Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa röjsågen 2021


Med en bra röjsåg blir du enkelt av med exempelvis ogräs, sly och mindre träd. Här listar vi några viktiga saker att tänka på när det är dags att köpa röjsåg – och presenterar samtidigt flera populära modeller.

Bästa batteridrivna
Husqvarna
535 iFR
Lätt men kraftfull batteridriven röjsåg från Husqvarna.
Bästa lätta
Stihl
FS 131
Smidig röjsåg från sågproffsen på Stihl.
Bästa budget
Stiga
SBC 226 JD
En lite enklare gräsröjare till ett bra pris.
Bra val
Stihl
FS 460 C-EM K
Kraftfull röjsåg med helelektronisk motorstyrning.
Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna

Husqvarna
535 iFR

Lätt men kraftfull batteridriven röjsåg från Husqvarna.

Husqvarna
535 iFR

Lätt men kraftfull batteridriven röjsåg från Husqvarna.

Produktegenskaper

 • Effekt: 8 200 varv per minut
 • Effektiv och smidig
 • Väger endast 4,5 kilo

Produktöversikt

Det svenska företaget Husqvarna har en lång historia av att tillverka kvalitativa produkter för hem, hobby och trädgård. Verksamheten startade under slutet av 1600-talet, och under åren har man tillverkat allt från symaskiner till mopeder. Idag ligger dock fokus på produkter för skog, park och trädgård. Hos Husqvarna hittar du ett brett utbud av exempelvis gräsklippare, motorsågar och röjsågar. Produkter från Husqvarna präglas av en kombination av hög prestanda, säkerhet och användarvänlighet.

Om du är ute efter en batteridriven röjsåg är det denna modell från Husqvarna ett bra, kraftfullt alternativ. Husqvarna 535 iFR är en effektiv såg som är anpassad för användning i mindre skogsvegetation, gräs och sly. Den har tre olika hastighetslägen för att du ska kunna justera användningen efter dina arbetsförhållanden. Röjsågen är också utrustad med en knappsats som är enkel att använda. Tack vare den låga vikten på bara 4,5 kilo är denna röjsåg bekväm att använda. Den har en effekt på 8 200 varv per minut. 

Se priser på 535 iFR


Bästa lätta
Bästa lätta

Stihl
FS 131

Smidig röjsåg från sågproffsen på Stihl.

Stihl
FS 131

Smidig röjsåg från sågproffsen på Stihl.

Produktegenskaper

 • Effekt: 1 400 watt
 • Med Stihls patenterade 4-MIX-motor
 • Ergonomiskt utformad

Produktöversikt

Det tyska företaget Stihl grundades på 1920-talet och är specialister på maskiner för skog och trädgård. Bland annat är Stihl ett av världens absolut mest sålda motorsågsmärken. Stihls kvalitativa produkter är omtyckta av såväl proffs som hobbyanvändare och deras maskiner presterar ofta bra i jämförande tester. 

Stihl FS 131 är smidig grästrimmer/röjsåg med en effekt på 1 400 watt. Röjsågen är utrustad med Stihls patenterade 4-MIX-motor som gör sågen både lätt att starta och ger en längre driftstid. Stihl FS 131 har ett tvåhandstyre och är ergonomiskt utformad för att den ska vara bekväm att använda. Om du köper denna såg får du även med en bärsele, ett trimmerhuvud samt en sly- och röjsågsklinga.

Se priser på FS 131


Bästa budget
Bästa budget

Stiga
SBC 226 JD

En lite enklare gräsröjare till ett bra pris.

Stiga
SBC 226 JD

En lite enklare gräsröjare till ett bra pris.

Produktegenskaper

 • Effekt: 700 watt
 • Prisvärt alternativ
 • Dubbelhandtag för stadigt grepp
 • Med trimmerhuvud och tretandad klinga

Produktöversikt

Det svenska företaget Stiga startade sin verksamhet på 1930-talet och har en lång erfarenhet av att skapa innovativa produkter för din trädgård. Idag är Stiga framför att kända för sina gräsklippare, men säljer även trädgårdsmaskiner som exempelvis lövblåsar, häcksaxar, motorsågar och jordfräsar.

Stiga SBC 226 JD är en lättmanövrerad gräsröjare med en effekt på 700 watt. Den är mindre kraftfull än övriga maskiner som vi presenterar i denna sammanställning, men är ett prisvärt alternativ för dig som är i behov av bra maskin för gräs och sly. Gräsröjaren är utrustad med ett dubbelhandtag för ett stadigt grepp och kommer även med en sele. Om köper denna gräsröjare får du, förutom ett trimmerhuvud, också med en tretandad klinga som är anpassad för lite kraftigare vegetation.

Se priser på SBC 226 JD


Bra val
Bra val

Stihl
FS 460 C-EM K

Kraftfull röjsåg med helelektronisk motorstyrning.

Stihl
FS 460 C-EM K

Kraftfull röjsåg med helelektronisk motorstyrning.

Produktegenskaper

 • Effekt: 2 200 watt
 • Med helelektronisk motorstyrning
 • Högeffektivt antivibraitonssystem

Produktöversikt

Stihl är ett tyskt företag som grundades på 1920-talet. De är specialister på maskiner för skog och trädgård, och är bland annat ett av världens mest sålda motorsågsmärken. Stihls kvalitativa produkter är omtyckta av såväl proffs som hobbyanvändare och deras maskiner presterar ofta bra i jämförande tester.

Denna röjsåg från Stihl är ett kraftfullt alternativ med en effekt på 2 200 watt. Röjsågen är bekväm att använda och är bland annat utrustad med Stihls helelektroniska motorstyrning M-Tronic. Den har också ett högeffektivt antivibrationssystem, behaglig handtagsvärme och är lätt att starta. Stihl FS 460 C-EM K väger 8,5 kilo. 

Se priser på FS 460 C-EM K


bästa röjsågen

Att välja röjsåg

Det finns många bra röjsågar på marknaden just nu. Det innebär att det finns en röjsåg som passar varje individ och hem.

Kraften är lika med tyngden

För den som vet med sig att det är dags att röja i tyngre vegetation kanske en starkare, mer kraftfull, röjsåg är av intresse. Någonting som kan vara bra att tänka på i det avseendet är att i regel gäller att ju starkare en röjsåg är, desto tyngre är den.

Därför kan det vara en god idé att fundera över om det verkligen är nödvändigt att köpa den starkaste varianten, eller om en lite nättare duger. För den som ska röja ofta och mycket i sin trädgård är kanske ett lättare alternativ bättre, trots att en sådan röjsåg inte är lika kraftfull. Om du istället ska använda röjsågen för att bli av med buskage och mindre träd är det förmodligen nödvändigt att välja en modell med högre prestanda. 

El eller bensin – vad ska jag välja?

Röjsågar drivs oftast av antingen bensin eller el. Fördelen med en bensindriven är att den håller längre, den är också oftast kraftfullare än en eldriven röjsåg. Fördelen med en eldriven är däremot att den är mycket bättre ur miljösynpunkt. Vissa tillverkare använder även ett batteri som går att använda i flera av deras redskap.

De vanligaste tillbehören – och hur man använder dem

Det är inte alltid lätt att rodda i röjarsågsvärlden. När ska man använda vilka tillbehör och hur, egentligen? Här har vi samlat de vanligaste tillbehören till röjsågar och var/hur du ska använda dem.

Slyklinga

Precis som namnet avslöjar är slyklingan till för att röja sly. Använd den med fördel i dikeskanten eller runtom träd.

Gräsklinga

Ogräs, gräs och andra lättklippta oegentligheter i trädgården? Gräsklingan till din tjänst. Gräsklingan är perfekt att använda på ställen där gräsklipparen inte kommer fram, exempelvis runt buskage eller runt träd.

Sågklinga

Sågklingan är den tuffaste klingan i bunten. Det här tillbehöret använder du på tyngre vegetation av vedtyp. Det innebär också att sågklingan med fördel kan användas i samband med slyklingan, för att röja i diken eller på andra platser med tät, snårig vegetation.

Kompostklinga

Kompostklingan tar vid där gräsklingan inte orkar. Kompostklingan är nämligen specifikt framtagen för att kunna hantera snårigare vegetation av gräs och ogräs.

Trådspole

Trådspolen är det tillbehör som oftast används av trädgårdsägare. Tråden är inte lika stark som klingorna men är fantastisk när det gäller finlir runt rabatter och liknande områden.

tillbehör röjsåg

Ta hand om din röjsåg

För att se till att din röjsåg behåller sin kvalitet och funktion är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. 

Fila klingan

Det säger sig kanske självt men ju mer du använder ditt redskap, desto mer slits det. Vissa av tillbehören, såsom sågklingan, kommer därför att behöva filas till slut. För att gå händelserna i förväg kan det därför vara smart att köpa ett verktyg att fila klingan med så snart som möjligt inpå röjsågsköpet.

En tumregel är att lyssna efter ljud. Är den helt tyst behöver klingan filas, låter den då och då som en kyrkklocka är den fortfarande i bra skick.

Rengör ordentligt

Åtminstone en gång per år kan det vara bra att göra rent sin röjsåg ordentligt. Tänk bland annat på att göra följande!

 • Fila klingan
 • Rengöra luftfiltret
 • Byta tråd
 • Rengöra kylflänsarna
 • Fetta in vinkelväxeln

Byt tråd

Tråden kommer att behöva bytas ut till slut – och se till att göra det i tid. Det är smidigt att byta tråd och när man väl kan det går det snabbt. Lyckligtvis finns det färdiga trådrullar att köpa, som man monterar direkt på röjsågen.

Men för den som känner sig säker kan man även köpa lös tråd som man själv rullar på. I det långa loppet är det här alternativet mycket billigare.

Röj säkert med dessa fem tips

Säkerheten framför allt, och det är inget undantag när det gäller röjsågar.

 • Röj aldrig med en trasig klinga – det är livsfarligt.
 • Använd alltid skyddskläder.
 • Hörselskydden på!
 • Ha alltid ett väl tilltaget avstånd till andra människor (minst 15 meter).
 • Välj rätt tillbehör till rätt tillfälle.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 16 produkter som är populära hos .

 • Husqvarna
  115iL
  8.65 (22)
  RANK 1
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  1 990 - 2 990 SEK
 • Hitachi
  CG36DAL (Utan Batteri)
  RANK 3
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  999 - 5 780 SEK
 • Makita
  DUR181Z (Utan Batteri)
  6.6 (4)
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  861 - 1 703 SEK
 • Husqvarna
  115iL + 115iHD45
  RANK 4
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  2 990 - 3 990 SEK
 • Ryobi
  OLT1832 (Utan Batteri)
  7.67 (2)
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  795 - 1 099 SEK
 • Ryobi
  RLT183222S
  RANK 6
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  1 695 - 2 451 SEK
 • Dewalt
  DCM561PB (Utan Batteri)
  8 (2)
  RANK 7
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  1 751 - 2 597 SEK
 • STIHL
  FS 131
  8 (2)
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  4 790 - 5 390 SEK
 • Gardena
  EasyCut Li-18/23
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  1 129 - 2 303 SEK
 • Husqvarna
  535iFR
  RANK 6
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  4 890 - 6 790 SEK
 • Husqvarna
  336FR
  8.6 (4)
  RANK 3
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  4 369 - 6 290 SEK
 • Makita
  DUX60ZM4 (Utan Batteri)
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  2 616 - 5 000 SEK
 • STIHL
  FS 460 C-EM K
  5 (1)
  RANK 7
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  7 867 - 10 290 SEK
 • Husqvarna
  545FXT AutoTune
  RANK 2
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  8 495 - 10 900 SEK
 • Husqvarna
  545FR
  RANK 5
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  6 920 - 9 490 SEK
 • Husqvarna
  555FxT
  RANK 8
  I GRäSTRIMMRAR & RöJSåGAR
  9 185 - 12 900 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore Granngården

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel