned som möjligt i ett stadigt grepp.
 • Steg 5: Placera champagnesabeln på mitten av flaskan med bladet vänt mot flasktoppen.
 • Steg 6: Dra sabeln mot kanten av flaskan. Det ska vara en bestämt rörelse, men däremot behöver du inte använda särskilt mycket kraft. Kom ihåg att inte stanna vid flaskhalsen utan dra igenom hela rörelsen.
 • Steg 7: Servera champagnen i glas. Drick aldrig direkt från flaskan efter sabrering.

Obs! Gör inte misstaget att dra sabeln upp och ned längs flaskan. Det kan aktivera bubblorna vilket kan göra att flaskan exploderar vid sabrering.

Är det möjligt att sabrera andra drycker än champagne?

Ja, alla mousserande viner och även kolsyrad dryck i flaskor vars form påminner om champagneflaskan kan sabreras. Det är viktigt att det är en glasflaska med kork.

Att tänka på när du köper en champagnesabel

Det finns några saker som du bör tänka på när du köper en champagnesabel. För att hjälpa dig att hitta den bästa champagnesabeln för ditt behov listar vi några saker som du bör tänka på inför ett köp.

Utseende

En champagnesabel är ett föremål som används vid fest och firande och därför bör du välja en modell som du tycker är snygg. Många väljer även att ha champagnesabeln som prydnadsföremål hemma. Det finns modeller från kända designmärken och du väljer själv den som du tycker är finast.

Utformning

Champagnesabelns utformning är avgörande för en lyckad sabrering. Du bör bland annat titta på följande faktorer:

 • Längd
 • Tyngd
 • Balans
 • Grepp

En sabel ska inte vara för kort eftersom det är svårare att sabrera med ett kort skaft. 40-45 centimeter är en bra längd. Det är också viktigt att den inte är för lätt eftersom det blir svårt att hålla den stabil mot flaskan. Den ska även vara greppvänligt så att du enkelt kan dra den över flaskan.

Material

Rostfritt stål är det vanligaste materialet för champagnesablar på den svenska marknaden. Vissa av dem har ett trähandtag och andra är tillverkade enbart av rostfritt stål.

Pris

Det finns både billiga och dyra modeller och det kan vara svårt att veta om det är värt att betala mer för champagnesabel i en dyrare prisklass. En dyr champagnesabel är inte nödvändigtvis mycket bättre än en billigare variant, men däremot bör du undvika de allra billigaste varianterna. För att lyckas med sabreringen krävs det att verktyget håller hög kvalitet. Balans, tyngd och grepp tenderar att vara bättre på något dyrare modeller enligt vårt bäst i test.

Antal användningstillfällen

Sist men inte minst är det viktigt att du överväger när och hur ofta du ska använda din champagnesabel. Om du endast ska sabrera vid ett enstaka tillfälle, exempelvis vid studenten eller vid något annat firande, behöver du inte nödvändigtvis köpa en dyr champagnesabel. Om du vill ha en sabel som du kan plocka fram och använda varje år, exempelvis på nyårsafton, kan du med fördel investera i en champagnesabel av hög kvalitet.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel