Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta det bästa takräcket 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Letar du efter ett smidigt sätt att transportera saker på utan att de tar upp hela bagageutrymmet i din bil? Då är ett takräcke något för dig. Här hittar du mer information om hur du går till väga för att hitta det bästa takräcket, oavsett vilken typ av takräcke du behöver.

bästa takräcket takräcke bäst i test

Hitta rätt takräcke till din bil

Det viktigaste du måste göra innan du slår till och köper ett nytt takräcke till din bil är att mäta taket. Genom att börja med att mäta taket undviker du att köpa ett takräcke som inte passar. Du behöver mäta både takets längd och bredd. Det kan vara en fördel att ta del av olika tester också eller att köpa en modell och prova dig fram. Alla vägar leder dig till det bästa takräcket.

Att använda dig av ett takräcke eller lasthållare ger dig många nya möjligheter. Exempelvis kan du transportera saker på taket på bilen. Det kan vara en fördel om du ofta behöver transportera saker som har en annorlunda form, till exempel en eller flera cyklar, skidor, en kanot, scenografi till en pjäs eller något helt annat. Du kan dessutom använda takräcket som fäste för takboxar, vilket ger dig ännu fler möjligheter.

Det finns en uppsjö av olika takräcken på marknaden. Bland annat finns det takräcken som du fäster permanent på bilen samt takräcken som du lätt kan ta av när du inte använder dem. Den sistnämnda varianten lämpar sig extra bra för dig som inte vill använda ditt takräcke varje dagg, exempelvis om du är beroende av ett takräcke för en specifik säsong.

Använd en lasthållare

Det bästa med en lasthållare är att det ökar bilens användningsområde. Lasthållare finns i några olika utföranden, bland annat finns det modeller med fyrkantiga räcken eller vingformade räcken. Båda typerna fungerar lika bra, men de har något olika funktion. De vingformade räckena ger dig möjlighet att sätta fast fler saker. Samtidigt så är de modellerna oftast lite längre, vilket inte passar alla bilmodeller.

Det är lätt att montera en lasthållare. När du köper ett takräcke eller en lasthållare ingår det oftast verktyg att fästa produkten med. På det viset kan du börja använda din nya produkt omgående. Om du behöver hjälp med monteringen kan du kontakta de flesta bilverkstäder. Du kan också höra dig för bland händiga personer i din närhet.

Uppgradera din bil med ett takräcke

Det finns många fördelar med att använda ett takräcke. Ett takräcke ger dig exempelvis utökade möjligheter att transportera saker ovanpå din bil. Dessutom har ditt takräcke följande användningsområden:

  • Fäst en takbox i ditt takräcke. En takbox ger dig ännu fler möjligheter att transportera saker i din bil. Dessutom skyddar takboxen mot väder, något som ett takräcke i sig inte gör.
  • Fördela lastens vikt jämnt. Med hjälp av ett takräcke kan du enkelt se till att lastens vikt fördelas över hela bilen. Det gör att du slipper lasta bagageutrymmet för tungt. Observera att du ändå måste förhålla dig till din bils maxvikt.
  • Slipp använda släp. Med hjälp av ett takräcke slipper du använda släp när du vill transportera extra mycket i din bil. På det sättet behöver du inte förhålla dig till de hastighetsbegränsningar som ett släp innebär, utan du kan köra på som vanligt. Däremot måste du förhålla dig till att din bil blir något högre med ett takräcke, särskilt om du använder en takbox.

Bästa takräcket för bil utan rails

Oavsett om din bil har befintliga fästpunkter eller inte finns det takräcken som passar dig. Det finns många bra modeller för bilar utan rails. Dessutom finns det bra fästanordningar med olika klämfunktioner. Det ger dig lika många möjligheter att montera ett takräcke som för en ägare till en bil med befintliga fästningspunkter.

Glöm inte att dubbelkolla fästpunkterna på din bil innan du köper ett takräcke. På nyare bilar ser fästpunkterna inte ut som på äldre modeller. Det gör att de kan vara lätta att missa om du är van vid en annan form av fästen. Det är smart att läsa igenom manualen till din bil noga innan du slår till på ett takräcke. I manualen till din bil kan du hitta massor av matnyttig information.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel