Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Den bästa rullatorn för alla behov

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En rullator är ett bra hjälpmedel för personer som har svårt att gå av olika anledningar. Oftast beror det på att man har problem med balansen och därför behöver stöd. Även om det mest är äldre personer som använder rullator kan ibland yngre personer behöva en av olika anledningar. I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du planerar att köpa en rullator.

rullator bäst i test

Att tänka på innan du köper en rullator

En rullator är ett stort och viktigt inköp och därför är det viktigt att du göra ett genomtänkt beslut. Läs gärna igenom flera olika test för att hitta den bästa rullatorn. Men kom ihåg att den rullator som är bäst i test kanske inte nödvändigtvis är den som passar dig bäst. Fundera på följande innan du köper rullator:

  • Var ska den användas?
  • Ska den vara hopfällbar?
  • Hur mycket förvaring ska den ha?
  • Hur mycket får den väga?
  • Vad är din budget?

Var ska din rullator användas?

När du köper en rullator är det viktigt att du tänker igenom var den mest kommer att användas. Är det en rullator du främst kommer att ha hemma eller en du kommer att få med mycket utomhus? En del väljer att ha två olika, en för utomhusbruk och en för inomhusbruk, vilket kanske är att föredra. Men självklart kan du använda samma rullator både inne och ute, även om det inte blir lika smidigt.

Rullator utomhus

Planerar du att enbart, eller åtminstone huvudsakligen, använda din rullator utomhus, bör du leta efter en som är anpassad för utomhusbruk. Det som avgör om den passar bra för utebruk eller inte är exempelvis storleken på hjulen. Eftersom marken utomhus vanligtvis är mer ojämn, är det bra med lite större hjul. Det är också bra om rullatorn och hjulen är mer stötdämpande. På så vis blir det inte liga skakigt när du går på ojämnt underlag.

En rullator som är anpassad för att användas utomhus har oftast också en lite större ram. Vet du med dig att du kommer att växla mellan att använda rullatorn inomhus och utomhus, exempelvis om du går mycket i affärer, är det bra att ändå se till så att den är relativt smidig.

Rullator inomhus

Om du letar efter en rullator som du främst ska använda inomhus, exempelvis i hemmet bör du absolut välja en rullator som är anpassad för just inomhusbruk. Dessa rullatorer har oftast mindre däck och är vanligtvis också något mindre i ramen. Detta är för att du smidigare ska kunna ta dig fram mellan möbler och andra hinder som finns inomhus.

Det är viktigt att en rullator du främst ska ha i hemmet är smidig och enkel att använda. Kanske behöver den inte lika mycket förvaring, eftersom man sällan bär med sig mycket prylar runt om i hemmet

Vikt och storlek

Oavsett om du letar efter en rullator för inomhus- eller utomhusbruk är det viktigt att du kollar på vikten och storleken på den. Den ska vara tillräckligt stor och tung för att kännas stabil så klart, men samtidigt ska den inte bli otymplig. Kanske måste du eller någon annan klara av att lyfta in den i en buss eller bagaget på en bil, och då bör den inte vara för tung.

Det kan vara bra att titta på hur stor den är när den är utfälld och används, men också på hur liten den blir när du fäller ihop den. Ska du kunna transportera den i en bil är det viktigt att den inte är större än vad bagageutrymmet är.

Det kan också vara en bra idé att titta på hur enkel den är att fälla ihop. Är det någon som går att göra med en enhandsfattning, eller känns det väldigt krångligt?

Rullator och pris

Har du behov av en rullator är din kommun skyldig att ge dig en som hjälpmedel. Många väljer dock ändå att köpa en egen rullator eftersom det finns många varianter på marknaden som är mycket smidigare och bättre än de som oftast erbjuds från kommun eller regionen.

Priset för en rullator varierar kraftigt, beroende på hur avancerad produkt du vill ha. En billigare rullator kan du hitta för runt 1 500 kronor medan de dyrare brukar ligga runt 5 000-6 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att en dyrare rullator inte alltid är bättre, utan den som täcker dina behov är den bästa för dig.

Du kan många gånger också hitta begagnade rullatorer till ett mycket bra pris. Var noggrann med att kolla att den är hel och säkert om du köper en begagnad.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel