Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Bäst i test – köp en elektrisk enhjuling

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Elektrisk enhjuling är roligt - men används inte bara för nöje, utan också till nytta istället för vanlig tvåhjulig cykel när du exempel ska ta dig till jobbet eller bussen.

elektrisk enhjuling bäst i test

Det finns många modeller att välja på, så när du funderar på att skaffa den bästa möjliga elektriska enhjulingen för ditt användningsområde så finns det några olika saker att tänka på. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt, utan följ med i guiden och hitta den som är bäst i test och uppfyller rätt kriterier som du har för just dig och din situation.

Välj rätt elektrisk enhjuling 

Det finns vissa olika typiska användningsområden för elektrisk enhjuling, och dessa påverkar vilken modell som är bäst för dig. Titta på specifikationer såsom laddningstid, maxhastighet, körsträcka, och så klart priset, och se hur dessa passar in på hur du planerar att använda enhjulingen.

  • Du som använder enhjulingen då och då för nöjets skull. I detta fall behöver enhjulingen inte nödvändigtvis vara av den sort som får framföras i trafiken, så klart under förutsättning att du har möjlighet att cykla på annan plats. Laddningstid och körsträcka på en laddning är då inte heller lika viktiga att ta med i beräkningen, och ej heller enhjulingens vikt såvida detta inte gör det omständligt att transportera den till platsen där du har planerat att använda den.
  • Du som använder enhjulingen regelbundet för kortare sträckor. I detta fall är laddningstiden viktig, så att du exempelvis kan ta dig till och från bussen varje dag, men körsträckan på en laddning är inte alltför viktig så länge den räcker dit och tillbaka. Enhjulingens vikt kan här också vara bra att tänka på, då lättare enhjulingar är lättare att ta med sig ombord på tåget eller bussen.
  • Du som använder enhjulingen för att åka och uppleva längre sträckor. I detta fall är enhjulingens körsträcka under en enda laddning viktig, medan själva laddningstiden är mindre viktig. Det kan här även vara intressant att se efter vilka extrafunktioner som finns - vissa elektriska enhjulingar har exempelvis möjlighet att fungera som mediaspelare medan du kör, antingen via inbyggda högtalare eller trådlöst genom dina bluetooth-hörlurar, vilket innebär att du kan lyssna på musik, ljudböcker och podcasts medan du är ute och cyklar på din enhjuling.

Regler för elektrisk enhjuling

Ur lagens synpunkt är enhjulingen klassificerad som en cykel, och behöver därmed följa samma regler som en vanlig tvåhjulig cykel för att få köras i trafiken. Detta inkluderar en maxhastighet på högst 20 km/h, och att du vid färd i mörker behöva ha reflexer på framsidan, baksidan, och höger och vänster sida, samt belysning både framåt och bakåt. Om du ändå är osäker på vad som gäller så rekommenderas det att du läser de mer specifika reglerna för cykel på Transportstyrelsens webbplats. Om du inte uppfyller kraven så får du bara lov att cykla på enhjulingen inom inhägnade områden.

Krav på cykelhjälm för dig under femton år

Du som ännu inte har fyllt femton år måste också bära cykelhjälm när du cyklar på en enhjuling - oavsett om du bara cyklar på inhägnat område eller ute i trafiken. Men det kan vara bra att ha hjälm även för dig som är äldre än femton för att undvika skador, även om cyklarna oftast har inbyggda system för att minska hastigheten och att fånga upp dig om du lutar dig för långt. Du bör även vara medveten om att en utredning genomförs för att eventuellt ta fram specifika regler för enhjulingar - så håll dig uppdaterad på eventuella förändringar i reglerna som kan tillkomma i framtiden.

  • Får jag köra elektrisk enhjuling i trafiken? Ja, så länge du och din enhjuling följer alla de regler som gäller för vanliga cyklar, men betänk att du kan behöva träna hemma innan du beger dig ut i trafiken för att undvika olyckor. Om du är osäker så går det att läsa om regler för cykel på Trafikverkets webbplats.
  • Vad är en lämplig ålder för en elektrisk enhjuling? Det finns ingen lagstadgad åldersgräns för enhjuling, vare sig den är driven av el eller inte. De främsta sakerna att betänka är istället att enhjuling kräver viss koordination, motorik och träning, vilket ju skiljer sig från person till person, och att det kan vara svårare för yngre cyklister. För de som inte har fyllt femton så är det dock krav på att bära cykelhjälm.
  • Hur snabbt kan man cykla på en elektrisk enhjuling? Det varierar beroende på modell. För att få framföras i trafik får maxhastigheten dock inte överstiga 20 km/h - de enhjulingar som kan uppnå högre hastighet än så klassificeras som "övriga fordon" och får bara köras inom inhägnade områden. Notera att det alltså är den högsta hastigheten som enhjulingen kan nå som räknas, inte bara den hastighet som du faktiskt cyklar i.

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel