Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Duschkabin - snygg och praktisk i badrummet

Dags att fräscha upp i badrummet? Då kan en duschkabin vara ett bra val att ersätta ett gammalt badkar eller en sliten duschvägg med. Oavsett om du är ute efter lyx eller budget bör du sträva efter att välja en kabin av bra kvalitet så att den håller i många år. Här listar vi modellerna som är bäst i test.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Ifö
Next NKH
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Smidig duschkabin från svenska Ifö som finns i flera storlekar.
Bästa design
Bästa design, Bathlife Betrakta
Bathlife
Betrakta
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Snygg duschkabin som finns i flera olika varianter.
Bäst för lågt tak
Ifö
Next NKH-L Låg
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
En mindre modell som passar i de flesta badrum.
Bäst i test
Bäst i test

Ifö
Next NKH

Smidig duschkabin från svenska Ifö som finns i flera storlekar.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Ifö
Next NKH

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Smidig duschkabin från svenska Ifö som finns i flera storlekar.

Produktegenskaper

 • Finns i flera storlekar
 • Välj mellan klart glas eller mönstrad styren
 • Kabinkar i emaljerad stålplåt
 • Justerbart kabinkar

Produktöversikt

En duschkabin med rena linjer som ger ett smidigt intryck. Kabinen har hörningång med dubbla skjutdörrar. Du kan själv välja om du vill ha dörrar och sidostycken i klart glas eller mönstrad styren. Utrustad med avställningshylla och praktisk placering gör duschblandare. Duschkabinen har två vita bakstycken, som effektivt döljer både vägg och rörinstallationer.

Duschen är hygienisk och är lätt att hålla ren. Med vitlackerade profiler som är släta, och som har dolda tätningslister, vilket gör att det inte blir några onödiga skarvar och samtidigt hygienen. Dörrarna har också vipp-funktion som gör det enkelt att komma åt och göra rent.
Duschkabinen har ett lågt insteg som gör att den passar alla. Med både topp- och bottenprofil blir det en stabil dusch. Kabinkaret är tillverkad i vit emaljerad stålplåt. Det är också justerbart, så duschkabinen alltid kan stå rakt även vid golvlutning.

Kabinen finns i flera storlekar:
70 x 90 cm
80 x 80 cm
90 x 70 cm
90 x 90 cm


Test Bathlife Betrakta
Bästa design
Bästa design

Bathlife
Betrakta

Snygg duschkabin som finns i flera olika varianter.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Test Bathlife Betrakta

Bathlife
Betrakta

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Snygg duschkabin som finns i flera olika varianter.

Produktegenskaper

 • Härdat säkerhetsglas
 • Med hörningång
 • Finns med rundad och rak kant

Produktöversikt

Om du är ute efter en stilren duschkabin kan denna modell från Bathlife vara ett bra alternativ. Duschkabin har en hörningång och själva glaset är sex millimeter tjockt härdat säkerhetsglas. I botten hittar du ett stabilt kar som är gjort i vit akryl.

Bathlife Betrakta kommer i flera olika utformningar, antingen med rundad kant eller rak kant. När du köper denna kabin ingår även bottenventil och avlopp.


Bäst för lågt tak
Bäst för lågt tak

Ifö
Next NKH-L Låg

En mindre modell som passar i de flesta badrum.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Ifö
Next NKH-L Låg

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

En mindre modell som passar i de flesta badrum.

Produktegenskaper

 • Mått: 80 x 80 x 185,5 cm
 • Hel frontplåt för kabinkaret
 • Justerbar höjd på kabinkaret
 • Hylla för tvål och schampo

Produktöversikt

Denna duschkabin passar bra om du inte har så högt till taket i ditt badrum. I och med ett justerbart kabinkar har den en höjd på endast 185,5 – 190,5 cm. Bredden och längden mäter 80 x 80 cm. Tack vare hörningången kan den placeras antingen i ett hörn eller mot en enstaka vägg.

Kabinen har rena profiler och ger ett smidigt intryck. Den har en hel frontplåt till kabikaret, vilket leder till en hygienisk dusch som är lätt att hålla ren. De vita bakstyckena döljer även eventuella rör på ett praktiskt sätt. Den har ett lågt insteg som gör att den passar alla. Kabinen är utrustad med en praktisk hållare för duschblandaren, samt en hylla för tvål och schampo.

Se priser på Ifö Next NKH-L Låg


Ett vitkaklat badrum med ett badkar, handfat och en duschkabin

Få en skön dusch med duschkabin

Att installera en duschkabin i badrummet gör att duschandet blir både avkopplande och funktionellt. Dagens modeller är snyggt designade och det går att hitta kabiner i exklusiva material med bekvämligheter som exempelvis massagestrålar för ryggen, takdusch, belysning och högtalare.

En av duschkabinens många fördelar är att den tar liten plats jämfört med ett badkar. Den är dessutom mycket funktionell eftersom den har ett stabilt golv och ytor för att ställa hygienprodukter. Eftersom vattnet endast träffar kabinens väggar och golv bidrar den till att minska fuktproblem i badrummet.

Många upplever också att värmen behålls bättre i en duschkabin än om du står och duschar bakom exempelvis ett duschdraperi. Kabinen bildar ett slags "värmebås" som gör att värmen stannar kvar lite längre. Det gör att duschen blir mer behaglig, särskilt under kalla dagar.

Fördelar med duschkabin

 • Dagens modeller är snyggt designade och går att få till ett bra pris.
 • Tar lite plats jämfört med ett badkar.
 • Blir ett behagligt klimat eftersom kabinen har väggar och dörrar. Extra skönt under kyliga vinterdagar att ha sitt eget lilla "värmebås".
 • Minskar risken för fuktproblem eftersom vattnet inte kommer i direktkontakt med väggar och golv.
 • Relativt enkel att installera själv så länge du kan koppla ihop blandaren med de befintliga vattenledningarna.
 • Går att spara pengar genom att välja ett munstycke som är snålspolande.

Välj bästa duschkabinen

Vilken kabin du ska välja beror på främst tre faktorer. Hur stor platsen är, vilka funktioner du önskar samt vilket pris du kan tänka dig att betala. Det finns exempelvis riktigt lyxiga modeller som har inbyggd takdusch och massagesystem samt även bluetooth, högtalare och belysning. Även design och typ av glas spelar roll för hur lyxig duschkabinen känns. Naturligtvis blir prislappen högre när kabinen är lyxutrustad. Är du enbart ute efter en funktionell kabin som går att duscha bekvämt i går det att komma ner i pris till cirka 3 000 kr.

Innan du beställer duschkabin bör du mäta utrymmet där den ska stå. Glöm inte heller bort att mäta dörröppningen in till badrummet så att duschkabinen går att få in. Duschkabiner går att få i flera olika storlekar. En vanlig bredd är 80x80cm men även andra storlekar förekommer såsom 90x90cm och 100x100cm. Höjden varierar men brukar vara drygt två meter. För badrum med låg takhöjd går det att få modeller som är endast 190 cm.

Spara vatten - och pengar- när du duschar

Vatten är en av de viktigaste resurserna på jordklotet och därför värt att värna om. Att minska vattenförbrukningen innebär inte bara att det är miljövänligt utan också att det är vänligt för din plånbok. Om du bor i hus eller en lägenhet där du betalar för det vatten som hushållet använder finns en hel del pengar att spara.

Det enklaste sättet att minska vattenförbrukningen är att ta kortare duschar. Till exempel är det bra att stänga av vatten när du tvålar in dig eller schamponerar håret. För att minska vattenförbrukningen ännu mer är det smart att välja ett duschmunstycke som är snålspolande. Jämför gärna olika modeller och läs produktbeskrivningen för att se hur stor vattenförbrukning de olika duschkabinerna har.

Att minska sin vattenförbrukning handlar också i stor utsträckning om att förändra ett invant beteende. Kanske brukar du sätta igång duschen och gå därifrån för att vattnet ska bli ordentligt varmt? Det leder tyvärr till onödigt stor förbrukning. Vänj dig istället med att sätta igång vattnet och hoppa in i duschen så fort det är tillräckligt varmt, ofta efter bara några sekunder.

Tips för att spara vatten

 • Stäng av vattnet vid användning av tvål och schampo.
 • Förkorta duschtiden: Genom att bara minska den genomsnittliga duschtiden med några minuter går det att sparar många liter vatten varje år, ofta mer än 20 000 liter per person!
 • Ändra beteendet: Fundera över hur ditt beteende ser ut idag. Brukar du sätta igång duschen en stund innan för att vattnet ska bli varmt? Se till att börja duscha så fort det är tillräckligt varmt istället för att gå bort och låta vattnet stå och rinna onödigt länge.

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel