Kategorier

Handlasmart är en tjänst av klassiska i samarbete med . Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt produkt hos rätt butik – givetvis till bästa tänkbara pris. Vi guidar dig från idé fram till köpet är klart.

Vilken tvättmaskin är bäst 2021?


Om du funderar på att köpa ny tvättmaskin är det läge att kolla in vår köpguide. Se vilka maskiner som fått bäst betyg och vad du ska tänka på vid köp.

Redaktörens val:

bästa tvättmaskinen

En tvättmaskin är vardagslivets verkliga arbetshäst som ska klara allt från svettiga träningskläder till barnens leriga och fläckiga förskoleplagg. Dessutom ska den helst vara både tyst, snabb och energisnål. Idag finns många maskiner som uppfyller kraven, men hur vet du vilken som passar dig och din familj bäst? Läs vår guide och få reda på vilka tvättmaskiner som är bäst i test!

Hitta rätt tvättmaskin

Toppmatad eller frontmatad? Kombinerad tvätt och tumling? Ångfunktion eller grovtvätt? Om du ska köpa tvättmaskin finns det några saker du ska fundera på innan köp. Till exempel behöver du mäta utrymmet du ska placera maskinen på för att säkerställa att den får plats. Du behöver också fundera på hur mycket tvätt du har, hur ofta du och din familj behöver tvätta och vilken typ av tvätt ni tvättar mest.

Var ska tvättmaskinen placeras?

Du kan koppla upp en tvättmaskin var som helst där du har tillgång till vatten och avlopp. Men det finns också andra praktiska och utrymmesmässiga avvägningar. I ett större hus eller lägenhet finns ofta en tvättstuga och då är det här naturligtvis den naturliga placeringen för maskinen. Men i mindre hem kan maskinen behöva placeras i exempelvis köket eller ett badrum. Då är det viktigt att tänka på att välja en maskin som har lägre ljudnivå eftersom den annars kan störa vardagslivet.

Välj storlek efter tvättmängd

Hur stor tvättmaskin du behöver beror bland annat på hur många ni är i familjen och vilka fritidsintressen ni har. En barnfamilj behöver oftast en maskin som rymmer mycket och tvättar snabbt, rekommendationen är en maskin med minst 8 kilos kapacitet, helst mer. Mindre hushåll kan klara sig på mindre modeller med lägre kapacitet.

Tvätta, tumla eller både och?

De allra flesta kombinerar tvätt med något form av tokmöjligheter. Torktumlare är smidiga då de snabbt kan torka stora mängder tvätt. Det vanligaste är att ha separata enheter för tvätt och tumling. Många torktumlare kan placeras ovanpå maskinen, så länge båda är frontmatade. Då är det viktigt att fästa maskinerna ordentligt så att torktumlaren inte ramlar ner. Idag finns det också kombinerade maskiner som både tvättar och torkar tvätten, ett smart alternativ för den som vill spara utrymme och tid.

Tvättstuga i små utrymmen

Standardbredd på maskiner är 60 centimeter, men idag finns också ett stort utbud av smalare varianter. Om du bor kompakt och har lite plats kan också en toppmatad maskin vara att föredra framför en med frontlucka.

Tvätta smart med nya funktioner

Idag finns maskiner med många olika typer av avancerade funktioner som förenklar vardagslivet. Vilka du behöver utgår från dina specifika behov. De vanligaste extrafunktionerna är:

  • Automatisk dosering som sparar både på miljön och plånboken. Maskinen doserar själv rätt mängd tvättmedel beroende på mängden tvätt och hur smutsig den är.
  • Ångtvätt som rengör även känsliga plagg, tar bort oönskad lukt och skrynklor.
  • Inbygd tumlare som sparar plats.
  • WiFi för att du ska kunna styra maskinen från mobilen.
  • Klimatsmarta program som kör tvätten på lägre temperatur för lägre energiförbrukning.

Spara pengar med rätt energimärkning

Energimärkningen på maskinen använder en skala från A+++ till D där A+++ är den mest energieffektiva nivån. Märkningen visar bland annat hur mycket ström och vatten maskinen använder. Märkningen räknar också in hur hög kapacitet maskinen har. Märkningen ger en bra indikation av hur mycket miljöpåverkan maskinen har men också andra faktorer som hur ofta du tvättar och i vilken temperatur spelar in.

Följ tvättinstruktionerna

Att följa tvättinstruktionerna är viktigt för att kläderna ska bli rena utan att ta skada. Tvättråden finns vanligtvis tryckta som piktogram (små bilder) på materiallappen på plagget. De vanligaste symbolerna är:

  • Balja med vatten: Symbolen visar om plagget tål vattentvätt eller inte samt vilken temperatur som rekommenderas.
  • Kvadrat: Kvadratsymbolen visar vilken torkningsmetod som är rekommenderad.
  • Strykjärn: Strykjärnet visar om plagget tål att stryka eller inte. Punkterna i strykjärnssymbolen visar vilken värme som ska användas.
  • Cirkel: Cirkelsymbolen visar om plagget tål kemtvätt samt vilken kemtvättsmetod som är rekommenderad.
  • Triangel: Triangelsymbolen visar om plagget tål blekning eller inte samt vilka blekmedel som kan användas.

Tvätta siden, ull och dun

Fina material som siden, dun och ylle kräver varsam hantering för att inte förstöras. De flesta moderna maskiner har program som är lämpade för den här typen av material, exempelvis handtvätt och ångtvätt. Välj fintvättmedel utan enzymer för att inte förstöra plagget!

Så tar du hand om din nya tvättmaskin

För att din maskin ska hålla i många år behöver du med jämna mellanrum köra den i riktigt höga temperaturer. Att köra en tvätt i 90 grader några gånger i månaden gör att maskinen håller längre. Du behöver också rengöra maskinen enligt instruktioner från tillverkaren.


Redaktionen
Handlasmart.se
redaktionen@handlasmart.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel