Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Känn dig säker med bästa brandvarnaren 2023

Börjar det brinna är det viktigt att få reda på det så fort som möjligt. Det bör finnas minst en brandvarnare i varje hem. Vi har tagit fram marknadens bästa modeller så du kan hitta en brandvarnare som håller dig säker. Köp till en brandsläckare för att ha ett helt säkert hem.

Bäst i test
Housegard
Origo
Multifunktionell brandvarnare som är lätt att seriekoppla.
Bästa premium
Google
Nest Protect
Smart brandvarnare med många funktioner.
Populär
Fibaro
Z-wave
En smidig och snygg brandvarnare som smälter in i hemmet.
Bästa prisvärda
Nexa
FS-558/RF
Prisvärda brandvarnare som kan seriekopplas.
Bäst för små hem
Housegard
Houseguard Firephant SA800S
Funktionell brandvarnare för det mindre hemmet.

brandvarnare bäst i test

Bäst i test
Bäst i test

Housegard
Origo

Multifunktionell brandvarnare som är lätt att seriekoppla.

Housegard
Origo

Multifunktionell brandvarnare som är lätt att seriekoppla.

Produktegenskaper

 • Kombinerad rök- och värmevarnare
 • Seriekoppla upp till 30 enheter
 • Lokaliseringsfunktion som låter dig vet var branden brutit ut
 • Drivs av 2 AA-batterier
 • Pausfunktion
 • Prisvärd
 • Något känslig

Produktöversikt

Ett set med trådlösa optiska brandvarnare från Houseguard. Den reagerar både på rök och ökad temperatur, så att du fort kan upptäcka en eventuell brand. Larmsignalen ligger på 85 dB, vilket gör att den hörs ca tre meter bort.

Origo kan seriekopplas så att om en låter – låter alla. Detta gör så att du kan varnas tidigt var än branden uppstår. En säker lösning för dig som bor stort eller i flera våningar. Du kan koppla samman upp till 30 brandvarnare.
Varnaren är utrustad med inbyggd lokaliseringsfunktion som låter dig veta exakt var det börjat brinna, även om du har flera varnare.

Tack vare den senaste energibesparande teknologin, kan två AA-batterier hålla i upp till ett helt år. Med hjälp av pausfunktionen kan du minska varnarens känslighet under en stund, för att undvika falskt alarm. Den har också testfunktion som låter en röd diod lysa vid normal funktion. Brandvarnaren har europeisk standardmärkning SS-EN14604.


Bästa premium
Bästa premium

Google
Nest Protect

Smart brandvarnare med många funktioner.

Google
Nest Protect

Smart brandvarnare med många funktioner.

Produktegenskaper

 • Avancerad teknik
 • Split spectrum sensor som känner av både långsamma och snabba bränder
 • Mäter CO-värdet
 • Kan kopplas med andra Nest-enheter
 • Användarvänlig
 • Något dyr

Produktöversikt

Smart brandvarnare från Google som övervakar hemmet för flera faror. Tack vare sin split spectrum sensor kan den känna av både långsamma och snabbt utvecklade bränder. Den har även kapacitet till att mäta CO-värden luftfuktighet och värmeskillnader.

Genom att koppla den till wifi och din Google Home app får du snabbt notifikationer om det händer något. Inte bara genom Google Nest Protects signal och dess lysande ring, utan du kan också få en uppdatering på mobilen var du än befinner dig. Detta låter dig vara uppdaterad vad som händer hemma, även om inte du är det. Med inbyggd rörelsedetektor fungerar varnaren också som en nattlampa genom den upplysta ringen på ovansidan.

Google Nest Protect har inbyggd testfunktion som gör att den kontrollerar sig själv 400 gånger om dagen, så att du kan vara säker på att alltid ha ett helt fungerande skydd hemma. Kan monteras i taket eller på vägg. Drivs av batteri, men finns även i en trådad version.

Se priser på Google Nest Protect


Populär
Populär

Fibaro
Z-wave

En smidig och snygg brandvarnare som smälter in i hemmet.

Fibaro
Z-wave

En smidig och snygg brandvarnare som smälter in i hemmet.

Produktegenskaper

 • Liten och smidig
 • Reagerar på både rök och värme
 • Signal på 100 dB
 • Snygg design
 • Kan kopplas med wifi och app
 • Falsklarmar ibland

Produktöversikt

Z-wave från Fibaro är en populär brandvarnare som reagerar både på värme och rökutveckling, för att så snabbt som möjligt kan upptäcka om en brand brutit ut. Den har en hög varningssignal på 100 dB. För att förhindra falska larm kan du ställa in känsligheten hos varnaren, så att du inte riskerar att få falska larm.

Branvarnaren kan kopplas till ditt wifi, och därigenom skicka en notis till din telefon om den utlöses. På detta sätt kan du alltid hålla dig uppdaterad om vad som händer hemma. Den är också kompatibel med Alexa, och kan styras genom denna.

Med en kompakt design och en stilren utformning märks den knappt av i hemmet. Drivs av ett CR 123A-batteri, med en brukstid på upp till två år. Brandvarnaren har europeisk standardmärkning SS-EN14604.

Se priser på Fibaro Z-wave


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Nexa
FS-558/RF

Prisvärda brandvarnare som kan seriekopplas.

Nexa
FS-558/RF

Prisvärda brandvarnare som kan seriekopplas.

Produktegenskaper

 • Reagerar på både rökpartiklar och temperaturförändringar
 • Seriekopplade - utlöses en så låter alla
 • 12 enheter kan kopplas samman
 • Drivs av 2 AA-batterier

Produktöversikt

Trådlösa brandvarnare från svenska Nexa. Utrustade med sensorer både för rökpartiklar och temperaturförändringar. Allt för att de snabbare ska utlösas om det pyr eller brinner i ditt hem.

Brandvarnarna FS-558/RF är seriekopplade och utlöses samtidigt om det brinner. På detta sätt kan du snabbt bli varse om det brinner, även om du är i ett annat rum. Den brandvarnare som är närmast branden har automatiskt en annan signal, så att du kan lokalisera var branden är. Du kan koppla samman upp till 12 enheter. Drivs av två AA-batterier.

Se priser på Nexa FS-558/RF


Bäst för små hem
Bäst för små hem

Housegard
Houseguard Firephant SA800S

Funktionell brandvarnare för det mindre hemmet.

Housegard
Houseguard Firephant SA800S

Funktionell brandvarnare för det mindre hemmet.

Produktegenskaper

 • Lång batteritid - 10 år
 • Lätt att testa funktionaliteten
 • Singelbrandvarnare
 • Diskret design som smälter in i hemmet

Produktöversikt

Liten och diskret optisk brandvarnare från Houseguard. Tack vare automatisk kalibrering samt guldpläterade komponenter i varnarens kretskort, kan du vara säker på en hög stabilitet och stor tillförlitlighet. Brandvarnaren har en snygg design med välvd inramning och en matt finish som gör att den lätt smälter in i hemmet.

Firephant har ett utbytbart batteri som har en livslängd på tio år. Detta innebär att du inte behöver byta batteri hela tiden eller oroa dig för att inte ha en fungerande brandvarnare. Du kan enkelt pausa brandvarnaren genom att trycka på den stora knappen på mitten. På samma sätt kan du också testa varnarens funktionalitet. Det är en singelbrandvarnare och kan alltså inte kopplas samman med andra varnare.

Se priser på Houseguard Firephant SA800S


bästa brandvarnaren
Att ha en brandvarnare kan rädda liv. Testa den minst en gång i månaden.

Brandvarnare beskrivs ofta som en billig livförsäkring, och är ett måste i alla hem. Det finns ett flertal ställen i ditt hus där det kan vara av stor betydelse att ha en brandvarnare. Men det är inte bara ditt hem som behöver det. Även sommarstugan, båten och husvagnen kan utrustas med en brandvarnare som hjälper dig om olyckan är framme. Med dagens brandvarnare kan du också koppla upp dem via wifi och få notifikationer även om du inte befinner dig just där branden utlösts.

TIPS! Se till att brandvarnaren alltid har europeisk standardmärkning SS-EN14604.

Så här placerar du en brandvarnare

 • En brandvarnare per 60 m²
 • Placera den i taket mitt i rummet
 • Placera nära kök, då det är en vanlig plats för eldsvådor
 • Placera utanför sovrum
 • Om du ej kan montera den i taket, montera på vägg ca 15 cm från taket
 • Ha minst en brandvarnare på varje våning

Tumregeln är att ha en brandvarnare per 60 m². Den bör sitta mitt i taket, eller minst 50 cm från vägg, ventilationsöppningar eller andra föremål. Det bör inte vara mer är 12 meter mellan två brandvarnare.
Du måste dock ta hänsyn på vilken planlösning hemmet har. Finns det till exempel en vägg eller något annat skrymmande kan du behöva en varnare till för att verkligen vara säker på att du täckt all yta. Har ditt hem flera våningar är det också viktigt att se till att det finns minst en brandvarnare på varje våning.

Det är viktigt att placera brandvarnare vid platser där det lätt kan utbryta brand, som till exempel kök. De bör sitta på en sådan plats att den känner av röken, men inte så nära så att det utlöses hela tiden av matos.
Du bör också sätta upp en utanför ditt sovrum, så att du hör om en brand startar även när du ligger och sover. Dessa kan med fördel seriekopplas, så att varnaren utanför sovrummet börja låta samtidigt som den i köket. Om du brukar ladda din telefon vid sidan av sängen under natten, bör du också sätta upp en brandvarnare även inne i sovrummet. Elektronik och sladdar är en stor riskfaktor när det kommer till bränder i hemmet.

Kan du av någon anledning inte montera en brandvarnare i taket kan du placera den på väggen, ungefär 15 cm från taket. Detta kan dock göra så att det tar längre tid för brandvarnaren att reagera.

Läs mer om hur du skyddar ditt hem på bästa sätt hos Brandskyddsföreningen

Bilden föreställer hur en brandvarnare ska placeras.
En brandvarnare bör placeras minst 50 cm från väggen. Mät först 50 cm från hörnet längs väggen, och sen 50 cm ut mot taket från där.

Hur många brandvarnare ska man ha?

Beroende på hur stort du bor varierar antalet brandvarnare du behöver. Om ditt hem har två våningar, behöver du minst en på varje våning. Man ska som sagt tänka att en brandvarnare täcker ca 60 m², men finns det en vägg eller liknande i vägen kan du behöva två stycken på en mindre yta än 60 m².

Testa att brandvarnaren fungerar en gång i månaden

För att verkligen vara säker på att brandvarnarna kommer och fungera när det brinner, bör du testa dem minst en gång i månaden. De vanligaste modellerna låter dig bara trycka in en knapp, och fungerar den som den ska så låter den. Om du gör detta och inget händer, kan du först prova med att byta batteri. Händer inget efter detta heller bör du byta ut varnaren. Har du seriekopplade brandvarnare så ska alla låta när du testar.

Förutom den regelmässiga kontrollen, är det bra att testa brandvarnaren när du bytt batteri eller när du gjort rent den, för att säkerställa att inget gått sönder. Det kan också vara bra att kolla den efter du varit borta en lägre tid, till exempel när du kommer fram till sommarstugan inför semestern. Ofta ger brandvarnare av sig ett ljud när batteriet börjar ta slut, men har det gått så långt att batteriet är helt slut, är det svårt att upptäcka att batteriet behövs bytas ut. Själva brandvarnaren bör bytas ut efter 8 – 10 år.

TIPS! Ta som vana att se över dina brandvarnare varje år på Brandvarnarens dag - 1 december 

Så fungerar en brandvarnare

De två vanligaste typerna av brandvarnare för privat bruk är optiska eller joniserande.

Optisk brandvarnare

Dessa använder sig av ett avancerat fotocellssystem för att upptäcka en eldsvåda i hemmet. Detta består ofta av infrarött, ultraviolett eller vanligt synligt ljus. När rök kommer in i dosan studsar ljusstrålen på partiklarna i röken, och detta gör att ljuset träffar en detektor och därmed utlöser brandvarnaren.

En optisk brandvarnare känner bättre av de första pyrande stegen av en brand. Det är den vanligaste typen av brandvarnare på marknaden idag.

Joniserande brandvarnare

En brandvarnare av joniserande sort använder sig av en radioaktiv källa som mäter det elektriska motståndet som finns i luften. På detta sätt kan den reagera på både synlig och osynlig rök. Joniserande brandvarnare känner bättre av elden vid dess mer flammande stadie, än en optisk. Eftersom de innehåller radioaktivt material måste de källsorteras noga. De joniserande brandvarnarna är på väg att fasas ut från marknaden, och vissa länder har redan förbjudit dem.

Med batteri eller nätansluten brandvarnare

Det finns olika sätt för en brandvarnare att få ström. De kan antingen drivas av batteri eller anslutas till byggnadens elnät, så kallat trådat.
Många batteridrivna brandvarnare använder sig av 9V batteri. Fördelen med batteri är att du inte behöver göra någon form av elinstallation för att montera brandvarnaren. Du måste däremot kolla batteriet med jämna mellanrum för att se att det fortfarande fungerar. Välj gärna ett batteri som har extra lång brukslängd, då det gör att du slipper byta lika ofta samtidigt som det håller dig säker. Ett vanligt 9 V batteri räcker i ca ett år.

Trådade brandvarnare går på hemmets elnätvärk och behöver en extra installation. Du kan behöva dra en ny kabel för att tillgodose varnaren med ström. Därefter behöver du dock inte oroa dig för att brandvarnaren inte har någon kraft, eftersom den alltid får det via elnätet. Varnare av denna typ kan ibland ha utrymme för ett kompletterande batteri, som används för om strömmen skulle gå.

Koppla brandvarnaren till wifi - alltid uppdaterad

Med hjälp av en brandvarnare som är kompatibel med wifi, kan du få notiser var du än befinner dig om något händer. Ofta har denna typ av brandvarnare har en tillhörande app som låter dig veta hur läget är just nu. Detta kan vara en smart investering att ha i fritidshuset, då det håller dig informerad även om du befinner dig långt borta. De kan också lättare hjälpa dig att lokalisera var i huset branden faktiskt brutit ut, då brandvarnaren har en bestämd lokation.
Eftersom de ofta är kopplade till en app, kan man vanligtvis även stänga av signalen direkt i den, om det visar sig vara ett falskt alarm.

Vissa modeller kan också kopplas samman med en lösning för ett smart hem, till exempel Google Home. Då kan du få en ännu mer omfattande koll på ditt hem, och den kan använda sig av andra enheter för att informera dig om att något hänt.

Värmevarnare – ger dig signal om temperaturen stiger

Att bara säga brandvarnare kan vara lite fel, då det finns de varnare som signalerar vid upptäckten av rök och de som reagerar på en förhöjd temperatur. De flesta brandvarnare hör till de första, men vissa modeller kan också vara utrustade med en kompletterande värmevarnare som ger utslag om den märker att temperaturen stiger för mycket eller för fort.

Känn dig säkrare med seriekopplade brandvarnare

Bilden föreställer hur seriekopplade brandvarnare fungerar.

Bor du i ett större hus kan det vara en god idé att satsa på brandvarnare som är seriekopplade. Detta innebär att om en varnare utlöses, kommunicerar den med de andra så att de också gör det. På detta sätt kan du bli varse om en brand innan den kommer för nära dig för att göra något.
Bor du i en villa med mer än en våning bör du satsa på seriekopplade brandvarnare. Då kan du få en varning om en brand på undervåningen, medan du befinner dig på ovanvåningen. Många av dessa modeller kan kompletteras med nästan hur många varnare som helst, så du kan täcka hela din boyta.

Så här stänger du av en brandvarnare - pausfunktion

Vissa modeller av brandvarnare är utrustade med en så kallad pausfunktion. Detta låter dig reducera känsligheten hos varnaren i ca tio minuter. Efter detta återgår den till sin ursprungliga känslighet. Detta kan vara en användbar funktion för brandvarnare som sitter i till exempel tvättstugor eller nära kök. Vet du att något kommer att ryka så kan du därmed undvika ett falsklarm. Modeller som är kopplade till wifi och en app, har ofta en funktion där du kan stänga av signalen direkt i appen.

Kända tillverkare

Nexa

Ett svenskt företag som specialiserat sig på produkter för både smarta och trygga hem. Däri ingår bland annat olika typer av brandskydd och brandvarnare. De erbjuder både singelbrandvarnare och seriekopplingsbara brandvarnare. De har också flera modeller av brandsläckare och brandfiltar som har en noga utvald design för att passa in i ett modernt svenskt hem. Deras produkter säljs genom flera av de största butikskedjorna för gör-det-själv i Sverige.

Houseguard

Erbjuder ett stort sortiment av produkter för att göra hemmet säkrare. I deras katalog ingår bland annat brandvarnare, brandsläckare, brandfiltar och första hjälpen-paket. I deras sortiment av brandvarnare finns både singelbrandvarnare samt modeller som du kan seriekoppla. Varnarna finns också med olika design, så du enkelt kan hitta något som passar ditt hem.

Google Nest

En del av Googles lösning för smarta hem – Google Home. Med ett tillägg av en eller flera Nest Protect kan du få en snabb upplysning om när olyckan är framme och var. Varnarna talar om för dig var och vad den upptäckt, och du kan till ock med få notifikationer i mobilen.

Fler populära produkter

Utöver de val vi på redaktionen presenterat längst upp på sidan så kan vi även tipsa dig om dessa 38 produkter som är populära hos .

 • Google
  Nest Protect Smoke + CO Alarm S3000BW (2nd Generation)
  6.81 (15)
  RANK 1
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  1 290 - 2 360 SEK
 • Aqara
  Temperature and Humidity Sensor
  8.85 (12)
  RANK 2
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  161 - 540 SEK
 • Philips
  Hue Motion Sensor
  8.95 (20)
  RANK 4
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  299 - 756 SEK
 • Philips
  Hue Outdoor Sensor
  8.33 (5)
  RANK 8
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  429 - 739 SEK
 • Airthings
  Wave Plus
  8 (9)
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  2 199 - 3 759 SEK
 • Shelly
  H&T
  5.75 (3)
  RANK 5
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  119 - 437 SEK
 • Netatmo
  Smart Smoke Alarm
  7 (2)
  RANK 9
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  990 - 2 849 SEK
 • Telldus
  Pool/SPA Sensor (313291)
  3.5 (1)
  RANK 9
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  349 - 499 SEK
 • Google
  Nest Protect Smoke + CO Alarm S3003LW (2nd Generation)
  4.25 (3)
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  1 249 - 2 097 SEK
 • Aqara
  Window/Door Sensor
  8.87 (7)
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  130 - 400 SEK
 • SiGN
  Smart Home WiFi
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  249 - 399 SEK
 • D-Link
  DCH-S161
  RANK 8
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  349 - 680 SEK
 • WiZ
  Motion Sensor
  RANK 8
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  76 - 319 SEK
 • Nedis
  WiFi Smart Smoke Detector WIFIDS10WT
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  266 - 569 SEK
 • Sonoff
  SNZB-02
  RANK 9
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  99 - 149 SEK
 • Fibaro
  Motion Sensor FGMS-001
  8.75 (7)
  RANK 1
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  326 - 956 SEK
 • Deltaco
  SH-WS03
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  349 - 469 SEK
 • Nexa
  NBA-001
  RANK 7
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  159 - 310 SEK
 • LifeSmart
  Cube Motion Sensor LS062WH
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  147 - 588 SEK
 • Aqara
  Motion Sensor
  6.25 (3)
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  159 - 514 SEK
 • Airthings
  View Plus
  3.5 (1)
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  2 672 - 4 969 SEK
 • Malmbergs
  9963000
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  299 - 699 SEK
 • Nexa
  Z-Wave ZLS-101
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  374 - 672 SEK
 • Nedis
  WiFi Smart Motion Sensor WIFISM10CWT
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  119 - 374 SEK
 • Nexa
  Z-Wave ZMD-107
  RANK 9
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  199 - 648 SEK
 • Gardena
  Smart Sensor
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  675 - 850 SEK
 • Xiaomi
  Mi Smart Home Temperature / Humidity Sensor 2
  4.75 (3)
  RANK 7
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  117 - 199 SEK
 • Aqara
  Water Leak Sensor
  6.5 (1)
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  157 - 289 SEK
 • Aeotec
  Home Energy Meter Gen5 1st
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  879 - 1 199 SEK
 • Netatmo
  Smart Radiator Valves Starter Pack
  5.67 (2)
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  1 790 - 2 959 SEK
 • Sensative
  Strips Drip Sensor
  4.5 (1)
  RANK 9
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  449 - 599 SEK
 • Capidi
  CAP388B Brandvarnare 2-Pack
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  614 - 895 SEK
 • Netatmo
  Smart Indoor Siren
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  690 - 1 308 SEK
 • Telldus
  PIR/Temp/Hygro Sensor (14279)
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  599 - 869 SEK
 • Aeotec
  MultiSensor 6
  8.71 (6)
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  438 - 1 154 SEK
 • Nedis
  Smart Zigbee Climate Sensor
  7.5 (1)
  RANK 10
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  169 - 339 SEK
 • Shelly
  Plus H&T
  RANK 3
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  419 - 529 SEK
 • Fibaro
  HomeKit Door/Window Sensor FGBHDW-002
  RANK 11
  I SENSORER & SIRENER FöR SMARTA HEM
  549 - 1 209 SEK

Du kanske även är intresserad av:

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

GardenStore Kjell & Company CDON MediaMarkt Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel