Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Säckkärrorna som är bäst i test 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Skulle du vilja underlätta vardagssysslorna hemma? Slippa tunga lyft av bildäck, möbler eller jordsäckar. Då är säckkärran en utmärkt lösning som sparar både din rygg och energi. I denna guide har vi samlat säckkärrorna som är bäst i test på marknaden. Här får du också tips om vad som är bra att tänka på innan du beställer. Dessutom kan du se användarnas recensioner och betyg av de olika modellerna.

säckkärra bäst i test

Så fungerar en säckkärra

En säckkärra är en L-formad vagn på hjul med en lastyta längst ner och en stabil rygg med två handtag högst upp. Tack vare denna konstruktion är det enkelt att lasta på och av tungt gods på den. Andra namn som används är pirra, magasinkärra, bagagekärra och transportkärra. Vissa säckkärror går att fälla ihop. Något som är bra om du har ont om plats i förrådet eller vill få plats med den i bilen.

Då behövs säckkärran

Säckkärran är egentligen något som behövs i varje hushåll eftersom den underlättar tunga lyft. Den fungerar till exempel utmärkt för att flytta en byrå eller flyttlådor. Är det dags för hjulskifte på bilen? Då är säckkärran ett bra hjälpmedel för att flytta däcken till bilen från förrådet. Ska du flytta på stora krukor med jord i på uteplatsen? Använd kärran för att underlätta flytten samtidigt som du undviker fula dragmärken från krukan på altangolvet.

Välj bästa säckkärran

Vilken säckkärra som är bäst att välja beror på hur dina behov ser ut. De billigaste varianterna på marknaden klarar inte av speciellt mycket vikt och passar bara om du ska dra lättare saker. Hur mycket vikt en säckkärra tål varierar mycket. Vissa kan lastas med upp till 250 kilo medan andra bara klarar 40 kilo i last. Kontrollera därför säckkärrans maxvikt innan du beställer hem den. Det är inte kul om kärran går sönder vid första användningen. Välj hellre en modell som klarar mer vikt än vad du behöver än tvärtom. Titta också på däckens konstruktion. Stora och breda däck gör att kärran blir lättare att dra. Det går också att hitta punkteringsfria däck med PU-skum.

Tips vid val av säckkärra

  • Fundera på hur tunga föremål du kommer att behöva flytta. Välj en säckkärra som klarar denna vikt och gärna lite till. Hur tungt en säckkärra får lastas kan skilja sig med mer än 100 kilo.
  • Bor du i ett hus med trappor ute eller inne bör du investera i en säckkärra för trappor. En vanlig kärra fungerar inte lika bra i trappor och riskerar att gå sönder vid denna typ av användning.
  • Välj gärna en modell av bra kvalitet. Det kommer troligen att löna sig i längden eftersom en säckkärra är något som behövs genom hela livet.
  • Ha en plan på var du ska förvara kärran. Undvik att ha den stående utomhus i regn, snö och sol eftersom det riskerar att skada den.

Säckkärra för trappor

En vanlig säckkärra fungerar inte speciellt bra att dra upp eller nerför en trappa. I dessa fall finns det dock ett bra alternativ, nämligen säckkärra för trappor. Denna modell är speciellt anpassad för att på ett smidigt sätt kunna användas i en trappa med normal steghöjd. Ofta är den utrustad med sex hjul istället för två. Det finns också extra avancerade kärror med trappklättrare. Dessa elektriska kärror drivs med ett batteri och drar sig själv upp eller ner för trappor. Prislappen på dessa är rejält mycket högre än för manuella trappkärror.

Ta hand om säckkärran

En säckkärra håller nästan hur länge som helst om du tar hand om den på rätt sätt. Det viktigaste är att inte lasta den för tungt eftersom den då riskerar att gå sönder. Se därför till att kolla upp maxvikten som just din modell klarar av. Ytterligare en viktig faktor är att pumpa däcken så att kärran rullar bra. Välpumpade däck gör att den går lätt att dra och risken för punka minskar också. Tänk också på att skydda den från regn och snö. Ha den gärna i ett mörkt och torrt förråd när den inte används. Det är också bra att regelbundet se över kärran och tvätta bort smuts och grus från den.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel