Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Den bästa perkulatorn 2024

Det är många som hävdar att perkulatorn ger det godaste kaffet. Till dig som tillhör de som tycker det blir godast kaffe i en perkulator, har vi här valt ut de bästa modellerna.

Bäst i test
Bäst i test

C3
Perkulator Basic

En populär och prisvärd perkulator som är enkel att använda.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

C3
Perkulator Basic

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En populär och prisvärd perkulator som är enkel att använda.

Produktegenskaper

 • Lätt att använda
 • Med automatisk avstängningsfunktion
 • Meddelar när kaffet är klart

Produktöversikt

C3 är ett svenskt varumärke som tillverkar olika typer av hushållsprodukter. Företaget startade sin verksamhet 1997 och i deras sortiment finns bland annat kaffebryggare, perkulatorer och blenders.

C3 Perkulator Basic är en populär perkulator som har fått genomgående goda omdömen av nöjda konsumenter. Den har även placerat sig bra i jämförande tester av perkulatorer. Perkulatorn har en stilren design och har en utsida av rostfritt stål. Den ger cirka sex koppar kaffe och är enkel att använda. Genom måttskalan på vattenbehållaren ser du enkelt till att få lagom mycket vatten.

Denna perkulator är även utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som innebär att den stänger av sig 40 minuter efter att den sattes igång. Dessutom finns en lampa som tänds för att meddela när kaffet är klart.

Se priser på C3 Perkulator Basic


Populär
Populär

C3
Perkulator 12 kp

Sladdlös perkulator i stilren design.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

C3
Perkulator 12 kp

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Sladdlös perkulator i stilren design.

Produktegenskaper

 • Rymmer tolv koppar
 • Med automatisk avstängning
 • Sladdlös modell

Produktöversikt

Hos det svenska företaget C3 hittar du en rad olika hushållsprodukter, som bland annat kaffebryggare och blenders. Här finns också flera olika omtyckta perkulatorer, bland annat denna modell som rymmer tolv koppar.

Perkulatorn har en stilren design och är bland annat utrustad med automatisk avstängning. Det finns också en signallampa som tänds så snart kaffet är klart. Denna modell är sladdlös, vilket gör serveringen av kaffe mycket enkel. 

Se priser på Perkulator 12 kp


bästa perkulatorn

Hitta den bästa perkulatorn

En perkulator är en sorts kaffebryggare som till utseendet påminner om en termos med hällpip och ett handtag. Den står på en bottenplatta som värms upp och brygger kaffet. När bryggningen är klar kan sedan kannan ställas direkt på bordet, konstruktionen gör att den håller kaffet varmt länge.Det finns även perkolatorer som är tillverkade i metall, de håller också värmen bra.

Så här fungerar en perkulator

En perkulator fungerar ungefär på samma sätt som en kaffebryggare, med vatten som rinner igenom malet kaffe. Så här fungerar en perkulator steg för steg.

 1. Perkulatorn fylls med vatten, dock inte mer än till maxgränsen som är under kaffebehållaren.
 2. När perkulatorn slås på, börjar vattnet värmas upp.
 3. Genom trycket som bildas, pressas sedan vatten upp genom ett stigarrör som går hela vägen upp till toppen.
 4. I toppen av röret sitter en spridare, som håller ut vattnet över kaffebehållaren.
 5. Vattnet silas genom kaffebehållaren och rinner sedan ner till vattnet.
 6. Eftersom vattnet är kallare än det kaffe som silats ner, kommer processen börja om igen tills dess att allt har samma höga temperatur. Det betyder att det i slutet av bryggningsprocessen, är kaffe som sugs upp genom stigarröret och sedan silas igenom kaffet. Många menar att processen där kaffe silas genom kaffe, ger en rikare och mer aromatisk smak.

Tänk på att använda speciellt kaffe till din perkulator. Vanligt bryggkaffe är för finmalet och kan ge en besk och vass smak. Kaffe till perkulatorer ska vara grovmalet.

Bäst i test perkulator perkolator hur funkar en perkulator

Rengöring

Vatten innehåller en viss mängd kalk, det är kalken som gör att glas kan få som en grå och trist beläggning vilken kan vara rätt svår att få bort. Kalket är kvar även när vatten har dunstat bort, så även en perkulator kommer med tiden få lite kalkbeläggningar inuti.

Precis som med en kaffebryggare, är det därför viktigt att med jämna mellanrum avkalka perkulatorn så att vatten kan rinna utan motstånd. Om man inte rengör tillräckligt ofta är risken att det blir helt stopp av all beläggning som bildats.

En perkulator avkalkas på samma sätt som en kaffebryggare, antingen med speciella avkalkningstabletter eller med en antingen citron, bakpulver eller vinäger/ättika.

Avkalkning med citron

Häll en liter vatten i perkulatorn tillsammans med saften från en pressad citron. Kör sedan perkulatorn en gång och låt den sedan stå en halvtimme. Skölj sedan ur noga, och kör gärna igenom perkulatorn en gång med bara vatten.

Avkalkning med vinäger

Häll upp en liter vit vinäger eller ättika i perkulatorn och toppa sedan upp med vatten. Starta inte perkulatorn, utan låt den stå i cirka en timma. Skölj sedan noga ur och kör igenom med bara vatten en gång.

Avkalkning med bakpulver

Fyll upp perkulatorn med vatten och häll sedan i tre till fyra matskedar bakpulver. Kör sedan igång perkulatorn och låt den köra en runda. Låt vattnet svalna och diska sedan noga med en diskborste på insidan. Häll sist ut vattnet och skölj ur noga, kör gärna igenom en sista gång med bara vatten.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel