Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Välj bästa motorsågen


Ska du köpa motorsåg? Här får du koll på vad som är bra att tänka på, vilka regler som gäller och vilka fem modeller som gör jobbet allra bäst.

Bäst i test
Husqvarna 435 II 13"
Bästa lätta
Stihl MS 201 C-M
Bästa proffs
Husqvarna 550 XPG Mark II
Bästa eldrivna
Stihl MSE 141 C-Q
Prisvärd
Oregon El CS 1500
Bäst i test
Bäst i test

Husqvarna 435 II 13"

En smidig motorsåg som går att använda till mycket.

Husqvarna 435 II 13"

En smidig motorsåg som går att använda till mycket.

Produktegenskaper

 • Enkel att starta
 • Bekväm att använda

Produktöversikt

Husqvarna 435 II 13" är en bensindriven motorsåg som fungerar bra för bearbetning av såväl mindre som medelstora träd. Med sin vikt på 4,2 kilo är motorsågen lätt i förhållande till sin kapacitet. Motorsågen är enkel att starta och lätt att manövrera när du arbetar med den. Den har även ett ergonomiskt handtag vilket gör den bekväm att arbeta med även längre stunder. Husqvarna 435 II 13" har också en så kallad X-TORQ-motor som innebär en lägre bränsleförbrukning.

Se priser på Husqvarna 435 II 13"


Bästa lätta
Bästa lätta

Stihl MS 201 C-M

Lättviktssåg med stor kapacitet.

Stihl MS 201 C-M

Lättviktssåg med stor kapacitet.

Produktegenskaper

 • Lätt
 • Med bränslesnål motor
 • I den dyrare prisklassen

Produktöversikt

Stihl MS 201 C-M är stortillverkaren Stihls lättaste proffsmotorsåg och med sina 3,9 kilo är den en riktig uppstickare på marknaden när det gäller vikt i relation till kapacitet. Denna såg är perfekt för kvistning och fällning av mindre träd, men klarar också lite grövre arbeten oväntat bra. Motorsågen sköts med ett engreppsreglage, och är enkel att både starta och använda. Stihl MS 201 C-M är utrustad med en bränslesnål 2-MIX-motor som dessutom är effektstark.

Se priser på Stihl MS 201 C-M


Bästa proffs
Bästa proffs

Husqvarna 550 XPG Mark II

Kraftfull och ergonomisk proffssåg.

Husqvarna 550 XPG Mark II

Kraftfull och ergonomisk proffssåg.

Produktegenskaper

 • Stark
 • Uppvärmt handtag
 • Flexibel
 • Priset

Produktöversikt

Husqvarna 550 XPG Mark II är en kraftfull proffssåg som fungerar väl att använda till sågning av såväl mindre som större träd. Motorsågen väger 5,5 kilo och har en effekt på hela 3000 watt. Husqvarna 550 XPG Mark II fungerar med svärd som är mellan 13 och 20 tum långa, beroende på vad du har för behov. Motorsågen är även utrustad med ett ergonomiskt handtag, som dessutom har en uppvärmningsfunktion som bidrar till en behagligare upplevelse när du använder sågen.

Se priser på Husqvarna 550 XPG Mark II


Bästa eldrivna
Bästa eldrivna

Stihl MSE 141 C-Q

Eldriven motorsåg för arbeten inomhus och i trädgården.

Stihl MSE 141 C-Q

Eldriven motorsåg för arbeten inomhus och i trädgården.

Produktegenskaper

 • Du slipper buller
 • Extra säkert bromssystem
 • Sladden beränsar användningen

Produktöversikt

Stihl MSE 141 C-Q är en eldriven motorsåg med sladd som passar bra för arbeten inomhus eller enklare arbeten i din trädgård. Med en eldriven motorsåg slipper du både avgaser och buller, vilket gör Stihl MSE 141 C-Q bekväm att använda. Denna motorsåg väger lite drygt 4 kilo. Med Stihls Quickstop Super bromssystem får du även ökad säkerhet. Systemet innebär att kedjan inte bara stannar vid kast eller när kedjebromsen aktiveras, utan även om du släpper det bakre handtaget.

Se priser på Stihl MSE 141 C-Q


Prisvärd
Prisvärd

Oregon El CS 1500

Prisvärd motorsåg med hög kapacitet.

Oregon El CS 1500

Prisvärd motorsåg med hög kapacitet.

Produktegenskaper

 • Lågt pris
 • Kraftfull
 • I det tyngsta laget

Produktöversikt

Oregon El CS 1500 ligger i en lite lägre prisklass än de övriga motorsågarna i vår sammanställning. Motorsågen har en kraftfull motor på 2400 watt, och kommer med ett långt svärd på 18 tum. Den höga effekten påverkar dock vikten, då Oregon El CS 1500 väger 5,7 kilo. Det gör den ganska tung i jämförelse med andra eldrivna motorsågar. Dena motorsåg är ett bra alternativ för dig som vill lägga lite mindre pengar och kanske inte använder din motorsåg så ofta, men som ändå vill ha en kraftfull såg som får jobbet gjort.

Se priser på Oregon El CS 1500


Hur väljer jag rätt motorsåg?

Det finns några olika saker som kan vara bra att tänka på om du ska köpa en ny motorsåg. För det första behöver du fundera kring hur ofta och i vilka sammanhang du kommer att använda motorsågen – är det viktigast att den är kraftig, lätt eller hur den drivs för just ditt användningsområde?

När det gäller driften är de flesta motorsågar som säljs antingen bensindrivna eller eldrivna – där de eldrivna även kan delas upp i de som kräver sladd och de som har ett uppladdningsbart batteri. Bland det populära motorsågarna är det dock främst bensindrivna varianter som dominerar, men det finns absolut sammanhang där en eldriven passar bättre – exempelvis vid arbete inomhus eller enklare trädgårdsarbeten.

Nästa steg är att fundera på hur kraftfull du vill att motorsågen ska vara. Ska du kapa breda stockar och fälla stora träd, eller mest arbeta i trädgården med kvistning och fällning av småträd? Ofta står även motorsågens effekt i direkt relation till hur tung den är – ju starkare motor desto tyngre såg. Effekten i relation till vikten har dock också att göra med om du väljer en motorsåg ur proffssortimentet eller inte – dessa är ofta jämförelsevis tystare.

Om du ska såga långa dagar, och inte nödvändigtvis i så kraftigt virke, kan det vara smart att välja en lättare variant som sliter mindre på din kropp. Hur stark sågen behöver vara har också naturligtvis att göra med vilka träslag som du ska såga i – det är en viss skillnad på att fälla en ek och en gran när det gäller fibertäthet!

Motorsågskörkort – vad finns det för regler?

2012 kom nya regler kring hur man får använda en motorsåg om man saknar teoretisk och praktisk utbildning – alltså ett så kallat motorsågskörkort. Generellt sett kan man säga att du som markägare har rätt att använda din motorsåg på din egen mark utan att behöva genomgå någon utbildning. Detsamma gäller för din nära familj som föräldrar, barn och sambo/make/maka. Om du däremot använder motorsågen på någon annans mark, till exempel hjälper en granne, krävs ett motorsågskörkort. Om man bryter mot reglerna utgår vanligtvis böter.

Även om du endast kommer att använda din motorsåg på egen mark kan det vara en god idé att överväga att gå en kurs om du använder motorsågen ofta. På kursen lär du dig hur du effektivt och ergonomiskt använder din motorsåg – och får framför allt breda kunskaper kring hur du arbetar säkert.

Glöm inte säkerhetsutrustning!

Något som är av stor vikt om du ska använda en motorsåg är att se till att du har rätt skyddsutrustning. En viktig del av skyddsutrustningen är att ha en hjälm med både skyddsvisir och hörselkåpor. Kraftiga motorsågar låter ofta mycket, vilket gör hörselskydd absolut nödvändigt. Med hjälm och visir skyddar du dessutom huvud och ansikte, ett område som kan vara känsligt exempelvis vid det som kallas kast med motorsåg. Kast innebär att sågbladet slås uppåt, vilket exempelvis kan hända om du sätter i den övre delen av svärdet i trät först.

En annan del av säkerhetsutrustningen som är av stor vikt är sågskydd i byxor och kängor/stövlar då du ofta sågar nedåt eller i låg höjd. För dig som arbetar mer regelbundet med motorsåg, exempelvis i skogsmiljö, rekommenderas även handskar med sågskydd och kläder med varselfärger på överkroppen. 

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Granngården

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel