Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bästa kolfilterfläkten 2023

Letar du efter en kolfilterfläkt till köket? Spana in vår köpguide med tips och råd inför ditt köp och ta reda på vilken fläkt som är bäst i test.


En bra fläkt är mycket viktigt i köket om du vill minska matoset när du lagar mat. Det finns många olika sorters köksfläktar och här tittar vi närmare på kolfilterfläktar. Det är en återcirkulerande fläkt som passar dig som inte vill eller kan ansluta fläkten till en ventilationskanal.

Vad är en kolfilterfläkt?

En kolfilterfläkt är en sorts köksfläkt som har ett filter gjort av kol. Kol är ett spännande material med täta partiklar som lätt binder andra ämnen. Kol har en naturlig egenskap att fånga upp smuts vilket gör det till ett bra ämne i fläkten. En kolfilterfläkt består av två filter varav det ena filtret sitter på fläktens undersida och samlar upp det första lagret av damm, smuts och matos. Det andra filtret är gjort av aktivt kol och används för att samla upp fett och andra smutspartiklar. Aktivt kol är kol som har behandlats med syre. Syrebehandlingen gör att de små porerna mellan atomerna öppnas upp vilket tillåter kolet att filtrera bord rök, lukt och fett från luften.

En kolfilterfläkt är en så kallad återcirkulerande fläkt, även kallad recirkulerande fläkt eller ventilationslös fläkt. Den här typen av fläkt skiljer sig från utsugsfläktar som suger in oset. Istället filtrerar och cirkulerar luften inne i kolfilterfläkten. Det är en bra fläkt för bostäder som saknar ventilationsgångar.

Att tänka på vid köp av en kolfilterfläkt

Det finns en hel del att tänka på när du köper en kolfilterfläkt. Det är viktigt att jämföra de olika modellerna och märkena för att hitta en som passar just ditt kök. Du bör bland annat välja en fläkt med tillräckligt hög kapacitet, annars riskerar du att få sämre luftkvalitet i köket. Även pris, användarvänlighet, ljudnivå och utseende är viktiga faktorer.

Kapacitet

Det viktigaste är att du köper en kolfilterfläkt som har tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök. Om du väljer en modell som inte håller måttet är det stor risk att fläkten inte uppfyller sin funktion vilket leder till mer matos och smuts i luften i köket. Fläktens kapacitet, även effektivitet, mäts i hur många kubikmeter luft per timme (m³/h) som den klarar av att filtrera. En bra fläkt bör ha en tillräckligt hög kapacitet för att kunna rena all luft i köket minst 10 gånger i timmen.

Du kan enkelt räkna ut hur hög kapacitet din fläkt måste ha genom att multiplicera kökets volym (längd x bredd x höjd) med tio. Om ditt kök är 4 meter x 4 meter x 2,5 meter är den totala volymen 40 m³. När du multiplicerar med 10 får du 400. Med andra ord behöver du en fläkt som har en kapacitet på minst 400 m³ luft/timmen.

Kontrollera även hur många effektlägen för sugstyrka som fläkten har.

Pris

Priset är för många en avgörande faktor när de köper nya produkter. Självklart är det viktigt att inte betala mer än du behöver för en fläkt, men precis som mycket annat så får du vad du betalar för. En bra kolfiberfläkt kostar en del, men å andra sidan så är den oftast bättre på att reducera matoset, tystare och lättare att rengöra.

Användarvänlighet

Det är viktigt att kolfilterfläkten är lätt att använda och rengöra. De flesta modeller har filter som måste rengöras och bytas ut ganska ofta. Generellt har de billigare modellerna filter som måste bytas ut oftare än de dyrare modellerna. Därför är det bra att välja en modell som har filter som är lätta att montera och ta bort. Kontrollera även om fläkten har filter som kan tvättas i diskmaskinen. Det kan underlätta rengöringen avsevärt. Andra saker som kan förbättra användarvänligheten är varningslampor som indikerar när filtret är tilltäppt, enkla knappar, justerbar höjd och praktisk belysning.

Ljudnivå

Kolfilterfläktar är generellt bullrigare än utsugarfläktar och därför är det extra viktigt att tänka på fläktens ljudnivå. Om du ogillar det typiska fläktljudet kan det vara en bra idé att välja en modell med låg ljudnivå.

Utseende

Utseenden på fläkten är såklart viktigt, framför allt för personer som gillar inredning. Det är viktigt att fläkten är funktionell och därför bör du välja en modell som är lite bredare än spishällen.

Thermex Preston II test
Bäst i test
Bäst i test

Thermex
Preston II

Kvalitetsfläkt från Thermex som är lika snygg som effektiv.
stars
Thermex Preston II test

Thermex
Preston II

stars

Kvalitetsfläkt från Thermex som är lika snygg som effektiv.

Priserna visas bland annat med hjälp av

Produktegenskaper

  • 90 cm
  • Max kapacitet: 774 m3/timme
  • LED-belysning
  • Max ljudvolym: 67 decibel
  • Energiklass: A

Produktöversikt

Thermex Preston II är en snygg köksfläkt av modernaste snitt. Den är vägghängd med en vertikal fläktkåpa i rostfritt stål och svart glas. Den finns en touchpanel där du justerar fläktens hastigheter, det finns fyra att välja mellan. Fläkten är även utrustad med timer och energisnål LED-belysning. Med energiklass A är fläkten snäll mot både miljön och plånboken. Den maximala ljudnivån är uppmätt till 67 decibel vilket gör den till en relativt tystgående fläkt. Preston 2 finns öven att köpa i 60 och 80 centimeter.

Se priser på Thermex Preston II


Decor 941 70cm Vägg test
Bästa 70 cm
Bästa 70 cm

Thermex
Decor 941 70cm Vägg

stars
Decor 941 70cm Vägg test

Thermex
Decor 941 70cm Vägg

stars
Priserna visas bland annat med hjälp av

Produktegenskaper

Produktöversikt

Se priser på Decor 941 70cm Vägg


Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

MediaMarkt

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel