Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa bäddmadrassen 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En god natts sömn gör att du har energi till vardagens utmaningar. För att kunna sova bra gäller det att ha en säng och bäddmadrass som passar dig. Här kan du läsa mer om bäddmadrasserna som är bäst i test.

bäddmadrass bäst i test

Bättre sömn med rätt bäddmadrass

En bäddmadrass ska ge din kropp stöd när du sover så att du inte blir snedbelastad. En felaktig sovposition kan tyvärr skapa värk och stelhet i kroppen. Med andra ord lönar det sig att lägga ner tid på att välja den madrass som passar dig bäst. Bäddmadrassens funktion är också att skydda sängen genom att exempelvis transportera bort fukt. I denna artikel kan du läsa mer om och hitta din favorit bland bäddmadrasserna som är bäst i test.

Så väljer du rätt bäddmadrass

Det viktigaste är att välja en madrass som passar just din kropp. Vi är alla olika långa och har olika bredd och vikt. Ju lättare du är desto mjukare bör madrassen vara. En tyngre kropp behöver mer stöd och stadga och bör därför ha en hårdare madrass. Bäddmadrasser är indelade i olika kategorier som anger hur hård eller mjuk den är. Vilken tjocklek madrassen ska ha beror också på om du sover på sidan eller ryggen. Om du sover på sidan behöver du en hårdare madrass för att få bra stöd. Information om mjukhet respektive hårdhet brukar finnas med i produktbeskrivningen för madrassen.

Olika zoner på madrassen

Vissa madrasser är utrustade med olika hårda och mjuka zoner. Dessa är inte lika vanliga och ofta dyrare än de vanliga bäddmadrasserna. Om du har problem med sömnen och behöver olika stöd för olika delar av kroppen kan det vara värt att lägga extra pengar på denna typ av madrass.

Vanliga storlekar på bäddmadrasser

Den vanligaste längden på en bäddmadrass är 200 centimeter men det går också att få tag på längre och kortare madrasser. Bredden på madrasserna brukar ligga på mellan 80 till 180 centimeter. Om du har en stor dubbelsäng är det möjligt att välja två separata madrasser. Det kan till och med vara att rekommendera om du och din partner har mycket olika kroppsform.

Olika typer av material

En bäddmadrass kan ha olika typer av material i stoppningen. Det finns både naturmaterial såsom bomull eller ull och syntetmaterial. Många madrasser består dessutom av en blandning av olika material. Vilket material som är bäst beror på tycke och smak. Det viktigaste är alltid att utgå från din kroppsform och hur mjuk eller hård madrass som du trivs med.

Tänk på det här när du beställer bäddmadrass

  • Madrassen ska passa sängens storlek. Det är dock möjligt att ha två mindre madrasser till en stor dubbelsäng.
  • Välj en tjocklek och mjukhet på madrassen som är anpassad till din vikt och längd.
  • Fundera på i vilken ställning du helst sover. Gillar du att sova på sidan behöver du troligen en hårdare madrass.
  • Fokusera på kvalitet istället för pris om du är mån om att optimera din sömnkvalitet.
  • Välj gärna en bäddmadrass med avtagbart skydd så att du kan hålla den fräschare längre.
  • En bäddmadrass åldras med tiden och behöver bytas ut efter ungefär sju till tio års användning.

Ta hand om madrassen

Prioriterar du din sömn högt är det en bra idé att ta väl hand om bäddmadrassen. Undvik att låta barn eller husdjur leka och hoppa i sängen. Vädra madrassen från fukt och damm samt tvätta överdraget regelbundet. Även om du sköter om din bäddmadrass på bästa sätt bör den bytas ut efter cirka sju till tio år. Det beror på att materialet successivt trycks ihop och tappar sin förmåga att ge optimal tryckavlastning och fukttransport.

Se över sovrummet

För att få en så bra sömnkvalitet som möjligt är det inte bara bäddmadrassen som spelar roll. Fundera också på sängmadrassen och på inredningen av sovrummet. Investera gärna i mörkläggningsgardiner och välj lugnande färger på väggar och övrig inredning. I sovrummet passar exempelvis lite mörkare nyanser av blått och grönt bra. Om du har möjlighet är det bra att reglera temperaturen i sovrummet så att den är svalare än övriga rum. En bra temperatur ligger på cirka 18 grader men den optimala temperaturen kan förstås variera från person till person.


Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel