Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Den bästa takboxen 2020


Det kan vara lite krångligt att packa bilen för en veckas semester, framförallt om man ska åka långt och vill sitta bekvämt i kupén. Lös problemet med en takbox som kan ta merparten av packningen. Hitta de bästa här!

Bäst i test
Thule Motion XT XL
Bästa premiium
Packline NX Premium XL
Bästa stora
Thule Motion XT XXL
Bästa ihopvikbara
Thule Ranger 90
Bästa budget
Packline F Basic
Bäst i test
Bäst i test

Thule Motion XT XL

Rymlig takbox som du lätt får på plats.

Thule Motion XT XL

Rymlig takbox som du lätt får på plats.

Produktegenskaper

 • Lätt att montera med snabbfäste
 • Enkel att öppna/stänga
 • Full åtkomst till bagageutrymmet

Produktöversikt

Varumärket Thule är välkänt för sina takboxar, och det är därmed ingen överraskning av det är från just Thule som den testvinnande takboxen Motion XT XL kommer. Denna takbox har en optimerad design för att du ska få så bra aerodynamik och packningsutrymme som möjligt. Takboxen är enkel att montera tack vare det förinstallerade snabbmonteringssystemet som Thule kallar för Power Click.

Thule Motion XT XL är rymlig och lättanvänd med greppvänliga handtag. Slide Lock-systemet har separata lås- och öppningsfunktioner. Förutom att det automatiskt låser locket på plats, indikerar det även när boxen är stängd.

Se priser på Thule Motion XT XL


Bästa premiium
Bästa premiium

Packline NX Premium XL

En designad premium-box som rymmer 440 liter.

Packline NX Premium XL

En designad premium-box som rymmer 440 liter.

Produktegenskaper

 • Mycket stabil och stark
 • Finns i svart och vitt
 • Kan ta skidor upp till 210 centimeter
 • Tung att montera

Produktöversikt

Packline satsar och strävar efter att tillverka takboxar i samma takt som bilar utvecklas och förbättras. Takboxen NX Premium XL från Packline är en extra stor box som rymmer hela 440 liter och kan ta skidor som är 210 centimeter långa. Den är mycket stabil och stark, mycket tack vare en unik botten i glasfibermaterial som är dubbelvikt för extra stabilitet. Designmässigt ligger den i framkant, den har utvecklats för att vara estetiskt tilltalande och så aerodynamisk som möjligt.

Se priser på Packline NX Premium XL


Bästa stora
Bästa stora

Thule Motion XT XXL

Extra stor takbox med optimerad design.

Thule Motion XT XXL

Extra stor takbox med optimerad design.

Produktegenskaper

 • Bra aerodynamik
 • Låser locket automatiskt
 • Lätt att komma åt bagageluckan

Produktöversikt

Thule Motion XT XXL är den extra stora varianten av Thules succétakbox Thule Motion XT XL, och passar perfekt för dig som har behov av mycket packningsutrymme. Takboxen rymmer hela 610 liter.

Precis som den mindre varianten finns här ett förinstallerat snabbfäste som gör att du lätt får takboxen på plats. Ett Slide Lock-system gör att takboxen låser sig automatiskt, och även indikerar så att du vet att boxen är stängd ordentligt. Trots att Thule Motion XT XXL är så pass stor har du full åtkomst till bagageluckan tack vare boxens framskjutna placering på bilens tak.

Se priser på Thule Motion XT XXL


Bästa ihopvikbara
Bästa ihopvikbara

Thule Ranger 90

Den ihopvikbara takboxen som är lika lätt att förvara som att montera.

Thule Ranger 90

Den ihopvikbara takboxen som är lika lätt att förvara som att montera.

Produktegenskaper

 • Lätt och enkel att förvara
 • Snabb montering
 • Tillverkad i vattenresistent material
 • Kan inte ta skidor

Produktöversikt

Ranger 90 är en ihopvikbar takbox som är lika lätt att montera som att förvara. När den inte används kan den utan problem packas ihop och förvaras i bilens bagage. Boxen är tillverkad i ett vattenresistens material, men det rekommenderas att lägga packningen i plastpåsar eller motsvarande vid tungt regn. Den har en lastkapacitet på 50 kilo och 280 liter. Själva boxen väger inte mer än sju kilo och mäter 110x80x40 centimeter.

Se priser på Thule Ranger 90


Bästa budget
Bästa budget

Packline F Basic

En lätt takbox med smidigt snabbfäste.

Packline F Basic

En lätt takbox med smidigt snabbfäste.

Produktegenskaper

 • Nedsänkt design
 • Lägre pris
 • Tillverkad i återvinningsbart material
 • Något sämre krocksäkerhet

Produktöversikt

Packline F Basic är en lite enklare takbox som rymmer 430 liter. Takboxen är lätt att montera tack vare Packlines patenterade snabbfäste. De har även ett så kallat Lift Off-system som gör att du kan lasta i och lasta ur från tre sidor samtidigt.

Denna takbox från Packline är 225 centimeter lång och väger 24 kilo när den är tom. Boxen är har en nedsänkt design och är tillverkad i miljövänlig ABS-plast som är 100 procent återvinningsbar.

Se priser på Packline F Basic


En takbox är perfekt för både sommar- och vintersemestrarna när bilens utrymme inte riktigt räcker till. Om inte annat, kan det vara skönt att sitta i bilen utan att trängas med massa packning. Den monteras på bilens tak, och det är lätt att komma åt all packning tack vare den stora luckan som gör att man får en bra överblick.

Det är viktigt att den takbox du köper är säker, det finns billiga varianter som inte är krocksäkra och lossnar vid en eventuell kollision. Dessutom håller de billigare modellerna sällan helt tätt mot väta. Därför är det bra att lägga en extra slant på att få en riktigt bra takbox.

Köpa takbox – tänk på det här

 • Krocksäkerhet: En av de viktigaste aspekterna att jämföra när du ska köpa en takbox är att kontrollera hur krocksäker den är. Om du skulle råka ut för en krock är det viktigt att takboxen inte släpper från räcket eller öppnar sig. Läs på om respektive modell hur väl de har presterat i krocktest innan du väljer vilken du ska köpa!
 • Storlek: Takboxar kommer i varierande storlekar, både när det gäller hur stora de är rent fysiskt och hur mycket packning de rymmer. De största boxarna kan vara tunga att hantera och lite skrymmande vid förvaring när de inte sitter på taket. I gengäld får man mycket mer utrymme att packa i när boxen väl ska användas. De större boxarna kostar i regel också lite mer än de mindre modellerna.
 • Fästmöjlighet: Ta reda på om din bil har rails, integrerade fästen eller varken eller. Detta är viktigt att veta för att du ska kunna köpa rätt takräcken som passar bilen och boxen.
 • Vattentäthet: Att en takbox är har en bra vattentålighet är såklart viktigt då den troligen kommer att utsättas för både regn och snö.

Montering

Att montera en takbox kan vara mer eller mindre avancerat, det varierar lite från tillverkare till tillverkare. Det som behövs för att fästa boxen på taket är takräcken. Takräcken finns i flera olika modeller för att passa olika typer av bilar.

Bilar går att kategorisera i fyra olika kategorier: bilar med traditionella rails, bilar med integrerade rail, bilar med integrerade fästpunkter och bilar som varken har rails eller fästpunkter. De flesta bilar har varken rails eller fästpunkter, då får man använda sig av takräcken som spänns fast i dörrkarmarna på bilen. Denna typ av takräcke är viktigt att montera centrerat på bilen och på rätt plats vid dörrkarmarna.

När du monterar boxen på taket är det viktigt att se till att den monteras mitt på taket för att undvika snedbelastningar och krängningar. Det är ett vanligt nybörjarmisstag att montera boxen för långt bak på taket så att bakluckan slår i när den öppnas.

Packa takboxen på rätt sätt

När du ska packa din takbox finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Det första är att inte packa för tungt! Hur mycket du får packa beror på vilken bil du har. Kolla bilens instruktionsbok för att se hur hög maxvikt du har. Kom ihåg att även räkna med vikten av själva takboxen. Generellt sett kan det vara bra att packa takboxen lätt då en tung takbox lättare släpper vid en kollision – och dessutom kan göra att körningen känns vinglig. Packa hellre det tyngsta i bilen.

Det är också viktigt att se till att fästa både boxen och dess innehåll ordentligt. Undvik att packa sådant som är temperaturkänsligt i takboxen, eftersom det blir betydligt kallare där än i bagageutrymmet. Sist men inte minst – montera av takboxen när du inte använder den! Den får nämligen bara bilen att dra onödigt mycket bränsle.

Glöm inte...

...att när du har en takbox på taket, ökar den totala höjden med en del vilket kan medföra skador om du ska köra ner i ett garage eller annat med låg takhöjd. Det kan såklart låta självklart, men faktum är att det är lätt att glömma av när man är van vid bilens egna höjd.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Outnorth CDON

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel