Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Sopmaskin - bäst i test 2021


Har du tröttnat på allt skräp på uteplatsen, i garaget eller snickarboden? Håller trädgården på att bli översållad eller är det grusigt hemma efter den senaste renoveringen? Med en bra sopmaskin får du rent och snyggt igen och det på momangen!

Bäst i test
Stiga
SWS 800 G
Kraftig och självgående
Populärt val
Stiga
SWP 475
Lättskött maskin för städning av mindre nedsmutsning
Bästa batteridrivna
Ryobi
One+ R18SW3-0, 18v
Batteridriven för lättare arbete
Bästa Premium
Nilfisk
SW750 Sopmaskin
Batteridriven och kraftfull
Bra val
Kärcher
KM 70/20 C 2SB Sopmaskin
Använd både utom- och inomhus
Bäst i test
Bäst i test

Stiga
SWS 800 G

Kraftig och självgående

Stiga
SWS 800 G

Kraftig och självgående

Produktegenskaper

 • Självgående
 • Arbetsbredd: 80 cm
 • Flera växlar både bakåt och framåt

Produktöversikt

Stiga SWS 800 G är en bensindriven och självgående sopmaskin som har många arbetsområden. Den samlar upp allt från gräs, löv och annat skräp och med ett tillägg av en snöplog får du ett nytt användningsområde även på vintern. Maskinens valsar kan vridas 15° åt både vänster och höger och de går även att höja och sänka för lättare arbete på olika typer av underlag. Vridningen görs genom en spak på handtaget och höjden regleras med pivothjul på maskinen.
Stiga SWS 800 G är utrustad med Snow Hog gummihjul på 14" med mönster som ger bra grepp och underlättar arbetet, och med en händig spak monterad på handtaget kan du växla mellan sex olika växlar framåt och två bakåt. Handtaget har också soft grip som gör arbetet mer bekvämt.

Se priser på Stiga SWS 800 G


Populärt val
Populärt val

Stiga
SWP 475

Lättskött maskin för städning av mindre nedsmutsning

Stiga
SWP 475

Lättskött maskin för städning av mindre nedsmutsning

Produktegenskaper

 • Volym på uppsamlingsbehållare: 50 liter
 • Vikt: 13,1 kg
 • Manuell
 • Kapacitet: 2 900 m²/timme

Produktöversikt

Stiga Sopmaskin SWP 475 är en manuell maskin som du kan använda för att samla upp grus, löv och gräs i exempelvis garaget eller på uppfarten. Bygghemma.se gav denna modell höga poäng och den är speciellt bra för dig som söker en lättskött maskin som du kan använda på ytor som är mindre nedsmutsade. 
Detta är en nättare maskin på 13,1 kg och är försedd med två borstar framtill och en under vilket ger dig en arbetskapacitet på 2 900 m²/timme.

Se priser på Stiga SWP 475


Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna

Ryobi
One+ R18SW3-0, 18v

Batteridriven för lättare arbete

Ryobi
One+ R18SW3-0, 18v

Batteridriven för lättare arbete

Produktegenskaper

 • Batteridriven
 • Behållare: 17 liter
 • Fotströmbrytare

Produktöversikt

En batteridriven sopmaskin gör ditt arbete mindre tungt och är bra för dig som söker en tystare modell. Ryobi säljer batterier separat, men när du sedan har det kan du använda ett och samma i alla maskiner i deras One+system. Ett fulladdat batteri ger dig ca två timmars ostörd arbetstid. Maskinen stängs enkelt av och på med en praktisk fotströmbrytare.
Med denna modell kan du sopa upp en stor mängd olika typer av skräp såsom till exempel grus, gräsklipp, löv, spik, sågspån men även större föremål såsom läskburkar. Den 17 liter stora behållaren är genomskinlig så du ser fort när den behöver tömmas. 

Se priser på Ryobi One+ R18SW3-0, 18v


Bästa Premium
Bästa Premium

Nilfisk
SW750 Sopmaskin

Batteridriven och kraftfull

Nilfisk
SW750 Sopmaskin

Batteridriven och kraftfull

Produktegenskaper

 • Behållare: 60 liter
 • Inbyggda batterier
 • Låg ljudnivå

Produktöversikt

När det kommer till rengöringsmaskiner är Nilfisk en av de ledande fabrikörerna och Nilfisk SW750 är en maskin som tål att användas. Den är helt enkelt för dig som kräver lite mer från din maskin och vill ha en modell du kan använda överallt. I och med att den är batteridriven är den mer tystlåten och passar därför bra om du tänker använda den mycket inomhus eller på andra platser där högt ljud inte önskas önskas. Kommer med inbyggda batterier som är underhållsfria och all daglig skötsel är verktygsfri.
Maskinen fungerar både på textilytor och på hårda golv och med en tankvolym på 60 l kan du ta dig an riktigt stora ytor innan du behöver tömma den.

Se priser på Nilfisk SW750 Sopmaskin


Bra val
Bra val

Kärcher
KM 70/20 C 2SB Sopmaskin

Använd både utom- och inomhus

Kärcher
KM 70/20 C 2SB Sopmaskin

Använd både utom- och inomhus

Produktegenskaper

 • Använd både utomhus och inomhus
 • Arbetsbredd med två borstar: 920mm
 • Nedfällbart handtag - lätt att förvara
 • Findammfilter

Produktöversikt

Manuell sopmaskin som som är perfekt för dig som vill ha flera användningsmöjligheter. Du kan ställa in huvudsopvalsens höjd vilket gör att du kan använda maskinen på flera olika typer ytor. De vattenresistenta universalborsten gör att du kan använda den på flera olika slags underlag, såsom till exempel textilier.
Modellen har infällbara sidoborstar, men med dem båda ute får du en arbetsbredd på hela 92cm. Detta gör att den har en arbetskapacitet på 3680m²/timme.
Du kan ställa in handtaget i tre olika lägen så du hittar den bästa höjden och räckvidden för just dig. En praktisk funktion hos denna modell är att du kan fälla ned handtaget så maskinen tar mindre plats och är lättare att förvara.

Se priser på Kärcher KM 70/20 C 2SB Sopmaskin


Hur fungerar en sopmaskin?

Det finns många olika modeller på marknaden men själva grundprincipen är alltid densamma. Med hjälp av roterande borstar samlas smuts och skräp in i en behållare som du sedan enkelt kan tömma. Beroende vilken modell du väljer kan sopmaskinen samla upp alla möjliga material; från vanligt damm och flisor till våta löv och snö.

Den bästa sopmaskinen

Det allra viktigaste med en bra sopmaskin är att den ska vara lätt att hantera och göra ett ordentligt jobb. Varje sopmaskin som presenteras här är av mycket god kvalitet och du kan lugnt skaffa precis vilken du vill. Samtidigt är det A och O att du får den sopmaskin som passar dina behov, och till de främsta kriterierna hör följande:

 • Vad ska du sopa upp?
 • Vilket underlag ska du jobba på?
 • Hur stora ytor ska det sopas på?
 • Vilken tid på året kommer du behöva sopmaskinen?

Köpguide till din bästa sopmaskin

Här nedan följer en köpguide som vi hoppas kommer hjälpa dig i ditt val av sopmaskin. Från teknik och drift till ergonomi och olika arbetsytor - det finns mycket att tänka på!

Var ska du använda sopmaskinen?

Det här är den första frågan du bör ställa dig eftersom den är avgörande för ditt val. Är det frågan om en lång uppfart, en stor uteplats eller i garaget lite då och då? En bra indikator vid inköp är att se hur stor yta sopmaskinen kan rengöra på en timme. En enkel, manuell maskin brukar kunna klara runt 300-500m2 medan större modeller lätt avverkar 1500-2000m2.

Vilken drivkraft passar dig bäst?

De flesta sopmaskiner brukar antingen drivas med handkraft, batterier eller bensin. Ju tyngre du ska arbeta desto mer motorstyrka behöver du och det är därför som industrimaskiner nästan alltid är bensindrivna. De för dock mer oväsen och är i regel tyngre. Batteridrivna modeller är idag ganska starka men måste däremot laddas upp oftare. En stor fördel med dem är att de väsnas mindre. Manuella maskiner är också tystlåtna men kräver mer styrka från användaren. Ett bra mellanalternativ är att välja en manuell maskin med batteridrivna borstar som ger dig lite avlastning, samtidigt som kapaciteten och kraften inte komprimeras.

Skona rygg och axlar med den bästa ergonomin

Eftersom det kan bli lite tungt i långa loppet att arbeta med en sopmaskin, särskilt om den är manuell, är det viktigt att den är ergonomiskt designad. Framförallt handtaget bör vara justerbart så att det dels passar din kroppslängd, dels låter dig manövrera olika lutningar. Tänk på att aldrig jobba med böjd rygg då det påfrestar mycket mer.

Bredd och kvalitet på borstarna

Det är sopmaskinens borstar som gör hela jobbet och därför är det viktigt att de passar för de uppgifter du vill ha dem till. Är det grovt skräp på hårda ytor eller fuktiga löv på gatan kommer du behöva kraftigare borstar än om det är papper, damm och popcorn efter en fest i hemmet. Vissa modeller har utbytbara borstar som låter dig vara flexibel, och det finns även maskiner med smarta kantborstar som rengör fint utmed trottoarer och trädgårdsgångar. Sopbredden är också viktig och brukar ligga på mellan 50 och 70cm.

Hur stor uppsamlingskapacitet behöver du?

Är det en stor uteplats som ska rengöras eller hade du bara tänkt använda sopmaskinen till att städa upp efter enstaka grannfester eller barnkalas? Genom att välja en maskin med behållare som klarar större mängder skräp slipper du tömma den var och varannan kvart. Mindre behållare tar dock mindre plats och gör maskinen lättare, vilket kan vara en fördel för inomhusbruk eller om du valt en helt manuell modell.

Hjul som klarar ytan

Om du bara ska använda din sopmaskin på plana ytor är det inte så viktigt att hjulen är bastanta. Kommer du däremot köra den över många ojämna partier är det nästan omöjligt om inte hjulen är stabila, breda och gjorda av tåligt gummi.

Spelar ljudnivån roll?

Ska du använda sopmaskinen i ett lugnt grannskap är det viktigt att den inte låter för mycket. Det finns tystgående, batteridrivna modeller som fungerar utomordentligt för ändamålet medan bensindrivna, kraftfullare varianter passar bättre för industri och verkstäder.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 13 produkter som är populära hos .

 • Kärcher
  S 4 Twin
  RANK 1
  I SOPMASKINER
  1 331 - 2 089 SEK
 • Stiga
  SWS 600 G
  RANK 3
  I SOPMASKINER
  6 723 - 8 990 SEK
 • Stiga
  SWP 355
  RANK 6
  I SOPMASKINER
  2 863 - 3 490 SEK
 • STIHL
  KG 550
  RANK 8
  I SOPMASKINER
  1 895 - 1 990 SEK
 • Kärcher
  S 6 Twin
  RANK 9
  I SOPMASKINER
  3 890 - 4 675 SEK
 • Kränzle
  Colly 800
  RANK 10
  I SOPMASKINER
  7 798 - 8 750 SEK
 • Einhell
  Picobella
  RANK 10
  I SOPMASKINER
  1 285 - 2 105 SEK
 • Stiga
  SWS 600 GE
  RANK 10
  I SOPMASKINER
  8 790 - 10 990 SEK
 • Texas
  Sweeper MS550
  RANK 7
  I SOPMASKINER
  1 695 - 1 695 SEK
 • Texas
  Smart Sweep 800
  RANK 9
  I SOPMASKINER
  10 795 - 13 725 SEK
 • STIHL
  KG 770
  RANK 4
  I SOPMASKINER
  6 795 - 6 990 SEK
 • Kärcher
  S 4
  RANK 10
  I SOPMASKINER
  1 137 - 3 140 SEK
 • Kärcher
  KM 70/30 C
  RANK 6
  I SOPMASKINER
  24 000 - 24 689 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore Granngården Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel