Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Ta dig fram snabbare med den bästa elcykeln


Vill du transportera dig på ett billigt, miljövänligt och smidigt sätt? Vet du inte vilken elcykel du ska välja? Vi listar fem elcykelmodeller som är bäst i test och hjälper dig att hitta den bästa elcykeln för dina behov.

Bäst i test
Batavus
Harlem E-Go
Klassisk elcykel i helsvart - lika funktionell som snygg.
Bästa sportiga
Merida
Espresso L 300 Se EQ
Lättkörd elcykel som fungerar lika bra på asfalt som lättare terräng.
Bästa herrmodell
Batavus
Zonar
Den perfekta pendlarcykeln som är välutrustad med pigg motor.
Bra val
Batavus
Zonar
Hybridcykel som klarar stadskörning lika bra som terräng.
Bäst i test
Bäst i test

Batavus
Harlem E-Go

Klassisk elcykel i helsvart - lika funktionell som snygg.

Batavus
Harlem E-Go

Klassisk elcykel i helsvart - lika funktionell som snygg.

Produktegenskaper

 • Dammodell
 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Laddningstid: 3,5 timme
 • 7 växlar
 • Ramlås

Produktöversikt

Hyllad elcykel som fått fina recensioner av bland annat Aftonbladet Plus, Expressen och M3 Sveriges Prylsajt. Den klassiska dammodellen kombinerad med den mattsvarta finishen blir en spännande konstrast som känns helt i tiden. Cykeln är perfekt för stadscykling med en räckvidd på 4-7 kilometer beroende på körning. Efter 3,5 timma är batteriet fulladdat igen och cykeln är redo för nästa tur. Perfekt att kunna ta till jobbet där du kan ladda den under arbetsdagen och sedan handla mat på vägen hem som du förvarar i den robusta korgen.

Batteriet är placerat centralt på cykeln ram vilket ger stabilitet och kraft. Det finns fyra olika assistansnivåer att välja mellan så att du kan anpassa kraften till varje tillfälle, däribland finns en Walk-Assist som hjälper till även när du leder cykeln. Med sju växlar, pakethållare och styrlås är detta den perfekta elcykeln för de flesta tillfällen.

Se priser på Batavus Harlem E-Go


Bästa sportiga
Bästa sportiga

Merida
Espresso L 300 Se EQ

Lättkörd elcykel som fungerar lika bra på asfalt som lättare terräng.

Merida
Espresso L 300 Se EQ

Lättkörd elcykel som fungerar lika bra på asfalt som lättare terräng.

Produktegenskaper

 • Växlar från Shimano
 • Hydrauliska skivbromsar från Shimano
 • Pakethållare
 • Stänkskärmar
 • Antal växlar: 9
 • Laddningstid: 4h
 • Räckvidd: 5-8 mil

Produktöversikt

Merida Espresso L 300 Se EQ är en elegant och välutrustad elcykel som passar lika bra för pendling som för nöjesturer. Den har fått höga betyg av både Aftonbladet Plus och M3 som prisade cykelns goda komfort och kraftfulla batteri. Ramen är lätt i hydroformad aluminium med drivenheten placerad centralt vilket ger en cykel som är stark (60Nm), går ryckfritt och ger en naturlig och rolig cykelkänsla. Displayen är lättläst och visar bland annat körsträcka, vald assistansnivå och batteriets räckvidd. På fyra timmar är batteriet fulladdat och ger en längre räckvidd än många andra elcyklar av liknande modell.

Se priser på Merida Espresso L 300 Se EQ


Bästa herrmodell
Bästa herrmodell

Batavus
Zonar

Den perfekta pendlarcykeln som är välutrustad med pigg motor.

Batavus
Zonar

Den perfekta pendlarcykeln som är välutrustad med pigg motor.

Produktegenskaper

 • Hydrauliska skivbromsar
 • Shimano växlar
 • Fyra assistansnivåer
 • Flera funktioner i displayen
 • Räckvidd: upp till 70 km

Produktöversikt

Batavus Zonar är sportigare elcykel som passar lika bra i stadsmiljö som i lättare terräng, men även ett bra val om du gillar att träna kondition. Den fick toppbetyg i ett jämförande test av elcyklar som genomfördes av Aftonbladet och dessutom blivit utnämnd till favorit av flera andra recensenter och butiker. Framdriften är stark och cykeln accelererar snabbt. Den intelligenta displayen har fyra olika assistansnivåer, tripmätare, odomoter och visar aktuell samt genomsnittlig hastighet.

Se priser på Batavus Zonar


Bra val
Bra val

Batavus
Zonar

Hybridcykel som klarar stadskörning lika bra som terräng.

Batavus
Zonar

Hybridcykel som klarar stadskörning lika bra som terräng.

Produktegenskaper

 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Laddningstid: 3,5 timme
 • 10 växlar
 • Ramlås

Produktöversikt

Denna hybridcykel från Batavus är en mycket omtyckt modell som fått fina omdömen från nöjda kunder såväl som positiva recensioner från exempelvis Aftonbladet Plus och TeknikRåd. Cykeln klarar av både stadskörnings och terrängåkning utmärkt. Detta är det perfekta valet för dig som vill ha ut så mycket som möjligt av din elcykel, för dig som vill ha en cykel för transportåkning som du även kan träna kondition på.

Cykeln har tio växlar, stark framdrift och kan accelerera snabbt. Den starka motorn är centralt placerad på ramen vilket ger cykeln fenomenal stabilitet. I den intelligenta displayen kan du välja mellan fyra olika assistansnivåer samt hålla koll på hastigheten och distansen.

Se priser på Batavus ZonarDet finns otroligt många olika elcykelmodeller på marknaden, med stora variationer i egenskaper och prestanda. Att välja elcykel innebär inte bara att välja en cykel du trivs med, utan också att välja det elassistanssystem som passar dina behov.

Elcykel - en långsiktig investering

Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på en elcykel? Elcyklar finns verkligen i alla möjliga prisklasser. De absolut billigaste går att få för under 10 000 kr, men det finns också elcyklar för långt över 20 000 kr.

När du köper en elcykel och du har för avsikt att använda den ofta kan det vara värt att öppna plånboken. Precis som när du köper en vanlig cykel så får du vad du betalar för, och det finns mer som kan krångla och gå sönder hos en elcykel. Tänk på de pengar du sparar på att cykla istället för att åka bil eller kollektivtrafik, eller den tid du sparar på att inte behöva trampa cykeln helt för egen maskin.

Ta reda på servicemöjligheterna hos leverantören, så att du kan få tag på teknisk support och reservdelar om det skulle behövas. Fråga också leverantören hur mycket ett nytt batteri kostar, då det kommer att behöva bytas ut förr eller senare.

Konstruktion

När du ska köpa elcykel kan du tänka i princip som om du skulle köpa en vanlig cykel.

Vilken typ av cykel du är ute efter beror på hur tänker använda den. Behöver du en klassisk cykel för stadscykling, en lite sportigare hybrid eller en mountainbike? Vill du ha en smidig vikcykel eller en robust lastcykel?

Tänk sedan efter vilken typ av broms du söker, hur många växlar du vill ha, och välj en cykel med en ram av god kvalitet. En elcykel behöver tåla mer belastning än en vanlig cykel, så ramen, däcken och ekrarna bör vara lite kraftigare.

En elcykel är mer känslig för väder och vind än en vanlig cykel på grund av alla elledningar och elektronikkomponenter. Välj en cykel där alla elektriska komponenter är ordentligt tätade och titta på hur elledningarna är dragna. Kolla också på displayer och reglageknappar när du väljer cykel. Storleken på knapparna kan vara extra viktig om du vintercyklar med vantar på händerna.

Batteriet

Batteriet utgör ofta ungefär en fjärdedel av priset på din elcykel, så det är smart att titta på hur långt batteriet kan ta dig på en laddning. En modern elcykel borde ha minst 400-500 Wh.

Batteriet kan sitta under pakethållaren, i anslutning till ramen eller i ramen. Om batteriet sitter under pakethållaren får cykeln en högre tyngdpunkt, vilket kan påverka körkänslan. Det kan också göra det svårt att montera cykelbarnstol eller cykelkorg bak.

Tyvärr är både elcyklar och batterier stöldbegärliga. Se till att batteriet kan låsas fast om du inte kan ta med dig batteriet när du låst fast din cykel.

Hur lång livslängd har ett elcykelbatteri?

Batteriets livslängd skiljer sig åt mellan olika modeller, men räkna med att kapaciteten håller bra i minst tre år. Du kan själv maximera batteriets livstid genom att ta hand om det på bästa vis. Det kan bland annat innebära att:

 • hålla batterinivån mellan 20% och 80% i största möjliga mån
 • inte låta batteriet laddas ur helt innan det laddas
 • ladda och förvara batteriet torrt inomhus
 • bara använda den medföljande laddaren
 • förvara batteriet vid runt 15°C och med 35-50% laddning när det inte används under längre perioder

Välj rätt motorsystem

En navmotor sitter ofta i cykelns framhjul, och kan inte dra nytta av cykelns växlar. Navmotorn stör inte växlandet och gör det möjligt att ha fotbroms. Kraften fördelas också bättre mellan hjulen med motor i framhjulet och trampdrift på bakhjulet.

Var försiktig så att du inte överbelastar navmotorn genom att till exempel cykla med tung last i branta backar.

En mittmotor hittar du vanligtvis på de dyrare elcykelmodellerna. Motorn är placerad i cykelns vevparti, och driver bakhjulet via kedjan och det vanliga växelsystemet. Cykeln blir stark vid nedväxling, och cyklingen känns mer naturlig. Motorns vikt blir centrerad och du slipper kablar i hjulen, vilket underlättar om du behöver laga en punka.

En mittmotor sliter mer på kedjan och den bakre växelkransen.

Klassas elcykel som en cykel eller en moped?

Rent trafikregelmässigt är en elcykel likvärdig en vanlig cykel utan elassistans. En elcykel får ha en motor på högst 250 W och får bara ge hjälp när cykeln trampas (promenadfart undantaget) och vid hastigheter upp till 25 km/h. Vid hastighet över 25 km/h stängs motorn av.

Om du köper något som kallas för motoriserad cykel eller speedbike klassas den som en moped. En motoriserad cykel har trampor och en motor som får ge assistans upp till 45 km/h. Dessa fordon får inte köras på cykelbana. De ska dessutom ha registreringsskylt och vara trafikförsäkrade. Du som kör ska ha godkänd mopedhjälm och körkort klass AM eller högre.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 20 produkter som är populära hos .

 • Crescent
  Elina 2021 (Elcykel)
  RANK 1
  I ELCYKLAR
  18 999 - 20 495 SEK
 • B'Twin
  Tilt 500 2020 (Elcykel)
  RANK 2
  I ELCYKLAR
  3 499 - 3 499 SEK
 • Freev
  EVB 700 (Elcykel)
  RANK 5
  I ELCYKLAR
  0 - 5 990 SEK
 • Monark
  Emma 7vxl 2021 (Elcykel)
  RANK 9
  I ELCYKLAR
  15 995 - 16 999 SEK
 • Crescent
  Elora 2021 (Elcykel)
  3.5 (1)
  RANK 4
  I ELCYKLAR
  24 480 - 27 995 SEK
 • Crescent
  Elmo 2021 (Elcykel)
  RANK 8
  I ELCYKLAR
  24 999 - 27 495 SEK
 • Babboe
  Big-E (Elcykel)
  RANK 9
  I ELCYKLAR
  25 485 - 25 999 SEK
 • Monark
  Karin 3vxl 2021 (Elcykel)
  RANK 7
  I ELCYKLAR
  16 995 - 17 995 SEK
 • Specialized
  S-works Turbo Levo SL 2020 (Elcykel)
  RANK 3
  I ELCYKLAR
  148 999 - 163 889 SEK
 • Freev
  EVB 500 (Elcykel)
  RANK 8
  I ELCYKLAR
  3 990 - 3 990 SEK
 • Xiaomi
  Mi QiCycle Folding 2020 (Elcykel)
  RANK 3
  I ELCYKLAR
  8 581 - 13 560 SEK
 • Ecoride
  Ambassador 28" 8vxl AXS H-8 Dam 2021 (Elcykel)
  RANK 2
  I ELCYKLAR
  16 980 - 18 995 SEK
 • Batavus
  Harlem E-Go 2021 (Elcykel)
  RANK 8
  I ELCYKLAR
  26 590 - 29 999 SEK
 • Crescent
  Elder 2021 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  25 990 - 27 995 SEK
 • Merida
  eSpresso 300 SE EQ 2021 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  26 999 - 29 999 SEK
 • EvoBike
  Sport-8 250W 2021 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  13 995 - 13 995 SEK
 • Winther
  Superbe 1 Dam 2021 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  12 490 - 19 990 SEK
 • Batavus
  Harlem E-Go Dam 2021 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  26 970 - 29 999 SEK
 • Merida
  eSpeeder 400 EQ 2021 (Elcykel)
  RANK 6
  I ELCYKLAR
  24 995 - 32 999 SEK
 • Monark
  Sture 7vxl Hybrid 2020 (Elcykel)
  RANK 10
  I ELCYKLAR
  15 995 - 19 990 SEK

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel