Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Vilken är den bästa tandblekningen 2024?

Att bleka tänderna är inte längre något du behöver gå till tandläkaren för att göra. Det finns idag riktigt bra tandblekningar att göra hemma på egen hand. Så länge du följer instruktionerna ordentligt och väljer en av de bästa kommer du att kunna få ett riktigt bra resultat. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du ska välja tandblekning.

bäst i test tandblekning

Välj rätt tandblekning

Våra tänder missfärgas när vi äter och dricker, och du kan få bukt med dessa missfärgningar genom att göra en tandblekning hemma. Det är dock viktigt att du väljer en tandblekning av bra kvalitet, helst ska den vara godkänt av Tandläkarförbundet. Läs gärna igenom olika test och välj helst en tandblekning som finns med på en lista av bäst i test.

Olika typer av tandblekning

Det finns några olika typer av tandblekning för hemmabruk. Ingen metod är egentligen bättre än någon annan, och resultatet bör bli lika bra oavsett vilket du använder. Däremot föredrar olika personer olika metoder eftersom de kan kännas enklare eller svårare att använda vissa av dem.

De tre främsta metoderna som finns för tandblekning hemma är:

  • Blekning med tandskena och gel
  • Blekning med stripes
  • Blekning med penna

Läs mer om dessa typer på test.se

Blekning med tandskena och gel

Att bleka med tandskena och gel är kanske den vanligaste metoden för blekning, och är också den metoden som tandläkaren ofta använder. Du köper tandskenan och gelen i ett kit och dessa ska användas tillsammans. Du börjar med att värma tandskenan i varmt vatten för att kunna forma den efter din tandrad. Applicera sedan gelen, och låt sedan skenan sitta på i cirka 20-30 minuter, både i över- och underkäken.

Läs igenom test av produkten och se till att du hittar ett blekningskit där skenan är relativt mjuk, så att den faktiskt formas utifrån dina tänder. Annars finns det risk att gelen inte får kontakt med alla tänder, och då kommer resultatet att bli jämt.

Blekning med stripes

En metod som är lite enklare är att använda sig av så kallade stripes. Dessa är som klisterremsor som du fäster på den över och den undre tandraden. Gelen är redan applicerad på stripes, och du behöver bara öppna upp varje förpackning och sedan lägga remsan mot tänderna. Även här är det mycket viktigt att du är noggrann och ser till så att varje tand får kontakt med gelen som finns på remsan.

När det gäller stripes är det oftast enklare att göra en tandrad i taget, alltså först den övre och sedan den undre. Remsan ska sitta på i cirka 20 minuter. Nackdelen med den här metoden är att stripes oftast är något dyrare än blekning med tandskena och gel.

Blekning med penna

Blekning med penna passar bäst om du tidigare har blekt tänderna med någon av de två ovanstående metoderna, och nu behöver bättre på resultatet. Det ger en snabb uppfräschning, men kan också vara bra om du har en del platser i munnen som en stripe eller tandskena har svårt att komma åt.

Det kan också vara en metod för att använda på tänder som snabbare blir missfärgade än andra. Exempelvis framtänderna som är me utsatta för vissa livsmedel. Vissa pennor ska verka så kort tid som två minuter, medan andra ska vara på i 20 minuter. En snabbverkande penna kan vara perfekt att ha med sig på resan. Men var noga med att du kan skölja och rengöra munnen efter verkningstiden.

Viktigt att tänka på

Vad som är mycket viktigt att tänka på innan du gör en tandblekning hemma är att du läser igenom instruktionerna ordentligt och verkligen följer dessa. I annat fall finns det risk att du skadar emaljen på dina tänder, något som tyvärr är permanent. Det finns också risk för skador på tandköttet.

Det är viktigt att du går till tandläkaren regelbundet om du vill göra tandblekning hemma. Tänder med karies eller tandsten kan nämligen ta skada av tandblekning. Det är också viktigt att du har en allmänt god munhälsa innan du påbörjar en blekning.

Du bör aldrig upprepa en blekning hemma oftare än vad rekommendationen för din produkt är. Om du använder produkten för frekvent kan dina tänder ta permanent skada.

Tänk på kosten

För att få ett bra och långvarigt resultat av din tandblekning hemma är det viktigt att du tänker på vad du äter. Exempelvis kaffe, te och rödvin missfärgar tänderna starkt, och ett stort intag av dessa livsmedel kommer reducera hållbarheten av din blekning avsevärt.

Detsamma gäller användning av tobak. Du bör därför undvika både cigaretter och snus om du vill ha ett fint vitt leende under en längre tid.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel