Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta det bästa täcket 2021


Tyngdtäcke, duntäcke eller fibertäcke? Läs mer om olika typer av täcken och hitta modellerna som är bäst i test här!

Bästa tyngdtäcke
Cura
of Sweden Pearl
Testvinnande tyngdtäcke som känns mjukt och följsamt.
Bästa duntäcke
Engmo
Dun Cecilia
Fluffigt och lyxigt duntäcke som finns i flera olika värmegrader.
Bästa fibertäcke
Mille Notti
Fibra
Ett fibertäcke som är lätt, isolerande och allergivänligt.
Bästa tyngdtäcke
Bästa tyngdtäcke

Cura
of Sweden Pearl

Testvinnande tyngdtäcke som känns mjukt och följsamt.

Cura
of Sweden Pearl

Testvinnande tyngdtäcke som känns mjukt och följsamt.

Produktegenskaper

 • Finns i många olika vikter
 • Tål maskintvätt
 • Med fästöglor för påslakan

Produktöversikt

Cura of Sweden är ett relativt nytt företag som startade sin verksamhet 2017. Målsättningen är att skapa innovativa produkter för ditt sovrum – allt för att du ska få en så bra sömn som möjligt. Cura of Sweden har vuxit snabbt bara på några år, och är idag en aktör att räkna med på marknaden, inte minst när det gäller tyngdtäcken.

Tyngdtäcket Cura Pearl är en riktig storsäljare, som även har vunnit flera jämförande tester när det gäller just tyngdtäcken. Vikten i täcket kommer från små glaspärlor som är insydda i ett rutnät. Tack vare de små pärlorna känns täcket mjukt och följsamt. Till skillnad från andra typer av tyngdtäcken gör Cura Pearls uppbyggnad att täcket känns varmt, men inte isolerande. Detta innebär en svalare och mer behaglig sovupplevelse.

Cura Pearl finns i sex olika vikter för att det ska finnas någonting som passar för alla; 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kilo. Detta tyngdtäcke tål också maskintvätt – dock gäller det att tänka på att tvättmaskiner har en viktgräns, glöm inte kolla denna innan du tvättar ditt tyngdtäcke i maskin.

Se priser på Cura of Sweden Pearl


Bästa duntäcke
Bästa duntäcke

Engmo
Dun Cecilia

Fluffigt och lyxigt duntäcke som finns i flera olika värmegrader.

Engmo
Dun Cecilia

Fluffigt och lyxigt duntäcke som finns i flera olika värmegrader.

Produktegenskaper

 • Finns i fyra olika värmegrader
 • Högkvalitativa material
 • Tio års garanti

Produktöversikt

Engmo började sin verksamhet i början av 1950-talet, när en man vid namn Thomas Mortensen tillverka kuddar och täcken fyllda med dun i en liten lokal i Stockholm. Idag har företaget vuxit sig stort, och tillverkar några av Skandinaviens finaste dunkuddar och duntäcken. Hos Engmo hittar du produkter som är resultatet av hantverk och lång erfarenhet. Ledorden som driver dem framåt är tradition och innovation.

Duntäcket Cecilia är ett lyxigt och fluffigt täcke fyllt med anddun. Ytterdelen av täcket är sytt i ett rutnät och tillverkat i bomull. För att det ska finnas någonting som passar för alla finns det fyra olika värmegrader att välja på; extra svalt, svalt, medium och varmt. Täcket har en bärighet på 10 och andas väl tack vare det högkvalitativa dunet som det är fyllt med. Engmo Dun Cecilia är allergicertifierat, och om du köper detta täcke får du också en garanti på tio år.

Se priser på Engmo Dun Cecilia


Bästa fibertäcke
Bästa fibertäcke

Mille Notti
Fibra

Ett fibertäcke som är lätt, isolerande och allergivänligt.

Mille Notti
Fibra

Ett fibertäcke som är lätt, isolerande och allergivänligt.

Produktegenskaper

 • Allergivänligt
 • Finns i två olika storlekar
 • FInns i två olika tjocklekar
 • Isolerar väl utan att bli tungt

Produktöversikt

Mille Notti är ett svenskt företag som grundades 1991. De tillverkar allt från kuddar och täcken till handdukar och sängkläder av hög kvalitet. Produkterna är gjorda av sofistikeerat material och Mille Notti arbetar alltid med att utveckla sitt sortiment med nya tekniker och förfinad produktion. När du köper produkter från Mille Notti kan du vara säker på att de är etiskt tillverkade och håller högsta kvalitet.

Fibertäcket Fibra är quiltat och håller högsta kvalitet, det ger en mjuk och lyxig känsla. Täcket är lätt utan att tappa sin höga och jämna isoleringsförmåga. Över tid har täcket visat sig hålla formen bra, du kan alltså njuta av ditt Fibra-täcke i många år framöver. Tyget är tillverkat av fibertät, vit bomull. Fyllningen är HCS polyesterfiber, det innehåller även Allerban som motverkar förekomsten av kvalster, mögel och bakterier. Detta gör täcket till ett mycket bra alternativ även för allergiker. Täcket finns i två olika storlekar, och två olika tjocklekar.

Se priser på Mille Notti Fibra


Olika typer av täcken

Tyngdtäcke

Att välja ett tyngdtäcke för att få en bättre natts sömn blir allt vanligare. Ett tyngdtäcke är, som namnet vittnar om, ett täcke som har inbyggda tyngderna. Vad själva tyngderna består av kan variera – en del täcken är fyllda med pärlor eller särskild fibrer, medan andra består av kedjor eller bollar.

Tanken med ett tyngdtäcke är att det ska skapa ett slags tryck över din kropp som ger en omslutande och avslappnande känsla. Många upplever att de, tack vare användning av ett tyngdtäcke, kan få minskade sömnproblem och reducerade känslor av stress och oro.

Duntäcke

Duntäcken är vanligtvis gjorda i bomull med en fyllning av någon slags dun eller fjädrar. En fördel med att välja ett duntäcke är att dunet har en naturlig förmåga att andas. Det gör att du får en sval och behaglig sovupplevelse med ett duntäcke. Duntäcken känns också normalt sett lätta och mjuka, och finns i flera olika värmegrader för att det ska finnas någonting som passar för alla.

Fibertäcke

Ett fibertäcke, eller syntettäcke som det också kallas, kan vara ett bra alternativ för dig som är allergisk eller på något vis känslig mot naturmaterial. Förutom allergivänligheten är täcken gjorda i syntet normalt sett lätta att ta hand om och tål även att tvättas i tvättmaskin. Fibertäckena kommer med olika fyllnadsvikter för att du enkelt ska kunna hitta ett lagom varmt täcke.

Hur tvättar man ett täcke?

När du ska tvätta täcken, är det bra om du ser till att du har ordentligt med tid avsatt till det. Kanske inte för själva tvätten, men torkningen av täcken tar sin tid eftersom den mår bra av en handpåläggning då och då.

 • Innan du tvättar täcket bör du kolla så att det inte är trasigt någonstans, kontrollera även att det inte är hål i någon söm. Detta kan inte bara förstöra täcket under en tvätt, i värsta fall kan även tvättmaskinen ta skada av ett läckande täcke.
 • Tvätta täcken i naturmaterial med ett enzymfritt tvättmedel. Enzymer bryter nämligen ner det naturliga fett som finns i dun och fjädrar vilket ger täcket dess isolerande egenskaper. Täcken med fiberfyllning kan du tvätta i vilket tvättmedel som helst.
 • Tvätta täcket i 60 grader och avsluta gärna programmet med en lätt centrifugering. Centrifugeras det för hårt kan fyllningen packas och det blir svårare att tumla ut så det blir riktigt fluffigt.
 • Torktumla täcket tillsammans med några tennisbollar, tre till fyra stycken. Bollarna hjälper till att ta bort klumpar i täcket och fördelar täcket jämt med fyllning, dessutom blir täcker mer fluffigt om du använder tennisbollar, eller torkbollar som de också kallas.
 • Ta ut täcket ungefär var 15:e eller var 20:e minut för att skaka ut det. Detta bidrar också till att klumpar motverkas, det fördelar också värmen i täcket så att det torkar jämnt. Fortsätt med denna process tills dess att täcket är helt torrt.
 • Efter att täcket tumlats helt torrt, är det bra att låta det luftas en stund. Det är nämligen viktigt att täcket är helt torrt innan det viks ihop för att det inte ska bildas klumpar eller mögel. Den varma tumlingen gör nämligen att det bildas lite kondens i täcket vilket behöver torkas ut.

Tvätta tyngdtäcken

Det finns väldigt många olika varianter på tyngdtäcken, de skiljer sig åt i både material och fyllning. De flesta tyngdtäcken kan tvättas i 40 grader och sedan hängtorka, men för att vara säker på hur just ditt tyngdtäcke ska tvättas bör du noga läsa tvättråden.

Hur ofta ska man byta täcke?

Det generella rådet är att man byter täcke efter mellan fem och tio år, beroende på slitage med mera. Kudden slits snabbare ut eftersom den blir utsatt för mer slitage. Huvudet vilar oftast på samma ställe på kudden, och kudden har lättare för att absorbera upp svett vilket kortar ner livslängden.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Åhléns

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel