Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska Test.se logo i samarbete med Pengar.se logo. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Hitta den bästa avfuktaren 2023

Om du har problem med mögel i hemmet har du kommit till rätt plats. Här presenteras en praktisk köpguide för att hitta den bästa avfuktaren på marknaden.

Bäst i test
Woods
SW38FW
stars
En kraftfull avfuktare med stor kapacitet.
Bästa för källare
Meaco
Arete One
stars
Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.
Bästa sorptionsavfuktare
Arida
S7L DeLuxe
stars
Appstyrd, unik sorptionsavfuktare – full effekt ner till noll grader.
Bästa tysta
Eeese
Emil
stars
Tystgående avfuktare för upp till 40 kvadratmeter.
bästa luftavfuktaren

En avfuktare är en fantastisk enhet som hjälper dig att förhindra allergier, mögel, hälsoproblem och skador på ditt hem. Med en praktisk köpguide hittar du snabbt den bästa modellen i test och behöver inte oroa dig för dessa problem längre. Det du huvudsakligen behöver beakta är modellens effektivitet, funktioner, ljudnivå samt storleken på tanken.

En avfuktare är en effektiv lösning för att balansera luftfuktigheten i ditt hem och förhindra problem med för mycket fukt. Det är en perfekt lösning för att ta bort fukten från till exempel en källare eller tvättstuga. Kom ihåg att en fuktighetsnivå på över 50 procent är riskabelt då det kan orsaka problem som kvalster och mögel - något som i sin tur kan orsaka hälsoproblem. Dessutom är en balanserad nivå av fukt inte bara viktigt för din hälsa och komfort utan också för att bevara husets skick. Vad orsakar fukt i hemmet? Det finns många saker som gör det. Aktiviteter som att duscha, laga mat, tvätta kläder och att använda diskmaskinen ger alla fukt i luften. Här presenteras fördelarna med avfuktare och en köpguide med faktorer du bör beakta för att hitta den bästa. Först får du en närmare beskrivning på vad en enhet gör.

Vad gör en avfuktare?

En avfuktare används för att ta bort överflödig fukt från luften för att förhindra problem som allergier och andra typer av hälsoproblem. De flesta experter är överens om att luftfuktigheten bör vara mellan 30 och 50 procent, med 45 procent som en idealisk nivå för hälsan. Det är framförallt under sommaren som du kan förvänta dig att den genomsnittliga fukten i luften blir högre. Genom att köpa en så kallad hygrometer kan du enkelt ta reda på vilken fuktighetsnivå du har i hemmet. Fortsätt läsa för att veta mer om vilka fantastiska fördelar en avfuktare har!

Fördelar

Du kan dra stor nytta av att använda en avfuktare för ditt hem, speciellt om någon lider av allergier eller astma. Ett enkelt sätt att veta om du behöver en är att titta efter kondens eller mögel i hemmet. Om du har dessa problem kommer definitivt en avfuktare att hjälpa dig. Fördelarna är följande:

 • Gör luften mer bekväm. Med en balanserad nivå av fukt i luften kommer inomhuskvaliteten förbättras avsevärt.
 • Hjälper till med allergier. En avfuktare kan förhindra tillväxten av allergener, bakterier och virus som kan spridas i hemmet. De sprids huvudsakligen från rum med undermålig luftcirkulation där vatten används, såsom badrum, källare och tvättstugor.
 • Minskar dina energikostnader. Eftersom du avlägsnar fukt från luften med en avfuktare gör det att din luftkonditionering arbetar mer effektivt. Med tiden kan du därför spara mycket pengar, speciellt med ENERGY STAR-certifierade modeller.
 • Minskar problem relaterade till skadedjur. Många skadedjur som kackerlackor och spindlar gillar fuktiga miljöer. Om du har dessa ovälkomna gäster i hemmet kan en avfuktare effektivt motverka deras besök.
 • Skyddar ditt hem och dina möbler. Du skyddar inte bara din hälsa med en avfuktare utan också din egendom från mögelskador. Långvarig fuktighet kan nämligen orsaka fläckar, missfärgning och dålig lukt i hemmet. Genom en avfuktare kontrollerar du dina fuktnivåer och förhindras dessa problem.

Med ovanstående fördelar råder det ingen tvekan om att du har nytta av en avfuktare. Här kommer fyra råd och tips på hur du hittar den bästa modellen.

1. Effektivitet

Äldre modeller är inte lika effektiva i drift som nya modeller. I själva verket kan du spara pengar på att använda nya modeller eftersom de i regel inte förbrukar lika mycket el. Du kan dessutom överväga att köpa en modell med energisparande funktioner.

2. Ljudnivå

En viktig faktor att inte underskatta när du köper en avfuktare är hur mycket ljud den gör. Ha i åtanke att de flesta enheter har fläktar som kan orsaka buller. Ljudnivån kan naturligtvis variera från modell till modell och den högsta ljudnivån är på 50 decibel. Håll utkik efter modeller med "tyst läge" för att minska ljudet vid behov.

3. Praktiska funktioner

En bra modell har smidiga funktioner som underlättar dess användning. De mest populära funktionerna för avfuktning av hem är:

 • Automatisk luftfuktare. Detta ser till att upprätthålla en önskad luftfuktighetsnivå automatiskt så att den bara körs vid behov.
 • Automatisk omstart. Om du tappar strömmen på grund av strömavbrott gör denna funktion att den startar om automatiskt.
 • Handtag och hjul. Dessa delar hjälper dig att förflytta enheten lättare.
 • Timer. Med en timer kan du välja mellan olika lägen och hastigheter baserat på dina behov.

4. Tankens storlek

Tankens storlek hos modellen påverkar hur mycket fukt som kan avlägsnas dagligen. Ju mer fukt du har i miljön desto större tank behöver du och risken är att du måste tömma tanken ofta. Om du inte har tid med att tömma tanken så har vissa modeller alternativ för automatisk dränering som avsevärt underlättar användningen.

Woods SW38FW test
Bäst i test
Bäst i test

Woods
SW38FW

En kraftfull avfuktare med stor kapacitet.
stars
Woods SW38FW test

Woods
SW38FW

stars

En kraftfull avfuktare med stor kapacitet.

Produktegenskaper

 • Räcker för upp till 140 kvadratmeter
 • Med effektivt antimögelfilter
 • Tank: 11,4 liter
 • Låg energiförbrukning
 • Robusta hjul

Produktöversikt

Det kanadensiska företaget Woods är experter på att tillverka avfuktare för många olika storlekar av ytor. Företaget har sedan några år tillbaka även tillverkning i Sverige, vilket gör att Woods avfuktare än anpassade för att klara av nordiskt klimat.

Woods SW38FW är en kraftfull avfuktare som är anpassad för att klara av ytor som är upp till 140 kvadratmeter stora. Luftavfuktaren har en bra kapacitet i temperaturer mellan två och 35 plusgrader, och har liksom flera av Woods andra modeller ett smart avfrostningssystem. Woods SW38FW är utrustad med ett antimögelfilter som tar bort mögelsporer, damm och andra partiklar. Den har en vattenbehållare på 11,4 liter, och när vattenbehållaren blir full stänger den av sig automatiskt. 

Se priser på Woods SW38FW


Arete One test
Bästa för källare
Bästa för källare

Meaco
Arete One

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.
stars
Arete One test

Meaco
Arete One

stars

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.

Produktegenskaper

 • Kombinerad avfuktare och luftrenare
 • Kapacitet: Upp till 20 liter per dag
 • Anpassad för ett nordiskt klimat
 • Med HEPA-filter
 • Tystgående
 • Energisnål

Produktöversikt

Meaco Arete One är effektiv, kombinerad avfuktare och luftrenare med en avfuktningskapacitet på upp till 20 liter per dag. Modellen är helt ny och framtagen efter önskemål från över 2 000 kunder – däribland 500 kunder från Sverige och Norge. Detta innebär att produkten är väl anpassad för att användas i ett kallare klimat, och alltså fungerar som bäst när temperaturen ligger mellan tio och 20 grader. 

Meaco Arete One är utrustad med ett HEPA-filter och är gjord för att kunna stå intill en vägg. Den är dessutom såväl tystgående som energisnål – en kombination som är svår att hitta. Det finns även ett nattläge för att du ska kunna använda den i ditt sovrum under nätterna utan att din sömn störs.

Se priser på Arete One


S7L DeLuxe test
Bästa sorptionsavfuktare
Bästa sorptionsavfuktare

Arida
S7L DeLuxe

Appstyrd, unik sorptionsavfuktare – full effekt ner till noll grader.
stars
S7L DeLuxe test

Arida
S7L DeLuxe

stars

Appstyrd, unik sorptionsavfuktare – full effekt ner till noll grader.

Produktegenskaper

 • Utan kompressor – tyst drift
 • Med wi-fi och app
 • Full effekt ner till noll grader
 • Med display

Produktöversikt

De flesta avfuktare som säljs i Sverige har en kompressor, men Arida S7L DeLuxe använder en helt annan teknologi – nämligen sorption. Detta gör att avfuktaren kan erbjuda en full effekt ner till noll grader, något som ingen avfuktare med kompressor klarar av. Det innebär också att ljudnivåerna blir extra låga och att du slipper vibrationer. Detta gör också att den med fördel kan användas i en kall källare, i garage, krypgrund eller på vind. 

Arida S7L DeLuxe är dessutom utrustad med wi-fi och app, vilket gör att du kan styra den från din telefon. Den har en display så att du kan se luftfuktigheten i rummet och auto-turbo som skapar bästa möjliga klimat i ditt rum. Vattentanken rymmer 2,5 liter.

Se priser på S7L DeLuxe


Eeese Emil test
Bästa tysta
Bästa tysta

Eeese
Emil

Tystgående avfuktare för upp till 40 kvadratmeter.
stars
Eeese Emil test

Eeese
Emil

stars

Tystgående avfuktare för upp till 40 kvadratmeter.

Produktegenskaper

 • Räcker för upp till 40 kvadratmeter
 • Ljudnivå: 36 dB
 • Tank: 2,6 liter
 • Två olika hastighetsinställningar

Produktöversikt

Företaget Eeese tillverkar produkter med målsättningen att förbättra luftmiljön i ditt hem. I deras utbud hittar du bland annat flera olika avfuktare, som till exempel modellen Emil. 

Eeese Emil är en praktisk avfuktare som kan bearbeta ett område på upp till 40 kvadratmeter. Vattentanken rymmer 2,6 liter, och när tanken är full stänger avfuktaren automatiskt av sig. Här finns även två olika hastighetsinställningar vilket gör att du enkelt kan anpassa avfuktningen efter behov. Det här är en tystgående avfuktare jämfört med många andra modeller på marknaden – ljudnivån ligger på 36 dB.

Se priser på Eeese Emil


Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

MediaMarkt Amazon.se

Redaktionen
Handlasmart.se
Innehåll i denna artikel