Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Så hittar du den bästa övervakningskameran 2024

Att nån tar sig in i ditt hem är nåt av det värsta som finns. Med en bra övervakningskamera kan du både förebygga och upptäcka inbrottet i tid. Vi har undersökt otaliga tester av kameror så att du enkelt kan hitta den bästa modellen och göra ett tryggt köp online.

Handlasmart rekommenderar:

Priser visas bland annat med hjälp av prisjakt logo
Bäst i test
Google Nest
Cam
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Håll enkelt koll på ditt hem med denna smarta kamera.
Bästa ringklockan
Bästa ringklockan, Ring Video Doorbell 3
Ring
Video Doorbell 3
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Se direkt vem som står vid din dörr med hjälp av videofunktionen.
Bäst med lampa
Arlo
Pro 3 Floodlight Camera
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Kamera med en inbyggd kraftfull lampa.
Bäst i test
Bäst i test

Google Nest
Cam

Håll enkelt koll på ditt hem med denna smarta kamera.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Google Nest
Cam

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Håll enkelt koll på ditt hem med denna smarta kamera.

Produktegenskaper

 • Drift: Batteri (Laddas via USB)
 • Night Vision
 • Inbyggd mikrofon och högtalare
 • Få varningar via Google Home-appen
 • Offlineinspelning
 • Klarar temperaturer från -20° till +40° C

Produktöversikt

Google Nest Cam är en batteridriven övervakningskamera du kan använda antingen inom- eller utomhus. Kameran har inga ledningar och är vattentät. Placera den i det medföljande stativet och placera den var du vill.
Kameran skickar en varning till dig när något händer och du kan då välja hur du vill agera genom Google Home-appen. Du kan till exempel lyssna via kamerans inbyggda mikrofon. Kameran filmar med HDR-video och Night Vision dygnet runt, och den fortsätter även vid strömavbrott eller om ditt wifi skulle sluta fungera. Den har en rörelsesensor med 110° horisontellt synfält som sträcker sig upp till 7,5 m.

Inställningarna ”Hemma” och ”Borta” hjälper dig att få information endast när du behöver det. Det gör det nämligen möjligt för kameran att bara börja övervaka när du faktiskt lämnar hemmet.
Missar du något har du tre timmars videohistorik i Google Home-appen, och kan gå tillbaka och kolla på videon igen. Tillägg finns tillgängliga om du vill ha full bevakning och möjlighet till att alltid kunna gå tillbaka och se materialet, men var då medveten att detta kostar extra.


Test Ring Video Doorbell 3
Bästa ringklockan
Bästa ringklockan

Ring
Video Doorbell 3

Se direkt vem som står vid din dörr med hjälp av videofunktionen.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor
Test Ring Video Doorbell 3

Ring
Video Doorbell 3

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Se direkt vem som står vid din dörr med hjälp av videofunktionen.

Produktegenskaper

 • Drift: Uppladdningsbara batterier (ingår) eller el
 • Tvåvägskommunikation - tala direkt med personen vid din dörr
 • Full HD kamera
 • Vidvinkel 160°

Produktöversikt

En ringklocka med inbyggd kamera så du alltid kan se vem som står vid din dörr, utan att ens vara där. Klockan ansluts till surfplatta eller mobil och du får en notis när nån ringer på. Du kan då direkt se vem som står där genom din mobila enhet, och genom den inbyggda mikrofonen och högtalaren kan du tala direkt med personen.

Modellen är kompatibel med IFTTT så du till exempel kan programmera att smarta lampor ska tändas när någon ringer på. Kameran har Full HD, avancerad rörelsedetektion och en vidvinkel på 160°.
Produkten drivs av medföljande uppladdningsbara batterier, men du kan också installera den i en redan existerande elanslutning för dörrklocka. Den levereras med skruv, plugg, skruvmejslar och två utbytbara frontplåtar i olika färger.


Bäst med lampa
Bäst med lampa

Arlo
Pro 3 Floodlight Camera

Kamera med en inbyggd kraftfull lampa.
tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Arlo
Pro 3 Floodlight Camera

tomma stjärnor
ifyllda stjärnor

Kamera med en inbyggd kraftfull lampa.

Produktegenskaper

 • Drift: Batteri
 • Inbyggdlampa på 3000 lumen
 • Kompatibel med flera Smart-assistenter
 • Kamera: 2K HDR

Produktöversikt

Övervakningskamera gjord för utomhusbruk med en inbyggd lampa. Lampan aktiveras via rörelsedetektor och kan ge hela 3000 lumen, vilket är starkare än en billykta. Lampan kan ställas in med bland annat flera olika ljusstyrkor och hur länge den ska lysa.

Kameran kopplas direkt till mobilen via appen så du direkt kan se vad som händer, eller få notiser om du inte befinner dig hemma. Du kan skapa aktivitetszoner som är mer intressanta för dig. Detta gör att kameran bara meddelar dig när något sker inom dessa.
Arlo är också kompatibel med flera smart-assistenter, som till exempel Google Assistent, IFTTT och Alexa. Kameran filmar i 2K HDR vilket ger en högupplöst bild som du till och med kan zooma live i. Du har också tillgång till mörkseende i antingen svartvitt eller färg. Synfältet ligger på 160°.

Kameran är trådlös och har en enkel installation. Den drivs av batteri och kan ha upp till sex månaders batteritid.

Se priser på Arlo Pro 3 Floodlight Camera


bästa övervakningskameran

Fördelar med en övervakningskamera

 • Kan fungera avskräckande för inbrottstjuven om den är synlig
 • Gör att du enkelt kan se vad som pågår hemma när du är bortrest
 • Bra komplement till övriga larmsystem
 • Finns för både inom- och utomhusbruk
 • Ger dig en känsla av trygghet och kontroll

Vilken typ av övervakningskamera ska du välja?

Marknaden formligen svämmar över av olika typer av kameror med olika funktioner. Här redogör vi för de tre vanligaste modellerna så att du kan göra ett val som passar dig.

Inomhuskamera

En inomhuskamera är precis vad det låter som, en kamera som placeras inne i hemmet. Den kan med fördel placeras vid ytterdörr och eventuella andra ingångar.

Fördelarna med en kamera av den här modellen är att den är liten och smidig och lätt går att gömma. Nackdelen är däremot att inkräktaren redan måste ha tagit sig in i hemmet för att denne ska synas på kameran.

Utomhuskamera

En kamera av utomhusmodell placeras utanför huset, lämpligen i anslutning till ytterdörren och övriga ingångar. Rekommendationen för den här typen av kamera är att placera den minst tre meter upp så att det blir svårt att utsätta den för sabotage.

Fördelen med en utomhuskamera är att du ser vad som pågår utanför ditt hus innan någon har tagit sig in. Du kan även välja att rikta den så att du ser delar av din gårdsplan. Det gör att du får ett försprång eftersom du kan se redan när inkräktaren är på väg. Du kan även med fördel kombinera en utomhuskamera med en inomhusvariant för en mer heltäckande lösning.

Kamera utformad som dörrklocka

Om du någon gång bott i en lägenhet vet du säkert att det är ganska vanligt med ett titthål i ytterdörren så att du kan se vem som står utanför innan du öppnar. En kamera som är utformad som en ringklocka fungerar på ungefär samma sätt men är lite mer avancerad.

Du kan till exempel se vem som står utanför på din mobil och behöver inte ens gå fram till dörren. Kameran ger dig också möjlighet att prata med personen utanför utan att öppna. Fördelen med den här kameran är att den är liten, smidig och diskret. Nackdelen är att den inte ger en så övergripande bild av vad som sker utanför utan mest är tänkt för att visa vem som befinner sig precis utanför dörren.

Hur fungerar en övervakningskamera?

De flesta övervakningskameror är filmkameror som är kopplade till din dator eller mobiltelefon. När något rör sig utanför din dörr får du en notifikation och kan se vad som sker. Vissa kameror ger också ifrån sig en signal som kan verka avskräckande för inbrottstjuvar.

Kamerorna drivs främst med batteri eller el. En kamera som drivs med el är generellt mer avancerad och ger en klarare bild. Nackdelen med en sådan modell är att du behöver ha tillgång till el för att den ska fungera. Vill du övervaka ställen utan el, till exempel sommarstugan, passar det bättre med en batteridriven variant. Det är dock viktigt att veta att du behöver ha tillgång till wifi på platsen för att kameran ska fungera.

Vilka regler gäller för en övervakningskamera

Många oroar sig för att det ska vara olagligt att sätta upp en övervakningskamera, men så länge du bara övervakar din egen egendom är det fullt tillåtet att installera en. Var dock noga med att inte vägen utanför huset eller grannens tomt kommer med på bilden. Skulle du få för dig att publicera det inspelade materialet någonstans är det också viktigt att veta att du måste ha samtycke från de personer som förekommer i filmen.

Har du en hyresgäst i din bostad får inte denna filmas med övervakningskamera trots att personen befinner sig på din egendom.

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

Kjell & Company Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel