Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Den bästa dörrklockan 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Utbudet av dörrklockor är stort och det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa. Fundera på vilken typ av dörrklocka du vill ha, hur mycket pengar du vill lägga ut på den och titta sedan på vilken dörrklocka som är bäst i test utifrån dina preferenser. I den här texten hjälper vi dig att hitta den bästa dörrklockan för dig.

dörrklocka bäst i test

Olika typer av dörrklockor

Det finns många olika typer av dörrklockor, en del är mycket avancerade med exempelvis en kamera medan andra är av en mycket enkel variant. Olika typer av dörrklockor täcker olika behov, kanske behöver du som bor i lägenhet inte samma typ av dörrklocka som någon som bor i ett hus. I den här guiden går vi igenom:

  • Dörrklocka med kamera
  • Trådlös dörrklocka
  • Trådbunden dörrklocka
  • Smart dörrklocka

Dörrklocka med kamera 

En dörrklocka med kamera är utmärkt för dig som vill ha koll på vem som ringer på din dörr. På så vis kan du känna dig trygg, och välja om du vill öppna dörren eller inte. En dörrklocka med kamera är speciellt bra om du har dörrklockan en bit bort ifrån ditt hus, exempelvis vid en grind vid infarten av ditt hus.

En sådan dörrklocka kan vara en trygghet för äldre som bor ensamma, men även för vem som helst som vill kunna välja vem de ska öppna dörren för. På så vis slipper du också argumentera med påflugna dörrförsäljare.

Trådlös dörrklocka 

En trådlös dörrklocka är oftast mycket enkel att installera, eftersom knappen och själva ringklockan som låter inte behöver vara sammankopplade med någon kabel. På så vis kan knappen och ringklockan vara placerade en bit i från varandra. Dörrklockor med kamera är i princip alltid trådlösa.

Vanligtvis kopplas de två enheterna samman med Bluetooth, men variationer kan finnas. En annan fördel är att du kan ha flera klockor kopplade till en och samma knapp. Perfekt om huset är mycket stort eller om du har nedsatt hörsel och riskerar att inte höra dörrklockan från alla rum annars.

Trådbunden dörrklocka 

Om du är ute efter en enklare och mer prisvärd dörrklocka kan en trådbunden dörrklocka vara ditt bästa val. Här krävs det att knappen och själv ringklockan är placerade relativt nära varandra. Vanligtvis precis innanför och utanför ytterdörren.

Här behöver du tänka ut hur kabeln ska gå mellan knappen och ringklockan. Den kan ibland gå längst med dörrkarmen, men ibland kan det vara ett bättre alternativ att dra den genom ett hål i väggen.

Smart dörrklocka

En smart dörrklocka är en mer avancerad variant som du kopplar till din smartphone. Nästan alltid har de kamera och oftast även mikrofon och högtalare. Det gör att du kan se vem som ringer på din dörr direkt i telefonen, även när du inte är hemma. Perfekt för att slippa resa dig ur soffan, eller om du väntar på leverans och inte befinner dig hemma. Då kan du prata med budfirman och be dem lämna paketet utanför dörren.

Att tänka på när du väljer dörrklocka

När du väljer dörrklocka bör du fundera på vilken typ av dörrklocka du vill ha, och hur mycket pengar du är villig att lägga ut. Har du en ganska stram budget är det troligtvis bäst att satsa på en trådbunden eller en enklare trådlös dörrklocka. Tycker du däremot det är värt att lägga ner en del pengar kan en smart dörrklocka vara ett kul alternativ.

Saker du bör ha i åtanke när du väljer dörrklocka är:

  • Hur enkel är den att installera?
  • Vad är batteritiden på trådlösa dörrklockor?
  • Kommer den att fungera bra utifrån din hemsituation?
  • Passar utseendet med resten av bostaden?

Vill du köpa en av de dyrare dörrklockorna, exempelvis en smart dörrklocka med tvåvägskommunikation rekommenderar vi verkligen att du läser igenom test och recensioner om din tilltänkta dörrklocka. På så vis slipper du lägga ner pengar på en produkt som sedan visar sig inte hålla den kvaliteten som du hade tänkt dig.

Enklare typer av dörrklockor, både trådbundna och trådlös hittar du på de flesta elektronik affärer. Det kan skilja sig något mellan olika typer av dörrklockor, exempelvis hur många olika ringsignaler du kan välja mellan, hur långt ifrån varann du kan placera knappen och ringklockan eller batteritiden. Läs därför alltid information om produkten först.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel