Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa gamingskärmen 2021


Vi har listat de skärmar som är bäst i test på marknaden och ger dig dessutom några tips på vägen för att du ska hitta dina drömmars skärm.

Bäst i test
Asus
TUF Gaming VG259QM
En riktigt bra gamingskärm som placerat sig bra i tester och som fått...
Bästa med Ultra-widescreen
AOC
CU34G2X
En extra vid gamingskärm som även funkar bra att jobba på.
Bästa premium
Samsung
C49RG90
En bred skärm med stor och högupplöst bildyta.
Populär
LG Electronics
LG UltraGear 27GL850
Gamingskärm med smal ram och bra färgåtergivning som fått toppbetyg av...
Bästa budget
AOC
C24G1
Prisvärd skärm med hög hastighet och ramlös design.
Bäst i test
Bäst i test

Asus
TUF Gaming VG259QM

En riktigt bra gamingskärm som placerat sig bra i tester och som fått många positiva kundomdömen.

Asus
TUF Gaming VG259QM

En riktigt bra gamingskärm som placerat sig bra i tester och som fått många positiva kundomdömen.

Produktegenskaper

Produktöversikt

Asus är ett taiwanesiskt företag som grundades 1989. Varumärket tillverkar både datorer och en stor bredd av datorkomponenter. Bland annat erbjuder man datorskärmar, webbkameror, nätverksprodukter och grafikkort.

Skärmen VG259QM är en mycket omtyckt gamingskärm och har placerat sig högt i jämförande tester och dessutom fått mycket bra betyg av nöjda kunder. Skärmen är speciellt utvecklad för att kunna spela med och har liten risk för lagg och screen tearing. Den har en frekvens på 144 Hz vilket gör skärmen optimal för spel där kvicka reaktioner och snabba uppdateringar ligger i fokus. Upplösningen ligger på 1920 x 1080 vilket ger bra grafik för en rimlig prislapp. Skärmen har en IPS panel vilket ger bra färgåtergivning och en responstid på endast 1 ms.

Se priser på Asus TUF Gaming VG259QM


Bästa med Ultra-widescreen
Bästa med Ultra-widescreen

AOC
CU34G2X

En extra vid gamingskärm som även funkar bra att jobba på.

AOC
CU34G2X

En extra vid gamingskärm som även funkar bra att jobba på.

Produktegenskaper

 • 144 Hz
 • 1 ms responstid
 • 34 tum
 • 3440 x 1440

Produktöversikt

Liksom både BenQ och Asus har AOC sitt säte i Taiwan. Verksamheten startade 1967 och fokus har hela tiden legat på utveckling av bildteknik. I dag är man specialiserade på att tillverka just skärmar.

AOC CU34G2X är en välvd gamingskärm på 34 tum vilket gör den extra bred. Denna typ av skärmar kallas Ultra-Widescreen och gör din gamingupplevelse mer levande och därmed också roligare. Det breda bildförhållandet på 21:9 påverkar inte frekvensen på 144 Hz och skärmen har en mycket låg responstid på endast 1 ms. Då skärmen är vid fungerar den även som arbetsskärm eftersom du kan sprida ut flera dokument bredvid varandra. Skärmen har VA panel vilket ger bra färgåtergivning. 

Se priser på AOC CU34G2X


Bästa premium
Bästa premium

Samsung
C49RG90

En bred skärm med stor och högupplöst bildyta.

Samsung
C49RG90

En bred skärm med stor och högupplöst bildyta.

Produktegenskaper

 • 49 tum
 • 120 Hz
 • Tvåskärmsfunktion
 • 5120 x 1440
 • Responstid: 4 ms
 • Justerbar i höjd

Produktöversikt

Samsung C49RG90 är en premiumskärm från säkra Samsung. Den har formatet 49 tum på diagonalen och med ett bildförhållande på 32:9 vilket motsvarar på vanliga 16:9 skärmar bredvid varandra. Tvåskärmsfunktionen gör att du kan visa bilder från två olika enheter på skärmen med bibehållen bildkvalitet. Skärmen har en VP panel som håller mycket hög klass och ger mycket bra färgåtergivning. Svarstiden på 4 ms gör den kvick nog för de allra flesta. Det går att ställa in en virtuell siktpunkt på skärmen vilket kan vara funktionellt i de fall spelet inte har det själv. Skärmen fungerar utmärkt att spela på, men lika bra att jobba på då den kan visa flera dokument bredvid varandra.

Se priser på Samsung C49RG90


Populär
Populär

LG Electronics
LG UltraGear 27GL850

Gamingskärm med smal ram och bra färgåtergivning som fått toppbetyg av kunder.

LG Electronics
LG UltraGear 27GL850

Gamingskärm med smal ram och bra färgåtergivning som fått toppbetyg av kunder.

Produktegenskaper

 • 27 tum
 • 2560 x 1440
 • Svarstid: 1 ms
 • 144 Hz

Produktöversikt

Från LG kommer världens första Nano IPS-skärm med svarstid på endast 1 ms. Skärmen är kraftfull med högpresterande egenskaper som klarar av att leverera i alla spelsituationer. Den är verifierad G-Sync-kompatibel, vilket minskar risken för lagg och tearing för en mjukare och behagligare spelupplevelse. Designen är snygg och ergonomisk med en tresidig ram och funktioner som gör att den kan justeras på höjden, det går även att tilta och vrida skärmen.

Se priser på LG UltraGear 27GL850


Bästa budget
Bästa budget

AOC
C24G1

Prisvärd skärm med hög hastighet och ramlös design.

AOC
C24G1

Prisvärd skärm med hög hastighet och ramlös design.

Produktegenskaper

 • Full HD
 • 1920 x 1080
 • 144 Hz
 • 24 tum
 • 1 ms responstid
 • Höj- och sänkbar
 • Böjd panel

Produktöversikt

AOC har sitt säte i Taiwan och verksamheten startade 1967, fokus har hela tiden legat på utveckling av bildteknik. I dag är man specialiserade på att tillverka just skärmar.

Den välvda skärmen C24G1 har full HD och en hastighet på 144 Hz för att ge en optimal spelupplevelse. Responstiden är på 1 ms och foten har en höj- och sänkbar funktion. Den ramlösa designen gör den inte bara estetsikt tilltalande, det möjliggör också att ställa ihop flera skärmar. Jämfört med många andra skärmar, i synnerhet i samma prisklass, har den dubbel hastighet vilket gör att du slipper lagg och suddiga rörelser. 

Se priser på AOC C24G1När du sätter dig framför datorn för en stunds gaming är det ett härligt tillfälle för avkoppling, men även för spänning och adrenalinkickar. För att spelstunden ska bli så komplett som möjligt krävs det dock att du har en bra gamingskärm.

Vilka egenskaper är viktiga hos en bra gamingskärm?

Responstid

När du spelar vill du naturligtvis att kommandot du trycker in på ditt tangentbord eller på din kontroll ska återspeglas snabbt på skärmen. För att en skärm ska vara riktigt bra krävs det att den har en snabb responstid.

Uppdateringsfrekvens

För att bilden ska hållas stabil och samtidigt reagera snabbt på kommandon behövs även en tillräcklig uppdateringsfrekvens. Uppdateringsfrekvensen anges i Hertz (Hz). Ju högre Hz-värde, ju bättre uppdateringsfrekvens. Idag finns skärmar med allt från 60 till 240 Hz, men en bra skärm för gaming bör ligga på ett värde av minst 144 Hz.

Upplösning

Viktigt när du spelar är också en bra upplösning så att detaljer blir tydliga. De upplösningar man kan välja bland när det gäller gamingskärmar är främst 1080p, 1440p och 4K. 4K är visserligen den absolut bästa upplösningen. Problemet är bara att den också kräver mycket av din dator. För att få en bra upplösning men ändå slippa krångel rekommenderas att du väljer en upplösning på 1440p. Har du emellertid en dator som klarar 4K-upplösning så är det bara att gratulera eftersom den ger den absolut bästa bilden.

Vad krävs av din dator?

Har du hittat en riktigt bra skärm för gaming? Då är det viktigt att du kontrollerar att den matchar din dator. En bra skärm ställer nämligen en hel del krav på din dator för att den ska kunna fungera optimalt. Du bör till exempel kontrollera att din dator har stöd för Gsync- eller Freesync-teknik. Dessa tekniker fungerar så att de synkroniserar skärmen med ditt grafikkort vilket ger en stabil och snabb bild. Har du ett grafikkort av AMD-typ behöver din dator ha Freesync, medan ett grafikkort av typen Nvidia kräver Gsync.

Vilken storlek på skärmen ska du välja?

En annan viktig faktor som måste tas under beaktande när du ska välja din skärm är hur stor den ska vara. Generellt kan man säga att ju större datorskärm för gaming du har, desto lättare är det för dig att leva dig in i spelet. Vill du ha en fantastisk spelupplevelse kan det vara en idé att välja en skärm med rejäl bredd, till exempel en i 21:9-format.

Om du inte har plats för en så stor skärm finns det som tur är andra alternativ på marknaden som förhöjer spelupplevelsen. Ett sådant alternativ är en välvd skärm, en skärm som gör att du verkligen sugs in i spelet. Förr var skärmar av den här typen väldigt kostsamma eftersom de var så dyra att ta fram. Tekniken har dock förbättrats och tillverkningskostnaderna gått ned vilket gör att det nu går att få tag på en välvd skärm till ett rimligt pris.

Så hittar du rätt skärm för dig

Vi har genom test tagit fram de absolut bästa gamingskärmarna på marknaden. Botanisera gärna bland våra tips för att hitta en riktigt bra skärm. Fundera också över några saker innan du väljer vilken du ska köpa.

Vad brukar du spela?

Vilken typ av spelare är du? Testar du gärna de allra senaste spelen på marknaden? Då behöver du en skärm med riktigt bra uppdateringsfrekvens, responstid och upplösning. Det beror på att nyare spel ofta ställer höga krav på skärmens teknik.

Är du istället ett fan av gamla spel, eller spel utan så avancerad grafik? Då ställs inte lika höga krav på din skärm. Faktum är att det till och med kan vara helt onödig att köpa en väldigt avancerad skärm eftersom du ändå inte får njuta av dess fördelar.

Vilken skärmteknik passar dig?

TN

En skärm med TN-teknik passar dig som gillar att köra snabba spel som kräver snabb responstid, till exempel Counter Strike.

IPS

Är färgåtergivning viktigt för dig? Satsa då på en skärm med IPS-teknik.

VA

Även en skärm med VA ger bättre bild. Nackdelen med både VA och IPS är dock att responstiden blir längre. Spelar du relativt lugna spel utan avancerad grafik kan ändå en sådan här skärm fungera.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 27 produkter som är populära hos .

 • Xiaomi
  Mi Curved Gaming Monitor 34"
  8.41 (28)
  RANK 4
  I DATORSKäRMAR
  4 490 - 7 839 SEK
 • Samsung
  Odyssey C49G95TSSU 49"
  7.08 (12)
  RANK 5
  I DATORSKäRMAR
  13 490 - 20 238 SEK
 • Samsung
  Odyssey C27G75T
  8 (3)
  RANK 9
  I DATORSKäRMAR
  5 800 - 9 849 SEK
 • LG
  UltraGear 27GN950
  7.5 (1)
  RANK 4
  I DATORSKäRMAR
  9 890 - 12 499 SEK
 • Lenovo
  Q27h-10
  RANK 3
  I DATORSKäRMAR
  2 990 - 5 357 SEK
 • LG
  UltraGear 27GL850
  7.93 (13)
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  4 491 - 7 499 SEK
 • AOC
  27G2U
  8.56 (8)
  RANK 9
  I DATORSKäRMAR
  2 449 - 3 899 SEK
 • LG
  27GL83A 27"
  8.91 (10)
  RANK 3
  I DATORSKäRMAR
  3 990 - 4 391 SEK
 • Lenovo
  G32qc-10
  4.5 (1)
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  3 709 - 6 034 SEK
 • Asus
  TUF Gaming VG27AQ1A 27"
  8.17 (5)
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  3 199 - 6 099 SEK
 • LG
  35WN75C
  7.25 (3)
  RANK 7
  I DATORSKäRMAR
  4 990 - 6 108 SEK
 • Samsung
  Odyssey G5 C34G55TWWU 34"
  8.33 (2)
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  5 451 - 7 099 SEK
 • Samsung
  C49HG90 49"
  7.73 (21)
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  8 931 - 12 949 SEK
 • Benq
  GW2480 24"
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  1 190 - 3 596 SEK
 • Asus
  PG279QM 27"
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  9 990 - 10 909 SEK
 • Asus
  TUF Gaming VG35VQ 35"
  4.5 (1)
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  5 799 - 12 195 SEK
 • LG
  UltraGear 32GP850 32"
  RANK 7
  I DATORSKäRMAR
  5 463 - 8 179 SEK
 • Huawei
  MateView GT 34"
  6.5 (1)
  RANK 4
  I DATORSKäRMAR
  5 490 - 7 099 SEK
 • LG
  UltraGear 27GP850 27"
  6.5 (1)
  RANK 2
  I DATORSKäRMAR
  4 457 - 7 619 SEK
 • HP
  E27q G4 27"
  RANK 7
  I DATORSKäRMAR
  3 599 - 5 236 SEK
 • LG
  34GN850 34"
  9 (8)
  RANK 7
  I DATORSKäRMAR
  8 490 - 12 829 SEK
 • Acer
  Predator XB323QKNV (bmiiphuzx) 32"
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  11 990 - 13 187 SEK
 • Samsung
  S32A706 32"
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  3 990 - 5 338 SEK
 • HP
  X27q 27"
  7.5 (1)
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  2 690 - 4 425 SEK
 • MSI
  Optix G241 24"
  7.75 (3)
  RANK 1
  I DATORSKäRMAR
  1 390 - 3 531 SEK
 • LG
  27MK430H 27"
  RANK 8
  I DATORSKäRMAR
  1 652 - 2 960 SEK
 • MSI
  Optix G273QF 27"
  8 (2)
  RANK 6
  I DATORSKäRMAR
  2 790 - 4 949 SEK

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

CDON MediaMarkt Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel